Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Pataleipä pelkistä ruisjauhoista - kuinka pitkä kohotusaika?

Vierailija
11.07.2017 |

Olisiko täällä ketään pataleipää ruisjauhoista tehnyttä henkilöä paikalla? :) Laitoin just taikinan kohoamaan, laitoin vain ruisjauhoja ja lisäksi hiivaa ja siirappia ja suolaa. Kuinka kauan kannattaisi kohottaa? Jossain lähteissä sanotaan että vähintään 12 tuntia, tai 12-24 tuntia, tai epämääräisesti "mitä pidempään taikinan antaa kohota, sitä parempi lopputulos". Mutta onko tuo 24 tuntia jonkinlainen maksimi? Haaveilen sellaisesta hieman hapanleipämäisestä mausta, tiedän ettei ilman juurta saa aikaan oikeanlaista makua, mutta en ole koskaan tehnyt juurileipää joten siksi tällainen helpompi reitti. Mutta auttaisikohan pidempi kohotusaika saamaan aikaan jonkinlaisen makeanhappaman vivahteen, onko kukaan kokeillut? :)

Kaikenlaiset neuvot otetaan vastaan mielihyvin!

Kommentit (14)

Vierailija
1/14 |
11.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

^ Uusi yritys. :) 

Vierailija
2/14 |
11.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Miten saat sitkoa aikaiseksi pelkällä ruisjauholla? Se on tosi hankalaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/14 |
11.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Miten saat sitkoa aikaiseksi pelkällä ruisjauholla? Se on tosi hankalaa.

Mutta eihän tuollaiseen ruislimppumaiseen leipään mitään sitkoa ole tarkoituskaan saada aikaan.

Vierailija
4/14 |
11.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei tule hyvää. Rakenne ei tule sellaista kuin vehnästä tehdessä ja se on kuivan oloista ja murenevaa. Laita puolet vehnää, tulee parempi. Hiiva ei toimi loputtomiin, joten 12 -18 h riittää. Plus että lisäämäsi siirappi helpottaa hiivan toimintaa, joten se käy loppuun todnäk ennen aikojaan. Sitten tulee likilaskuinen leipä.

Vierailija
5/14 |
11.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Miten saat sitkoa aikaiseksi pelkällä ruisjauholla? Se on tosi hankalaa.

Apua, ei kyllä ole aavistustakaan! Käytin tällaista reseptiä: http://pienitaykkari.blogspot.com/2017/01/ruisleipa-pataleipana.html&nb…;

En ole Suomessa ja kauhea ruisleivänhimo riivaa. Jos tämä yritys ei onnistu niin pitänee kokeilla sitten tehdä juuri itse, katselin siihen ohjeita ja ehkei se sitten niin kauhean vaikeaa olekaan, ennemminkin aikaavievää. :)  Tai ehkä jos osan jauhoista korvaisi tattarilla, auttaisikohan se mahdolliseen koossapysymiseen..?

Vierailija
6/14 |
11.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei sitä hiivalla saa sitä makeanhapanta makua. Happaman maun saamiseen atrvitaan mikrobeja, jotka tuottavat etikka-ja maitohappoa. Mitä happamampi, sitä enemmän pitää ola etikkahappoa tuottavia. Hiiva ei sitä tuota.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/14 |
11.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Ei tule hyvää. Rakenne ei tule sellaista kuin vehnästä tehdessä ja se on kuivan oloista ja murenevaa. Laita puolet vehnää, tulee parempi. Hiiva ei toimi loputtomiin, joten 12 -18 h riittää. Plus että lisäämäsi siirappi helpottaa hiivan toimintaa, joten se käy loppuun todnäk ennen aikojaan. Sitten tulee likilaskuinen leipä.

Saman huomannut että tulee kuivaa jos pelkkää ruisjauhoa käyttää.

Vierailija
8/14 |
11.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Ei tule hyvää. Rakenne ei tule sellaista kuin vehnästä tehdessä ja se on kuivan oloista ja murenevaa. Laita puolet vehnää, tulee parempi. Hiiva ei toimi loputtomiin, joten 12 -18 h riittää. Plus että lisäämäsi siirappi helpottaa hiivan toimintaa, joten se käy loppuun todnäk ennen aikojaan. Sitten tulee likilaskuinen leipä.

Okei, hei kiitos kovasti hiivatiedosta! :) Annan taikinan tekeytyä tuon mainitsemasi 18 tuntia tai ehkä vähän enemmän, ja katsotaan millainen lopputulos tästä tulee. Vehnää en haluaisi käyttää, kun tekee mieli just sellaista jälkiuunileipämäistä vähän sitkasta ruisleipää. Likilaskuisuus ei siis sinänsä haittaa! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
9/14 |
11.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Ei sitä hiivalla saa sitä makeanhapanta makua. Happaman maun saamiseen atrvitaan mikrobeja, jotka tuottavat etikka-ja maitohappoa. Mitä happamampi, sitä enemmän pitää ola etikkahappoa tuottavia. Hiiva ei sitä tuota.

Käsitykseni mukaan etikkahappoa kyllä yritetetään välttää. Tapahtuu kai sillä että lämpötila pidetään alle 20 (?) asteessa.

ps. On sittenkin niin että taikinajuuressa saa olla myös etikkahappoa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Taikinajuuri

Vierailija
10/14 |
11.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Miten saat sitkoa aikaiseksi pelkällä ruisjauholla? Se on tosi hankalaa.

Apua, ei kyllä ole aavistustakaan! Käytin tällaista reseptiä: http://pienitaykkari.blogspot.com/2017/01/ruisleipa-pataleipana.html&nb…;

En ole Suomessa ja kauhea ruisleivänhimo riivaa. Jos tämä yritys ei onnistu niin pitänee kokeilla sitten tehdä juuri itse, katselin siihen ohjeita ja ehkei se sitten niin kauhean vaikeaa olekaan, ennemminkin aikaavievää. :)  Tai ehkä jos osan jauhoista korvaisi tattarilla, auttaisikohan se mahdolliseen koossapysymiseen..?

Ei se juuren tekeminen vaikeaa ole. Jos sinulla on ruisjauhoja ja vettä, sekoita ne ja anna niiden käydä (google neuvoo tarkemmin) ja sinulla on taikinajuuri. Kun olet leiponut siitä limpun, saat limpusta seuraavan juuren. Tunne ihmisen, jolla on sekä vaalean että ruisleivbän juuret, jotka ovat n. 150 v. vanhoja. Leipäjuuresta on pidettävä huoltä, sitä on hoivattava :)

Älä lannistu. Hyvän ruisleivän leipominen on todella taitolaji (en itse osaa sitä, "saksalaistyyppisen" vuokaleivän teko onnistuu kyllä. Mutta eihän se ole sama). Menneinä vuosisatoina perheen hengissäpysyminen oli ruisleivästä kiinni, joten ruisleivän leipomisen taito oli yksi naisen arvon tärkeimmistä mittareista. Silloinhan leivän piti kestää tosi kauan, reikäleipiä kuivatettiin orsilla jne. 

Jatka vain kokeilua ja yrittämistä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/14 |
12.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Miten saat sitkoa aikaiseksi pelkällä ruisjauholla? Se on tosi hankalaa.

Apua, ei kyllä ole aavistustakaan! Käytin tällaista reseptiä: http://pienitaykkari.blogspot.com/2017/01/ruisleipa-pataleipana.html&nb…;

En ole Suomessa ja kauhea ruisleivänhimo riivaa. Jos tämä yritys ei onnistu niin pitänee kokeilla sitten tehdä juuri itse, katselin siihen ohjeita ja ehkei se sitten niin kauhean vaikeaa olekaan, ennemminkin aikaavievää. :)  Tai ehkä jos osan jauhoista korvaisi tattarilla, auttaisikohan se mahdolliseen koossapysymiseen..?

Tuus ny kertomaan, miten leipäsi onnistui, vai etkö ole vielä sitä paistanut? Ainakin linkin ruislimppu näytti erittäin hyvältä. Se on sitten eri asia, miltä se maistuu.

Vierailija
12/14 |
12.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Miten saat sitkoa aikaiseksi pelkällä ruisjauholla? Se on tosi hankalaa.

Apua, ei kyllä ole aavistustakaan! Käytin tällaista reseptiä: http://pienitaykkari.blogspot.com/2017/01/ruisleipa-pataleipana.html&nb…;

En ole Suomessa ja kauhea ruisleivänhimo riivaa. Jos tämä yritys ei onnistu niin pitänee kokeilla sitten tehdä juuri itse, katselin siihen ohjeita ja ehkei se sitten niin kauhean vaikeaa olekaan, ennemminkin aikaavievää. :)  Tai ehkä jos osan jauhoista korvaisi tattarilla, auttaisikohan se mahdolliseen koossapysymiseen..?

Tuus ny kertomaan, miten leipäsi onnistui, vai etkö ole vielä sitä paistanut? Ainakin linkin ruislimppu näytti erittäin hyvältä. Se on sitten eri asia, miltä se maistuu.

Hih, kiitos viestistä! Ja kiitos aiemmillekin kirjoittajille. ^_^  Leipä on uunissa vielä noin tunnin verran, taikina näytti ja tuoksui ihan hyvälle kyllä! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/14 |
12.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tuli tosi hyvä leipä! Kumosin taikinan leivinpaperin päälle, käytin siinä tattarijauhoja leivän muotoiluun kun ruisjauhot loppuivat.

Paistoin leivän näin: ensin noin 35-40 minuuttia kannen kanssa, sen jälkeen vielä 50 minuuttia ilman kantta. Ei ole yhtään raakaa, nousi kauniisti, pehmeä sisus ja rapea kuori ja kaikin puolin yllättävän hyvä lopputulos!

Suosittelen tuota ohjetta kyllä lämpimästi. Käytin itse jauhoja aavistuksen vähemmän (kun ne pääsivät loppumaan), siirapin sijaan laitoin vaahterasiirappia ja kohotin taikinaa tosiaan noin 20 tuntia. 

Eli resepti oli lopulta tällainen:

3,5 dl vettä

1 tl kuivahiivaa

2 tl suolaa

2 tl vaahterasiirappia

n.  6 dl ruisjauhoja 

 

Vierailija
14/14 |
12.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

^ Lisäys, nostin leivän siis kattilaan leivinpaperin kanssa, kun pelkäsin että taikina muuten takertuu kiinni.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kahdeksan yhdeksän kahdeksan