Oletko osallistunut kekrijuhliin?
Tai järjestänyt itse sellaiset? Mitä siellä tehtiin, syötiin, juotiin?
Kommentit (4)
Viimeiset 18 vuotta olen järjestänyt joka vuosi. Sitä ennen vanhempani järjestivät, sitä ennen isovanhempani ja suvussa sitä ennen heidän vanhempansa jne. Meillä on omassa suvussa ollut tapana viettää iloinen juhla, jossa pitopöytä notkuu, vietetään aikaa yhdessä ja muistellaan edesmenneiden kanssa vietettyjä hyviä aikoja. Kutsutaan myös edesmenneet päivällispöytään ja mulla on tapana viedä kekriyönä ruokaa nk pyhille paikoille.
Suvussamme on kulkenut sanonta "Kell' ei Kekriä, sill' ei joulua". Menu on koostettu joka vuosi eri tavalla, mutta kuitenkin pääasiassa samoista raaka-aineista kuin mitä löytyy joulupöydästäkin. Aloitan kekrivalmistelut jo kesällä tekemällä erilaisia säilykkeitä, joista ensimmäiset avataan kekrinä. Mulla on ollut kekrin koristeluissa pajusta tehty kekri-puu, johon oli kiinnitetty mm kanelitankoja, kuivattuja appelsiiniviipaleita, laakerinlehtiä yms tuoksuvaa, mutta se lopulta hajosi vuosi sitten. Pitää kehitellä joku uusi koriste.
Vierailija kirjoitti:
Miksei muuten Kekri ole virallinen juhlapäivä Suomessa? Vaikka kyseessä on ikivanha perisuomalainen juhla? Ja samoin myös Ukon vakat? Mutta laskiainen taas on.
Laskiainen on katolisissa maissa paaston aloittamisen juhla ja siksi sitä vietetään meilläkin. Kaikki ne pakanajuhlat, joille on tavalla tai toisella voitu keksiä kristillinen merkitys, on edelleen olemassa.
Vierailija kirjoitti:
Viimeiset 18 vuotta olen järjestänyt joka vuosi. Sitä ennen vanhempani järjestivät, sitä ennen isovanhempani ja suvussa sitä ennen heidän vanhempansa jne. Meillä on omassa suvussa ollut tapana viettää iloinen juhla, jossa pitopöytä notkuu, vietetään aikaa yhdessä ja muistellaan edesmenneiden kanssa vietettyjä hyviä aikoja. Kutsutaan myös edesmenneet päivällispöytään ja mulla on tapana viedä kekriyönä ruokaa nk pyhille paikoille.
Suvussamme on kulkenut sanonta "Kell' ei Kekriä, sill' ei joulua". Menu on koostettu joka vuosi eri tavalla, mutta kuitenkin pääasiassa samoista raaka-aineista kuin mitä löytyy joulupöydästäkin. Aloitan kekrivalmistelut jo kesällä tekemällä erilaisia säilykkeitä, joista ensimmäiset avataan kekrinä. Mulla on ollut kekrin koristeluissa pajusta tehty kekri-puu, johon oli kiinnitetty mm kanelitankoja, kuivattuja appelsiiniviipaleita, laakerinlehtiä yms tuoksuvaa, mutta se lopulta hajosi vuosi sitten. Pitää kehitellä joku uusi koriste.
Niin ja lisään vielä, että kekrinä meillä puhutaan suvun vanhoista asioista. Esi-isistä ja tapahtumista, joista nuorempi sukupolvi ei ilman kekriä olisi edes tietoinen. Tällä tavoin siirretään suvun historiaa ja perimätietoa jälkipolville. Tosin olen aika varma, että sukupolvien saatossa ainakin jotkut tarinat ovat vähän värittyneet :D
Miksei muuten Kekri ole virallinen juhlapäivä Suomessa? Vaikka kyseessä on ikivanha perisuomalainen juhla? Ja samoin myös Ukon vakat? Mutta laskiainen taas on.