Virpomisperinne trulliksi pukeutuneena - koskiko alunperin vain tyttölapsia?
Virpomisperinne trulliksi pukeutuneena - koskiko alunperin vain tyttölapsia?
klo 8:59 | 15.4.2017
Eli siinäpä kysymykseni olikin. Eivätkö alunperin vain tytöt olleet liikkeellä trulleina?
Sivut
Kyllä ainakin meillä Etelä-Karjalassa vain tytöt virpoivat.
Alunperin aikuiset kävivät virpomassa.
Vaikka kansanperinteestä on vaikea sanoa (eikä sillä ole mitään merkitystä) miten alkuperäinen tapa meni. Alueellisetkin erot on suuria. Etelä-Pohjanmaalla virvotaan tänään, lankalauantaina.
Eivät, miksi ihmeessä sukupuolijakoa olisi ollut? Eihän sitä ollut noidissakaan, jos olet lukenut historiasi.
Sen sijaan trullitteluun ei alun perin kuulunut virpominen.
Meillä taas kaikki pukeutuivat noidiksi. Jännä, että nykyään ollaan niin konservatiivisia, ettei pojille voi laittaa hametta ja huivia. Tai toisaalta niin mielikuvituksettomia, ettei keksitä miten miespuolinen noita voisi pukeutua.
Olen nähnyt pojan virpovan velhon asussa.
Sanoin "trulliksi pukeutuneena", en siis tarkoittanut virpomisperinteen alkua, vaan tätä trullijuttua sekoitettuna siihen. Mikä onkin varsinainen sekamelska.
ap
Tämä onkin hankala kysymys. Ainakin historiassa noita on yleensä ollut nainen. Siis ne joita poltettiin roviolla noituudesta. Mutta laajemmin noita/ velho voi kyllä olla mieskin. Omassa lapsuudessa pojat taisivat olla sen verran konservatiivisia, että ylenkatsoivat pääsiäisnotailua tyttömäisenä juttuna. Ei sopinut arvolle ja tytöilläkin hommaa tehtiin max ala-asteikäisenä.
Meillä kävi joskus pikkupoika virpomassa pupuksi pukeutuneena, noitatyttöjen kanssa.
80-luvulla vain tytöt virpoivat.
Miten niin "lukenut historiani"? Mitä tarkoitat? Puhun siitä, miten oli, en miten olisi pitänyt olla. Ihmettelen itsekin poikien puuttumista, sillä meillä trullihomma oli ihan tyttöjen juttu Savossa 80-90-luvulla ja kysyin kiinnostuneena, miten muualla pari-kolmekymmentä vuotta sitten oli.
Ja tiedän, ettei virpominen ja trullittelu kuulunut yhteen alunperin, mutta siitä lähtien kun trullit alkoivat virpoa, oliko se tyttöjen juttu?
ap
Trullit eivät virvo. Virpojat eivät pukeudu trulleiksi.
Meillä kyllä pojatkin pukeutuivat trulleiksi, kun Pohjanmaalla kierreltiin taloissa laulamassa lankalauantaina.
No tähän taas antaa selityksen ihmisten muutto isoihin kaupunkeihin idästä ja lännestä, jolloin virpojat ja trulli-perinne risteytyvät ja sekoittuvat. Kumpikin on samalla tavalla ihan yhtä "oikeaa pääsiäisenviettoa" kuitenkin. Pitäisikö asiasta olla huolestunut? Ajat muuttuvat.
Täyttä höpöhöpöä nyt suollat.
Kyllä trullit vaan virpovat. Oli se sitten oikein tai väärin, niin kyllä niitä pikkunoitia ilmestyy oville virpomaan. Onkin toinen kysymys, kuuluuko noitien virpoa...
Miksi olisi ollut, kun kerran trullittelu itsessään ei ollut tyttöjen juttu?
Ei pidä olla huolestunut. Kiinnosti vaan muistella omien lapsuuteni aikoja, jolloin(tyttö-) trullit virpoivat, eikä sitä sen kummemmin mietitty, mistä edes on kyse. Ja halusin tietää, oliko se muuallakin nimenomaan tyttöjen juttu, kuten meilläpäin.
Mistään huolesta ei toki ole kyse.
ap
Pojat rupesivat virpomaan kun huomasivat että siinä tienaa rahaa ja karkkia.
Jos puhutaan pääsiäisnoidista, niin kaikki aiheeseen liittyvä kuvallinen materiaali todistaa, että pääsiäisnoita on akka. Sellainen joka istuu luudan varrella ja lentelee kyöpelinvuorelta. En ole ikinä nähnyt sellaista korttia tai kuvaa, jossa noita olisi ollut mies. Sori nyt vaan kaikki miesasiamiehet... Teitä on syrjitty... jälleen kerran.
70-luvulla pojatkin virpoivat.
t. Mies
Virpova trulli on surkuhupaisa ristiriitaa.
Trullithan olivat alunperin jotain ilkeitä räyhähenkiä jotka kiusasivat karjaa ja aiheuttivat pahaa, trullit koetettiin pitää poissa talosta poppakonstein.
Virpojat ovat aina toivottaneet talonväelle hyvää.
Sivut