Ravintola-alan työvoimapula?
Voisiko joku ravintola-alaa tunteva (esim. itse ravintolassa työskentelevä/työskennelllyt) kertoa, millä tavoin ne etsivät tilapäistyövoimaa esim. tiskareiksi? Mitä kanavia käytetään, missä ilmoitellaan?
Ilmeisesti ilmoittelu ei tuota tulosta, kun kuulemma on kova työvoimapula. Onko se totta?
Katselin työkkärin sivuilta mitä täällä Tampereella on tarjolla luokassa "avustavat keittiö- ja ruokatyöntekijät". Löysin kokonaista 18 ilmoitusta, valtaosassa edellytetään alan koulutusta tai työkokemusta, muutamassa lisäksi ajokorttia. Eli ei paljon ole niitä paikkoja, joihin ihan kuka vain random työtön voi tarjoutua avuksi.
Ilmeisesti paikkoihin haetaan työvoimaa sitten jotakin muuta kautta?
Pitääkö mennä vain kiertelemään ravintoloita ovelta ovelle ja kysyä, onko tarvetta työntekijälle? Vai ilmoittaudutaanko johonkin rekryfirmaan tai sijaisrekisteriin?
Yleisemmin ihmettelen, kuinka paljon tässä työvoimapulassa on kysymys siitä, että firmat eivät vain löydä oikeita kanavia kertoakseen, missä sitä työtä olisi, millaista ja milloin. Ja työttömät eivät osaa etsiä oikeasta paikasta. Kun se paikkakin voi vaihdella alasta toiseen, olisi mukavaa jos jonnekin olisi koottuna, miten minkäkin alan paikkoja oikein haetaan. Itse esim. olen viimeiset 20 vuotta työskennellyt firmoissa, jotka ovat lukkojen takana eli jonne ei vain mennä naamatusten kysymään töitä, ja jotka eivät vastaa puhelintiedusteluihin. Ravintoloissako siis on ihan toisin?
Kommentit (29)
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Voisiko joku ravintola-alaa tunteva (esim. itse ravintolassa työskentelevä/työskennelllyt) kertoa, millä tavoin ne etsivät tilapäistyövoimaa esim. tiskareiksi? Mitä kanavia käytetään, missä ilmoitellaan?
Ilmeisesti ilmoittelu ei tuota tulosta, kun kuulemma on kova työvoimapula. Onko se totta?
Katselin työkkärin sivuilta mitä täällä Tampereella on tarjolla luokassa "avustavat keittiö- ja ruokatyöntekijät". Löysin kokonaista 18 ilmoitusta, valtaosassa edellytetään alan koulutusta tai työkokemusta, muutamassa lisäksi ajokorttia. Eli ei paljon ole niitä paikkoja, joihin ihan kuka vain random työtön voi tarjoutua avuksi.
Ilmeisesti paikkoihin haetaan työvoimaa sitten jotakin muuta kautta?
Pitääkö mennä vain kiertelemään ravintoloita ovelta ovelle ja kysyä, onko tarvetta työntekijälle? Vai ilmoittaudutaanko johonkin rekryfirmaan tai sijaisrekisteriin?
Yleisemmin ihmettelen, kuinka paljon tässä työvoimapulassa on kysymys siitä, että firmat eivät vain löydä oikeita kanavia kertoakseen, missä sitä työtä olisi, millaista ja milloin. Ja työttömät eivät osaa etsiä oikeasta paikasta. Kun se paikkakin voi vaihdella alasta toiseen, olisi mukavaa jos jonnekin olisi koottuna, miten minkäkin alan paikkoja oikein haetaan. Itse esim. olen viimeiset 20 vuotta työskennellyt firmoissa, jotka ovat lukkojen takana eli jonne ei vain mennä naamatusten kysymään töitä, ja jotka eivät vastaa puhelintiedusteluihin. Ravintoloissako siis on ihan toisin?Se homma on jatkuvaa tulipalokiirettä ja kuumaa keittiötä.Harva jaksaa kovin pitkään.
Siitä nyt ei ole kysymys millaista se työ on, vaan siitä miten siihen haetaan tekijöitä.
Oma veikkaukseni on että työnantajat ovat urautuneet joihinkin vanhoihin rekrytointikäytäntöihin eivätkä siksi löydä mitä haluavat, mutta voin olla väärässäkin, ja täällä haluaisin kuulla alan ihmisten ajatuksia, jotta voin käsitystäni oikaista.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Voisiko joku ravintola-alaa tunteva (esim. itse ravintolassa työskentelevä/työskennelllyt) kertoa, millä tavoin ne etsivät tilapäistyövoimaa esim. tiskareiksi? Mitä kanavia käytetään, missä ilmoitellaan?
Ilmeisesti ilmoittelu ei tuota tulosta, kun kuulemma on kova työvoimapula. Onko se totta?
Katselin työkkärin sivuilta mitä täällä Tampereella on tarjolla luokassa "avustavat keittiö- ja ruokatyöntekijät". Löysin kokonaista 18 ilmoitusta, valtaosassa edellytetään alan koulutusta tai työkokemusta, muutamassa lisäksi ajokorttia. Eli ei paljon ole niitä paikkoja, joihin ihan kuka vain random työtön voi tarjoutua avuksi.
Ilmeisesti paikkoihin haetaan työvoimaa sitten jotakin muuta kautta?
Pitääkö mennä vain kiertelemään ravintoloita ovelta ovelle ja kysyä, onko tarvetta työntekijälle? Vai ilmoittaudutaanko johonkin rekryfirmaan tai sijaisrekisteriin?
Yleisemmin ihmettelen, kuinka paljon tässä työvoimapulassa on kysymys siitä, että firmat eivät vain löydä oikeita kanavia kertoakseen, missä sitä työtä olisi, millaista ja milloin. Ja työttömät eivät osaa etsiä oikeasta paikasta. Kun se paikkakin voi vaihdella alasta toiseen, olisi mukavaa jos jonnekin olisi koottuna, miten minkäkin alan paikkoja oikein haetaan. Itse esim. olen viimeiset 20 vuotta työskennellyt firmoissa, jotka ovat lukkojen takana eli jonne ei vain mennä naamatusten kysymään töitä, ja jotka eivät vastaa puhelintiedusteluihin. Ravintoloissako siis on ihan toisin?Se homma on jatkuvaa tulipalokiirettä ja kuumaa keittiötä.Harva jaksaa kovin pitkään.
Siitä nyt ei ole kysymys millaista se työ on, vaan siitä miten siihen haetaan tekijöitä.
Oma veikkaukseni on että työnantajat ovat urautuneet joihinkin vanhoihin rekrytointikäytäntöihin eivätkä siksi löydä mitä haluavat, mutta voin olla väärässäkin, ja täällä haluaisin kuulla alan ihmisten ajatuksia, jotta voin käsitystäni oikaista.
Pimeää työvoimaa varmaan paljon.Yksi ex-sukulainen oli ja tuskin tessin mukaisesti.
smile
enjoy
staffpoint
opteam
sol
control
Soita, niin saat töitä vaikka joka ikiselle päivälle.
Vierailija kirjoitti:
smile
enjoy
staffpoint
opteam
sol
control
Soita, niin saat töitä vaikka joka ikiselle päivälle.
Onko sinulla omaa tai lähipiirin kokemusta työnsaannista tuota kautta, tai rekrytoiko ravintolanne tuolla tavoin? Tai oletko itse josssain noista rekryfirmoista töissä?
Eli etsin tietoa myös siitä, mihin käsityksesti perustuu. Jottei ole yhtä epämääräistä kuin se "katso mol.fi", joka usein heitetään.
Ainakin Helsingissä on ravintoloiden ja kahviloiden ikkunassa lappuja, joissa ilmoitetaan avoimista työpaikoista.
Vierailija kirjoitti:
Ainakin Helsingissä on ravintoloiden ja kahviloiden ikkunassa lappuja, joissa ilmoitetaan avoimista työpaikoista.
OK, tässä jotain konkreettista.
Mutta eikö paremmin löytyisi, jos olisi vaikka netissä jokin tilapäistyön ilmoittelupaikka? Tietysti jos joku ohikulkija on oppinut, että joku tietty ravintola ilmoittelee työvoimatarpeesta ikkunassaan, voi suunnata askeleensa aina sen ohi, milloin työtä tarvitsee, mutta luulisi että nettipohjainen ratkaisu tavoittaisi potentiaalisia tekijöitä paremmin.
Itse muutaman vuoden alalla useammassakin paikassa työskennelleenä olen valitettavasti huomannut, että työpaikat menevät yleensä suhteilla tai ketjupaikkojen sisäisellä haulla.
Työvoimapulaksi en niinkään menisi sanomaan. Onhan ne ravintolat silloin tällöin pulassa, kun tarpeeksi tekijöitä ei riitä sesonkiaikoina eikä sairaslomalaisille saada tuuraajaa jne, mutta siinä on työnantajilla peiliin katsomista, koska muuta eivät kirjoita kuin 0-tuntisopimuksia. Siinä sitten roikut listoilla ja odotat, että mahtaako seuraavallakaan työvuorolistalla olla työvuoroa, ja jos on, niin teet niitä pyhä- ja juhlapäiviä mitä kukaan muu ei suostu tekemään.
Vierailija kirjoitti:
Itse muutaman vuoden alalla useammassakin paikassa työskennelleenä olen valitettavasti huomannut, että työpaikat menevät yleensä suhteilla tai ketjupaikkojen sisäisellä haulla.
Työvoimapulaksi en niinkään menisi sanomaan. Onhan ne ravintolat silloin tällöin pulassa, kun tarpeeksi tekijöitä ei riitä sesonkiaikoina eikä sairaslomalaisille saada tuuraajaa jne, mutta siinä on työnantajilla peiliin katsomista, koska muuta eivät kirjoita kuin 0-tuntisopimuksia. Siinä sitten roikut listoilla ja odotat, että mahtaako seuraavallakaan työvuorolistalla olla työvuoroa, ja jos on, niin teet niitä pyhä- ja juhlapäiviä mitä kukaan muu ei suostu tekemään.
Mitä kautta itse rekrytoiduit alalle ja milloin, ja miten ravintolat, joissa olet ollut, hakevat työvoimaa - vaikka sitten nollatuntisopimuksiin? Onko myös hakijoita, joita syystä tai toisesta ei kelpuuteta?
Vuokratyöfirmojen kauttahan niitä työntekijöitä haetaan. Mutta pula on valmiist ammattilaisista, joilta hommat hoituu itsenäisesti. Kukaan ei nykyään halua kouluttaa työntekijöitä työssä, vaan osaamista pitää löytyä heti ensimmäisestä työvuorosta alkaen. Jos sinulla ei ole kokemusta ja suosittelijoita, niin alkuun pääsy on hankalaa.
Koulutuksen kautta se lähtee. Amiksessa kokiksi tai tarjoilijaksi. Koulunkäynti on syytä ottaa tosissaaan ja varsinkin harjoittelupaikoissa kannattaa olla edukseen. Hyvällä tuurilla voi työllistyä suoraan harjoittelupaikkaan valmistuttuaan tai voi käyttää harjoittelupaikan esimiestä suosittelijana ensimmäistä työpaikaa hakiessa. Myös koulun opettajia voi käyttää suosittelijoina.
Jos koulu menee lintsaillessa ja harjotteluissa lähinnä puhelinta räplätessä, niin eipä ole töitäkään tarjolla. Reippaat revitään käsistä ja tarjotaan jopa talukkopalkkoja parempaa liksaa, kun taas vätykset saa keskittyä TE toimiston kursseihin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
smile
enjoy
staffpoint
opteam
sol
control
Soita, niin saat töitä vaikka joka ikiselle päivälle.
Onko sinulla omaa tai lähipiirin kokemusta työnsaannista tuota kautta, tai rekrytoiko ravintolanne tuolla tavoin? Tai oletko itse josssain noista rekryfirmoista töissä?
Eli etsin tietoa myös siitä, mihin käsityksesti perustuu. Jottei ole yhtä epämääräistä kuin se "katso mol.fi", joka usein heitetään.
Tein itse ennen töitä vanhan jo konkurssiin menneen henkilöstövuokrafirman kautta ja sittemmin enjoy:n kautta. Tiskausta ensin ja myöhemmin tarjoilua, kun olin hieman nähnyt alaa ja oppinut siinä sivussa homman. Loppuaikana tein muutaman vuoron keittiössäkin, mutta sitten sain opiskelemani alan töitä ja ei ole tarvinnut palata ravintolakeikkailijaksi.
Töitä oli ainakin silloin tarjolla ihan koko ajan, tietysti piti löytyä myös matkustusvalmiutta. Tein esim. yhden talven laskettelukeskuksella ja yhden kesän Porvoossa.
Kyllä meidän kaikki työntekijät tavallisesti rekryn kautta mutta kuten ensimmäinen sanoi ei kukaan kauan viihdy.
Vierailija kirjoitti:
Itse muutaman vuoden alalla useammassakin paikassa työskennelleenä olen valitettavasti huomannut, että työpaikat menevät yleensä suhteilla tai ketjupaikkojen sisäisellä haulla.
Työvoimapulaksi en niinkään menisi sanomaan. Onhan ne ravintolat silloin tällöin pulassa, kun tarpeeksi tekijöitä ei riitä sesonkiaikoina eikä sairaslomalaisille saada tuuraajaa jne, mutta siinä on työnantajilla peiliin katsomista, koska muuta eivät kirjoita kuin 0-tuntisopimuksia. Siinä sitten roikut listoilla ja odotat, että mahtaako seuraavallakaan työvuorolistalla olla työvuoroa, ja jos on, niin teet niitä pyhä- ja juhlapäiviä mitä kukaan muu ei suostu tekemään.
Alalla ollaan ihan normaalisti pyhät, illat ja viikonloput hommissa. 0-tuntilainen saa normaaleja viikkotunteja enemmän töitä helposti.
Molin sivuilla ei kannata rajata luokkaa liian suppealle. Oman alani töitä löytyy ainakin neljästä eri luokasta. En oikeasti ymmärrä kuka nuo luokat edes arpoo?
Toisekseen, avoimia työhakemuksia kannattaa aina lähetellä. Läheskään kaikki työpaikat eivät ole virallisesti haussa. Kun olin vielä kaupassa töissä, yksikään jouluapu- tai kesätyöpaikka ei ollut virallisessa haussa. Nuoret touvat avoimia hakemuksia ihan myymälään asti ja soittelivat usein vielä perään. Sieltä löytyi tarpeeksi hyviä tekijöitä.
Vierailija kirjoitti:
Vuokratyöfirmojen kauttahan niitä työntekijöitä haetaan. Mutta pula on valmiist ammattilaisista, joilta hommat hoituu itsenäisesti. Kukaan ei nykyään halua kouluttaa työntekijöitä työssä, vaan osaamista pitää löytyä heti ensimmäisestä työvuorosta alkaen. Jos sinulla ei ole kokemusta ja suosittelijoita, niin alkuun pääsy on hankalaa.
Onko sinulla alalta omaa kokemusta väitteesi tueksi?
Tuolla vastaaja numero 4 väittää, että kun soitan rekryfirmaan, saan töitä vaikka joka päiväksi. Puhuuko hän mielestäsi pötyä? Minulla ei siis ole alan koulutusta tai työkokemusta ollenkaan.
(Oma intressini on vain koettaa tämän yhden alan tapauksessa löytää, mikä se totuus on, kun yhdet puhuvat työvoimapulasta ja että kuka vain kelpaa tekemään, ja sitten toiset kertovat juuri tätä että ammattilaisista se pula on. Ja vielä se, osaavatko yritykset ilmoitella oikeita kanavia pitkin.)
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Itse muutaman vuoden alalla useammassakin paikassa työskennelleenä olen valitettavasti huomannut, että työpaikat menevät yleensä suhteilla tai ketjupaikkojen sisäisellä haulla.
Työvoimapulaksi en niinkään menisi sanomaan. Onhan ne ravintolat silloin tällöin pulassa, kun tarpeeksi tekijöitä ei riitä sesonkiaikoina eikä sairaslomalaisille saada tuuraajaa jne, mutta siinä on työnantajilla peiliin katsomista, koska muuta eivät kirjoita kuin 0-tuntisopimuksia. Siinä sitten roikut listoilla ja odotat, että mahtaako seuraavallakaan työvuorolistalla olla työvuoroa, ja jos on, niin teet niitä pyhä- ja juhlapäiviä mitä kukaan muu ei suostu tekemään.
Mitä kautta itse rekrytoiduit alalle ja milloin, ja miten ravintolat, joissa olet ollut, hakevat työvoimaa - vaikka sitten nollatuntisopimuksiin? Onko myös hakijoita, joita syystä tai toisesta ei kelpuuteta?
https://www.staffpoint.fi/avoimet-tyopaikat/#fields=20,21&areas=&types=…
Keittiö + salli töitä koko suomessa 84. Ei ihan riitä kaikille, kun työttömiä on kuitenkin 271.000
Vierailija kirjoitti:
Koulutuksen kautta se lähtee. Amiksessa kokiksi tai tarjoilijaksi. Koulunkäynti on syytä ottaa tosissaaan ja varsinkin harjoittelupaikoissa kannattaa olla edukseen. Hyvällä tuurilla voi työllistyä suoraan harjoittelupaikkaan valmistuttuaan tai voi käyttää harjoittelupaikan esimiestä suosittelijana ensimmäistä työpaikaa hakiessa. Myös koulun opettajia voi käyttää suosittelijoina.
Jos koulu menee lintsaillessa ja harjotteluissa lähinnä puhelinta räplätessä, niin eipä ole töitäkään tarjolla. Reippaat revitään käsistä ja tarjotaan jopa talukkopalkkoja parempaa liksaa, kun taas vätykset saa keskittyä TE toimiston kursseihin.
Viimeaikaisen keskustelun perusteella olen ymmärtänyt, että mara-aloilla on niin kova työvoimapula, että kuka vaan kelpaa työntekijäksi. Oman koulutuksenkin ulkopuolelle pitää katsoa ja hakea reippaasti töitä vaikkei ole alalta koulutusta eikä työkokemusta. Jos ikää on reilusti yli 50 vuotta, niin uusi ammatti pitää saada nopeammin mitä kolmevuotisen ammattikoulutuksen kautta.
Nyt haluaisin kuulla työnantajilta muutakin kuin sitä, että alalla kärsitään työvoimapulasta. Joku heistä voisi kertoa vaikka sen, miksi heille ei kelpaa töihin muu kuin alan ammattilainen. Aina vaan syyllistetään työttömiä, miten työ ei kelpaa vaikka oikeasti työtön ei kelpaa työnantajille.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vuokratyöfirmojen kauttahan niitä työntekijöitä haetaan. Mutta pula on valmiist ammattilaisista, joilta hommat hoituu itsenäisesti. Kukaan ei nykyään halua kouluttaa työntekijöitä työssä, vaan osaamista pitää löytyä heti ensimmäisestä työvuorosta alkaen. Jos sinulla ei ole kokemusta ja suosittelijoita, niin alkuun pääsy on hankalaa.
Onko sinulla alalta omaa kokemusta väitteesi tueksi?
Tuolla vastaaja numero 4 väittää, että kun soitan rekryfirmaan, saan töitä vaikka joka päiväksi. Puhuuko hän mielestäsi pötyä? Minulla ei siis ole alan koulutusta tai työkokemusta ollenkaan.
(Oma intressini on vain koettaa tämän yhden alan tapauksessa löytää, mikä se totuus on, kun yhdet puhuvat työvoimapulasta ja että kuka vain kelpaa tekemään, ja sitten toiset kertovat juuri tätä että ammattilaisista se pula on. Ja vielä se, osaavatko yritykset ilmoitella oikeita kanavia pitkin.)
Kyllä töihin pääsee, mutta luonnollisesti homma pitää aika nopeasti sisäistää tai se ei tule jatkumaan. Yhdestä hotellista sain "kenkää", kun en ollut kuulemma riittävän nopea ja tehokas, mutta otin siitä opiksi ja rekryfirma etsi minulle uuden paikan, jossa pärjäsin mainiosti.
t. nro 4
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Itse muutaman vuoden alalla useammassakin paikassa työskennelleenä olen valitettavasti huomannut, että työpaikat menevät yleensä suhteilla tai ketjupaikkojen sisäisellä haulla.
Työvoimapulaksi en niinkään menisi sanomaan. Onhan ne ravintolat silloin tällöin pulassa, kun tarpeeksi tekijöitä ei riitä sesonkiaikoina eikä sairaslomalaisille saada tuuraajaa jne, mutta siinä on työnantajilla peiliin katsomista, koska muuta eivät kirjoita kuin 0-tuntisopimuksia. Siinä sitten roikut listoilla ja odotat, että mahtaako seuraavallakaan työvuorolistalla olla työvuoroa, ja jos on, niin teet niitä pyhä- ja juhlapäiviä mitä kukaan muu ei suostu tekemään.
Mitä kautta itse rekrytoiduit alalle ja milloin, ja miten ravintolat, joissa olet ollut, hakevat työvoimaa - vaikka sitten nollatuntisopimuksiin? Onko myös hakijoita, joita syystä tai toisesta ei kelpuuteta?
https://www.staffpoint.fi/avoimet-tyopaikat/#fields=20,21&areas=&types=…
Keittiö + salli töitä koko suomessa 84. Ei ihan riitä kaikille, kun työttömiä on kuitenkin 271.000
Jos yksi firma pystyy työllistämään 84, niin on se aika hyvin. Miksi yhden yrityksen pitäisi työllistää 271.000 ihmistä?
Se homma on jatkuvaa tulipalokiirettä ja kuumaa keittiötä.Harva jaksaa kovin pitkään.