Onko maito-allerginen kaikille maitotuotteille allerginen?
Kommentit (13)
Minun maitoallergia puhkeaa jos en saa Hyla-tuotteita.
Kyllä. Minun maitoallerginen lapseni ei siedä edes nautaa.
Joo, ja voille myös. Minulla on yksi maitoallerginen sukulainen. Rajoittaa paljon enemmän syömistä mitä äkkiseltään voisi ajatella. Maitojauhetta tungetaan vähän joka paikkaan.
Maitoallerginen on allerginen maidon proteiineille, joita on noin 20 erilaista. Tunneituimmat on kaseiinille ja hera. Maitoallerginen ei siedä yhtää maidonproteiinia ruoassaan eikä allergiaan ole lääkehoitoa, jonka vuoksi hoitomuotona on välttämisruokavalio.
Käytännössä aina kyllä on.
Teoriassa vastaus on hieman monimutkaisempi. Tosin hyvin harvinaisissa tapauksissa voi olla allerginen maidolle, mutta sietää kypsiä juustoja. Tämä johtuu siitä, että maidossa on useampaa allergisoivaa ainetta, joista yksi katoaa juuston pitkässä kypsytysprosessissa. Jos sattuu olemaan allerginen vain ja ainoastaan tuolle yksittäiselle allergeenille, muttei muille, saattaa sietää maitoa. Tosin epäilen katoaako sekään täydellisesti, eli pitäisikö kyseessä lisäksi olla lievä allergia. En ole koskaan törmännyt tai edes kuullut tapauksesta, jolla näin olisi, joten käytännön elämässä tämän vaihtoehdon voi unohtaa.
Voiko olla allerginen lehmänmaidolle mutta sietää esim. kutunmaitoa?
Vierailija kirjoitti:
Joo, ja voille myös. Minulla on yksi maitoallerginen sukulainen. Rajoittaa paljon enemmän syömistä mitä äkkiseltään voisi ajatella. Maitojauhetta tungetaan vähän joka paikkaan.
Ei kyllä rajoita juuri mitenkään. Maitotuotteet on todella helppo korvata tai jättää kokonaan pois leivonnassa ja ruuan laitossa. Korvaavia tuotteita löytyy ihan laidasta laitaan; on soija-, kaura-, manteli-, kookos- ja riisimaitoa, ruokakermaa, ranskankermaa, kermavaahtoa, vaniljakastiketta, jäätelöä, jogurttia, vanukkaita... Keijun ja Flooran laktoosittomat leivontamargariinit ja levitteet ovat samalla myös maidottomia. Soijapohjaiset jogurtut ja vanukkaat (Alpro) kestää paistamisen ja niitä voi käyttää kermaviilin ja maitorahkan korvikkeena esim marjapiirakoissa tai tuorejuuston tilalla liivatteella hyydynnettävissä kakuissa. Resepteissä ei tarvitse muuttaa mitään muuta, kuin korvaa sen maitotuotteen. Maku on yhtä hyvä, eikä nuo korvaavat tuotteet ole oleellisesti kalliimpia.
Tuttavani on maitoallerginen. Pienikin määrä maitoproteiinia aiheuttaa voimakkaan allergisen reaktion, joka vaatii kiireellistä sairaalahoitoa epipenkynästä huolimatta.
Eli jokainen tuoteseloste on tutkittava tarkkaan. Jos tuoteselostetta ei ole hän ei tuotetta voi syödä. Mitkään paistopalvelujen ym. tuotteet eivät käy, koska saattavat sisältää jäämiä toisesta tuotteesta jotka onotettu samoilla pihdeillä.
Myös hänen äitinsä on maitoallerginen, mutta ei yhtä voimakkaasti. Sietää esim. tuotetta joka on paistettu voissa. Suurempi määrä maitoproteiinia saa oksentamaan ja rikkoo ihon.
Eli ei käy voi, juusto, kerma,piimä, maitojauhe, hera, kaseiini eli maitoproteiini missään muodossa.
Mun yliherkkyys ylettyy kirkastettuun voihin, voiöljyyn ja fetaan ja muhin ei-lehmänmaitotuotteisiin. Eli aika kattavasti ärsyttää.
Periaatteessa on allerginen, mutta kuten joku jo totesikin niin maidon käsittely esim. kypsentäminen tai juuston valmistuksen kellarointi jne. voi muuttaa maidon proteinien rakennetta, niin että allerginen sietää niitää.
Lisäksi usein siinä vaiheessa, kun maitoallergia on siedättymässä on vaihe jolloin henkilö sietää tietynlaisia maitovalmisteita (esim. pitkään kypsytettyjä (laatikkoruuat yms.) tai hapatettuja esim. jugurttia) vaikka tavallisesta maidosta tulisikin oireita. Osa lievemmin allergisista sietää maitoa pieniä määriä tai harvakseltaan ilman oireita tai lievillä oireilla. Tälläisissä tilanteissa maitoa suositellaan käytettävän sen verran, kun voi ilman oireita/lievillä oireilla, jotta sietokyky pikkuhiljaa paranisi ja allergia väistyisi tai ei ainakaan pahenisi.
Ulkopuolisen silmin ko. tilanteet voi olla aika hämmentäviä, kun henkilö syö leivän päällä juustoa, mutta kieltäytyy ehdottomasi jälkiruokajäätelöstä allergiaan vedoten. Tai henkilö varaa itselleen maidottoman lounaan, mutta laittaa kuitenkin kahviinsa kahvimaitoa.
Vierailija kirjoitti:
Voiko olla allerginen lehmänmaidolle mutta sietää esim. kutunmaitoa?
Kutunmaidon ja lehmänmaidon proteinirakenne on aika samanlainen eli suurinosa lehmänmaidolle allergisista on allergisia myös kutunmaidolle, mutta poikkeuksiakin on eli kokeilematta ei voi tietää sopiiko vai ei. Vaikeasti lehmänmaidolle allergisten neuvotaan välttämään myös kutunmaitoa.
Lapsi on todella allerginen maidolle. Voimakkaat oireet esim pitkään kypsytetyistä juustoistakin. Kirkastettua voita voi syödä ihan vähän ( on sillä koetettu siedättää).
Mies voi joskus satunnaisesti syödä juustoa, maitojäätelöä mutta jos syö liikaa tai liian usein niin maha kunnolla sekaisin.
Minä voin syödä aikalailla kuten mieheni ehkä vähän useammin ja enemmänkin. Mutta jos syön liikaa juustoja ym niin iho kuivaa ja pahimmillaan tulee haavoja.
Joo. On allerginen maitoproteiinille, jota on mitä kummallisimmissa tuotteissa. Muissakin kuin kylmäkaapin maitotuotteissa.