Oikeastiko jotkut välttelevät raskausaikana tiettyjä ruoka-aineita hysteerisesti?
Ei kalaa, ei juustoa, ei mitään? Alkoholin nyt ymmärrän toki, se on myrkky, mutta miten esimerkiksi juusto on myrkky? :D ja luuletteko että ei vaikka Japanissa syödä raskaana ollessa sushia? Naurettavaa itsensä kiusaamista.
Kommentit (34)
Vierailija kirjoitti:
Ilmeisesti niin. Meikkiäkään ei saisi laittaa, eikä mitään mistä ehkä irtoaa vähän jotain.
Kauheaa panikointia.
Apua :D meikistä en ollut kuullutkaan! Sano nyt vielä että kahviakaan ei saa juoda? Saako peseytyä kemikaaleja eli esim saippuaa käyttäen?
Ap
Neuvolahan tohon ohjeistaa. Naurettavaa ettei mozzarellaa sais syödä mutta kaikkea mahdollista lääkettä määrätään kyllä varmuuden vuoks.
Vierailija kirjoitti:
Neuvolahan tohon ohjeistaa. Naurettavaa ettei mozzarellaa sais syödä mutta kaikkea mahdollista lääkettä määrätään kyllä varmuuden vuoks.
Ja naiset tottelevat... :) no sehän on kyllä nähty että omia aivoja ei osata käyttää.
Ap
Kalaa tulisi raskausaikana suositusten mukaan syödä 2-3 kertaa viikossa. Kalan syönti kasvattaa syntyvän vauvan älykkyyttä ja auttaa aivojen kehitystä sikiöaikana.
Siinä on aika iso ero että syökö nyt vähän maksamakkaraa vai ottaako riskin listeriasta ja vetää vakuumipakkatua raakaa kalaa tms.
Ja Japanissa muuten varoitetaan riskielintarvikkeista raskaanaolevia ihan yhtä lailla, ei sushikaan ole tietenkään kokonaan kielletty, pitää tietää mitä syö.
Sushissa tuskin on listeriaa. Listeriaa ei esiinny valtamerten kaloissa.
Ap ei nyt ole ihan ymmärtänyt mistä on kyse. Kalaahan juuri pitää syödä runsaasti mutta ei pitkään pakattuna ollutta raakaa kalaa.
Unohdit kirjoittaa perustelut sille, miksi suositusten noudattaminen on hysteristä. En myöskään usko, että sulla on tietoa siitä, millaisia suosituksia Japanissa noudatetaan.
Vierailija kirjoitti:
Sushissa tuskin on listeriaa. Listeriaa ei esiinny valtamerten kaloissa.
Sillä ei ole mitään merkitystä onko kala merestä vai makeasta vedestä listerian suhteen. Listeriaa on ympäristössä ja voi tulla missä vaan vaiheessa elintarvikkeeseen.
Kyllä, saamme yllättävän paljon oderin mukana tulevia raskausruokavalio lappuja..
-kokki
Jännä että joku alapeukutettaa kalansyöntisuosituksia. Kalaa juuri tulisi syödä.
"Vakuumiin pakatun ruoan kanssa on syytä olla tarkkana: niissä piilee sairastumisriski. Kuluttaja-lehden uusimmassa numerossa kerrotaan lehden testanneen graavikaloja ja kylmäsavulohia eri valmistajilta ja myyjiltä. Kumpaakin tuotetta suomalaiset ostavat joulun ruokapöytiinsä.
Laboratorio testasi kahdeksan graavisuolattua ja kymmenen kylmäsavustettua lohituotetta. Kaikki olivat vakuumiin pakattuja. Kolmesta testituotteesta löytyi listeriaa, joka on vaarallisen ruokamyrkytyksen aiheuttava bakteeri. Yksi tuotteista oli lähes pilaantunutta jo ostettaessa."
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sushissa tuskin on listeriaa. Listeriaa ei esiinny valtamerten kaloissa.
Sillä ei ole mitään merkitystä onko kala merestä vai makeasta vedestä listerian suhteen. Listeriaa on ympäristössä ja voi tulla missä vaan vaiheessa elintarvikkeeseen.
Listeriaa on maaperässä. Mistä tahansa kypsentämättömästä elintarvikkeesta voi sen saada tai kypsennyksen jälkeenkin, jos hygieniasta ei huolehdi. Suomessa listeriaepidemioita on tullut mm. voista.
Listerioosin kannalta olennaista on bakteerien määrä. Kun se ylittää tietyn tason, ihminen sairastuu. Siksi vakuumipakattu raaka kala on riskituote, sillä bakteerit lisääntyvät tehokkaasti vakuumin suojissa.
Tuore valtamerikala ei ole riskielintarvike. Sen sijaan huonosti pestyt kasvikset ovat. Jos ruuan kypsentää, listeriabakteeri kuolee.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sushissa tuskin on listeriaa. Listeriaa ei esiinny valtamerten kaloissa.
Sillä ei ole mitään merkitystä onko kala merestä vai makeasta vedestä listerian suhteen. Listeriaa on ympäristössä ja voi tulla missä vaan vaiheessa elintarvikkeeseen.
Listeriaa on maaperässä. Mistä tahansa kypsentämättömästä elintarvikkeesta voi sen saada tai kypsennyksen jälkeenkin, jos hygieniasta ei huolehdi. Suomessa listeriaepidemioita on tullut mm. voista.
Listerioosin kannalta olennaista on bakteerien määrä. Kun se ylittää tietyn tason, ihminen sairastuu. Siksi vakuumipakattu raaka kala on riskituote, sillä bakteerit lisääntyvät tehokkaasti vakuumin suojissa.
Tuore valtamerikala ei ole riskielintarvike. Sen sijaan huonosti pestyt kasvikset ovat. Jos ruuan kypsentää, listeriabakteeri kuolee.
Vakuumipakattu kaupassa myytävät valtamerikala ei ole tuore. Ylipäätään Suomessa on todella vaikea saada tuoretta valtamerikalaa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Neuvolahan tohon ohjeistaa. Naurettavaa ettei mozzarellaa sais syödä mutta kaikkea mahdollista lääkettä määrätään kyllä varmuuden vuoks.
Ja naiset tottelevat... :) no sehän on kyllä nähty että omia aivoja ei osata käyttää.
Ap
No mitä se sinua liikuttaa mitä joku tekee/ei tee?
Ap ei ole tainnut lukea niitä suosituksia. Kumpaakaan, kalaa tai juustoa, ei ole kielletty. Määrätyllä tavalla pakatut kalat ja määrätyt juustot kylläkin. Sitten on lisäksi joitakin ruoka-aineita, joita ei saisi syödä suuria määriä, mutta niitäkään ei kokonaan kielletty.
Itse söin raskausaikana ties kuinka monenlaisia juustoja, mutta en yhtäkään millään riskilistalla olevaa. Ei loppunut silti valikoima kaupan juustohyllystä.
Jos tuossakin tutkimuksessa 1/6 testatusta lohivalmisteesta sisälsi listeriaa, niin ihanko oikeasti joku viitsii ottaa riskin ja toivoo ettei omalle kohdalle sattuisi?
Miettiikö sitä sitten keskenmenon kohdalla, että kylläpä oli hyvää sushia...
Varoin raskausaikana a-vitamiinia, en käyttänyt lainkaan alkoholia ja laivan buffet-pöydässä jätin alkuruuat väliin, ellen ollut ihan varma, mitä siellä oli tarjolla.
Tuoretta järvikalaa söin, juustoa ja kahvia normaalisti sen verran kuin mieli teki, salmiakkia ja lakua söin kohtuudella. Raa´asta kalasta tai homejuustoista en välitä muutenkaan, joten ei tehnyt tiukkaa kieltäytyä niistä.
Ilmeisesti niin. Meikkiäkään ei saisi laittaa, eikä mitään mistä ehkä irtoaa vähän jotain.
Kauheaa panikointia.