Vegaaninen tammikuu kokeilu, ehdotuksia ruoalle?
Syön niin tylsästi ja värittömästi, että aloitan nyt vegaanisen tammikuun. Tai no, joulukuun lopun ja tammikuun. On niin paljon vegaanisia ruokia, mitä haluaisin kokeilla! Kokeillut useita vegaanisia ruokia aiemminkin, ja herkkua ovat. Papu/tofucurry, kvinoasalaattia, pestopastaa ja proteiiniksi jotain, linssimureketta ja -pihvejä muusin kanssa, sienipastaa soijakermasta (soijakermassa vain 1.7g kovaa rasvaa/100 ml, kevytversiossa vain 0,5g), sosekeittoja, mustapapukeittoa ja itse tehtyä leipää, peruna-papupaistosta, täytettyjä paprikoita, risottoa..
Paljon marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Haluan myös kokeilla mahdollisimman paljon erilaisia tuotteita, mielellään vähäsokerisia ja palmuöljyttömiä. Ehdotuksia niihinkin jos on!
Kommentit (29)
Vierailija kirjoitti:
Falafelpyöryköitä kvinoan tai riisin kera. Niille voi tehdä esim. tomaattikastikkeen kuin lihapullille.
Onko reseptiä suositella? eri
Tofusta saa superhyvää wokkia. Soijastroganoff - ei ihan perinteinen stroganoff mutta oikein herkkua. Tortilloja, täytteeksi papuja/nyhtökauraa/mitä keksiikään, sipulia, vihanneksia, kaurafraichea tms vastaavaa jne. Tikka masalaa kikherneillä tai pavuilla. Nakkikastike soijanakeista maistunut lapsillekin, omaan makuun soijanakit liian lihaisia. Pinaattiletut/pinaattikeitto. Soijamakaronilaatikko. Linssimuhennos. Mistä vaan voi tehdä vegaanisen version.
Kotimaisista juureksista pihviä. Perunaa sekaan, niin pysyy kasassa. Lisukkeita öljyssä paistetusta lantusta. Nämä suomalaiset perusjuurekset on niin aliarvostettuja, vaikka ovat todella edullisia ja hyviä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Falafelpyöryköitä kvinoan tai riisin kera. Niille voi tehdä esim. tomaattikastikkeen kuin lihapullille.
Onko reseptiä suositella? eri
Ei ole nyt yhtäkkiä. Googlaa netistä, sieltä niitä löytyy.
Nykyään saa pakastealtaasta vaikka mitä korvikkeita, jotain vegekanapalojakin tullut myyntiin pakastealtaisiin. Tuoteselosta kannattaa katsoa, mutta eiköhän ole proteiinipitoisia.
Suosittelen lämpimästi Chocochili-vegaaniruokablogia sekä sen pitäjän Elina Innasen keittokirjoja.
Esim. Yosa kaurapala on kiva proteiininlähde. https://hannansoppa.com/kaurapala-pinaattipasta/
Tofu”kala”puikot kuorrutteella
Soijabolognese
Punajuuripihvit
Tofu-nuudelikeitto
Soijarouheesta kaalilaatikko ja puolukkahilloa
Papupastavuoka
Vierailija kirjoitti:
Suosittelen lämpimästi Chocochili-vegaaniruokablogia sekä sen pitäjän Elina Innasen keittokirjoja.
Joo, täältä löytyy vaikka mitä hyviä ohjeita :) myös herkkuihin ja leivonnaisiin
Soijarouhetta, tomaattimurskaa, sipulia ja nuudeleita on oma lemppari pataruoka. Kasvishampparit valmistuu myös kädenkäänteessa. Soijanakit on nykyään jo tosi hyviä, joten nakkikeitolle, hodareille ja nakkikastikkeelle ääni täältäkin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Falafelpyöryköitä kvinoan tai riisin kera. Niille voi tehdä esim. tomaattikastikkeen kuin lihapullille.
Onko reseptiä suositella? eri
Minua kiinnostaisi myös hyvät kastikkeet. Itselle kastikkeen valmistus/käyttö oli ongelma jo kun söin lihaa. Vegaanina se on vielä suurempi ongelma.
Chocochili blogin vegaaninen minttusuklaa-oreo jäätelö on kyllä niin herkkua.. en tiedä oliko sulla herkuton linja, mut jos ei täysin niin kannattaa kokeilla.
Tomaattinen chili- soijanakkikeitto. Tai miksei perinteinenkin :D eka vaan mun mielestä parempaa.
Täällä tullut hyviä ideoita! Itse vinkkasin, että säilykekikherneiden liemi kannattaa säästää ja käyttää kananmunan valkuaisen tapaan (tätä lientä kutsutaan aquafabaksi). Voi tehdä esim. vegaanisia marenkia. Itse käytän esim. makaronilaatikkoon "munamaitoon".
Toinen vinkki on rasvat ja maustaminen. Meillä fh-taudin vuoksi kookos ja palmuöljy pannassa. Vakiokäytössä sininen keiju leiville, ruoanlaittoon oliiviöljy ja camelinaöljy. Camelina on etenkin mahtavaa, se ei värjää eikä tuoksu miltään joten sopii kaikkeen. On vaan kallista. Salaatteihin/marinadeihin ekstraneitsytoliiviöljyä. Vegaaniruokaa kannattaa lisätä ihan huoletta hyviä rasvoja, ja mausteita käyttää reippaasti. Uusin lempparini on juustokumina ja savupaprika.
Tofu kannattaa kuivata prässäämällä keittiöpyyheen alla, pakastaa ja sulattaa siivilässä (ihan huoneenlämmössä). Vielä vähän puristelee nesteitä pois, ja sitten marinadiin. Nam.
Soijarouheen tilalla ollaan jo muutama vuosi käytetty kotimaista härkäpapurouhetta. Ja tofunkin tilalla kaurapalaa, sitä ei vain saa meidän lähikaupasta ja on tuplasti kalliimpaa.
Leivän päälle/sosekeittoihin "sydämeksi" pyöräytetään usein jotain paputahnaa, eri maustein tai vaikka punajuurta joukkoon. Kaupan hummuskin on hyvää.
Mä olen ollut kasvissyöjä vuosikaudet mutta vegaaniset reseptit ovat vähän haastavia mutta tein mielestäni hyvää pastaa näin: paistoin sipulia, valkosipulia, kikherneitä, aurinkokuivattuja tomaatteja, broccolinia ja vähän härkistä runsaassa öljyssä. Sekoitin spagettiin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Falafelpyöryköitä kvinoan tai riisin kera. Niille voi tehdä esim. tomaattikastikkeen kuin lihapullille.
Onko reseptiä suositella? eri
Minua kiinnostaisi myös hyvät kastikkeet. Itselle kastikkeen valmistus/käyttö oli ongelma jo kun söin lihaa. Vegaanina se on vielä suurempi ongelma.
Yksinkertaisimmillaan voi heittää pannulle vaikka kaurakermaa ja sipulia, siitä sitten lähtee maustamaan esim. sinapilla, ketsupilla, kasvisliemellä, valkosipulilla, pippurilla yms... jos ei siis erityisemmin kiinnosta väsätä. Vegaanihaasteeseen kannattaa myös osallistua ainakin aluksi, niin saa reseptejä sit suoraan sähköpostiin (oikeutta eläimille ylläpitää)
En ole vegaani vaan sekaani mutta nämä kuuluu meidän ruokavalioon:
- kukkakaali-peruna curry - monta variaatiota
- myskikurpitsapata
- raviolit kurpitsatäytteellä (taikina ilman munaa)
- gnocchit (ilman kananmunaa ) trapanese ja primavera
- chili sin carne ja kasvis bolognese, molemmat munakoisosta
- falafelit yms libanonilaiset herkut
- kasvissosekeitot (purjo-peruna, myskikurpitsa, sekajuures, bataatti jne)
- pistou keitto
- täytetyt tomaatit tai paprikat tai kesäkurpitsat
- parsa-, tomaatti- tai kesäkurpitsarisotto
- sienikeitto, sienimuhennos tai -piiras
Tuossa jo 22 vaihtoehtoa eli 44 päivän ruuat.
Kastikkeita oli tuolla tuo bolognese ja chili sin carne ja sienistäkin saa. Muuten esim täytetyille kasviksille käy jostain jugurtinkorvikkeesta tehty kylmä soosi
Kiitos ihanista ohjeista. Olen luopunut lihasta, ja vaikka syön munia, noista ketjun resepteistä saa hyvän tuen jatkoon.
T. Ei ap
Falafelpyöryköitä kvinoan tai riisin kera. Niille voi tehdä esim. tomaattikastikkeen kuin lihapullille.