Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Hei! Lapsemme on nyt 6kk ikäinen. 4kk ikään asti oli täysimetyksellä ja kasvoi hyvin, noin 1kg tuli painoa/kk. 4kk lähtien sai silloin tällöin pieniä maisteluannoksia soseruokaa, tarkoittaen noin puolikas pilttipurkki kasvissosetta pari kertaa viikossa, lisäksi riisi- ja maissivellejä maistoi pariin kertaan. 5kk neuvolassa meitä ohjattiin antamaan kaksi kertaa päivässä kiinteää ruokaa, siksi että vauva nukahtaisi myöhempään illalla, sillä terveydenhoitajan mielestä klo 17 on liian aikainen nukkumaanmenoaika. Meille rytmi on sopinut hyvin ja vauva herää joka tapauksessa klo 5 aamulla, vaikka menisi nukkumaan illalla klo 18-20. Nukkumiseen kiinteä ruoan syömisellä ei ole ollut mitään vaikutusta, mutta kiinteän ruuan nopea lisääminen sai vauvan vatsan menemään tosi kovalle. Aiemmin kakkaa tuli joka päivä noin 3-5krt vuorokaudessa.

5kk lähtien kuitenkin vatsa meni ummelle ja toimi noin kerran viikossa. Tästä syystä alettiin antaa vain luumusosetta. Joka kerta kun masu toimii, ulosteen mukana tulee ihan selvästi yksi todella kova ja kiinteä pökäle joka on tukkinut tietä. Luumusoseellakaan vatsa ei lähtenyt kunnolla toimimaan, vaan ulostusvälit ovat harvakseltaan 3-5pv ja kakkaaminen selvästi sattuu vauvaa, päivittäin itkee yrittäessään kakata. Annettiin parina päivänä viikossa 2ml ohramallasta ja syötettiin vain luumusosetta kerran päivässä puolikas pilttipurkki, tämä toimi ja kakkaa tuli vaivattomasti kerran päivässä, ei ollut löysää eikä kovaa.

Kerrottiin tästä nyt 6kk neuvolassa. Meidän käskettiin yks kaks lisätä kiinteän ruoan määrää todella runsaasti aamupala, lounas, välipala, päivällinen, iltapala. Puuroa, lämpimiä ruokia kaksi ja välipaloja. Vaikka 5kk vauva saanut vain kerran päivässä pienen annoksen luumua. Painoa oli tullut lisää 5kk-6kk, 300grammaa. Ajattelin, että ei todellakaan ruveta noin paljoa heti syöttämään, mutta ymmärsin että ruoan määrää on lisättävä. Syötettiin yhtenä päivänä luumusoseen 1/2purkkia lisäksi 1/3 isommasta pilttipurkista. Toisena päivänä vauvojen kaurapuuroa pieni määrä luumusoseella, päivällä 1/3 isosta pilttipurkista ruokaa ja iltapäivällä loput luumusoseesta, lisäksi sai ohramallasta reilu 2ml. Yleensä vatsa on toiminut heti ohranmallaksen 2ml annoksen saannin jälkeisenä päivänä, mutta nyt masu ei toiminutkaan. Sai kolmantena päivänä vain hiukan kaurapuuroa luumusoseella ja päivällä vain luumusosetta 1/2 purkkia, lisäksi ohramallasta 2ml. Vielä neljäntenäkään päivänä vatsa ei ole toiminut.

Olemme kokeilleet myös vauvahierontaa ammattilaisen tekemänä joka kertoi, että vauvalla on selvästi jumeja suolistossa. Ollaan myös itse hierottu ohjeiden mukaisesti. Nyt ruoan lisäilyn jälkeen ei ole enää hierontakaan auttanut.

Sormiruokailua on myös ollut, on saanut satunnaisina päivinä mutustella omenaa, kurkkua, banaania, vaikka ei vielä niitä varsinaisesti saakaan kunnolla syötyä, mutta hiukan makua ja tuntumaa kumminkin.

Terveydenhoitaja myös varasi meille ylimääräisen käynnin koska vauvan painoa ei ole tullut paljoa, pituutta kyllä senkin edestä. On kehittynyt normaalisti, pyöreät posket, masu, jalat ja kädet on, muhkea ja terveennäköinen touhukas lapsi.

Mitä voisimme tehdä, että pienen olo helpottuu? Onko ruoan määrää pakko lisätä tuntuvasti päivittäin, ja onko jotain muita apuja kuin hieronta, luumu, ohranmallas?

Kommentit (14)

Vierailija

Ruokkikaa niin, kuten olette jo huomanneet toimivan. Valehdelkaa vaikka neuvolassa, niin muutkin tekevät.
Kunhan vain painoa tulee lisää ja vauva kasvaa, niin kaikki on hyvin.

Vierailija

Hirveellä vauhdilla on kiinteisiin siirrytty täysimetyksen jälkeen. Äidinmaidon pitäisi olla vielä pääasiallinen ravinto. Päärynä on hyvä ummetukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Banaani ainakin pois tai edes sitä luumua sekaan.
Puuro on hyvä vaihtoehto, tätä aamulla ja illalla ainakin, ihan tavallinen kaurapuuro käy hyvin, ja sisältää paljon kuituja.
Simppeliä sormiruokaa ryhmään facessa kannataa liittyä, sieltä saa todella hyviä neuvoja tuohon sormiruokailuun, kannataa myös itse kysyä kaikesta mikä askarruttaa. Vauvan ns. valmiudet ovat oleellinen osa tuota sormiruokaa ja muista aina että lapsen pitää osata istua itse syöttötuolissa ennen kuin tuota sormiruokaa voidaan aloittaa antaa. Tämä estää tukehtumisen.
Päärynä on ollut meillä hyvä vatsalle, tätä saa myös piltinä.
Pilteissä kannataa suosia niitä missä on kaalia, tämä myös toimi meillä.
Hierontaa kannataa jatkaa ja tarvitessa mallasuutetta.
Bataatti on helppo keittää ja soseuttaa itse, tämä on yleensä hellä vatsalle.
Yksi liharuoka päivässä riittää vauvalle, sitten jos ja kun päädytte tätä antamaan.

Vierailija

Minun neuvoni on, että ruokitte vauvaa niin, kuin hänelle on parhaaksi, kyllä te tiedätte mikä on parasta teidän vauvallenne.

Kun minun esikoiseni oli vain parin kuukauden ikäinen, kysyin neuvolasta apua, kun vauva oksenteli. Hän oksenteli, koska joi niin paljon korviketta, kun oli oksentanut huusi lisää ruokaa, oksensi jne. Jos yritin pienentää annoksia, huusi nälissään, joten ei auttanut. Neuvolasta minua ohjeistettiin huudattamaan vauvaa, neuvo oli sanatarkalleen näin "Annat vaan vähemmän ruokaa, kyllä se joskus hiljenee". Aloin sitten itsekseni antamaan iltaisin velliä vauvalle, vaikka oli vasta 3kk ja siihen loppui oksentelu ja vauva oli tyytyväinen. Sanoin tästä ohimennen neuvolassa ensi kerralla ja sain kauhean saarnan, miten heti pitää ottaa velli pois. Sanoin sitten ihan suoraan, etten todellakaan ala heidän ohjeidensa mukaan huudattamaan pienellä vauvalla nälkää, vaan toimin itse, kun heiltä ei apuja saanut.

Vierailija

Niin, ollaan itsekin ihmetelty neuvolan ohjeita ruokailuista, että 5kk pitäisi antaa kaksi kertaa päivässä lämmintä ruokaa ja 6kk aamupala, kaksi lämmintä ruokaa, välipaloja ja iltapalaa. Sen lisäksi että saa vielä äidinmaitoa. Noiden ohjeiden mukaan ei olla menty missään vaiheessa, mutta lievempikin siirtymä aiheuttanut oireita.

Imetyskertoja en ole vähentänyt ruokailujen myötä, vaan saa edelleen maitoa 2h välein (yöllä menee 6h ilman).

Kiitos päärynän vinkkauksesta! Täytyy maistattaa

Vierailija

Voi ei, onneksi annoit lapselle velliä! Harmittavaa, että teillä myös ikävänpuoleinen kokemus jäänyt neuvolan vauvojen ruokintaohjeista.

Kiitos kaikille vastauksista, pistetään vinkit korvan taakse!

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Voi ei, onneksi annoit lapselle velliä! Harmittavaa, että teillä myös ikävänpuoleinen kokemus jäänyt neuvolan vauvojen ruokintaohjeista.

Kiitos kaikille vastauksista, pistetään vinkit korvan taakse!

Neuvolassa tuijotetaan sokeasti suosituksia, ainakin suurimmassa osassa. Meilläkin aina toitotettiin, miten suositukset sitä ja tätä. Ei niitä niin orjallisesti tarvitse kuunnella. Jos lapsi ei kestä kiinteän nopeaa lisäämistä, sitten tahtia voi hidastaa vaikka suositukset sanovat mitä. Meillä onnistui aika helposti ilman mitään ongelmia kiinteiden lisääminen viiteen kertaan päivässä nopeasti, joten sillä mentiin.

Vierailija

Anteeksi, en nyt jaksanut lukea aloitustasi, mutta meidän kuopuksella ummetukseen auttoivat mustikat. Kokeiltiin luumusoseita ja mallasuutetta. Seuraava askel olisi ollut ulostuslääke (maha oli niin kovalla, että jouduttiin antaa särkylääkettä, että vauva olisi saanut kakattua), mutta päätin kokeilla mustikkaa (ihan pakastemustikkaa kokonaisena tai haarukalla tilsittynä), ja se auttoi.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Muistatko, mitä uutta tuli ruokavalioon siinä kohtaa, kun ummetus alkoi?

6kk iässä sai Muksu 5kk+ Ensipuuro Kaurapuurojauheesta tehtyä puuroa sai nyt ensimmäisenä puuronaan pienen annoksen veteen tehtynä. Puurojauheen ei pitäisi ainakaan sisältää maitoa. Sitä en enää muista mitä silloin 4-5kk iässä sai uutena, 4kk melkein kaikki maistelu sujuivat hyvin ilman vatsavaivoja. Banaania on saanut imeskellä/pitää puruleluna, ei ole syömällä syönyt.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Anteeksi, en nyt jaksanut lukea aloitustasi, mutta meidän kuopuksella ummetukseen auttoivat mustikat. Kokeiltiin luumusoseita ja mallasuutetta. Seuraava askel olisi ollut ulostuslääke (maha oli niin kovalla, että jouduttiin antaa särkylääkettä, että vauva olisi saanut kakattua), mutta päätin kokeilla mustikkaa (ihan pakastemustikkaa kokonaisena tai haarukalla tilsittynä), ja se auttoi.

Kiitos vinkistä! Pistetään mustikkaa myös jossain vaiheessa maistatukseen!

Vierailija

Tosi monella vauvalla menee ummella vatsa, kun kiinteät aloittaa. Se ei haittaa, jos vauvaa ei vatsa vaivaa. Meillä tärkein on ollut veden runsas tarjoaminen. Sen lisäksi luumua, oikein kypsää (ruskettunutta) banaania, päärynää, puuroa, marjoja voi testata. Nuo kaikki saattaa joillain pahentaa ja joillain parantaa, testailla siis joutuu. Peruna ja bataatti kannattaa myös jättää pois.

Vierailija

Meidän vauvalla ummetus alkoi 8 kk iässä, tuli itkua ja kovia kikkareita ja haavaumia. Kiinteät aloitettiin 4 kk iässä, 6 kk iässä oli 4-5 ateriaa imetyksen lisäksi. Erityistä muutosta ei 8 kk iässä tapahtunut ruoassa tai muussakaan.
Luumusoseella, kuiduilla, vauvan omalla liikkumisella, hieronnalla tai vedellä (kokeiltiin sekin) ei ollut mitään vaikutusta ummetukseen. Aloitettiin säännöllisesti Levolac päivittäin ja sillä vatsa toimi joka toinen päivä, eikä koskaan kovalla. Samalla ruokahalu parani, kun ei ollut suoli niin täynnä.. 2kk käytön jälkeen 10 kk iässä päästiin lopettamaan Levolac kokonaan, eikä olla sen koommin tarvittu (vauva 1.5v). Ei ollu kiva kuunnella pienen itkua ja hoitaa niitä haavoja eli kannattaa kyllä kysyä tota levolacia, jos luumu, mallas jne ei riitä. Meillä ainaki toimi super hyvin.

Vierailija

Kiitos kaikille vielä kerran neuvoista, nyt vauvan vatsantoiminta on normalisoitunut entiselleen, samaan mitä ennen kiinteiden aloitusta. 😊 Erityisesti kiitos päärynävinkeistä! Meillä päärynä on toiminut! Erityisen hyvää vatsalle on ollut itse tehty sose omenasta, päärynästä ja luumusta.

Meillä on nyt päästy eroon jatkuvasta luumun syöttämisestä, jokapäiväisistä jalkapohjien ja masun hierontahetkistä sekä ohramallaksesta. Vauva syö nyt kolme kertaa päivässä, aamuisin kaurapuuroa ja hedelmäsosetta, lounaaksi vaihtelevasti eri soseita ja iltapäivällä hedelmäsosetta. Lisäksi omin sormin mutustaa riisikakkuja. Ja rintamaitoa saa kahden tunnin välein. Tämä näyttää meillä toimivan. 😊

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat