Miten ihmisen pitäisi syödä, jos haluaa pysyä terveenä mahd. pitkään?
Niin. Tuli tämä mieleen tuosta diabetekseen liittyvästä keskustelusta. Perinteisessä suomalaisessa lautasmallissa on kuulemma liikaa hiilareita, jotka sairastuttavat. Leipää ei kannata syödä usein kuten ei puuroa, perunaa, pastaa tai riisiäkään. Ei myöskään paljoa hedelmiä. Jos syöt, sairastut diabetekseen. Tuossa toisessa keskustelussa monet ehdotti diabetekseen "lääkkeeksi" karppausta, mutta entäs sitten ne eläinrasvat, jotka tukkii verisuonet? Tai sitten se seikka, että joidenkin mukaan (punainen) liha aiheuttaa syöpää? Okei, kasvisruokavalio sitten. No silloin kuolen joidenkin mielestä proteiinipuutokseen, mutta ensin sairastun anemiaan ja hampaat tippuu suusta. Toiset taas sanovat, että kasvisruokavalio on ainut vaihtoehto, sillä en varmaan halua lapsieni kärsivän tulevaisuudessa saastuneesta ilmastosta tai muuten vaan olla täyspaska ihminen ja lihava ja sairas ja murhaaja.
ÄÄÄÄÄ! Ei kannata ilmeisesti syödä ollenkaan, tulee niin ristiriitaista tietoa joka suunnasta.
Kommentit (33)
Kyllä sun ap pitää tietosi hankkia ihan muualta kuin täältä. Omia aivojakin voi käyttää samalla.
Vierailija kirjoitti:
Kyllä sun ap pitää tietosi hankkia ihan muualta kuin täältä. Omia aivojakin voi käyttää samalla.
Kyllähän minä nyt sen tiedän, että tietoa kannattaa hakea muualta ja niin teenkin. Lisäksi ainakin kuvittelen syöväni parhaillaan terveellisesti.
Tämän keskustelun tarkoituksena onkin lähinnä päivitellä, että miten niin yksinkertaisesta asiasta kuin syömisestä onkin tullut niin monimutkaist ja miten ihmisillä voikaan olla keskenään niin ristiriitaisia käsityksiä terveellisestä ruokavaliosta.
ap
Jo kannat jotain perinnöllistä geeniä niin yksi lysti miten syöt.
Kalaa, vihanneksia, hedelmiä ja niitä kiellettyjä hiilareitakin saa syödä.
Välimeren (etenkin Kreetalainen) ja Okinawan ruokavalio ovat terveellisimpiä. Molemmissa paljon kalaa eikä hiilareita säästellä. Maitorasvaa taas molemmissa vähän.
Kaikkea saa ja pitää syödä sopivassa suhteessa ja sopivia määriä.
Erään dokumentin (forks over knives, löytyy ainakin Netflixistä) mukaan vain vegaaniruokavalio on oikeasti terveellinen. Toki b12 pitää saada purkista, mutta muuten ihmiselle se on paras.
Katso tuo dokkari ja päätä itse. Itse pyrin veganismiin, mutta pikku hiljaa, nyt syön kaikkea muuta paitsi punaista lihaa. Kesällä jää pois siipikarja.
Isovanhemmat söi läskisoossia ja perunoita.
Tekivät töitä omalla tilalla aamusta iltaan. Illalla ei ollut uniongelmia.
Muutenkin söivät vihannekset ja marjat omasta puutarhasta.
Oli 10 kanaa, 2 possua ja 2 lammasta.
Luulenpa että se on myös elintapa asia. Stressittömyys, kunnon uni ym.
He elivät 90 vuotiaiksi. Ei haalittu maallista mammonaa,oltiin vähään tyytyväisiä.
Vierailija kirjoitti:
Jo kannat jotain perinnöllistä geeniä niin yksi lysti miten syöt.
Kalaa, vihanneksia, hedelmiä ja niitä kiellettyjä hiilareitakin saa syödä.
Ravinnolla kyllä pystyy vaikuttamaan geenien aktiivisuuteen. Joten on sillä väliä.
Vierailija kirjoitti:
Kaikkea saa ja pitää syödä sopivassa suhteessa ja sopivia määriä.
Ajattelitko mitään, kun tuon kirjoitit?
Täysjyväviljaa ainakin: http://www.iltasanomat.fi/laihdutus/art-2000005095438.html
Vähentää energian saantia ja parantaa glukoosiaineenvaihduntaa.
tätä ruokavaliota olen noudattanut jo vuosia ja se toimii minulla oikein hyvin. pussi nuudeleita, vähän uppopaistettuja kasviksia ja sitten tulisia hornetteja päälle. kastikkeeksi jugurttia ja tulista tomaattikastiketta. tällä ruokavaliolla pärjää, uskokaa tai älkää ja on hyvää <3
Joidenkin mielestä elimistö kyllä kertoo mutta itse väitän että jos katsotaan "mahd.pitkään" kuten ap kysyy, niin syömiset voi jakaa seuraavasti a) nopea vaikutteiset b) hitaat c) ei vaikutusta. Vaikutuksella tarkoitan sellaista vaikutusta jonka huomaisit toimintakyvyn heikentymisenä.
Jos tähän haluaa jotain muuta kuin mutu-vastauksia niin pitäisi asia tutkia kunnolla, mutta tällaiseen tutkimukseen ei löydy yksityistä eikä julkista rahoitusta. Käytännössä tutkimuksessa pitäisi selvittää miten erilaiset kohtuu helposti tehtävissä olevat ja hyvämakuiset ateriat imeytyvät. Ongelmia aiheuttavia muuttujia ovat esm se että terveellä sanotaanko 10-15 ikäisellä ei elimistössä ole vielä sellaisia muutoksia tapahtunut joita 30-40v on tapahtunut. Esm. eräs tutkimus löysi kaikista 27v tutkituista valtimonkovettumatautia. Suomessa "virallinen totuus" on tietenkin se että tämä on vain iäkkäiden ihmisten ongelma ja siksi sitä ei ole kunnolla tutkittu. Sellainen tutkimus jossa tutkitaan vain sairaita ei johda mihinkään ja siksi lääketiede yms ei edisty. Kaikki tutkimusrahat tulisi jatkossa käyttää terveiden tutkimiseen sairastumiseen saakka ja sitten ymmärtää tuo sairastumisprosessi. Tällaista kallista, pitkäaikaistutkimusta ei tehdä koska se vaatisi säännöllistä varpaista-päähän asti tutkimista erittäin herkillä laitteilla jotka maksavat miljoonia. ts. tutkimuksen taso on surkea koska siihen ei olla satsattu miljardeja muualla kuin lääketehtailla joiden intresseissä ei ole julkaista sellaista tutkimusta josta saattaisi selvitä että lääkkeistä ei ole mitään hyötyä. Jos esm. valtimokovettumatautiin ratkaisu on jokin millä ei voi rahastaa niin sitä tietoa ei opeteta koska rahoitusta ei ole sen tiedon "todistamiseen oikeaksi" joka on edellytys että lääkärit voisivat sitä ohjeistaa. Koska lääkkeiden teho on "todistettu", lääkkeitä voi määrätä.
Eräs teoria länsimaisesta sairastumisesta on se että erilaisia aineita eri lähteistä sotkeutuu yhteen kuin pullataikina ja tukkii suonet ajan mittaan. Aktiivisuus/liikunta voi esm tasata tuota "tukkeutumista" siten että ensimmäinen vaikeampi tukos josta tulee selviä oireita tai kohtaus tulee huomattavasti myöhemmin. Tasautuminen on siis sitä että tuota pullataikinaa tulee kaikkialle vähän ja jos sitä tulee tarpeeksi vähän niin se ehtii sielä poistumaan juomisen ja hikoilun yhteydessä. Jos taas on paikallaan, pullataikina kertyy usein vyötäröön, josta se tukkii verenkiertoa mm. pohkeisiin. Tilastojen mukaan pohkeiden koko on käänteisestikorrelaatiossa tähän tukkeutumiseen. Pohkeiden verenkierto lähtee tuolta vyötärötasolta. Prosessi menee siis niin että vilkas hormonitoiminta ja jotkin syömiset tuottavat tuota "mössöä" sinne vyötäröön nopeammin kuin muuten. Eli syömisellä ja liikunnalla voi vaikuttaa tuohon mössön kertymisnopeuteen.
Piehenkö lihavuus voi itseasiassa suojata ongelmalta siten että esm istuessa tärkeimmät suonet eivät pääse tukkiutumaan, laihalla kuten minä, istuessa nuo suonet menevät lyttyyn ja "mössö" kerääntyy helpommin paikkoihin joissa se saattaa aiheuttaa ongelmia. Lihavilla mössö pääsee pidemmälle ja muodostuu "selluliitti". Lihavat ovat siksi usein iloisempia että mikäli tuo kertynyt rasva olisi heillä hyvälaatuista (eikä jotain säilöntäaineilla kyllästettyä), niin keho voisi käyttää sitä tarvittaessa (kuten eläimillä ikään).
Käytännössä et voi (varmasti) tietää mitkä aineet juuri sinulla eniten kertyvät "mössöksi" aiheuttamaan ongelmia koska tässä varmaan osatekijänä on suolistonbakteerikanta ja esm mahdolliset imeytymisongelmat. Eräs teoria joka on tuotu esille on että jotkin länsimaissa perinteiset "hyvät" aiheuttavat helposti kylläisyyden tunteen mutta ovat ravintokoostumukseltaan liian yksinkertaisia ja sitten jos ei ota näiden lisäksi lisäravinnepillereitä niin jää paitsi.
'Radikaalein' lukemani juttu hiljattain oli että esm. hampaiden reikiintyminen johtuu siitä että ravinnosta puuttuu jotain. Hammaslääkäreiden etuja ajavat instanssit tuskin käyttävät hirveästi rahaa siihen tutkimukseen että mitä tuo jokin on, ja jos käyttävät niin hammaslääkärit sitä tuskin kertovat, voisi asiakkaat vähetä. Teoria ei ole yllättävä siksi että jotain hieman vastaava on havaittu esm. kun on tutkittu eläinten joukkokuolemia ja havaittu suuria määriä parasiittieläimiä. ts. parasiitit (tai "hammaspeikot") ovat päässeet valloilleen koska jokin tuntematon tekijä x oli muuttunut. Tämmöiseen tutkimukseen tarvitaan todella huippuluokan asiantuntemusta ja laitteita eikä suomessa ole julkisrahoitteisilla toimijoilla kumpaakaan - tai jos on niin tulokset on haudattu jonnekin akateemiseen tietokantaan tai vaiettu ettei yritysten tulokset kärsi. Esm. hammasharjavalmistajat voisivat mennä konkurssiin jos kertoisin että syömällä enemmän X ei tarvitse enää pestä hampaita. (harjaus kuluttaa kiillettä siten että ruoka vain tarttuu tehokkaammin, ts. jos pystyt välttämään happohyökkäyksiä ja pitämään plakinaiheuttajat pois muuten, syömällä X:ää, harjausta ei tarvitse ollenkaan)
Mielenkiintoinen tieto on esm. se että suomessa ollaan tuputettu ja lisätty kalsiumia joka paikkaan. Kuitenkin jos lukee 100 vuotta vanhoja tutkimuksia, selviää että kalsium yksinään ei tee mitään vaan jo 100 vuotta sitten tiedettiin että juustossa oli jotain (pitkäketjuisia k-vitamiineja) jotka vaikutti tuolloin tuntemattomalla tavalla. Tämän johtopäätöksen voi tehdä kirjasta jossa selvitettiin miksi eräässä kylässä jossa syötiin paljon juustoa ja ei ollenkaan leipomotuotteita ei ollu hammasongelmia. Tulokset tietysti haudattiin jonnekin kirjahyllylle ettei kaikki leipomot menisi konkurssiin.
Nyt on tullut ilmi (en tiedä kuinka vahvaa tietoa tämä on, luin vasta juuri tästä)että japanissa olisi suomea vähemmän osteoporoosia koska siellä syödään jotain sikäläistä mättöä missä on poikkeuksellinen paljon pitkäketjuista k-vitamiinia. Eipä taida kuitenkaan (soija-/)maitoon sellaista olla lisätty!
Oletko miettinyt että söisit ihan kaikkea? Silloin mitään yksittäistä ei tule liikaa kun kaikki on kuitenkin syötynä vaarallista.
Mielestäni syön terveellisesti, enkä paljoa sitä edes mieti. Päivittäin kaksi reissumiestä, voita, muutama siivu juustoa tai kinkkuleikettä, lounaalla joko leipää tai pari keitettyä kananmunaa tai munakasta, jotain vihannesta, päivällisenä aina jotain vihanneskeittoa. Välipalat joko omena, porkkanaa tai paprikaa, ei koskaan vaaleaa leipää. Maitoa rasvattomana n. puoli litraa /pv, kahvia. Herkkuja vain ja ainoastaan juhlatilaisuuksissa.
Vierailija kirjoitti:
'Radikaalein' lukemani juttu hiljattain oli että esm. hampaiden reikiintyminen johtuu siitä että ravinnosta puuttuu jotain. Hammaslääkäreiden etuja ajavat instanssit tuskin käyttävät hirveästi rahaa siihen tutkimukseen että mitä tuo jokin on, ja jos käyttävät niin hammaslääkärit sitä tuskin kertovat, voisi asiakkaat vähetä.
Ei johdu. On yleinen "salattu" totuus, että reikiintyminen liittyy pääasiallisesti syljen koostumukseen ja on geneettinen ominaisuus. Jos hampaasi reikiintyvät helposti sinulla ei todennäköisesti ole paljon hammaskiveä ja päinvastoin.
Silti ihmisille pitää tuputtaa kaikkea soopaa hampaiden huollosta ja syyllistää rei'istä, sillä ihmiset ovat niin idiootteja etteivät hoida terveyttään yhtään jos siihen antaa pienimmänkin luvan.
Vierailija kirjoitti:
Erään dokumentin (forks over knives, löytyy ainakin Netflixistä) mukaan vain vegaaniruokavalio on oikeasti terveellinen. Toki b12 pitää saada purkista, mutta muuten ihmiselle se on paras.
Katso tuo dokkari ja päätä itse. Itse pyrin veganismiin, mutta pikku hiljaa, nyt syön kaikkea muuta paitsi punaista lihaa. Kesällä jää pois siipikarja.
Tätä en tajua. Jos veganismi on ehdottomasti kaikkein paras, niin miksi siihen pitää jotenkin pyrkiä?
Kuvastaa hyvin aikaamme tuo. Mitä ikinä teetkin, teet sen monien mielestä väärin.