Mitä eroa on keraamisella tai induktioliedellä?
Kuulisin mielelläni, kun olen vanhaa liettä vaihtamassa uuteen.
Kommentit (32)
Induktioliesi
+ todella nopea esim vesi kiehuu paljon nopeammin
+ turvallisempi koska levy ei lämpene vaikka se olisi kytkimestä päällä ellei siinä ole sopivaa metallia päällä
- pitää omituista ääntä kuumetessaan ja jäähtyessään
- kallis korjata ja rikkoutuvat helposti (meidän induktiohellaa korjaamassa käyneen huoltomiehen mukaan heillä nykyään todella paljon työtä induktioliesien takuukorjauksissa mutta vanhemmat hellat herkästi vaihdetaan uuteen rikkoutuessa koska vaihdettava elementti niin kallis jos sen joutuu itse maksaa)
- voit joutua hylkäämään osan vanhoista pannuista ja kattiloista (kokeile magneetilla ja ne joihin magneetti tarttuu toimivat induktioliedellä)
Induktioliesi on tosiaan helppo putsata. Meillä on myös uunissa pyrolyysiominaisuus eli putsaa uunin itsestään.
Meillä on induktioliesitaso. Suosittelen sitä todella. Se on nopea ja turvallinen. Taso ei juurikaan ole kuuma eikä haittaa, jos sen päälle unohtaa vaikka muovirasioita.
Induktiotason pinta on samaa materiaalia kuin keraamisen tason pinta, mutta lämmitysmekanismi on erilainen. Keraaminen taso toimii sähkövastuksen avulla eli lämmittää itse tasoa. Induktiotasossa taas käytetään magneettikenttää, joka kuumentaa tason päälle laitetun metalliastian, ei itse tasoa. Induktiotasolla pitää käyttää sellaisia astioita, joissa induktio toimii, käytännössä astioita, jotka reagoivat magneettiin. Nykykattilat ovat suurelta osin tällaisia, mutta vanhojen kattiloiden kanssa induktiotaso ei välttämättä toimi.
Induktioliedenkin taso on keraaminen, mutta keraaminen ei välttämättä ole induktioliesi.
Taitaa nykypäivänä olla jo vähän hankala löytää uutta liettä ilman iduktiolevyä.
Induktio aivan susi keksintö. Kuten Jarlan sarjakuvassa: jättää puolet ruuasta kylmäksi.
Induktioon kun on tottunut niin takaisin perinteiseen en vaihtaisi. Se on vaan niin nopea ja kätevä kaikin puolin, äänikään ei häiritse vaikka tietty aluksi kuulosti omituiselta. Eikä ole vielä hajonnut vaikka 5 vuotta on ahkerassa käytössä ollut.
Induktiolle ei ole järkevää vaihtoehtoa, puhdasta ylivoimaa.
Parasta siinä on että sitä voi säätää kuin kaasuhellaa. Siis kylmenee heti kun napista kääntää.
Nopea, turvallinen sähkönsäästäjä.
Ainoana miinuksena pitäisin tuulettimen suhinaa, no jaa ehkä keraamisissakin on.
Ei se tumpelosta kokkia tehnyt mutta innostuneen ruuanlaittajan.
Induktioliesi
+nopea säädettävyys myös tehoa laskettaessa, kiehuminen lakkaa käytännössä samoin tein kun katkaiset tehon
+helpompi puhdistaa kun lieden pinta ei kuumene niin kuumaksi kuin muissa liesissä koska kuumin kohta sijaitsee astian sisällä, astia lämmittää lieden pintaa eikä kuuma lieden pinta astiaa.
Miten onnistuu induktiolla tosi pitkään hauduttaminen? Vaikka väh 5 tuntia ehkä jopa vrk pienellä lämmöllä? Luuliemi vaatii pitkän haudutuksen.
Keraaminen on kuulimman näköinen ja kalliimpi kuin rautaliesi, ei muuta etua.
Induktio ehdottomasti ;-)
Vierailija kirjoitti:
Induktioliesi
+nopea säädettävyys myös tehoa laskettaessa, kiehuminen lakkaa käytännössä samoin tein kun katkaiset tehon
+helpompi puhdistaa kun lieden pinta ei kuumene niin kuumaksi kuin muissa liesissä koska kuumin kohta sijaitsee astian sisällä, astia lämmittää lieden pintaa eikä kuuma lieden pinta astiaa.
Joo, ruoan kiehumista on tosiaan helppo säädellä, ei kiehu helposti yli.
Vierailija kirjoitti:
Miten onnistuu induktiolla tosi pitkään hauduttaminen? Vaikka väh 5 tuntia ehkä jopa vrk pienellä lämmöllä? Luuliemi vaatii pitkän haudutuksen.
Mainiosti ;-)
Ostin kokeeksi yksilevyisen induktion. Samalla viikolla ostin induktiolieden.
Nykymuotihan on induktiotaso ja erillisuuni, siis ei liesi.
Tykkään myös siitä mun induktiossa, että voin painaa ”Stop&go”-nappia jos tulee keskeytys juuri kesken kriittisen ruoanlaiton. Ja induktioliesi on myös turvallinen, se ei mene vahingossa päälle vaan sammuu heti. En keksi kuin hyviä puolia!
Vierailija kirjoitti:
Miten onnistuu induktiolla tosi pitkään hauduttaminen? Vaikka väh 5 tuntia ehkä jopa vrk pienellä lämmöllä? Luuliemi vaatii pitkän haudutuksen.
No jos vaikka säädät induktiolevyn miedolle lämmölle ja haudutat? Tsiisus...
Kiitos vastanneille. Taidanpa rajata hakua induktioliesiin :). Ap
Vierailija kirjoitti:
Induktio aivan susi keksintö. Kuten Jarlan sarjakuvassa: jättää puolet ruuasta kylmäksi.
Nyt sekoitat mikroaaltouunin keittotasoon.
Vierailija kirjoitti:
Miten onnistuu induktiolla tosi pitkään hauduttaminen? Vaikka väh 5 tuntia ehkä jopa vrk pienellä lämmöllä? Luuliemi vaatii pitkän haudutuksen.
Ihan samalla tavalla kuin perinteisissä liesissä, väännetään tehoa pienemmälle. Voitko hieman avata että mitä epäilet? Tuollaisen kysymyksen taustalla täytyy olla joku omituinen väärinkäsitys.
Induktioliesi on paljon nopeampi ja muutenkin parempi, tosin voit joutua vaihtamaan osan kattiloista ja paistinpannuista.
Keraaminen liesi vastaa muuten ominaisuuksiltaan suunnilleen valurautaliettä, paitsi että pinta on tasainen ja sen puhtaanapito on selvästi vaikeampaa.