Saako karkkeja syödä yhtään, jos uhkaa metabolinen, rasvamaksa, ylipaino, sokerit 6.1 ja kaikki hirveys
Kaikki nämä sain viime viikolla tiedokseni. Olen tässä viikon ollut järkyttyneenä ja miettinyt koko ajan, mitä suuhuni laitan. Tekee mieli makeaa. Pitääkö joka hemmetin suupala laskea, että paino tippuu, on myös masennus ja varmaan tunnesyömistä.
Kommentit (28)
Sinä voit toki syödä mitä haluat, mutta sitten tosiaan todennäköisesti saat rasvamaksan, diabeteksen sun muut sairaudet riesaksesi.
Eikö hyvä terveys motivoi syömään niin, että saat pitää terveytesi?
Huomaan itselläni sokerinsiedon vähentyneen huomattavasti, vaikka ei sitä mitenkään ole diagnosoitu, mutta ihan viheliäistä. Kannattaa aloittaa ennaltaehkäisy ajoissa.
Syötkö sännöllisesti kunnon ruokaa? Siis Aamupala, lounas, iltaruoka ja tarvittaessa pari välipalaa. Joka aterialla proteiinia, hyvänlaatuista rasvaa, reilusti kasviksia (vähintään puolet syödystä ruuasta) ja kohtuullisesti hitaita hiilareita. Kun syö noin, ei periaatteessa pitäisi enää olla niin nälkä, että tulee hallitsemattomia herkkuhimoja. Kyllä voit tulevaisuudessakin herkutella, mutta sen pitää olla hallittua. Tyyliin 1-2 palaa suklaata tai pari karkkia ruuan päälle, ei mitään älyttömiä mättöjä. Ja liikunta ihan missä muodossa tahansa on todella hyväksi.
Esim. Muutama karkki proteiinipitoisen aterian jälkeen syötynä, ei ole ollenkaan niin paha asia verensokerille kuin karkin napostelu pitkin päivää. Tärkeää olisi, että verensokeri ei ole koko ajan koholla, vaan syöt vain ruoka-aikaan. Tietenkään ei joka aterian päälle mitään karkkeja, mutta pari kertaa viikossa joku pieni makea jälkiruoka tai vähän karkkia tuskin tuhoaa onnistumistasi. Toki painon pudotus voi olla hitaampaa näin.
Saathan varmasti tarpeeksi d-vitamiinia? Tämä pimeä aika on ihmisille ysein raskasta.
Hieman ohiksena suosittelisin kokeilemaan myös kirkasvalolamppua. Kun saat virtaa valosta niin jaksat keskittyä paremmin tervelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Ihan tutkitusti syömme enemmän hiilihydraatteja ja makeaa pimeänä aikana, joten tuosta lampusta voi olla apua, ei toki kaikilla toimi.
Vierailija kirjoitti:
Sinä voit toki syödä mitä haluat, mutta sitten tosiaan todennäköisesti saat rasvamaksan, diabeteksen sun muut sairaudet riesaksesi.
Eikö hyvä terveys motivoi syömään niin, että saat pitää terveytesi?
Aloittajahan kertoi että on tunnesyöjä. Se tarkoittaa, että psykologisesti jokin tarve on vieläkin hallitsevampi kuin tarve/halu pysyä terveenä. Jokin vaikea tunne voittaa jopa herkuttelusta ja mahdollisesta sairastumisesta koituvan vaikean tunteen. Tunnesyömisen syitä ja juuria ei hoideta sillä, että kytätään syömistä, lasketaan kaloreita tai muistutellaan sairauksista. Tunnesyömistä voi alkaa parhaiten purkamaan terapiassa ja harjoittamalla itsetutkiskelua, kaikkea mikä käsittelee suhdetta ruokaan psykologisesti syvemmältä. Tottakai kaikki haluaisivat pysyä terveenä, normaalipainoisina ja onnellisina. Mutta silti meillä on erilaisia henkisiä ongelmia, riippuvuuksia ja muita tunnelukkoja jotka ohjaavat meitä toisinaan epäsuotuisiin tai suorastaan huonoihin valintoihin. Ja vielä vastauksena AP:lle: tottakai saa syödä YHTÄÄN, mutta tärkeintä olisi varmastikin löytää karkeissa se kohtuus. Jos sitä on vaikea pitää yllä, on hyvä alkaa tarkastelemaan syitä miksi näin on. Mitkä tunteet saavat sinut tunnesyömään? Olisiko niitä mahdollista alkaa käsittelemään muuten kuin syömällä karkkeja, ja kenties tarkastella muitakin elintapoja ja niiden yhteyttä sokerihimoon?
Käskikö lääkäri sinun laihduttamaan? Tai muuttamaan millä tavoin ruokavalioasi? Onko siellä esim. terveyskeskuksessa joku diabeteshoitaja, joka voisi antaa sinulle neuvoja. Minä kävin sellaisen vastaanotolla. Meni ruokavalio uusiksi, mutta sanoi, että voi joskus herkutella. Onko sinulle tulossa mitään lääkitystä, vai kehotettiinko tarkkailemaan tilannetta ensin esim. ruokavalion avulla?
Ei kannattaisi. Mikä määrä hyvänsä on haitaksi laihdutukselle ja muulle tervehtymiselle.
Pari ensimmäistä viikkoa on vaikeinta, mutta sitten huomaat, ettei karkkia enää edes tee mieli.
Jos ruokavalio on huono, korjaa se ihan ensiksi. Täytä vatsa kasviksilla. Jos haluat karkkia tai muuta vastaavaa, syö se heti aterian jälkeen, ei tyhjään vatsaan jossa se nostaa verensokeria kohtuuttomasti. Moni napostelee tylsyyttään juuri tyhjään vatsaan, mikä se on se pahin tapa. Jos päättää jättää napostelut, jää pois usein paljon kaloreita ja sokereita.
Vierailija kirjoitti:
Jos ruokavalio on huono, korjaa se ihan ensiksi. Täytä vatsa kasviksilla. Jos haluat karkkia tai muuta vastaavaa, syö se heti aterian jälkeen, ei tyhjään vatsaan jossa se nostaa verensokeria kohtuuttomasti. Moni napostelee tylsyyttään juuri tyhjään vatsaan, mikä se on se pahin tapa. Jos päättää jättää napostelut, jää pois usein paljon kaloreita ja sokereita.
Ei kun ei saa syödä edes aterian jälkeen. Yksi paha merkki on se, jos on tunne, että pitää saada ruuan jälkeen jotain makeaa.
Ottamalla karkkia ruuan päälle, voi sabotoida ruuan niin, että insuliini nousee ja elimistö varastoikin juuri syödyn aterian sen sijaan, että vapauttaisi sen käyttöön energiana. Tästä seuraa sitäm että on nopeasti uudelleen nälkä tai jäi päälle mielitekoja tai on väsynyt. Mielummin vaikka teelusikallinen oliiviöljyä jälkkäriksi, jos on sokeriongelmaa.
Vierailija kirjoitti:
Jos ruokavalio on huono, korjaa se ihan ensiksi. Täytä vatsa kasviksilla. Jos haluat karkkia tai muuta vastaavaa, syö se heti aterian jälkeen, ei tyhjään vatsaan jossa se nostaa verensokeria kohtuuttomasti. Moni napostelee tylsyyttään juuri tyhjään vatsaan, mikä se on se pahin tapa. Jos päättää jättää napostelut, jää pois usein paljon kaloreita ja sokereita.
Vatsaa ei kannata täyttää kasviksilla, niissä ei ole paljonkaan kaloreita, joten nälkä on taas hetken päästä. Kasvisten syönti on kyllä hyväksi, mutta kylläisyys saadaan ruuasta, jossa on energiaa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Jos ruokavalio on huono, korjaa se ihan ensiksi. Täytä vatsa kasviksilla. Jos haluat karkkia tai muuta vastaavaa, syö se heti aterian jälkeen, ei tyhjään vatsaan jossa se nostaa verensokeria kohtuuttomasti. Moni napostelee tylsyyttään juuri tyhjään vatsaan, mikä se on se pahin tapa. Jos päättää jättää napostelut, jää pois usein paljon kaloreita ja sokereita.
Vatsaa ei kannata täyttää kasviksilla, niissä ei ole paljonkaan kaloreita, joten nälkä on taas hetken päästä. Kasvisten syönti on kyllä hyväksi, mutta kylläisyys saadaan ruuasta, jossa on energiaa.
Totta kai muutakin pitää syödä, mutta sellaiselle jolla on aina isoja annoksia tuo on ihan hyvä neuvo: korvata muusta ruoasta osa rehuilla. Ja kasviksia pitää joka tapauksessa syödä aika paljon päivässä.
Verenpainelääke tuli lievästi kohonneeseen verenpaineeseen ja migreenin estolääkkeeksi. Lisäksi vakilääkityksenä on Seronil ja Ketipinor. Sokeriarvoja tarkkaillaan, Benecolia suositteli. Ehkä tunnesyömistä se, kun makea antaa sen energiapiikin aloittaa ja ryhtyä asioihin. Se on joku vahva turvallisuuteen, mielihyvään ja tasapainoon liittyvä systeemi. Kun ei syö makeaa, mikään ei oikein tunnu miltään eikä saa kauheasti tehtyä. Pahimmat paikat ovat juuri aterioiden välit, mitä silloin syö ja osaako lopettaa ajoissa, esim. just sen makean puputtelun. Ap
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Jos ruokavalio on huono, korjaa se ihan ensiksi. Täytä vatsa kasviksilla. Jos haluat karkkia tai muuta vastaavaa, syö se heti aterian jälkeen, ei tyhjään vatsaan jossa se nostaa verensokeria kohtuuttomasti. Moni napostelee tylsyyttään juuri tyhjään vatsaan, mikä se on se pahin tapa. Jos päättää jättää napostelut, jää pois usein paljon kaloreita ja sokereita.
Ei kun ei saa syödä edes aterian jälkeen. Yksi paha merkki on se, jos on tunne, että pitää saada ruuan jälkeen jotain makeaa.
Ottamalla karkkia ruuan päälle, voi sabotoida ruuan niin, että insuliini nousee ja elimistö varastoikin juuri syödyn aterian sen sijaan, että vapauttaisi sen käyttöön energiana. Tästä seuraa sitäm että on nopeasti uudelleen nälkä tai jäi päälle mielitekoja tai on väsynyt. Mielummin vaikka teelusikallinen oliiviöljyä jälkkäriksi, jos on sokeriongelmaa.
Se on juuri pointti: monen ei tee mieli herkkuja aterian jälkeen. Ne mieliteot syntyy useimmiten silloin kun ei ole syönyt mitään johonkin aikaan.
Jos joka tapauksessa välttämättä haluaa herkkuja, ne kannattaa huomattavasti mieluummin syödä aterian yhteydessä kuin tyhjään vatsaan tuon verensokerin nousun vuoksi. Parasta tietysti olisi olla syömättä, mutta se on aika epärealistinen tavoite.
Vierailija kirjoitti:
Verenpainelääke tuli lievästi kohonneeseen verenpaineeseen ja migreenin estolääkkeeksi. Lisäksi vakilääkityksenä on Seronil ja Ketipinor. Sokeriarvoja tarkkaillaan, Benecolia suositteli. Ehkä tunnesyömistä se, kun makea antaa sen energiapiikin aloittaa ja ryhtyä asioihin. Se on joku vahva turvallisuuteen, mielihyvään ja tasapainoon liittyvä systeemi. Kun ei syö makeaa, mikään ei oikein tunnu miltään eikä saa kauheasti tehtyä. Pahimmat paikat ovat juuri aterioiden välit, mitä silloin syö ja osaako lopettaa ajoissa, esim. just sen makean puputtelun. Ap
Laita tavoitteeksi syödä vain aterioilla. Niiden välillä voi olla aikaa esimerkiksi kolme tai neljä tuntia. Ja muista syödä yhdellä aterialla monipuolisesti ja tarpeeksi.
Aluksi puputtamisen lopettaminen on todellakin hankalaa, joten siksi pitää ensin tarkkailla omaa toimintaansa ja asettaa selkeät tavoitteet.
Mulla oli sama ongelma ja sain asiat kuntoon ketogeenisella ruokavaliolla. Ei edes tee mieli makeeta enää. Kokeile keto kickstarttia siellä on hyvät ohjeet ja saa neuvoja.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Jos ruokavalio on huono, korjaa se ihan ensiksi. Täytä vatsa kasviksilla. Jos haluat karkkia tai muuta vastaavaa, syö se heti aterian jälkeen, ei tyhjään vatsaan jossa se nostaa verensokeria kohtuuttomasti. Moni napostelee tylsyyttään juuri tyhjään vatsaan, mikä se on se pahin tapa. Jos päättää jättää napostelut, jää pois usein paljon kaloreita ja sokereita.
Ei kun ei saa syödä edes aterian jälkeen. Yksi paha merkki on se, jos on tunne, että pitää saada ruuan jälkeen jotain makeaa.
Ottamalla karkkia ruuan päälle, voi sabotoida ruuan niin, että insuliini nousee ja elimistö varastoikin juuri syödyn aterian sen sijaan, että vapauttaisi sen käyttöön energiana. Tästä seuraa sitäm että on nopeasti uudelleen nälkä tai jäi päälle mielitekoja tai on väsynyt. Mielummin vaikka teelusikallinen oliiviöljyä jälkkäriksi, jos on sokeriongelmaa.
Se on juuri pointti: monen ei tee mieli herkkuja aterian jälkeen. Ne mieliteot syntyy useimmiten silloin kun ei ole syönyt mitään johonkin aikaan.
Jos joka tapauksessa välttämättä haluaa herkkuja, ne kannattaa huomattavasti mieluummin syödä aterian yhteydessä kuin tyhjään vatsaan tuon verensokerin nousun vuoksi. Parasta tietysti olisi olla syömättä, mutta se on aika epärealistinen tavoite.
No kyllä se insuliiniresistenteillä ja hiivaongelmaisilla on ainoa toimiva tavoite ja ap:n spekseillä voi olla kumpaa tahansa tai molempaa. Seronil ainakin muuttaa sokeriaineenvaihduntaa ja ketipinor ehkä myös.
Vierailija kirjoitti:
Mulla oli sama ongelma ja sain asiat kuntoon ketogeenisella ruokavaliolla. Ei edes tee mieli makeeta enää. Kokeile keto kickstarttia siellä on hyvät ohjeet ja saa neuvoja.
Minulla sama. Tämä on välttämätön ja täydellinen katkaisuhoito sokerista ja sokerihimoa aiheuttavista ruoista, kuten riisi. Ennen söin päivittäin makeita herkkuja, välillä ihan mättäen, eli minulla ei pysyisi kohtuus jos sokeri olisi ”sallittu”. Nyt ei ole edes himoa makeaan eikä sitä viitsi edes maistaa kun tietää että on nähnyt vaivaa ruokavalionsa eteen ja painoakin on pudonnut 8kg päälle 2kk:ssa.
Vierailija kirjoitti:
Mulla oli sama ongelma ja sain asiat kuntoon ketogeenisella ruokavaliolla. Ei edes tee mieli makeeta enää. Kokeile keto kickstarttia siellä on hyvät ohjeet ja saa neuvoja.
Ketogeeniseen ei tarvita mitään kaupallisia valmennuksia ja lisäravinteita.Käynti ruokakaupassa riittää. Turha mainostaa!
Tietoa löytyy esim. kirjastosta hyllykaupalla.
Tämä pitkä pimeä synkkyys on pahinta aikaa aloittaa minkäänlainen muutos, huoh! ap