Mistä lähtien pääsiäinen on ollut joulun ja juhannuksen veroinen juhlamenyy-päivä?
Mä en muista lapsuudestani, että kenenkään luona olusi juhlittu pääsiäistä hienosti syömällä. Nyt tästä tuntuu tulleen yksi kulinaRISTIEN pyhä.
Kommentit (15)
Ruokajuhla pääsiäinen on ollut siitä saakka kun ennen pääsiäistä on paastottu. Paasto tosin on pitkälle perinteistää nykyisin kadonnut.
Omassa lapsuudessa 1960-luvulla pääsiäisenä syötiin juhla-aterioita kolmena pyhnä (pitkäperjantai, sunnuntai, maanantai). Juhannuksena meillä ei syöty mitenkään erityisesti, pääsiäisenä jälkiruokanakin saattoi olla vaikka mitä marenkikakkuja, joita muuten ei syöty.
Joulu ja pääsiäinen ovat nykyään juopottelupäiviä kuten vappu ja juhannus.
Olen syntynyt vuonna 1970 ja oppinut jo lapsuudessa, että pitkäperjantaina syödään kalaa, lauantaina kanaa, sunnuntaina nautaa ja maanantaina lammasta. Jälkiruuaksi vaihtelevasti mämmiä, pashaa, rahkapiirakkaa ja suklaamunia.
No eikös kaikki juhlapyhät ole nykyään vain tekosyy tehdä jotain erikoista ruokaa. Kukaan kokeillut friteerattuja suklaamunia?
🇺🇦🇮🇱
Mä en tajua, että mässääminen ja pääsiäistoivottelu aletaan jo pitkäperjantaina. Sehän on se paaston, surun ja tuskan huipentuma. Sunnuntaina on pääsiäinen ja silloin loppuu paasto ja pashat ja muut herkun kaivetaan esiin.
Mistä asti juhannus on joku juhlamenypäivä? Pääsiäisenä on aina syöty paremmin, niin lapsuudenkodissani 60-luvulta lähtien ja sitten omassa kodissani myöhemmin.
Minä syön juhannuksena vain makkaraa. Nuotiossa paistettua.
🇺🇦🇮🇱
Vierailija kirjoitti:
Mä en tajua, että mässääminen ja pääsiäistoivottelu aletaan jo pitkäperjantaina. Sehän on se paaston, surun ja tuskan huipentuma. Sunnuntaina on pääsiäinen ja silloin loppuu paasto ja pashat ja muut herkun kaivetaan esiin.
Olet oikeassa, jos pääsiäistä viettää kristillisenä juhlana. Jos sitä viettää muuten vain keväisenä pitkänä viikonloppuna, voi nautiskella herkkuja jo torstaina. Samaan tapaan kuin pikkujouluissa maistuvat kinkut ja tortut jo marraskuun lopulla!
Juhlamenyy? Sun mielestä villasukan makuinen vanha lammas/ hiiltynyt grillimakkara/uunissa kuivumaan päässy ylikypsäkinkku on jotenkin juhlavia ruokia? Salli mun nauraa.....
Sanoisin, että noin pari tuhatta vuotta sitten eli siitä saakka kuin pääsiäistä on vietetty. Pääsiäistä edeltää 40 päivän paasto ja sen loppumista juhlitaan syömällä hyvin.
Vierailija kirjoitti:
Joulu ja pääsiäinen ovat nykyään juopottelupäiviä kuten vappu ja juhannus.
Todellakin ovat, oikein kunnon ryyppäysjuhlia !. T. Taksikuski
Minun lapsuudessani pääsiäisenä on aina ollut ns. juhlaruokaa, kuten joulunakin.
Juhannusta ei kyllä koskaan olla vietetty hyvän ruuan merkeissä, vaan lähinnä jotain makkaraa kokossa...
No ehkä jokainen saa viettää / olla viettämättä sitä tavallaan. Kyllä minusta on mukavaa olla yhdessä ( sekä myös itsekseni) ja hieman herkutella.Ne "herkutkin" voi valita oman makunsa mukaan.
No eivät mämmi, munat, lammaspaisti, suklaat ja pasha nyt mitään ihan viime ajan villityksiä ole. Tietysti ruokakulttuurin kansainvälistyminen ja elintason nousu ovat tuoneet paljon uutta suomalaiseen pääsiäispöytään, mutta hienosti on syöty ennenkin.