Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Kun teet täytekakun juhliin, niin mitä siinä on täytteenä ja koristeena?

Vierailija
25.05.2020 |

Tuo jumalattoman pitkä keskustelu jossa mollataan että perinteinen suomalainen täytekakku on jotenkin "kasari". Niin mitä ihmettä on sitten nykyajan täytekakuissa, kun kyseessä on perinteinen kermakakku eikä mikään juustokakku.
Meillä oli aina, ja on edelleen, välissä yleensä mansikkahilloa, banaaniviipaleita ja kermavaahtoa, päällä kermavaahtoa, myös sivuilla ja jotain koristeita, mitä milloinkin. Silloin kasarilla oli hienommissa juhlissa kaupasta ostetuja koristeruusuja ja lehtiä. Myös nomparelleja on käytetty ja käytän edelleen tarpeen vaatiessa. Tälläistä kakkua pitää tottakai kostuttaa, muuten se on kuivaa shaibaa. Sekä äitini että minun tekemiä kakkuja on aina vieraat kehuneet, ja kun täytekakkua joskus teen, niin edelleen laitan mansikkahilloa ja banaaniviipaleita ja kermavaahtoa. Kesällä päälle koristeeksi tottakai kokonaisia mansikoita.
Ja kai tälläistä kakkua tehtiin jo ennen kasariakin, ei kai se mikään kasarikeksintö ollut?

Kommentit (41)

Vierailija
1/41 |
25.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kostutan appelsiinimehulla. Väliin vaniljasokerilla maustettu kermavaahto ja vadelmahilloa. Päällä itsetehtyä kinuskikastiketta.

Vierailija
2/41 |
25.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vadelmahilloa ja joskus banaania. Kuningatar - rahkaa sekoitan usein kuohukermaan, jota laitan väliin. Kosttan omenamehulla. Päälle paksusti kuohukermavaahtoa. Aina hyvä ja varma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/41 |
25.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Banaani ja kermavaahto. Päällä kermavaahto ja suklaa vaahtokarkkeja.

Vierailija
4/41 |
25.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vadelmahilloa ja joskus banaania. Kuningatar - rahkaa sekoitan usein kuohukermaan, jota laitan väliin. Kosttan omenamehulla. Päälle paksusti kuohukermavaahtoa. Aina hyvä ja varma.

Koristelen joskus pursotuksilla ja teen suklaakoristeita sulatetusta suklaasta. Joskus on vain sitä kermavaahtoa ja jotain karkkeja.

Vierailija
5/41 |
25.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Banaani ja kermavaahto. Päällä kermavaahto ja suklaa vaahtokarkkeja.

Unohtu, että kostutan kermalla.

Vierailija
6/41 |
25.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mulle tuli kans siitä kasarikakku ketjusta mieleen, että apua, teen nykyisin omalle äidille äitienpäiväkakuksi ihan samaa kerma/hillo/persikka pläjäystä, mitä hän teki mulle synttäreille aina ysärillä :D mitäs sitä hyvää tietysti vaihtamaankaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/41 |
25.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nykyään laitan eri makuisia mousseja täytekakun väliin. Lemppari on kinuski- ja vadelmamoussekakku. Kostutan yleensä maidolla tai sitten jollain mehulla. Kakku koristellaan sitten tilanteen mukaan. Yleensä pursotan kermavaahdolla kauttaaltaan kauniilla kuviolla tai sitten päälle kaulitaan marsipaania, siihen päälle koristeita ja reunat kermavaahdolla.

Vierailija
8/41 |
25.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Nykyään laitan eri makuisia mousseja täytekakun väliin. Lemppari on kinuski- ja vadelmamoussekakku. Kostutan yleensä maidolla tai sitten jollain mehulla. Kakku koristellaan sitten tilanteen mukaan. Yleensä pursotan kermavaahdolla kauttaaltaan kauniilla kuviolla tai sitten päälle kaulitaan marsipaania, siihen päälle koristeita ja reunat kermavaahdolla.

Miten teet noi mousset? Kuulostaa hyvältä 😋

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/41 |
25.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sehän nyt riippuu ihan juhlan aiheesta, vuodenajasta, päivänsankarista ja vieraista. Esim. omissa juhlissani on aika suklaata muodossa tai toisessa, mieheni tykkää kinuski/toffee-akselin mauista, ja äidilleni jos kakkua väsää niin appelsiini suklaan kaverina toimii aika hyvin. Eikä se tietenkään niin mene että mieheni juhliin voin tehdä vain kinuskikakkua, mutta sillä päivänsankarin mieltymyksillä on väliä.

Bravuurini on siskon ylioppilasjuhliin tehty vadelma-suklaamoussetäytteinen suklaakuorrutettu kermakakku, jossa kaakaopohjan kerrokset olivat niin ohuita että kakusta ei meinannut erottaa kerroksia toisissaan vaan se oli vain aivan taivaallisen suklainen ja vadelma raikkaus siellä seassa. Ja ne kakut saivatkin vierailta kiitoksia ja kyselyjä.

Väliin tykkään laittaa yleensä jotain jämäkkää moussea (oli se sitten marja, hedelmä tai suklaa) jolla kakkuun saa korkeutta ja kestävyyttä, kermavaahto luruilee sieltä välistä pois. Ja sitten sen mukaan jos mousse on kovin makea, jotain raikkautta esim. esim. marja(sosee)sta, ja jos taas moussee on raikas niin sen voi yhdistää johonkin makeampaan, esim. sitruunamousse ja kevyt sipaisu valkosuklaatahnaa. Kakku pitää täyttää edellisenä päivänä, jotta se on tasaisen koste ja mehevä eikä niin että leikatessa löysä täytä purskahtelee kuivien kakkulevyjen välistä.

Koristelu on heikko kohtani. Siihen ei ole olemassa mitään kaavaa tai sääntöä muuta kuin että se menee todennäköisesti pieleen kuitenkin.

Vierailija
10/41 |
25.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Nykyään laitan eri makuisia mousseja täytekakun väliin. Lemppari on kinuski- ja vadelmamoussekakku. Kostutan yleensä maidolla tai sitten jollain mehulla. Kakku koristellaan sitten tilanteen mukaan. Yleensä pursotan kermavaahdolla kauttaaltaan kauniilla kuviolla tai sitten päälle kaulitaan marsipaania, siihen päälle koristeita ja reunat kermavaahdolla.

Miten teet noi mousset? Kuulostaa hyvältä 😋

En ole tuo lainattu, mutta kinuskikissan sivuilla on tosi hyviä ohjeita:

https://www.kinuskikissa.fi/reseptihaku/?cat=/reseptit/kakun-osat/taytt…

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/41 |
25.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

En pidä kermavaahdosta, joten teen aina jonkun muun kuorrutuksen ja täytteen. Onhan noita. Joku jenkkityylinen suklaakuorrute esim. En vain pidä kerman mausta. Jos muut välttämättä haluavat kermakakun, teen heille sellaisen, helpompihan sellainen on tehdäkin. Ei sillä että usein tulisi täytekakkuja tehtyä tai syötyä enää nykyisin.

Vierailija
12/41 |
25.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Täytteeksi itse tehty sitruuna"kiisseli" ja sen sekaan soseutetut aprikoosit sekä kermavaahto, päälle pelkkä sitruunasysteemi ja reunoille kermavaahtoa. Joku valion julkaisema ohje ikuisuus sitten. Ihan paras ohjelöytö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/41 |
25.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Täytteen teen sekoittamalla vadelmahilloa ja pakastevadelmia sopivassa suhteessa. En itse tykkää kovin makeista kakuista, joten en sellaisia tee. Kevyesti makea, jossa tuntuu hieman vadelman kirpeys on minusta paras. Sitä  ja kermavaahtoa kakun väleihin. Vadelmista tulee kosteutta, joten en yleensä erikseen kostuta kakkua. Päälle kermavaahtoa ja reunoille kermapursotukset. Koristeeksi laitan marsipaaniruusuja.

Toisinaan teen omalle porukalle mansikkakakun kuten edellä, mutta laitan täytteeksi mansikkahilloa ja mansikkaa. Kermoja en viitsi pursotella vaan tasoitan veitsellä. Mies tykkää, jos laitan päälle rouhittua suklaata.

Joskus keitän kevytkermasta vaniljakiisselin, johon pilkon hedelmiä. Tämä ohje oli aikoja sitten Valion ohjevihossa ja ole tällaisia kakkuja tehnyt vanhempien ja appivanhempien synttäreille. Nämäkin kakut ovat tehneet hyvin kauppansa ja olen saanut niistä kiitosta.

Vierailija
14/41 |
25.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nyt rupesi tekemään mieli täytekakkua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/41 |
25.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Eli mousse on korvannut sekä kermavaahdon että hedelmän/marjahillon täytteenä? Eikö siitä tulee turhan höttöistä ja äkkimakeaa? Minä en ole mikään moussen ystävä, niitä jotkut teki jälkiruuaksi kasarilla, kaupasta sitä jauhetta jne. pahaa oli...

ap

Vierailija
16/41 |
25.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Yritän keksiä vähän erilaisia, mutta ehdottomasti suosikkejani ovat kakut, joissa on täytteenä mansikkaa tai vadelmaa, voi olla mustikkaakin. Hillo on minusta liian makeaa, mutta marjoista tulee ihanan raikas. Marjasoseen päälle saatan lisätä kermavaahtoa tai rahkaa+kermavaahtoa. Päälle parhaat vaihtoehdot ovat kinuski tai suklaa, kesällä tietysti tuoreet mansikat. Reunoille pursotan kermavaahtoa.

Vierailija
17/41 |
25.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Eli mousse on korvannut sekä kermavaahdon että hedelmän/marjahillon täytteenä? Eikö siitä tulee turhan höttöistä ja äkkimakeaa? Minä en ole mikään moussen ystävä, niitä jotkut teki jälkiruuaksi kasarilla, kaupasta sitä jauhetta jne. pahaa oli...

ap

Hyvää moussea ei tehdä kaupan jauheesta.

Vierailija
18/41 |
25.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kesäisin teen aina mansikkakakun. Väliin kotimaisia mansikoita pilkottuna, vaniljalla maustettua kermaa tai kerman ja rahkan sekoitusta, päälle veitsellä tasoitettu kerma ja paljon tuoreita kotimaisia mansikoita.

Jos ei ole kesä, niin laitan väliin yleensä puolukkaa. Yleensä tähän tapaan https://www.kinuskikissa.fi/puolukkatayte/ Koristelussa veitsellä tasoitettu kerma ja koristeeksi esimerkiksi kukkia. Ruokakaupasta saatavat syötävät kukat ovat pelastaneet monta kakkua mutta myös jotkin leikkokukat käy. Katkaistun varren voi suojata foliolla ennen kakkuun tökkäämistä.

Vierailija
19/41 |
25.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meidän perheessä tehdään edelleen aina kaikkiin juhliin perinteinen kasarikakku. Ei ole sen voittanutta. :D Juustokakut ja ties mitkä moussekakut ei ole meidän makuun, vaikka tosi hienojahan ne kieltämättä on.

Eli meidän täytekakussa täytteenä runsaasti pakastemansikkaa, banaania ja kermavaahtoa. Päällä sitten vuodenajasta riippuen joko tuoreita marjoja tai hedelmiä sekä kermavaahtoa.

Joskus sekoitan kermavaahtoon rahkaa, jolloin siihen tulee vähän ”kevyempi”/raikkaampi maku. Sopii etenkin mansikkakakkuun kesäisin.

Vierailija
20/41 |
25.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Täytteen teen sekoittamalla vadelmahilloa ja pakastevadelmia sopivassa suhteessa. En itse tykkää kovin makeista kakuista, joten en sellaisia tee. Kevyesti makea, jossa tuntuu hieman vadelman kirpeys on minusta paras. Sitä  ja kermavaahtoa kakun väleihin. Vadelmista tulee kosteutta, joten en yleensä erikseen kostuta kakkua. Päälle kermavaahtoa ja reunoille kermapursotukset. Koristeeksi laitan marsipaaniruusuja.

Toisinaan teen omalle porukalle mansikkakakun kuten edellä, mutta laitan täytteeksi mansikkahilloa ja mansikkaa. Kermoja en viitsi pursotella vaan tasoitan veitsellä. Mies tykkää, jos laitan päälle rouhittua suklaata.

Joskus keitän kevytkermasta vaniljakiisselin, johon pilkon hedelmiä. Tämä ohje oli aikoja sitten Valion ohjevihossa ja ole tällaisia kakkuja tehnyt vanhempien ja appivanhempien synttäreille. Nämäkin kakut ovat tehneet hyvin kauppansa ja olen saanut niistä kiitosta.

Vadelmakakku olisi kyllä hyvää mutta kotimaisia pakastevadelmia on harvoin saatavilla.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: seitsemän kahdeksan kahdeksan