Keliakia geenitestit - onko tuttuja?
Onko sinulle tai lapsellesi tehty? Onko keliakiaa? Miten lapsen kanssa pärjää, jos todetaan keliakia? Mitä oireita keliakia aiheuttaa?
Kommentit (5)
mutta kuule voin lohduttaa ettei keliakia lopeta elämää. Itselläni on ollut syntymästä saakka, tosin pienenä vanhempani vain luulivat " hankalaksi lapseksi" kun itkin vellipullon päälle enkä suostunut syömään leipää tmv. Vaatiihan ruuanlaitto opettelua, mutta nykysellään kaupasta saa jo vaikka mitä gluteenittomana, silloin 80-luvun alussa ei ollut mitään muuta kun hyvällä tuurilla yhtä jauhoa. Suomessa toimii Keliakialiitto tai vastaava, sieltä ja paikallisosastojen kautta saa paljon tietoa ja ohjeita.
Käsittääkseni keliakian, kuten minkä tahansa muunkin allergian tai yliherkkyyden, voi tarkasti todeta vain ruokavaliokokeilulla. Eli koepalat ohutsuolesta, sen jälkeen täysin gluteeniton ruokavalio, jonka jälkeen uudet koepalat. Näin katsotaan onko suolinukka parantunut. Jos keliakia todetaan, se on sitten katsottava koko loppuelämä mitä suuhunsa pistää - herkimmät eivät voi esim. säilyttää jauhojaan tavallisten jauhojen kanssa samassa kaapissa ilman että jo oireilevat.
että minulla oli pienenä vatsa varsinkin iltaisin kipeä, sitä valitin ja nukuin kuulemma aina sikiöasennossa - muistan itsekin, että siinä asennossa mahaa ei niin kovasti koskenut. Taaperona vanhempani sitten alkoivat varsinaisesti epäillä jonkun olevan vialla, kun nukahdin esimerkiksi hoitopaikassa istualleen - hoitamaton keliakia kun aiheuttaa esim. raudan imeytymishäiriöitä ja anemiaa jolloin unettaa enempi. Hoitamaton keliakia voi myös hidastaa kasvua yms.
se silti tarkoita sitä, että siihen ikinä sairastuu. Jos lapsi alkaa oireilla, niin otetaan verestä vasta-ainemäärityksiä ja jos niissä on jotain nousua, niin sitten tehdään gastroskopia eli tähystetään mahalaukkua ja ohutsuolta mistä otetuista koepaloista keliakia loppuviimeksi todetaan. Ei keliakia enää nykyään ole mikään hankala sairaus kuin joskus on ollut. Nykyään on saatavilla jo paljon erilaisia jauhoja ja valmiita tuotteita mm. monet pienet leipomot valmistaa hyviäkin tuotteita. Kalliimpia ne tietty on kuin tavalliset. Hoitotukea saa Kelalta, kun sairaus on todettu koepaloista. Tarkkana saa ruokavalion kanssa olla koko loppuelämän sillä jo pienikin määrä gluteiinia tekee tuhoa ohutsuolessa ja kestää taas kauan, että tilanne parantuu.
väsymys, huono hb, vatsakivut, murrosiän viivästyminen, nivelkivut... Tässä ainakin muutamia
Kummitädilläni on ja aiheuttaa omat pulmansa se eri ruokavalio, sitä on niin suppea skaala ja sitten kun pitää olla niin varovainen sen venhäjauhon kanssa. Et voi esim korppujauhottaa leivonnaisvuokia kun korppujauhoissa on vehnajauhoja. Tarkkana pitää olla.