Käytätko liivatetta sisältäviä lisäravinteita tai elintarvikkeita?
Liivate eli gelatiini on proteiinista koostuva ruoka-aine, jota valmistetaan yleensä sian nahasta tai sian tai naudan luuytimistä, suolista ja jänteistä pitkään keittämällä.
Liivatetta käytetään lukuisissa elintarvikkeissa kuten jogurteissa ja makeisissa hyytelömäisen rakenteen aikaansaamiseksi. Kiille on kerros liivatteesta tai hyytelösokerista kakkujen tai leivosten päällä. Lisäksi liivatetta käytetään lääkkeiden ja luontaistuotteiden kuorena, valokuvauksessa filmin takapinnassa sekä kosmetiikkatuotteissa.
Liivatetta ei luokitella lisäaineeksi vaan valmistusaineeksi, minkä takia sillä ei ole E-koodia. EU:n lainsäädännössä liivate luokiteltiin aiemmin lisäaineeksi E-koodilla E441, mutta luokitus muutettiin ja elintarvikkeeseen käytetty liivate pitää nykyään aina mainita pakkauksessa E-koodin sijasta nimellään.[1] Hullun lehmän taudin ilmaantumisen jälkeen haluttiin merkitä mahdollisesti nautaa sisältävät tuotteet
Kommentit (22)
Muistan ajat kun kaikki välttivät hysteerisinä brittiläistä naudanlihaa. Nyt ostetaan brittiläisiä Tescon naudasta valmistettuja gelatiinia sisältäviä omega 3 -valmisteita suomalaisista kaupoista.
Todellakin vältän! Hedelmäkarkit pannassa, vaikkakin onneksi moni valmistaja on onneksi luopunut tästä sian aivojen laittamisesta tuotteisiin
Vierailija kirjoitti:
Todellakin vältän! Hedelmäkarkit pannassa, vaikkakin onneksi moni valmistaja on onneksi luopunut tästä sian aivojen laittamisesta tuotteisiin
Joissakin proteiinipatukoissa ja -vanukkaissa on myös liivatetta, Pirkka proteiinirahkassa ja jogurteissa taitaa olla myös.
Ostan raaka-aineita, en valmistuotteita, joten liivatetta tuskin pääsee mukaan. Toisaalta ei minua haittaa vaikka sitä jossakin ostoksessani olisikin. Liivatelehtiä tai -jauhettä kyllä ostan silloin kun tarvis kokkauksissani on. Siannahka ja muut sidekudokset maistuvat kyllä.
En tykkää liivatteesta leivonnaisissa, mutta muuten en varsinaisesti karta. Jos kuitenkin joskus olen pistänyt merkille että tuotteessa Y on liivatetta ja vastaavassa tuottessa X ei ole, otan sen X:n.
Käytän ihan kollageenijauhetta päivittäin.
Tottakai. Olisi hassua syödä hyvällä ruokahalulla ensin pihviä ja sitten kieltäytyä jälkiruoasta kun siitä löytyy mikroskooppisen pieni määrä possun nahkaa.
Parempi se on kun käytetään koko eläin kärsästä saparoon, eikä syödä pelkkiä parhaita paloja. Täytyy kunnioittaa sitä joskus elänyttä otusta lautasella.
Vierailija kirjoitti:
Tottakai. Olisi hassua syödä hyvällä ruokahalulla ensin pihviä ja sitten kieltäytyä jälkiruoasta kun siitä löytyy mikroskooppisen pieni määrä possun nahkaa.
Parempi se on kun käytetään koko eläin kärsästä saparoon, eikä syödä pelkkiä parhaita paloja. Täytyy kunnioittaa sitä joskus elänyttä otusta lautasella.
En syö sianlihaa joten en halua sitä myöskään liivatteen muodossa.
Vierailija kirjoitti:
Käytän ihan kollageenijauhetta päivittäin.
Sisältääkö kollageenijauheesi siannahkaa?
Miksi joissakin omega 3 tuotteissa ei ole selvästi ilmoitettu liivatteen lähdettä?
Samoin kuin ensimmäinen vastaaja. Vältän kaikessa turhassa, mutta reseptilääkkeet käytän, vaikka niissä olisi liivatetta.
Käytän varmaan aika pirun paljon, koska syön älyttömästi karkkeja ja niissä sitä olettais olevan. Ja leivonnassa toki myös tulee käytettyä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tottakai. Olisi hassua syödä hyvällä ruokahalulla ensin pihviä ja sitten kieltäytyä jälkiruoasta kun siitä löytyy mikroskooppisen pieni määrä possun nahkaa.
Parempi se on kun käytetään koko eläin kärsästä saparoon, eikä syödä pelkkiä parhaita paloja. Täytyy kunnioittaa sitä joskus elänyttä otusta lautasella.
En syö sianlihaa joten en halua sitä myöskään liivatteen muodossa.
No opettele syömään.
Vierailija kirjoitti:
Käytän varmaan aika pirun paljon, koska syön älyttömästi karkkeja ja niissä sitä olettais olevan. Ja leivonnassa toki myös tulee käytettyä.
On myös olemassa kasvissyöjille sopivia karkkeja. Pyrin välttelemään liivatetta, varsinkin sikaperäistä ja kivasti karsii vaihtoehtoja; hyvännäköisiä karkkeja, ai en voikaan syödä niitä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Käytän varmaan aika pirun paljon, koska syön älyttömästi karkkeja ja niissä sitä olettais olevan. Ja leivonnassa toki myös tulee käytettyä.
On myös olemassa kasvissyöjille sopivia karkkeja. Pyrin välttelemään liivatetta, varsinkin sikaperäistä ja kivasti karsii vaihtoehtoja; hyvännäköisiä karkkeja, ai en voikaan syödä niitä.
Tuntuu aina vaan niin huvittavalta lukea tällaista juttua, oikeesti! :)
Melkein sama kun hih hulit pilaavat elämänsä jumalasekoiluillaan.
Vältän nykyisin liivatetta niin kuin lihaakin.
Yritän välttää, koska olen kasvissyöjä. Valitettavasti minulle määrätyt lääkkeet sisältävät liivatetta, enkä ainakaan toistaiseksi pysty luopumaan lääkkeestä.