G: Kuinka kuorit sipulin?
Nyrhitkö sipulista vain kuivan kuoren vai poistatko koko uloimman kerroksen?
Äitini hämmästeli kovaan ääneen, kun näki minun kuorivan sipulin siten, että tein veitsellä pitkittäisviillon uloimman kerroksen läpi ja heitin muutaman millin kuorta/sipulia roskikseen. Menee kuulemma kamalasti ruokaa hukkaan.
Sipuli nyt ei niin paljoa maksa, mutta kiinnostaisi tietää, kuinka moni muka nyhertää veitsen kanssa vain sen kuivan kuoren pois, kun helpompikin konsti on olemassa.
Kommentit (30)
Ensin leikkaan molemmista päistä siivut pois, ja sitten ihan sormin revin sen ihan uloimman kuoren vaan irti sipulista. En tarvitse veistä siis kuorimiseen ollenkaan, vain siihen päiden leikkaamiseen. En näe mitään syytä uloimman kerroksen poistamiseen hyvälaatuisesta sipulista, ihan turhaa hommaa. Ja jos ei ole hyvälaatuinen sipuli, olisi esim. pehmeitä läikkiä ulkokerroksessa, heittäisin koko sipulin roskiin.
Minä otan yleensä myös sen kuivan "kuoren jälkeisen" kerroksen pois. Lähtee helposti, teen niin että ensin pienet palat pois sekä sipulin ylä- että alaosasta, sitten sipuli pitkittäissuunnassa halki ja nappaan kuoret pois puolikkaista.
Riippuu sipulista. Jos on kunnolla kuivattu sipuli, uloin ohut ja kuiva kerros lähtee melkein putoamalla pois. Jos sipuli on hiukankin sekundaa, pitää ottaa myös seuraava kerros, kun ei sitä kynnen kokoisten palasten nyhtämistä jaksa ainakaan enmmän kuin yhden sipulin verran.
Yritän ottaa vain sen kuoren. Joskus tulee otettua seruaavaakin kerrosta, jos se kuiva kuori on kovin tiukasti kiinni. Jos se seuraava on jo osin vähän nahistunut - nahistunutta osaa ei tietenkään enää käytetä.
En pidä sipulia rahallisesti kalliina, minusta vain on tyhmää ja turhaa ja epäekologista (no joo, ja jonkun sentinkymmenysosan verran epäekonomistakin) heittää ruokaa roskiin. Se sotii etiikkaani vastaan. Siksi olen valmis näkemään vähän enemmän vaivaa jopa sipulinkuorten kanssa.
Usein kuivassa kuoressa on kiinni ihan ohut "elävä" kuori, jonka poistan. Mutta joskus olen niin kärsimätön, että vetäisin paksummankin kerroksen pois
Laitan sipulit ensin veteen likoamaan ja entinen kuiva kuori lähtee nopeasti, helposti ja nätisti pois.
Vierailija kirjoitti:
Laitan sipulit ensin veteen likoamaan ja entinen kuiva kuori lähtee nopeasti, helposti ja nätisti pois.
Vieläköhän ap kuuden vuoden jälkeen lukee mielipiteitä?
Leikkaan kannan ja kärjen pois ja vielä puolitan koko sipulin, niin lähtee kuori näppärästi. Riippuen sipulin kunnosta otan vain päällimmäisen eli rapisevan kuoren tai sitten vähän alempaakin pois.
Otan sipulin jääkaapista. Halkaisen sipulin veitsellä ja sit niistä halkaistuista sipuleista leikkaan kannat, ja sit helposti vaan irrotan kuoret kokonaisina niistä pois. Jääkaapisssa olleista sipuleista kuori lähtee tosi helposti irti. Ja halkaisusta sipulista vielä helpommin.. ei myöskään tuu kyyneliä silmiin kun pilkkoo jääkaappi kylmiä sipuleita.
Ja makueroja en huomaa huoneenlämmössä tai jääkaapissa olleessa sipulissa..
Tällä hetkellä tosin käytän vaan kaupan pakaste-altaasta ostettua valmista sipulisilppua koska mulla on kipeitä haavoja kämmenissä ja sormissa, niin ei kestä pilkkoo niitä. Valkosipulit pystyn kyllä pilkkoo.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Laitan sipulit ensin veteen likoamaan ja entinen kuiva kuori lähtee nopeasti, helposti ja nätisti pois.
Vieläköhän ap kuuden vuoden jälkeen lukee mielipiteitä?
Ohoh, enpä huomannut.
t. 10
Suoraan pellolta pakkaseen eli ostan sipulini pakastealtaasta :D
Ensin halkaisen sipulin pitkittäissuunnassa. Leikkaan vielä tyvipäistä palat pois. Sitten nyppäisen kuoret puolikkaista pois käsin. On myös kätevä nopeasti laittaa kuutioiksi noin: sipulinpuolikas leikkkusivu alaspäin laudalle, siihen pitkittäisviillot tyvipäästä kohti kärkeä, ja sitten leikataan toiseen suuntaan viillot, jolloin syntyy kuutioita.
Miten tyypit edes löytää näitä keskusteluja vuodelta kivi ja kirves? Kun näitä kuitenkin suht usein putkahtelee etusivulle :D
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Laitan sipulit ensin veteen likoamaan ja entinen kuiva kuori lähtee nopeasti, helposti ja nätisti pois.
Vieläköhän ap kuuden vuoden jälkeen lukee mielipiteitä?
Tää on niitä asioita joista voi käyttää vanhaakin ketjua, sillä tähän asiaan voi palata yhä uudestaan.
Missä myytäisiin ykkösluokan irtosipuleita?
Ihmettelin miten huonoja sipulit ovatkaan nykyään, kunnes huomasin kaikkialla myytävän vain kakkosluokkaa (en ollut edes huomannut tuota luokittelua ennen).
Tavallisesti minäkin käytän pakastesipulia, mutta uunipaahtoon tahtoisin pilkkomattomia.
Ostan liidistä pakastettua silppua. Se on taivaan lahja ;-)
Leikkaan kannan ja kärjen pois ja puolitan sipulin. Sillä tavalla saa kuoren helposti pois ohuena. Joskus otan koko kerroksen, jos kuori on tiukassa.
Rypellän sipulia käsissä niin että irtokuoret lähtee
Sitten laitan sipulin puoliksi, leikkaan kannat irti ja kuorin kaiken ruskean kokonaisen pois.
Sitten teen viillon siihen missä on osa sipulia ja osa ruskeaa, leikkaan ruskean pois.
Huuhtelen ja pilkon
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Laitan sipulit ensin veteen likoamaan ja entinen kuiva kuori lähtee nopeasti, helposti ja nätisti pois.
Vieläköhän ap kuuden vuoden jälkeen lukee mielipiteitä?
Joku näitä lukee niin kauan kuin linkin kautta tänne ohjautuu.
Ja mitä väliä sinulle siitä on, lukeeko ap vai joku muu tai yleensä kukaan?
Jälkimmäinen tapa. Tulee välillä heitettyä aika paksukin kerros pois.