Miten puisen leikkuulaudan muka saa pysymään puhtaana ja hygieenisenä?
Olen aina leikannut niillä kumilaudoilla, koska ne voi laittaa astianpesukoneeseen ja siellä bakteerit kyllä kuolee. Miten noi puiset muka pysyy hygieenisinä, jos niitä ei saa edes vedellä pestä?
Kommentit (22)
Miten niin ei saa vedellä pestä? Me ainakin pestään. Ja törkyisempiä juttuja kun käsitellään niin on sellaisia ikean muoviläpysköjä minkä päällä ne leikellään.
Vedellä ja harjalla heti käytön jälkeen. Puu pitää itse itsensä hygienisenä, toisin kuin muovialustat.
Kyllä mä omani pesen ihan vedellä. Bakteerit eivät lisäänny koska se kuivuu läpi eikä jää muoviin tulleiden viiltojen väliin kosteutta. Omat laudat lihalle ja kasviksille.
Puu on itsessään hygieenisempi kuin muovi. Leikkuu laudan saa pestä juoksevalla vedellä, jos siihen jää hajuja makuja, niin hiero ruokasoodaa.
Värjääntymiä voi estää laittamalla suoraa ruokasoodaa ja pesemällä KYLMÄLLÄ vedellä.
Kyllä pesen vedellä ja astianpesuaineella. Puisilla leikkuulaudoilla leikkaan vihannekset ja leipää yms. mistä ei pahemmin pöpöjä tule. Lihalle ja kalalle on omat muoviset leikkuulaudat.
Kumilaudat ovat bakteeri pesiä. Sais joka viillon jälkeen ostaa uuden.
Itse olen hiukan bakteerikammoinen eli kaadan kiehuvaa vettä sen laudan päälle.
Kuuma vesi + karkea merisuola hieronta -käsittely silloin tällöin.
Ei niillä mitään epähygieenistä tule edes leikata.
Puhdistaa voi vaikka kiehuvalla vedellä.
Joka päivä suihkuun. Sauna kaksi kertaa viikossa.
Minusta ne puiset on täysin turhia minkään muun kuin leivän leikkaamiseen.
Ei saakaan ammattitasoisesti, mutta kotikäytössä välttää. Joku valmistaja sanoi myyvänsä vain tosi paksuja puulautoja, jotta voidaan suorittaa hionta kun on tarpeen, eli aika paljon säätämistä, joten valintani on suosiolla muoviläpyskä :D
1) Keitä kattilallinen vettä (n. 3-4 litraa)
2) Sulje tiskilavuaari tulpalla
3) Kaada vesi altaaseen
4) Laita puinen leikkuulauta altaaseen 8 aseta jotain painoa päälle että pysyy siellä vedenpinnan alla.
5) Tiskiharjalla kaikki liat pois laudasta
6) Nosta puhdas lauta vedestä ja laita se kuivamaan tiskikaappiin.
Joo, tosiaan voi ihan hyvin vedellä pestä. Itse ripottelen suolaa märälle leikkuulaudan pinnalle ja huuhteen hetken päästä pois. Toisinaan pesen soodalla. Kuivunut pesty leikkuulauta on hyvä välillä öljytä. Ja uusi leikkuulauta on myös hyvä öljytä hyvin ennen käyttöönottoa.
Plus mulla puulauta ikkunan alla suorassa auringonvalossa-> pövöt kuolee.
Puu on itsessään antibakteerinen pinta, käsittelemätön puupinta tappaa jopa saraalabakteerit. Näkyvän lian ja värjämät tiskaan ihan käsin pois.
Muoviset on ällöttäviä, kerää bakteereja ja vaikeampi pitää puhtaana. Muovisen leikkuulaudan viilloissa bakteerit elää siis ihan tutkitusti paljon pidempään kuin puulla.
Puiset on myös ekologisempia. Puisen voi aina hioa jos siihen alkaa tulla naarmuja, mutta muovinen nakataan kaatopaikalle ja uutta kehiin. Puinen kestää helposti ihmiselämän. Ja on myös kymmenen kertaa kauniimpi.
Toinen vaihtoehto: jos ei peseminen huvita, niin osta sitten aina edellisen likaannuttua uusi leikkuulauta.
Puisen laudan voi myös desinfioida ruiskuttamalle sen päälle sinolia ja sytyttämällä hetkeksi tuleen. Ja olen tosissani. Kun sinol on palanut, liekki sammuu ja bakteerit on poissa. Olen nähnyt ammattikokin tekevän näin.
Vedellä ja kloriinilla kuten puukauhat. Huuhdo hyvin.
Kyllä minä pesen vedellä?