Leipomoiden marjakakkujen turvallisuus? Ulkomaalaiset marjat pitäisi keittää. Miksi leipomokakuissa tuoremarjoja?
Tunnettua on, että esim ulkomaalaiset pakastevadelmat ovat aiheuttaneet lukuisia vatsatautiepidemioita. Syynä likainen kasteluvesi. Sama pätee tietysti muihinkin ulkomaalaisiin marjoihin. Joissain kaupoissa lukeekin, että keittäkää pakastwmarjat ennen käyttöä.
Miksi leipomoiden kakuissa käytetään yhä tuoremarjoja (suomalaisen satokauden ulkopuolella) Niistähän voi saada listerian, salmonellan tai vaikka ekinokokin.
Uskallatteko käyttää marjakakkuja talvisin?
Kommentit (45)
Minä ostan kakkubisneksestä leipomosta, joka käyttää kotimaisia marjoja
Vierailija kirjoitti:
Minä ostan kakkubisneksestä leipomosta, joka käyttää kotimaisia marjoja
Siis ostan kakkuni😀
Aina on ollut puhe vain ulkomaisista pakastevadelmista. Ei koske muita.
Uskon keittokehotuksen koskevan kaikkia ulkomaisia marjoja. Ainakin Prismassa lukee pakastehyllyssä, että pakastemarjat pitää keittää ennen syömistä.
Miksi likainen kasteluvesi saastuttaisi ainoastaan vain vadelmat?
Mikä kakkubisnes käyttää vain kotimaisia marjoja?
Kesällä järjestin rippijuhlat ja käyttämäni leipomon myyjä ei tiennyt, ovatko marjat suomalaisia. Niitä kuulemma on yleensä paljon kesällä, mutta aina ei riitä tms selitti. Jouduin tyytymään sitten kinuskikakkuun, kun kaikissa muissa kakuissa oli marjoja.
Miksei kakkuja voisi tehdä vaikka säilykepersikoista, mandariineosta, banaanista, kiiwistä, ananaksesta. Miksi niihin täytyy väkisin tunkea kaikkiin jotain marjaa, kun ulkolaiset marjat ovat riskielintarvike.
Ostaisin ilman muuta kakkuni sellaisesta paikasta, joka ei käytä ulkolaisia marjoja koskaan. (Hillo on tietysti ok. Tarkoitan tuoreita ja tuoreena pakastettuja marjoja)
Kai kaikki jo ymmärtävät, että pakastus ei tapa viruksia ja bakteereita. Ne säilyvät pakastimessa oikein hyvinvja heräävät jälleen sulatusvaiheessa unesta.
marjat joita kakuissa käytetään eivät ole pakasteita sillä ne eivät näyttäisi hyvältä. kyllähän joka alkukesä myydään markettien pihoilla esimerkiksi espanjalaista mansikkaa eikä kukaan puhu että se olisi millään tavalla riskialtista.
Vierailija kirjoitti:
marjat joita kakuissa käytetään eivät ole pakasteita sillä ne eivät näyttäisi hyvältä. kyllähän joka alkukesä myydään markettien pihoilla esimerkiksi espanjalaista mansikkaa eikä kukaan puhu että se olisi millään tavalla riskialtista.
Nykyään kyllä nekin pitäisi pestä ennen käyttöä
Kiinnostaa että peseekö Suomessakaan marjanpoimijat kätensä keskellä metsää riu'ulla käytyään?
Ei elämästä selviä hengissä, däng däng. En pelkää, uskallan syödä kakkuja. Pidän riskiä tilastollisesti hyvin pienenä. Syön vakuumilohtakin, tervetuloa listeria!
puhutaan ulkolaisista marjoista vaikka pitäisi varmaan puhua puolalaisista marjoista .ei kai virolaisista marjoista tautia saa`? ja onkohan ongelma nimenomaan pakastetuissa marjoissa?
Leipomoissa ei tosiaankaan ole juuri valinnanvaraa marjattomissa kakuissa. Voi olla yksi marjaton kakku ja 14 marjakakkua. Se marjaton kakku on aina joku sacher-kakku tai kinuskikakku. Aina ei ole marjatonta vaihtoehtoa ollenkaan. Ja ne marjakakut sisältävät keittämättömiä marjoja.
Kummallinen ristiriita. Käsketään keittää ulkomaalaiset marjat ja kuitenkin niitä käytetään kakuissa.
Miksei joku leipomo mainosta kakkujaan näin: käytämme ainoastaan kotimaisia marjoja. Joskus käytämme ulkomaisia marjoja, mutta ne on aina kuumennettu tai hillottu.
En uskalla koskaan ostaa leipomosta kuin Toscakakun. Tämä on harmi juttu. Viimeksi lapsen rippijuhlissa jouduin vaihtamaan leipomoa, kun Linkosuolta ei enää saanut toscakakkua.
Ostin sitten Branderilta. Vaikka ostin sellaisen määrän, että olisi pitänyt riittää lähes kaksinkertaiselle vierasjoukolle, kakku loppui kesken. En osta sieltäkään sitten enää. (Oli paljon muutakin tarjottavaa, mutta oli kurjaa, kun kakku loppui)
Kummallisen ristiriitainen tilanne tosiaan.
Eiköhän joka leipomosta saa tilaamalla säilykehedelmä/banaani-kiivi-viinirypäle kakun? Vai onko viinirypäleet yhtä lailla riskielintarvike? Vadelma (ja mansikka) taitaa olla eeityisen hankalia sen takia että niitä on vaikea pestä rakenteen kärsimättä. Mustikka tai herukat pystyy pesemään niiden kärsimättä. Mutta silti kyllä tuntuu siltä että Suomessa syömisestä tehdään elämää suurempi ongelma.
Minä asun Keski-Euroopassa eli käytän täkäläisiä kotimaisia marjoja. Ei niitä kehoteta keittämään. Pilaantuuko ne siis matkalla Suomeen, jos ne Suomessa pitää keittää?
Vierailija kirjoitti:
Minä asun Keski-Euroopassa eli käytän täkäläisiä kotimaisia marjoja. Ei niitä kehoteta keittämään. Pilaantuuko ne siis matkalla Suomeen, jos ne Suomessa pitää keittää?
Sama täällä mutta pitää kai alkaa pelkäämään kaikkea - alkaen omasta varjosta ja päättyen pakastevadelmaan - ihan varmuuden vuoksi, ja jos pelkäämiseltään ehtii niin vouhkaamaan kaiken kieltämistä.
Miten smoothiet, niissäkin käytetään marjoja