Suomalaisten ruokailutottumukset
Olen jotenkin viime aikoina herännyt siihen, että tässä maassa syödään aika paljon ns. skeidaa; karkkia, suklaata, limsoja jne. kuluu valtavasti nimenomaan aikuisväestön keskuudessa ja tämänpäiväiset tarjouslehtiset vahvistivat ajatuksiani. Aukeama toisensa perään karkkia, suklaata, niitä limuja...ja kaupassa aikuiset ihmiset kauhomassa karkkia pussiin kuin pienet lapset karkkipäivänä. Tosi monella oli kassajonossa limua, marinoitua lihaa, noita irtokarkkeja ja vanhuksilla hirveitä kasoja pullaa.
Eihän se minulle periaatteessa kuulu, mitä suomalainen suuhunsa tunkee, mutta...jotenkin tuntuu oudolta. Olin juuri puoli vuotta ulkomailla ja totuin siihen että aikuiset eivät oikeastaan syöneet makeaa (tai jos söivät, kyseessä oli hyvin pieni määrä ja se ns. luksuslaatua) ja aterioitakin oli vain 3 päivässä + ehkä välipala. Kaupoista löytyi kyllä makeisia ja keksejä, mutta normipakkaus oli luokkaa 30g ja meidän "pikkuhyvät" eli ne 110g pussit olivat tuossa maassa jo jättikokoja (= tarkoitettu jaettavaksi, myös pakattu niin).
Kommentit (50)
Ei nyt vastaa mitenkään tyhjentävästi pohdintoosi mutta asiaan liittyvänä huomiona, kylmän ilmaston maissa syödään perinteisesti enemmän ja raskaampaa/kalorikkaampaa ruokaa (jota myös sokeriset asiat ovat). Vertaa esimerkiksi suomen pullia ja karkkeja venäläiseen sokeriherkkukulttuuriin, siinä alkaa heikompaa hirvittää.
Kyllä suurin osa suomalaisista syö ihan täyttä paskaa.
Suomessa syödään vähärasvaista ruokaa, joka ei pidä nälkää. Sitten puputetaan sokeria nälkään.
Minusta on myös outoa, että arkiruoka ei saa maistua hyvälle. Viikonloppuisin "herkutellaan" kun on viikko kärvistelty mauttomalla ruualla.
Suosittelen opintomatkaa Britanniaan katsomaan, miten ja mitä Sheila ja John Junkfood perheineen syövät ja juovat. Sen jälkeen suomalaiset näyttävät intohimoisilta terveellisyysintoilijoilta.
Onkohan missään muualla olemassa käsitettä "pikkunälkä" Tällä pikkunälällä sitten markkinoidaan kaikkea sontaa ja mainosten uhrit hulluna ostaa.
Niin missä maassa asuit? Olen matkustellut viime aikoina mm. amerikassa, briteissä, saksassa, italiassa ja ranskassa. En huomannut suurta eroa suomalaiseen ruokakulttuuriin herkkujen, valkoisen pullamössön ym. valossa.
Vierailija kirjoitti:
Onkohan missään muualla olemassa käsitettä "pikkunälkä" Tällä pikkunälällä sitten markkinoidaan kaikkea sontaa ja mainosten uhrit hulluna ostaa.
Ainakin Hollannissa on ihan automaatteja, joista voi käydä ostamassa hodarin, pizza slicen, tms. pikkunälkäänsä.
Vierailija kirjoitti:
Suomessa syödään vähärasvaista ruokaa, joka ei pidä nälkää. Sitten puputetaan sokeria nälkään.
Minusta on myös outoa, että arkiruoka ei saa maistua hyvälle. Viikonloppuisin "herkutellaan" kun on viikko kärvistelty mauttomalla ruualla.
Tätä myös ihmettelen, arkena mennään jollain einesmätöllä tai mäkkärillä. Meillä on aina tehty erinomaista ruokaa, jokainen suupala täytyy olla nautinto! Näin olen opettanut myös omia lapsiani ja kaikki arvostavatkin hyvää ruokaa. Paino-ongelmiakaan ei meillä ole. Napostelu on meillä aika vierasta, korkeintaan jotain pähkinöitä tai hedelmiä tulee syötyä aterioiden välillä (esim treenejä ennen tai jälkeen)
Ja Briteissä pikkupussi sipsejä on ihan hyväksyttävä välipala/osa lounasta.
Vierailija kirjoitti:
Niin missä maassa asuit? Olen matkustellut viime aikoina mm. amerikassa, briteissä, saksassa, italiassa ja ranskassa. En huomannut suurta eroa suomalaiseen ruokakulttuuriin herkkujen, valkoisen pullamössön ym. valossa.
Ei sillä ole väliä. On vain Suomi ja Ulkomaa. Ulkomaassa on kaikki paremmin.
Missähän mystisessä ulkomaassa ap on asunut? Todellakin muuallakin aikuiset syövät makeaa: kakkuja, leivonnaisia, keksejä, suklaata, lokumeja, jäätelöä, ja ihan perus markettikamaa, eikä mitään käsitehtyä belgialaista suklaata... Ja juovat myös limuja.
Vierailija kirjoitti:
Onkohan missään muualla olemassa käsitettä "pikkunälkä" Tällä pikkunälällä sitten markkinoidaan kaikkea sontaa ja mainosten uhrit hulluna ostaa.
Australiassa viluttaa yli kaiken termi snack jolla myydään kaikkea roskaa. Care for a snack, mate?
Vierailija kirjoitti:
Onkohan missään muualla olemassa käsitettä "pikkunälkä" Tällä pikkunälällä sitten markkinoidaan kaikkea sontaa ja mainosten uhrit hulluna ostaa.
Kyllä on vaikka ei juuri pikkunälkä nimellä kuljekkaan. Mutta Suomessa nyt tietenkin kaikki on huonompia ja syö paskaa ja käyttäytyy kun pellossa ja ulkomailla kaikki on parempaa.
Vierailija kirjoitti:
Kyllä suurin osa suomalaisista syö ihan täyttä paskaa.
Luin ketjua jossa mammat valittivat etteivät viitsi olla jatkuvasti värkkäämässä apetta ja luuttuamassa keittiötä. Aika karmeaa roskaa siellä moni perheelleen syötti.
37 maata kiertäneenä sen verran tehnyt huomioita että ns karkkitiskejä ei ole samalla lailla kuin Suomessa.
Valikoima on suppeampi, pussit tosiaan pienempiä. Suklaalevyjä löytyy, muutama peruspatukka ja purukumia kassalla. Irtsareita olen nähnyt Suomen lisäksi vain Ruotsissa ja turistikohteissa (Candy King karkkikaupat). Parempia makeisia on suklaapuodeissa tms, esim Budapestissa ostimme ison tarjottimellisen käsintehtyjä konvehteja aikoinaan - sellaista ei raaski Suomessa tehdä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Onkohan missään muualla olemassa käsitettä "pikkunälkä" Tällä pikkunälällä sitten markkinoidaan kaikkea sontaa ja mainosten uhrit hulluna ostaa.
Australiassa viluttaa yli kaiken termi snack jolla myydään kaikkea roskaa. Care for a snack, mate?
Oh yeah, that really hits the spot. Thanks, mate!
Saksassa Kinder-suklaata mainostetaan lapsille terveellisenä, koska "sisältää maitoa".
Energiaahan sitä on jostain saatava. Terveellisestä ruoasta saa vitamiineja ja hivenaineita, rasvoja ja proteiinia. "Huonommasta" ruoasta näitä ei saa. Mutta kun miettii mitä sille ruoalle tapahtuu kehossamme: se muuttuu glukoosiksi lihasten ja aivojen käyttöön. Syöt sitten terveellisesti tai epäterveellisesti niin lopputulema on sama eli kaikki energia muuttuu glukoosiksi tai vapautuu lämpönä. Toki riittävä proteiinin saanti takaa ettei lihakset surkastu.
Ainoa ero terveellisessä ja epäterveellisessä on vitamiineissa, hivenaineissa ja imeytymisessä.
Vierailija kirjoitti:
Saksassa Kinder-suklaata mainostetaan lapsille terveellisenä, koska "sisältää maitoa".
Yök!
Noudatetaan "kirjaimellisesti" suosituksia. 5-6 syömiskertaa päivässä ja välipalat makeaa, "herkutellakin" saa. :D:D