Mikä mun pullataikinassa menee vikaan? + kysymys voisilmäpullista!
Kun kaadan valmiin kohonneen pullataikinan pöydälle että alan tekeen pullia siitä taikinasta, niin kun kosken siihen taikinaan, se jotenkin alkaa vähän painumaan lyttyyn, ihan kun siellä ois ilmaa sisällä?!
Jos se taikina on vielä vaikka kulhossa ja kohonneena jonkin verran ja meen painamaan vähän sormella sitä, se alkaa vähän laskeutumaan? Sitten se perhana ei olekaan enään niin kohonnut!
Vaivaanko taikinaa liian vähä? Pitäskö vaivata vielä reippaasti enemmän ja sitten vasta jättää kohoamaan?
Ja voisilmäpullista kyssäri.. Voinko kohonneisiin pulliin painaa juomalasin pohjalla aukon ja siihen laittaa ison palan voita ja sokeria sitten päälle? Vai meneekö jotenkin pieleen, kun tuntuu että joka ohjeessa sanotaan, että sormella tökkiä vaan reikä pullan keskelle?
Kommentit (40)
Siis, kun pullataikina kohoaa, siihen tulee niitä ilmakuplia. Kun painat taikinaa, osa kuplista hajoaa ja ilmat tulevat pois.
Taikinaa pitää alustaa n. 10-15 minuuttia sen jälkeen kun kaikki aineet ovat huolella sekoittuneet, eli ei enää näy irtojauhoja tai rasvaa.
Kohoaako valmiit pullat normaalisti? Vai leviääkö ne pellille? vai tuleeko niistä kovia?
Ethän kohota taikinaa liikaa? Kyllä sen kuuluukin lässähtää, mutta jos taikina ihan "väsähtää", voi kohotusaika olla liian pitkä.
Juu eli kohotuksen jälkeen vaivataan tai kaulitaan suurimmat kuplat pois, leivotaan pullat ja sitten ne kohoaa hieman lisää sekä ennen uunia että lopullisesti uunissa.
Siis tietysti se taikina lössähtää, kun siellä on ilmaa sisällä. Hiiva syö taikinassa olevaa sokeria, muuttaen sen alkoholiksi ja hiilidioksidiksi. Hiilidioksidi muodostaa taikinaan kaasukuplia, jotka tekevät pullasta kuohkean. Alkoholi haihtuu uunissa paistaessa. Kun taikinaan tekee reiän tai sitä vaivaa ensimmäisen kohotuksen jälkeen, hiilidioksidikuplat pakenevat ja taikina lösähtää. Silloin siitä voi muotoilla pullia, ja sitten ne kohotetaan uudestaan, että sinne tulee uudet, kuohkeuttavat kaasukuplat. Lössähdys kuuluu asiaan.
Voisilmäpullia ei kannata painella juomalaseilla, etteivät kaasukuplat pakene jo kohonneista pullista. Tulisi litteitä pullia. Sekoita mieluummin pehmeä voi ja sokeri (joidenkin reseptien mukaan myös jauho) tasaiseksi massaksi ja pistä sitä lusikalla pullan keskelle koloon. Tai muotoile massa vaikka pullan sisälle ennen kohotusta, jos et halua sen tursuavan ulos pullan päältä.
Älä tee voisilmäpullia lasinpohjalla painamalla.Valtavan määrän voita ja sokeria saat laittaa ja tuskin täyte edes pysyy siinä missä pitäisi,Eli ihan oikean olet lukenut.
Kohotetun taikinan kuuluukin vähän lysähtää siinä vaiheessa, kun sitä leivotaan pulliksi. Tärkeää on sitten kohottaa ne pullat vielä uudelleen pellillä leivinliinan alla ennen uuniin laittoa.
Parempi tehdä nimenomaan sormella reikä voisilmäpulliin. Lasilla tehdessä siitä tulee liian iso.
Joo-o, sen takia se sun pullas kohoaakin, koska hiivasta vapautuu hiilidioksidia eli sitä "ilmaa" joka jää sinne taikinan sisään jumiin. En kyllä tiedä miksi ihmiset kohottaa sitä taikinaa ensin kun leipomoissakaan ei sitä pullataikinaa ikinä kohoteta ensin vaan teet taikinan, annat levätä hetken, pyörität pullat, kohota, laita uuniin.
Kaikkien leivontatarvikkeitten tulee olla HUONEENLÄMPÖISIÄ ennen sekoittamista muuten ne reagoivat huonosti , jättäen ei kuohkean massan ! Maito ja munat ja kaikki siis ensin hetkeksi huoneenlämpöön.
Pullat on aina kyllä onnistuneet. Ei tule liian kovia, vaan pehmeitä ja hyviä. Mutta joku siinä vaan aina menee pieleen, kun laitan taikinaan 5 dl maitoa ja 50 g hiivaa, tuosta määrästä pitäisi saada tosi monta pullaa, mutta en minä saa kuin noin 6 :( Vaikka en kauhean isoja tekisikään.
Sen taikinan pitäisi paljon paremmin kohota, mutta ei se kohoa tarpeeksi ja sitten se pienikin määrä mitä on kohonnut, niin lässähtää kun menen siihen koskemaan. Sitten tuleekin liian vähän pullia.
Entäs teenkö tämän kohdan oikein.. Eli kun kaadan sen pullataikinan pöydälle, laitan sen kahteen osaan ja toista osaa vaivaan ensin ja sitten teen siitä tangon ja veitsellä jaan sen niin moneen osaan kun pystyy ja sitten pyörittelen pullia. Ja saman toistan sille toiselle taikinapuoliskolle.
Oon aika aloittelija tässä hommassa.
AP
Vaivaatko sen taikinan kunnolla? Millaisia sen ulkonäkö ja koostumus ovat silloin, kun lopetat vaivaamisen ja jätät taikinan kohoamaan?
Pullataikina on kunnolla alustettu silloin, kun se on rakenteeltaan täysin homogeeninen, kiiltää, napsahtelee nyrkkien alla ja irtoaa kulhon reunoista.
Mulla tulee myös vähemmän pullia kuin ohjeen mukaan kuuluisi. Johtunee siitä, etten laita kuin noin puolet reseptin jauhomäärästä, koska pelkään että tulee kivipullia. Ehkä joskus pitäisi rohjeta laittamaan koko määrä jauhoja sekä se kananmuna, jonka myös aina jätän pois, tiedä vielä kuinka hyvää tulisi. Molemmat äidiltä opittuja asioita. Kuivahiiva pullat jää minulla aina jotenkin rassukoiksi, ei taikina kohoa kunnolla.
Pitää olla melkoisen isoja voisilmäpullia, jos siihen juomalasilla painaa kuopan voille. Menee voita ja sokeriakin ainakin desi per pulla.
Ei kannata jättää kananmunia pois pullataikinasta. Munat juuri kohottavat (tietysti yhdessä hiivan kanssa) taikinaa. Hiivaa kannattaa käyttää mieluummin vähän liikaa kuin liian vähän.
Vierailija kirjoitti:
Pullat on aina kyllä onnistuneet. Ei tule liian kovia, vaan pehmeitä ja hyviä. Mutta joku siinä vaan aina menee pieleen, kun laitan taikinaan 5 dl maitoa ja 50 g hiivaa, tuosta määrästä pitäisi saada tosi monta pullaa, mutta en minä saa kuin noin 6 :( Vaikka en kauhean isoja tekisikään.
Sen taikinan pitäisi paljon paremmin kohota, mutta ei se kohoa tarpeeksi ja sitten se pienikin määrä mitä on kohonnut, niin lässähtää kun menen siihen koskemaan. Sitten tuleekin liian vähän pullia.
Entäs teenkö tämän kohdan oikein.. Eli kun kaadan sen pullataikinan pöydälle, laitan sen kahteen osaan ja toista osaa vaivaan ensin ja sitten teen siitä tangon ja veitsellä jaan sen niin moneen osaan kun pystyy ja sitten pyörittelen pullia. Ja saman toistan sille toiselle taikinapuoliskolle.
Oon aika aloittelija tässä hommassa.
AP
millähän reseptillä mahdat niitä pulliasi tehdä? Tuohonhan menee jotain vajaa kilo jauhojakin joten aika isot pullat tulee jos siitä vaan 6 tulee.
Vierailija kirjoitti:
Mulla tulee myös vähemmän pullia kuin ohjeen mukaan kuuluisi. Johtunee siitä, etten laita kuin noin puolet reseptin jauhomäärästä, koska pelkään että tulee kivipullia. Ehkä joskus pitäisi rohjeta laittamaan koko määrä jauhoja sekä se kananmuna, jonka myös aina jätän pois, tiedä vielä kuinka hyvää tulisi. Molemmat äidiltä opittuja asioita. Kuivahiiva pullat jää minulla aina jotenkin rassukoiksi, ei taikina kohoa kunnolla.
No onkos se ihme että tulee vähemmän pullia, jos jättää jauhoista puolet pois. Ei kai pienemmästä taikinasta mitenkään yhtä paljoa pullia voi saada.
Pullataikinan kuuluukin olla hieman löysää, eli parempi liian vähän jauhoja kuin liian paljon jauhoja. Kompensoikaa vähiä jauhoja kunnollisella vaivaamisella, että taikinaan muodostuu kunnolla gluteenia. Se sitoo taikinan kiinteämmäksi ja helpommin käsiteltäväksi.
Kohottakaa taikina myös lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Kuumana kesäpäivänä pistäkää taikinakulho vaikka suoraan ikkunalasin taakse, että aurinko paistaa suoraan siihen. Kylmänä päivänä täyttäkää lavuaari lämpöisellä vedellä (ei kuumalla) ja laittakaa taikinakulhollinen sinne kohoamaan. Tai kohottakaa taikina lämpimän hellan vieressä samalla kun kokkailette muuta. Hiiva ei toimi väärässä lämpötilassa eikä liian suolaisessa ympäristössä, ja jos pullat kerran maistuvat hyviltä (eli eivät supersuolaisilta), niin sitten pullataikinan pieni koko johtuu väärästä lämpötilasta.
Pullataikinaan ei tarvi laittaa kanamunaa. Kuivahiiva tarvii lämpimämmän nesteen, 42 asteista
Noniin, tein voisilmäpullia.
Eli se ohje oli 5 dl maitoa ja 50 g hiivaa ja noin 14 dl jauhoja (en mittaa jauhoja koskaan, käsituntumalla menee)
Sain tuosta määrästä yhteensä 20 kpl pullia.
Taikina ei tosiaan kohonnut. Eikä kohonnut enään pellilläkään kun olin pulliksi ne siihen pyörittänyt ja koitin siinä hetken aikaa antaa niiden olla. Pullista tuli kuitenkin hyviä, ei ollenkaan kuivia korppuja.
Näytti voisilmäkin hyvin pysyvän pullien koloissa. Päälle laitoin todella reippaasti sokeria.
Mutta en noista hirveen kauniita saanut, toki makuhan se tärkein asia. Pullien keskellä on syvät reiät vaan, eikä ole sellasia mehevän näköisiä keskeltä(?!) Mutta tuntuu tuo voinmaku niissä kuitenkin maistuvan ihan normaalisti.
Eikö sen voisilmätäytteen pitäisi periaatteessa kohota uunissa että siitä tulee sellainen sokeripäällysteisen näköinen mehevä herkku? Siis tälläinen
https://www.kotikokki.net/media/cache/large/recipeimage/large/52d6e249d…
TAI
https://1.bp.blogspot.com/-z971Z1n9B0Q/V3VHId_xCcI/AAAAAAAACpM/7qmdmVk3…
Mun pullista tuli enemmänkin tälläiset
http://www.lapuanleipa.fi/images/kuvapankki/maxi/voisilmapulla_103.jpg
Eli tuollaiset aika syvät reiät vaan.
Eikö se voisilmä saata "tippua" sieltä pullan syvennyksestä jos kovin painaa reippaasti peukalolla ne reiät keskelle? Sttenhän se voi valua pellille? Jos tulee reikä sinne pullan pohjaan kun painaa reiät?
Jessus sentään mietin liikaa :D
AP
Niin ja ne mun pullat ei uunissakaan enään kovin näyttäneet kohoavan, vaikuttaako tämäki siihen että voisilmä pysyy pullissa paremmin, jos ei uunissa pullat enään kohoa? Jos kohoaa niin eikö se voisilmä voi herkemmin pullahtaa reiästä ulos?
AP
Juuri sellaista se on. Vaivaa taikinasta ne ilmat pois, pyöritä pullat, kohota vielä 20min ja laita uuniin 👍