Miksi mikään kauppa tai kahvila laittaa tuotteita hävikkiin mieluummin kuin myisi alennuksella tai lahjoittaisi?
Yllättävän yleinen käytäntö valitettavasti tuntuu edelleen olevan, että hävikkiin menee syömäkelpoista ruokaa. Ymmärtänevätkö, että tämäkin juttu on imagokysymys... Itse ainakin välttelen paikkoja, joissa toimitaan niin.
Onneksi sentään jotkut kaupat ja muut lahjoittavat tai myyvät alennuksella hävikkiin joutumisen sijaan. Miksi eivät muutkin?
Kommentit (55)
Koska sitten ihmiset kärkkyvät vain niitä ale/ilmaistuotteita, eivätkä osta normaalihintaisia ollenkaan. Eli kannattavampaa yritykselle, kun tuottoa tavoitteleva taho ovat, ei hyväntekeväisyysjärjestö.
Vierailija kirjoitti:
Ahnaus. Pelkäävät ettei väki enää osta täydellä hinnalla.
No tämä olisi aika outo logiikka, että mieluummin saa tuotteista 0 euroa roskikselta kuin edes vaikka 50% hinnasta asiakkaalta.
Kyllä monet kaupat lahjoittavat parasta ennen -päivän ohittaneita tuotteita tai esim. rikkoutuneessa pakkauksessa olevia kuivaelintarvikkeita leipäjonoihin. Elintarviketurvallisuus lienee pääasiallinen syy siihen, että osa ruoasta joudutaan laittamaan roskiin; pilaantunutta ruokaa ei voi lahjoittaa kenellekään.
Moni mielellään lahjoittaisi tmv. jos se olisi helpompaa. Kaiken maailman byrokratiat tulevat väliin päiväyksien ja kylmäketjujen kanssa. Lisäksi tuotteiden lajitteluun ja laputteluun menee paljon aikaa. Kaikki ilmaislaatikot ja roskikset taas joutuvat ilkivallan kohteeksi ja tuottaa ihan turhaa siivoustyötä.
Olin duunissa yhdessä pienessä kahvilassa Helsingissä.
Pullat maksoi siellä noin pari euroa kipale. Jos eivät päivän jälkeen menneet kaupaksi, ne sai itse viedä himaan tai heittää roskiin.
Yks ilta sain idean, että viimeisen aukiolotunnin ajan loput pullat maksoi vain 20 senttiä kpl.
Tämä aiheutti sen, että muutamaa tuntia ennen sulkeutumista, myynti loppui juuri kokonaan.
Sitten vikalla tunnilla tuli yks asiakas joka muutamilla euroilla osti kaikki loput pullat. Seuraaville oli sitten myydä enää vain täyden hinnan tuotteita. Moni närkästyi ja lähti tyhjin käsin, ennen olisivat hyvillä mielin jääneet kahville. ”No en Mä sit tuu ku ne onkin loppu”..
Kokeilua kesti vajaan viikon.
Enempi aiheutti mielipahaa asiakkaissa, ”miten teillä ei taaskaan ole niitä halpoja pullia myynnissä, en minä niitä kalliita enää ostakaan!” Yms napinaa.
Yksi tyytyväinen asiakas, monta tyytymätöntä.
Kokeilun jälkeen meni reilu viikko, ennenkuin asiakasvirta palasi entiselleen. Täyden rahan asiakkaisiin. Napinat loppui.
Jälkilaskennassa tulin siihen tulokseen, että firmalle jää enemmän rahaa kun heitetään vanhat pullat roskiin.
Vierailija kirjoitti:
Koska sitten ihmiset kärkkyvät vain niitä ale/ilmaistuotteita, eivätkä osta normaalihintaisia ollenkaan. Eli kannattavampaa yritykselle, kun tuottoa tavoitteleva taho ovat, ei hyväntekeväisyysjärjestö.
Mutta biojätteisiin päätyvä tuottaa edelleen sen 0 euroa. Se ei kauheasti voittoa lisää. Lisäksi aika moni muukin kavahtaa semmoista haaskausta ja äänestää jaloillaan, eli ostaa eettisemmistä kaupoista ostoksensa kokonaan.
Vierailija kirjoitti:
Ahnaus. Pelkäävät ettei väki enää osta täydellä hinnalla.
Olen kuullut että pahimmille hamstraajille ei riitä edes ne 30 % alennuksella myytävät tuotteet, vaan he kyttäävät samoja tuotteita kun niitä myydään 60 % alennuksella klo 20 jälkeen.
Kun minä käyn kaupassa, niin pyrin pikemminkin ostamaan niitä maito-, liha- ja leipätuotteita, joissa se parasta ennen päivämäärä on mahdollisimman kaukana että niitä ei ole pakko syödä heti samana päivänä. Sitten kotona voi paremmin itse päättää mitä syö minäkin päivänä ilman että joku ruoka olisi menossa heti pilalle.
Vierailija kirjoitti:
Ahnaus. Pelkäävät ettei väki enää osta täydellä hinnalla.
Eikö kahvilan tai kaupan henkilökunta voi viedä kotiinsa vanhaksi meneviä tuotteita? Ennen muinoin Valion osuusmeijerissä sai mm. syödä työaikana siellä valmistettuja jäätelöitä tai jugurtteja, ja niitä myös myytiin halvemmalle työntekijöille.
Vanha kesätyöntekijä kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ahnaus. Pelkäävät ettei väki enää osta täydellä hinnalla.
Eikö kahvilan tai kaupan henkilökunta voi viedä kotiinsa vanhaksi meneviä tuotteita? Ennen muinoin Valion osuusmeijerissä sai mm. syödä työaikana siellä valmistettuja jäätelöitä tai jugurtteja, ja niitä myös myytiin halvemmalle työntekijöille.
Jos tuotteita annetaan ilmaiseksi työntekijöille on se vaara, että työntekijät alkavat piilottamaan haluamiaan tuotteita ja päiväyksen umpeuduttua "löytävä" tuotteen. "Haluan syödä viikonloppuna tätä kallista kalaa, päiväys menee umpeen parin päivän päästä joten piilotan sen tänne kylmähyllyn taakse"
Vierailija kirjoitti:
Vanha kesätyöntekijä kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ahnaus. Pelkäävät ettei väki enää osta täydellä hinnalla.
Eikö kahvilan tai kaupan henkilökunta voi viedä kotiinsa vanhaksi meneviä tuotteita? Ennen muinoin Valion osuusmeijerissä sai mm. syödä työaikana siellä valmistettuja jäätelöitä tai jugurtteja, ja niitä myös myytiin halvemmalle työntekijöille.
Jos tuotteita annetaan ilmaiseksi työntekijöille on se vaara, että työntekijät alkavat piilottamaan haluamiaan tuotteita ja päiväyksen umpeuduttua "löytävä" tuotteen. "Haluan syödä viikonloppuna tätä kallista kalaa, päiväys menee umpeen parin päivän päästä joten piilotan sen tänne kylmähyllyn taakse"
Jep, ei ketään kannata palkata. Puijaavat kuitenkin.
Koska byrokratia ja kaupan vastuu eteenpäin luovuttamistaan tuotteista... Esim. hyväntekeväisyysjärjestöt, jotka jakavat hävikkiruokaa ovat sitoutuneet ottamaan vastuun jakamastaan ruuasta, ettei ruokaa lahjoittanut kauppa joudu vastuuseen, jos tuote onkin pilaantunut.
Te ette osaa arvata, mistä kaikesta ihmiset kaupalle valittavat.
Ihan katteesta kyse. Eikai kukaan kuvittele että joku munkki oikeasti maksaa 1e50c?Noi on 10c kpl. Mutta kuluttajille myydään ylihintaan ja tärkeämpää saada koko 1e40c katetta kuin että jäisi heittämärttä 10c roskiin.
Ja loppujen lopuksi kahvilat kannattaa vähän heikosti, oisko juuri hinnasta kiinni... mutta kun ei myöskään haluta palvella jatkuvasti vaan on vaan hyvä jos ei tule liikaa asiakkaita ja kate per asiakas on mahdollisimman korkea.
Kahvilaukko kirjoitti:
Olin duunissa yhdessä pienessä kahvilassa Helsingissä.
Pullat maksoi siellä noin pari euroa kipale. Jos eivät päivän jälkeen menneet kaupaksi, ne sai itse viedä himaan tai heittää roskiin.
Yks ilta sain idean, että viimeisen aukiolotunnin ajan loput pullat maksoi vain 20 senttiä kpl.
Tämä aiheutti sen, että muutamaa tuntia ennen sulkeutumista, myynti loppui juuri kokonaan.
Sitten vikalla tunnilla tuli yks asiakas joka muutamilla euroilla osti kaikki loput pullat. Seuraaville oli sitten myydä enää vain täyden hinnan tuotteita. Moni närkästyi ja lähti tyhjin käsin, ennen olisivat hyvillä mielin jääneet kahville. ”No en Mä sit tuu ku ne onkin loppu”..
Kokeilua kesti vajaan viikon.
Enempi aiheutti mielipahaa asiakkaissa, ”miten teillä ei taaskaan ole niitä halpoja pullia myynnissä, en minä niitä kalliita enää ostakaan!” Yms napinaa.
Yksi tyytyväinen asiakas, monta tyytymätöntä.
Kokeilun jälkeen meni reilu viikko, ennenkuin asiakasvirta palasi entiselleen. Täyden rahan asiakkaisiin. Napinat loppui.
Jälkilaskennassa tulin siihen tulokseen, että firmalle jää enemmän rahaa kun heitetään vanhat pullat roskiin.
Eli kuten yllä uumoiltiin, syynä oli tosiaankin ahneus. Yksi ostaja haalii kaiken minkä vaan saa irti ja muille ei jää mitään.
Vierailija kirjoitti:
Kyllä monet kaupat lahjoittavat parasta ennen -päivän ohittaneita tuotteita tai esim. rikkoutuneessa pakkauksessa olevia kuivaelintarvikkeita leipäjonoihin. Elintarviketurvallisuus lienee pääasiallinen syy siihen, että osa ruoasta joudutaan laittamaan roskiin; pilaantunutta ruokaa ei voi lahjoittaa kenellekään.
Leipäjonoissa ei kyllä jaeta mitään rikkimenneitä pakkauksia. Ne olisivat jo hygienian takia vaarallisia.
Vanha kesätyöntekijä kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ahnaus. Pelkäävät ettei väki enää osta täydellä hinnalla.
Eikö kahvilan tai kaupan henkilökunta voi viedä kotiinsa vanhaksi meneviä tuotteita? Ennen muinoin Valion osuusmeijerissä sai mm. syödä työaikana siellä valmistettuja jäätelöitä tai jugurtteja, ja niitä myös myytiin halvemmalle työntekijöille.
Se tosiaan joidenkin kohdalla johtaisi tuohon hamstraukseen ja väärinkäytöksiin.
Työntekijä voisi esimerkiksi jo tilata enemmän tuotetta tai muuten varmistaa, että saa hävikkituotteen.
Tästä syystä kauppaketjut yleensä kieltävät hävikkituotteiden käytön ihan potkujen uhalla.
Aloitus aivan samanlaista logiikkaa kuin vasemmistolainen veropolitiikka.
Kyllä, kannattaa myydä pullat halvemmalla illan päätteeksi. Mitä tästä seuraa? Kukaan ei osta pullia täydellä hinnalla.
Kyllä, kannattaa verottaa palkkoja yli 50% niin valtio voi kerätä enemmän rahaa. Mitä tästä seuraa? Ei nappaa työnteko, siirretään palkkarahat osakeyhtiön kautta laskutettavaksi ja siirrytään työskentelemään alhaisemman verotuksen maihin.
Lakia noudattava ja vahingonkorvausvaatimuksia välttelevä kauppa tai kahvila.
ResQ-sovelluksen kautta saa ravintoloista ja kahviloista sitä hävikkiruokaa edullisesti.
Vierailija kirjoitti:
Ihan katteesta kyse. Eikai kukaan kuvittele että joku munkki oikeasti maksaa 1e50c?Noi on 10c kpl. Mutta kuluttajille myydään ylihintaan ja tärkeämpää saada koko 1e40c katetta kuin että jäisi heittämärttä 10c roskiin.
Ja loppujen lopuksi kahvilat kannattaa vähän heikosti, oisko juuri hinnasta kiinni... mutta kun ei myöskään haluta palvella jatkuvasti vaan on vaan hyvä jos ei tule liikaa asiakkaita ja kate per asiakas on mahdollisimman korkea.
Eli ratkaisusi on myydä ilman katetta? Ei tarvi mitään liiketilan vuokrakulujen kattamiseen, tai maksaa työntekijälle palkka? :)
Ahnaus. Pelkäävät ettei väki enää osta täydellä hinnalla.