Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Mitä on "normaali syöminen"?

Vierailija
08.03.2018 |

Laihdutustapoja on laidasta laitaan, ja tämän tästä keskusteluissa nousee kehotuksesta syödä "normaalisti". Mutta mitä on se "normaali syöminen"? Olen itse laihduttanut aika paljon, ja vaikka pyrinkin laihduttamaan edes säällisesti maalaisjärjellä, tuntuu silti, että oma käsitys tästä normaalista on ihan hakusessa.

Eli: mitä se on? Mitä te normaalipainoiset näin yleensä syötte, tai te muut laihduttavat? Punnitsetteko ruokia, lasketteko kaloreita, vai tuleeko se normaali syöminen ihan vain luonnostaan? Ja minkä kokoisia ne "normaalit annokset" ovat?

Kommentit (43)

Vierailija
1/43 |
08.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Joku? 

Vierailija
2/43 |
08.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lautasmallin mukaan

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/43 |
08.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Lautasmallin mukaan

No joo, lautasmallin mukaan toki, mutta paljonko päivässä näin kokonaisuudessaan? Montako ateriaa, ja minkä kokoisia aterioita? 

Vierailija
4/43 |
08.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei semmoista olekaan. Varmaan ainakin puolella naisista on syömishäiriö ja osalla miehistä myös.

Vierailija
5/43 |
08.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Aamiainen, lounas, päivällinen ja illallinen/iltapala. Ruokailu aina samaan aikaan. Ruokaa pitää syödä n.3 tunnin välein. Silloin verensokeri pysyy tasaisena, eikä välipaloja tarvitse. Kaikki napostelut pois. Ruokaa syödään kerralla tarpeeksi, muttei koskaan liikaa. Käytä pientä lautasta.

Vierailija
6/43 |
08.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mä syön kolme kertaa päivässä, vhh-tyylisesti mutten kauhean tiukasti. Aamiainen on kahden munan pinaatti-juusto-raastemunakas ja 3-4 siivua pekonia. Työpäivänä syön jossain välissä 1-2 salamisnacksiä ja kirsikkatomaatteja tai cole slawta. Ja sitten kotona jotain ruokaa (liha + kasvislisuke -tyyppistä). Jos mulla on nukkumaanmennessä nälkä, syön vielä jotain aurinkokuivattua tomaattia / oliiveja / juustoa / latva-artisokkaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/43 |
08.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Normaalipainoisen ei tarvitse punnita ruokaa, tai laskea kaloreita. Näläntunne kertoo, koska ja kuinka paljon syödä. Lopeta jatkuva napostelu, ja siirry noudattamaan tarkkoja ruoka-aikoja. Keho oppii nopeasti ruokarytmiin. Syö 4 kertaa päivässä. Aamiaiseksi käy jugurtti tai omena. Lounas tärkein ateria, syö silloin raskain ruoka. On hyvä merkki, jos maha kurnii ennen ruokailua. Illemmalla voi syödä kevyemmin, mutta kuitenkin lämmintä ja helposti sulavaa ruokaa.

Vierailija
8/43 |
08.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos nyt lennosta otan jonkun oman esimerkkipäivän (pahoittelut epätäsmällisyydestä, en pidä tarkkaa kirjaa syömisistäni). 

Aamupalana joko 2,5 dl ~ kaurapuuroa kevytmaitoon, voisilmä, marjoja tai vähän sokeria päälle + annosjogurtti (siirtynyt nyttemmin maustamattomaan + 1 rkl mysliä)

Lounas/päivällinen, viimeksi varmaan salaattia, jossa normi salaattiainekset, kirsikkatomaattia, kurkkua ja salaattijuustoa, kanaa + salaatinkastiketta. Tai wokkia, jossa on kasviksia ja kanaa/lihaa, hyvässä lykyssä nuudeleita, mutta välttelen perunaa/pastaa/riisiä näin muuten.

Välipalaksi olen syönyt hedelmän, tai leivän vaikkapa juustolla ja kurkulla.

Iltapalaksi olen keittänyt 1,5 dl ~ kaurapuuroa ja marjoja, jos siis en ole syönyt puuroa aamulla. Tai sitten omenan. Teetä juon kuppitolkulla (ei makeutusta tai maitoa).

Joskus otan tähän oheen 2 - 4 palaa suklaata, nyttemmin yrittänyt korvata pähkinöillä, ettei aivan tavaksi tule.

Ja tämänhetkinen ruokavalioni siis kaipaa fiilausta, mutta en tiedä, mihin suuntaan fiilata. Tämä on aika peruspäivä, mutta ohessa on kyllä päiviä, joissa ruokarytmi heittelee. Pikaruokia (pitsat, hampurilaiset) en harrasta, enkä juo alkoholia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/43 |
08.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Normaalipainoisen ei tarvitse punnita ruokaa, tai laskea kaloreita. Näläntunne kertoo, koska ja kuinka paljon syödä. Lopeta jatkuva napostelu, ja siirry noudattamaan tarkkoja ruoka-aikoja. Keho oppii nopeasti ruokarytmiin. Syö 4 kertaa päivässä. Aamiaiseksi käy jugurtti tai omena. Lounas tärkein ateria, syö silloin raskain ruoka. On hyvä merkki, jos maha kurnii ennen ruokailua. Illemmalla voi syödä kevyemmin, mutta kuitenkin lämmintä ja helposti sulavaa ruokaa.

Kiitos ohjeesta. Aamiainen on minulle vähän ongelma siinä, että herään aika aikaisin (pitkä matka töihin), ja en yksinkertaisesti lähde käyntiin ilman aamupalaa, ja kovin niukalla aamupalalla on huutava nälkä jo pitkään ennen lounasta. Siis näläntunnetta sinänsä en pelkää, mutta kova nälkä tuppaa tekemään itselläni päänsärkyä.

Vierailija
10/43 |
08.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Aamiainen, lounas, päivällinen ja illallinen/iltapala. Ruokailu aina samaan aikaan. Ruokaa pitää syödä n.3 tunnin välein. Silloin verensokeri pysyy tasaisena, eikä välipaloja tarvitse. Kaikki napostelut pois. Ruokaa syödään kerralla tarpeeksi, muttei koskaan liikaa. Käytä pientä lautasta.

Miten noilla luettelemillasi ruokaluilla voi pitää välin kolmessa tunnissa? Jos syö aamiaisen kello 7, luonasko sitten kymmeneltä jo, päivällinen yhdeltä ja iltapala neljältä? Ja loppupäivä syömättä? Vai ei muka tarvita välipaloja...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/43 |
08.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Normaali syöminen on siyä että syöt niin kuin varhaisen maanviljelykuttuurin ihmiset söivät. Siis paljon leipää, runsaasyi kasviksia ja vain vähän lihaa. Olkoon tämä sitten vaikka acridietti (vertaa: paleodietti).

Vierailija
12/43 |
08.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Aamiainen, lounas, päivällinen ja illallinen/iltapala. Ruokailu aina samaan aikaan. Ruokaa pitää syödä n.3 tunnin välein. Silloin verensokeri pysyy tasaisena, eikä välipaloja tarvitse. Kaikki napostelut pois. Ruokaa syödään kerralla tarpeeksi, muttei koskaan liikaa. Käytä pientä lautasta.

Sopii varmaan jos nukkuu suurimman osan päivästä, tulee meinaan aika lyhyt päivä neljällä aterialla kolmen tunnin välein. :D

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/43 |
08.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itse syön päivässä esimerkiksi näin.

Aamiainen: Kaurapuuroa 1,5 dl, paahtoleipä oivariinilla ja lasillinen kauramaitoa

Lounas: Pastaa n. 1,5 dl, n. 0,5 desiä nyhtökaura-tomaattikastiketta, vajaat 2 dl salaattia (vaikkapa kurkkua, tomaattia, viinitypäleitä ja salaattia) sekä vettä.

Välipala: Maustamatonta jogurttia + marjoja + kaurahiutaleita + ihan vähän sokeria (yht. noin 1,5 dl), sämpylä juustolla ja salaatilla sekä lasi kauramaitoa.

Päivällinen: Lohirisottoa n. 1,5 dl, keitettyjä porkkanoita 0,5 dl, salaattia 1 dl ja vettä.

Ruokailuni ei ole kaikkein ihanteellisinta, mutta on tuossa jotain suuntaa.

Vierailija
14/43 |
08.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Aamiainen, lounas, päivällinen ja illallinen/iltapala. Ruokailu aina samaan aikaan. Ruokaa pitää syödä n.3 tunnin välein. Silloin verensokeri pysyy tasaisena, eikä välipaloja tarvitse. Kaikki napostelut pois. Ruokaa syödään kerralla tarpeeksi, muttei koskaan liikaa. Käytä pientä lautasta.

Kiitokset tästä, jos kohta kolmen tunnin sääntöä on vaikea elämäntilanteessa noudattaa jo pitkien ajomatkojen vuoksi, vaikka ymmärrän tasaisen syömisen olevan hyvästä. 

Mutta "kerralla tarpeeksi, muttei liikaa" on oikeasti vanhana laihduttajana vaikeaa. Kun en tiedä, mikä on se tarpeeksi, ja esimerkiksi nyt oma mieli syöttää sitä, että minun kokoiseni ihminen ei missään nimessä voi syödä sekä lounasta että päivällistä, tai että ateriassa ei saa olla pastaa/riisiä/perunaa. Tai että 4 kertaa päivässä syöminen vaatii sen, että niiden annosten on oltava tosi pieniä, ja leivän syöminen iltapalaksi saa aikaan huonon omatunnon. 

Ap (ja tuo yllä oleva esimerkkipäiväkin oli ap:n, ja pari muuta viestiä)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/43 |
08.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Itse syön päivässä esimerkiksi näin.

Aamiainen: Kaurapuuroa 1,5 dl, paahtoleipä oivariinilla ja lasillinen kauramaitoa

Lounas: Pastaa n. 1,5 dl, n. 0,5 desiä nyhtökaura-tomaattikastiketta, vajaat 2 dl salaattia (vaikkapa kurkkua, tomaattia, viinitypäleitä ja salaattia) sekä vettä.

Välipala: Maustamatonta jogurttia + marjoja + kaurahiutaleita + ihan vähän sokeria (yht. noin 1,5 dl), sämpylä juustolla ja salaatilla sekä lasi kauramaitoa.

Päivällinen: Lohirisottoa n. 1,5 dl, keitettyjä porkkanoita 0,5 dl, salaattia 1 dl ja vettä.

Ruokailuni ei ole kaikkein ihanteellisinta, mutta on tuossa jotain suuntaa.

Kiitos tästä! :) 

Ap

Vierailija
16/43 |
08.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ota pitkille ajomatkoille mukaan välipalaa. Porkkana ja banaani on ainakin helppoja syödä ajaessa. Ja jos aamupalan ja lounaan väliin tuntuu jäävän liikaa aikaa, niin lisää siihen väliin jotain pientä purtavaa.

Vierailija
17/43 |
08.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Aamiainen, lounas, päivällinen ja illallinen/iltapala. Ruokailu aina samaan aikaan. Ruokaa pitää syödä n.3 tunnin välein. Silloin verensokeri pysyy tasaisena, eikä välipaloja tarvitse. Kaikki napostelut pois. Ruokaa syödään kerralla tarpeeksi, muttei koskaan liikaa. Käytä pientä lautasta.

Mikä mielestäsi on välipalan määritelmä, vai syötkö oikeasti 3 tunnin välein lämpimän aterian? Ja mikä on napostelun ja muutaman tunnin välein syömisen ero?

Vierailija
18/43 |
08.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Aamiainen, lounas, päivällinen ja illallinen/iltapala. Ruokailu aina samaan aikaan. Ruokaa pitää syödä n.3 tunnin välein. Silloin verensokeri pysyy tasaisena, eikä välipaloja tarvitse. Kaikki napostelut pois. Ruokaa syödään kerralla tarpeeksi, muttei koskaan liikaa. Käytä pientä lautasta.

Kiitokset tästä, jos kohta kolmen tunnin sääntöä on vaikea elämäntilanteessa noudattaa jo pitkien ajomatkojen vuoksi, vaikka ymmärrän tasaisen syömisen olevan hyvästä. 

Mutta "kerralla tarpeeksi, muttei liikaa" on oikeasti vanhana laihduttajana vaikeaa. Kun en tiedä, mikä on se tarpeeksi, ja esimerkiksi nyt oma mieli syöttää sitä, että minun kokoiseni ihminen ei missään nimessä voi syödä sekä lounasta että päivällistä, tai että ateriassa ei saa olla pastaa/riisiä/perunaa. Tai että 4 kertaa päivässä syöminen vaatii sen, että niiden annosten on oltava tosi pieniä, ja leivän syöminen iltapalaksi saa aikaan huonon omatunnon. 

Ap (ja tuo yllä oleva esimerkkipäiväkin oli ap:n, ja pari muuta viestiä)

Eiköhän ne ruokailuvälit ole 4h, kuten esim. pienillä vastasyntyneillä suositellaan. Kyllä aikuisenkin pitää sillä pärjätä jos vastasyntynyt tai jopa keskonenkin.

Muutenkin, kaikki riippuu siitä kuinka paljon ihminen kuluttaa. Eri kokoiset ihmiset kuluttavat eri tavalla kun vielä liikkuvatkin eri määrän, jokaisella on oma henkilökohtainen "normaali" annos.

Vierailija
19/43 |
08.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Aamiainen, lounas, päivällinen ja illallinen/iltapala. Ruokailu aina samaan aikaan. Ruokaa pitää syödä n.3 tunnin välein. Silloin verensokeri pysyy tasaisena, eikä välipaloja tarvitse. Kaikki napostelut pois. Ruokaa syödään kerralla tarpeeksi, muttei koskaan liikaa. Käytä pientä lautasta.

Sopii varmaan jos nukkuu suurimman osan päivästä, tulee meinaan aika lyhyt päivä neljällä aterialla kolmen tunnin välein. :D

Minä syön kolmen tunnin välein pieniä aterioita viisi ja välillä kuusikin kertaa päivässä.

Vierailija
20/43 |
08.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Aamiainen, lounas, päivällinen ja illallinen/iltapala. Ruokailu aina samaan aikaan. Ruokaa pitää syödä n.3 tunnin välein. Silloin verensokeri pysyy tasaisena, eikä välipaloja tarvitse. Kaikki napostelut pois. Ruokaa syödään kerralla tarpeeksi, muttei koskaan liikaa. Käytä pientä lautasta.

Mikä mielestäsi on välipalan määritelmä, vai syötkö oikeasti 3 tunnin välein lämpimän aterian? Ja mikä on napostelun ja muutaman tunnin välein syömisen ero?

Missä kulkee välipalan ja napostelupalan raja?

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kahdeksan kahdeksan kolme