Tottuuko papujen ja linssien syontiin koskaan?
Niin kysymys kuuluu etta tottuuko? Ei siis maultaan vaan etta tottuuko suolisto ? En varmasti ole ainut jolla reagoi? Tein mustapavuista ruokaa toissapaivana ja sita riittaa ainakin viela huomiseen. Paukuttelu ei sinaansa haittaa, mutta etta vatsaa vaantaakin…
Itse tykkaan tosi paljon pavuista ja linsseista, mutta niita ei syoty lapsuudenkodissani ollenkaan. Olen siis aikuisialla opetellut kayttamaan naita ja taman turvoksen jne ongelman takia en syo usein naista tehtya ruokaa. En ajatellut alkaa kasvissyojaksikaan, mutta huomaan etta ian myota pidan maultaan enemman kasvisruoista.
Vinkkeja?? Lisaksi ovatki jotkut pavut/linssit enemman vastaystavallisia? Joku ystavallinen sanoi etta vatsa tottuu naihin kun syo mutta onko nain? Onko esim. etelaamerikkalaisilla jatkuvia ilmavaivoja kun syovat paljon papuruokia? Esim. oma vatsani reagoi edelleen parsakaaliin vaikka olen syonyt sita viikottain vuosikausia.
Kommentit (26)
Hmm itse en syö papuja niin paljoa mutta punaisista linsseistä teen usein keittoa! En tiedä onko se sitten mun vatsani joka ei reagoi mitenkään huonolla tavalla vai onko noi yleisestikin jotenkin helpompia ruuansulatukselle
Mulla ei tule kikherneistä ja linsseistä mitään oireita. Papuja harvemmin syön.
Suuri osa ihmiskuntaa syö kaiken aikaa palkokasveja ilman ongelmia, joten tottumuskysymyshän se on. Itse en ole koskaan saanut vatsaongelmia vaikka olen täysin kasvissyöjä.
Totuttele pieninä määrinä ja käytä valmiiksi keitettyjä purkkipapuja, niiden pitäisi olla vatsalle lempeämpiä kuin itse keitetyt kuivapavut, ja säästävät tietysti aikaa ja vaivaa.
Ihmisillä ei ole ylipääään sitä entsyymiä, mikä pilkkoo papukasveja. Sitä on apteekin Nogasin-valmisteessa, kannattaa kokeilla auttaako. On siis vastaava kuin laktaasipillerit laktoosi-intoleranteille.
Eiköhän useimmat totu. Kuulin ohjeen, että aluksi pitäisi syödä vaan joku 0.5 dl kerralla ja lisätä siitä sitten pikkuhiljaa että suolisto tottuisi.
Vierailija kirjoitti:
No kai se monella tottuu, mutta jos se entsyymi puuttuu, joka pilkkoo papujen sokerin, niin kai se on sama juttu kuin laktoosi-intoleranssin kanssa.
Tämmöisestä en ole kyllä koskaan kuullut. Oletko varma ettet sekoita sienten sokeria pilkkovaan entsyymiin, sehän nimittäin kyllä on olemassa?
Useimmiten näissä vaivoissa on kyse siitä, että ei ole liotettu ja keitetty papuja tarpeeksi pitkäänettä lektiini olisi hajonnut kunnolla. Sillä on oikeasti väliä.
Kuivat pavut ja linssit kannattaa ehdottomasti liottaa ennen valmistamista.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
No kai se monella tottuu, mutta jos se entsyymi puuttuu, joka pilkkoo papujen sokerin, niin kai se on sama juttu kuin laktoosi-intoleranssin kanssa.
Tämmöisestä en ole kyllä koskaan kuullut. Oletko varma ettet sekoita sienten sokeria pilkkovaan entsyymiin, sehän nimittäin kyllä on olemassa?
Olen, koska en ole koskaan tuosta sieniasiasta kuullutkaan.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
No kai se monella tottuu, mutta jos se entsyymi puuttuu, joka pilkkoo papujen sokerin, niin kai se on sama juttu kuin laktoosi-intoleranssin kanssa.
Tämmöisestä en ole kyllä koskaan kuullut. Oletko varma ettet sekoita sienten sokeria pilkkovaan entsyymiin, sehän nimittäin kyllä on olemassa?
Sisältää alfagalaktosidaasia, mikä pilkkoo galakto-oligosakkarideja (GOS), joita on eritoten pavuissa, herneissä ja linsseissä. Tullut esiin IBS:n hoidossa, jossa nuo GOSit on yksi oireita aiheuttava tyyppi pitkäketjuisia hiilareita.
Joku nainen selitti että kun vatsan mikrobisto ei ole tottunut johonkin, kun yhtäkkiä syö paljon jotain erilaista, vatsa reagoi ha sitä vältellään, vaikka pitäisi aloittaa pienillä määrillä ja lisätä vähitellen, niin että mikrobit ehtii mukaan.
Vierailija kirjoitti:
Joku nainen selitti että kun vatsan mikrobisto ei ole tottunut johonkin, kun yhtäkkiä syö paljon jotain erilaista, vatsa reagoi ha sitä vältellään, vaikka pitäisi aloittaa pienillä määrillä ja lisätä vähitellen, niin että mikrobit ehtii mukaan.
Ja tämä nainen kertoi omasta kokemuksesta kuinka oli pitkän minimihiilariketoilun jälkeen syönyt kolme parsakaali nuppua, hänen oli pakko lähteä kirjastosta koska vatsa piti niin kovaa meteliä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
No kai se monella tottuu, mutta jos se entsyymi puuttuu, joka pilkkoo papujen sokerin, niin kai se on sama juttu kuin laktoosi-intoleranssin kanssa.
Tämmöisestä en ole kyllä koskaan kuullut. Oletko varma ettet sekoita sienten sokeria pilkkovaan entsyymiin, sehän nimittäin kyllä on olemassa?
Sisältää alfagalaktosidaasia, mikä pilkkoo galakto-oligosakkarideja (GOS), joita on eritoten pavuissa, herneissä ja linsseissä. Tullut esiin IBS:n hoidossa, jossa nuo GOSit on yksi oireita aiheuttava tyyppi pitkäketjuisia hiilareita.
USAssa saa ihan kaupan hyllylta Beano nimisia pillereita jotka otetaan ennenkuin on syonyt ensimmaistakaan papua.
Vierailija kirjoitti:
Kuivat pavut ja linssit kannattaa ehdottomasti liottaa ennen valmistamista.
Toivottavasti kukaan ei niitä keitä liottamatta. Mulle tuo on ollut aina itsestään selvä asia.
Muistan jostain lukeneeni että papujen valmistuksen yhteydessä tulisi käyttää tomaattia ja sipulia, ne vähentävät ongelmia. Tästä syydtä monet meksikolaiset papuruoat ovat sellaisia että niissä on tomaattia ja sipulia. En tiedä sitten toimiiko sillä en syö papuja.
Okei kiitos vastauksista. En siis liota tai keita itse (viela) silla pelkaan etten osaa ja olen aika kiireinen. Kikherneita syon itseasiassa aika usein ja niista en oireile. Syon myos sita parsakaalia ja esim. kaalikeittoa jne usein, ja saan kaasuongelmia niista, mutta en turvotusta/ vatsakipua!!
Olen aika kokeilunhaluinen ruoassa ja mun mielesta kaikki pavut on tosi herkullisia mut jotenkin ei tule syotya tan takia. Nyt opettelen kestamaan!
Ainakin minun mahani on tottunut. Nyt sitten vastaavasti jos yllättäen syö lihaa (runsaasti), niin maha regoi samoin kuin papuihin ennen.
Onpas jännä. Ehkä sinulla on jotenkin herkkä suolisto tai jotain intoleranssiongelmia. Minulla ei ole ikinä herneet, pavut eikä linssit aiheuttaneet minkäänlaisia vatsavaivoja. Toisaalta en voi juoda mitään hiilihapotettuja juomia, koska maha turpoaa samantien kipeäksi palloksi.
No kai se monella tottuu, mutta jos se entsyymi puuttuu, joka pilkkoo papujen sokerin, niin kai se on sama juttu kuin laktoosi-intoleranssin kanssa.