Ärsyttävää ruokaresepteissä
on se, kun reseptissä on mainittu kaikki muut ainesosat paitsi se, jolla annos on koristeltu/viimeistelty. Tyhmänä sitä joutuu sitten mennä kuvan kanssa pällistelemään vihannesosastolle ja etsimään rehua, joka näyttää samalta kuin kuvassa.
Kiitos että sain jakaa tämän teidän kanssa!
Kommentit (26)
Mua ärsyttää ohjeissa 1 sitruunan mehu. Eikö voisi sanoa esim. 1 ruokalusikka tms. Sitruunat kun voi olla kuivia kippanoita tai tosimehukkaita.
[quote author="Vierailija" time="02.05.2013 klo 22:01"]
Mua ottaa eniten päähän se, että suurimmassa osassa resepteistä on joku 15 eri ainesosaa. Hirveä homma hakea ainekset ja kalliiksi tulee. No can do, tiedän, mutta miksei ne vois olla edes vähäsen yksinkertaisempia?
[/quote]
Usein ne reseptin loppupään ainekset on mausteita eli todennäköisesti löytyvät kaapista jo valmiiksi.
[quote author="Vierailija" time="03.05.2013 klo 15:16"]
Varmasti kuullottamiselle, suurustamiselle jne. löytyy kuukkelista apu ihan helposti! Ei hyvää päivää :/
[/quote]
Ärsyynnyin noista ennen kuin Googlea tai internettiä ylipäänsä oli edes keksitty. Se ärsytys on jäänyt päälle. :)
Ruokaohjeissa ei ärsytä enää mikään, kun on viitsinyt hiukan perusasioita opetella :)
Eikö tuollaiset termit kuten kuullosta ja suurusta pitäisi tulla tutuiksi köksän tunneilla peruskoulussa? Sitä vartenhan ne kai on että ihmisille jää joku käsitys ruuanlaiton perusteista tulevaa elämää varten. Samat jutut pitäisi myös olla tuttuja sieltä lapsuuden kodista ja äidin keittiöstä, vaikka ymmärrän kyllä ettei kaikilla ole kokattu kotona.
Pääsette helpommalla kun katsotte telkkarista ruokaohjelmia, tulee heti ihan eri tavalla mielikuva siitä mitä pitää tehdä ja miltä jonkun pitäisi suunnilleen näyttää.
Ruokaohjekirjoja hamstraavana minua ärsyttää hervottomasti, jos resepti nro 1 on desilitroina, reseptit 3, 6 ja 7 on grammoina ym. Oma kantani on että reseptikirjakokonaisuuden pitää kantaa kokonaisuudessaan samaa linjaa.
Lisäksi käännetyissä keittokirjoissa harmittaa, jos käännöstyössä ei oteta huomioon tietyn raaka-aineen saatavuutta Suomessa.
Aivoni ovat räjähtää jos ohjeessa sivuutetaan jokin työvaihe "itsestäänselvyytenä". Onneksi useimmiten esim. ruokalehdissä on pieni tietoisku esim: "Näin kalttaat tomaatin!" tai "näin irrottelet hammaskalan hampaat ennen valmistusta!". Ja sitten ottaa aivoon, ettei tiedä mistä tähän hätään onkisi yhden hammaskalan.
Eikä ole kivaa, jos yhden ohjeen valmistamiseen täytyy juosta kymmenessä eri kaupassa ja selata nettiä. Laiskuus ennen kaikkea.
*
Ja ärsytyksen multihuipentuma. Selasin tällaista kirjaa, joka oli aika lailla suoraan käännetty suomeksi ja raaka-aineet olivat välistä vähän turhan eksoottisia. Sitten löysin sen ihanan, helpon, aloittelijaystävällisen ohjeen. Lyhyenkin vielä, eli ei mikään kallis ruoka.
Sitten tuli vastaan se ohje: "sytytä tulitikku ja astu taaemmas, ennen kuin sytytät pannun palamaan." En ole mikään megaharrastaja, mutta pidän kaiken kokeilemisesta. Tässä vaiheessa kuitenkin meni pupu pöksyyn. :D
Itse asiassa... reseptithän ovat aina ärsyttäviä! Ja ruoanlaitto.
Einespitsa naamaan ja menoksi. ;)
Se, että reseptissä on lueteltu kaikki tarvittavat ruoka-aineet. Kun ne on hankittu ja aloittaa tekemisen, niin teko-ohjeessa lukeekin vielä yksi ruoka-aine, joka ei ollutkaan listassa!! Ja tottakai se puuttuu myös omasta kaapista...
Se, että aloittelijoille/tuparilahjaksi ostetaan aina kunnon Keittokirja, jossa reseptit on tarkoitettu lähinnä niille, jotka tykkää tehdä asiat mahdollisimman vaikeesti :D Ei siinä mitään, jos tykkää kokata ja kokeilla kaikkea uutta. Itse arvostan edelleen Marttojen penninvenyttäjän keittokirjaa, jonka avulla saa maukasta ruokaa ja jälkiruokaa mahdollisimman vähällä vaivalla <3
Olisko tästä apua? Jos jaksaa jonkin aikaa kokeilla yrttejä tuoreversioina, oppii kyllä nopeasti hahmottamaan miltä ne yhdessä maistuvat. Väärää käyttötapaa ei ole, onhan kardemummakin pullamausteen lisäksi ruokamauste. :D
http://www.omat.fi/sopassa/sopassa1/index2.php?sivu=546&pg=
Mua ottaa eniten päähän se, että suurimmassa osassa resepteistä on joku 15 eri ainesosaa. Hirveä homma hakea ainekset ja kalliiksi tulee. No can do, tiedän, mutta miksei ne vois olla edes vähäsen yksinkertaisempia?
Meillä timjamia käytettään ankkikeittoon ja nakkikastikkeeseen ja tulee muuten tosi hyvää :)
[quote author="Vierailija" time="02.05.2013 klo 14:11"]
[quote author="Vierailija" time="02.05.2013 klo 14:05"]
No kun ei voi tietää, että täykkäätkö sä persiljasta ja maustepippurista.
Sitäpaitsi kukaan ei käytä teelusikoissa mitattavia valmisjauhepippureita enää, ei ainakaan ne, jotka lukevat reseptikirjoja. Pippuri rouhitaan myllystä ja silloin se on vaan arvioitava silmämääräisesti, onko sopivasti.
Mutta oikeasti, et sä kovin pahasti metsään voi niiden yrttiesi kanssa mennä. Käytännössä lähes mitä vaan yrttiä voi laittaa teelusikallisen tai jopa pari, tai tuoreena "vajaan kourallisen" pilaamatta ruokaa sen kummemmin. Poikkeuksena lipstikka, joka oikeasti on niin vahva, että ei kannata urheiilla.
[/quote]
No tuo teelusikkamitta oli nyt vain esimerkki! En minäkään mittaa niitä teelusikoissa, vaikka mausteeni ovatkin pussissa, ei 25:ssä eri myllyssä :D
Ja totta kai jokainen voi maustaa oman maun mukaan, mutta ESIMERKKEJÄ olisi kiva saada. Ja kyllä väitän, ettei timjami vaikkapa sovi nakkikeittoon kun taas liha-perunavuoassa se on hyvää.
Voihan reseptejä muutenkin tuunata. Miksei ohjeita sitten kirjoiteta juuresten osalta yhtä avoimiksi: "Käytä lammaskastikkeeseen 500g haluamiasi kasviksia" Aika eri makuista siitä tulee porkkanoiden kanssa kuin kukkakaali-bataatti-paprika-yhdistelmällä.
Ja tämäkin oli siis esimerkki ;)
[/quote]
Kaikkea voi köyttää periaatteessa kaikessa, kunhan määrät natsaa. Mustapippuriakin jäätelössä, vadelmamelban kanssa, timjamia nakkikeitossa (nam!), rosmariinia leivässä ja minttua risotossa. Kokeileva oppii!
Tietyt ainesosat tulisi löytyä kotoa kaapista, kuten balsamicon, laaja repertuaari mausteita, hunajaa, säilykkeitä, soijakastiketta, yrttejä jne. Ei se niin kalliiksi pitkällä aikavälillä tule.
Ärsyttää epämääräiset mittayksiköt, kuten "purkki tomaattimurskaa", "purkki tuorejuustoa". Siis niitä paketteja, purkkeja ja tölkkejä on tosi eri kokoisia, ja se standardikin muuttuu välillä! Onko purkki tomaattimurskaa 390 g vai 500 g? Onko purkki tuorejuustoa 100 g vai kenties 250 g?
[quote author="Vierailija" time="03.05.2013 klo 00:15"]
Ärsyttää epämääräiset mittayksiköt, kuten "purkki tomaattimurskaa", "purkki tuorejuustoa". Siis niitä paketteja, purkkeja ja tölkkejä on tosi eri kokoisia, ja se standardikin muuttuu välillä! Onko purkki tomaattimurskaa 390 g vai 500 g? Onko purkki tuorejuustoa 100 g vai kenties 250 g?
[/quote]
No kun joskus pitäisi ajatella omilla aivoillaankin... Osa tekee hernekeitosta ohutta kuin vesi, toinen sellaista et lusikka tököttää siinä pystyssä. Kun ei se ruoka pilalle mene jos sitä tomaattia vaikka onkin enemmän, mausteita vaan lisää jos sitä vettä tuli liikaa sen murskan myötä. Sitä ruokaa pitää maistaa samalla kun kokkaa, ja säätää ainekset sen mukaan.
Netistä löytyy kyllä ohjeita myös uusavuttomille - lukekaa aineslista JA koko ohje läpi, jos näyttää mahdottomalta niin hakekaa toinen versio samasta sapuskasta. Kuka muutenkaan lukaisee uudesta reseptistä VAIN aineslistan ja juoksee kauppaan? Eihän ne valmistusohjeet nyt sentään satasivuisia ole...
Aloittelevalle kokille olisi pieni resepti-suomi-sanasto paikallaan. Mitä tarkoittaa "kuullota", "suurusta" jne.
Tai se, että mainitaan 1rkl öljy tarvikelistassa, mutta sitten teko-ohjeessa ei mainita mihin se öljy laitetaan/käytetään. Ja tietty silloin se tarkoitaa paistoöljyä....kö?
Tuotapa en ole ajatellutkaan, sillä mun mielestä resepteissä usein lukee, että koristele mintunlehdillä tms.
Mua taas enemmän ärsyttää se, että mausteita, etenkään yrttejä, ei koskaan kerrota. Aina vain: mausta maun mukaan.
Haluaisin oppia yrttien käyttöä, mutta en jaksaisi pilata ruokia väärillä yrttikokeiluilla.
Miksi ei voida vaikka kertoa että keittoon tulee 2tl kuivattua persiljaa ja 0,5tl maustepippuria jne.
Ärr.
Jos öljyn laadusta ei sanota muuta kuin että paitsoöljyä, silloin yleensä tarkoitetaan miedonmakuista öljyä eli rypsiöljyä.
Varmasti kuullottamiselle, suurustamiselle jne. löytyy kuukkelista apu ihan helposti! Ei hyvää päivää :/