Lihaton lokakuu. Kuka mukana?
Me:
huomenna lounaaksi linssi-tomaattikeittoa.
päivälliseksi tortillat kasvichili-kastikkeella
Kommentit (40)
En ole mukana, sillä lokakuu on hyvä riistakuukausi. Syön kasvisruoan lisäksi pelkästään riistaa, ja sitäkin harvoin - keskimäärin kolme-neljä kertaa vuodessa, ja yleensä just näin lokakuussa, kun alkaa tulla hirveä ja peuraa. Mulla on lihaton joulu-syyskuu sitten.
En mä saa muutenkaan, joten why not.
En todellakaan!
Hyvä liharuoka on nautinto mielelle ja kielelle.
Tuen suomalaista lihantuotantoa, josta moni tuttavani saa elantonsa :)
Piti olla (tosin vain ilman punaista lihaa) mutta eilen just ostettiin kaupasta naudan jauhelihaa tortillojen täytteeksi.
Viime vuonna lihaton lokakuu laittoi koko kropan sekaisin ja olo oli aivan kamala. Hyviä kasvisruokia kyllä löytyi ja niitä on tullut kokkailtua pitkin vuotta suurena herkkuna!
Yleensä lihansyöntiä vastustavat kovimmin urbaanit hipsterit, jotka eivät ole lihakarjatilalla käyneetkään.
Mitäpä luulette, miten ekologista on linssien, papujen ja soijan rahtaaminen kaakkois-aasiasta ja etelä-amerikasta rahtilaivalla Suomeen?
Suomen kasvukaudella ja maaperällä ei todellakaan tyydytettäisi suomen kansan proteiinintarvetta, jos kaikki päätäisivät ryhtyä nauttimaan vain kasvisperäisiä proteiininlähteitä.
Lihakarjan rehua sen sijaan saadaan kolme satoa kesässä samalta pinta-alalta. Repikää siitä kaupunkilaisjuntit!
Olen niin saamaton ja kehno valmistamaan kasvisruokia etten varmaan ihan täysin lihattomaksi kykene, mutta voisin vähentää ja ruveta kokeilemaan hieman enemmän erilaisia kasvisjuttuja ja harjoitella niiden valmistamista. Erityisesti maustamista muulla kuin suolalla ja pippurilla. Tykkään kyllä hedelmistä ja vihanneksista tosi paljon, mutta raakana. Paitsi perunoista ja muista vastaavista jotka kuuluu keittää tms. :D
No miksei, melkein lihaton oli syyskuukin! :)
Tänään söin mm. härkistortilloja. Nyt uunissa on erilaisia juureksia paloina ja laittelen tässä samalla isomman satsin maustettuja soijasuikaleita ensi viikkoa varten valmiiksi. Onpahan sitten syötävää heti valmiina, kun töistä tulee.
Työpaikalla on onneksi vegaaniravintola, eli helppoa on sielläkin syödä.
Tarkoitus olisi tässä muutenkin siirtyä pikku hiljaa kokonaan vegaaniksi, mutta ihan älyttömän tiukkis en ole esim. kyläilessäni. Kotona sitten vegesafkaa.
Suosikaa kotimaista lihaa! Tarkastakaa lihaa ostaessanne tarkkaan, missä se on tuotettu.
Minäkin inisin tuotantoeläinten "kärsimyksistä" kunnes muutin maalle ja tutustuin karjatilallisiin, sain vierailla navetoissa, ja kas kummaa viherterroristijärjestöjen tuottama demoninen mielikuva katosi päästäni.
Pyrkikää tutustumaan maatilojen elämään, kyllä se siitä :)
Mitä ekologisuuteen tulee, siihen jo ilmaisin kantani aiemmin.
Mulla on ollut lihaton lokakuu (ja muut kuut) jo vuodesta 1991 :)
Vierailija kirjoitti:
Yleensä lihansyöntiä vastustavat kovimmin urbaanit hipsterit, jotka eivät ole lihakarjatilalla käyneetkään.
Mitäpä luulette, miten ekologista on linssien, papujen ja soijan rahtaaminen kaakkois-aasiasta ja etelä-amerikasta rahtilaivalla Suomeen?
Onneksi nykyään on paljon ihan kotimaisiakin vaihtoehtoja proteiiniksi: nyhtökaurat, härkis, erilaiset pavut yms. kasvavat ihan meillä Suomessakin.
Suomen kasvukaudella ja maaperällä ei todellakaan tyydytettäisi suomen kansan proteiinintarvetta, jos kaikki päätäisivät ryhtyä nauttimaan vain kasvisperäisiä proteiininlähteitä.
Lihakarjan rehua sen sijaan saadaan kolme satoa kesässä samalta pinta-alalta. Repikää siitä kaupunkilaisjuntit!
Voi morjens :D
"Eläinten kasvatus tuhlaa energiaa moninkertaisesti siihen nähden, että kasvit käytettäisiin suoraan ihmisravinnoksi. Tämä johtuu siitä, että nisäkkäät tai linnut eivät ole täydellisen hyötysuhteen koneita, vaan niiden syömän ravinnon energiasta ja valkuaisesta vain 10-20 prosenttia siirtyy niiden kehoon. Jopa 90 prosenttia tuotantoeläimille syötetystä rehusta haihtuu siis lämpönä taivaan tuuliin. Toisin sanoen, eläinten kautta kierrättämällä vain murto-osa rehun kalori- ja proteiinimäärästä saadaan eläinkunnan tuotteina takaisin. "
"WWF:n tutkimuksen mukaan yhden naudanlihakilon tuottamiseen tarvitaan 15 500 litraa vettä. Uima-altaallinen vettä neljän pihvin tähden saattaa kuulostaa yllättävän isolta, kunnes tarkastellaan, mitä naudat syövät elinaikanaan: 1300 kg viljaa ja 7200 kiloa muuta rehua. Kaiken tämän rehun tuottamiseen kuluu valtavasti vettä. Tähän on lisättävä vielä 24 kuutiometriä juomavettä ja 7 kuutiometriä eläinsuojan pesemiseen eläintä kohti. Lopputuloksena yhden naudanlihakilon tuottamiseen tarvitaan 6,5 kg viljaa, 36 kg muuta rehua ja 15 500 litraa vettä."
Ja paljon muuta aiheesta...
https://oikeuttaelaimille.fi/kasvissyonti/elaintuotannon-ymparistovaiku…
Ei kiitos massakampanjoille. Aion syödä teidänkin liha-annoksenne.
Sekasyöjä
Vierailija kirjoitti:
Yleensä lihansyöntiä vastustavat kovimmin urbaanit hipsterit, jotka eivät ole lihakarjatilalla käyneetkään.
Mitäpä luulette, miten ekologista on linssien, papujen ja soijan rahtaaminen kaakkois-aasiasta ja etelä-amerikasta rahtilaivalla Suomeen?
Suomen kasvukaudella ja maaperällä ei todellakaan tyydytettäisi suomen kansan proteiinintarvetta, jos kaikki päätäisivät ryhtyä nauttimaan vain kasvisperäisiä proteiininlähteitä.
Lihakarjan rehua sen sijaan saadaan kolme satoa kesässä samalta pinta-alalta. Repikää siitä kaupunkilaisjuntit!
Alapeukkujen - ja toisaalta vastauksien puutteesta päätellen, osui ja upposi..
Että naurattaa itseään täynnä olevat sädekehän kiillottajat jotka eivät todellisuudessa luopuisi yhdestäkään mukavuudesta ekologisuuden ja eettisyyden nimissä!!
Helppoa kuin heinänteko, ainoa syömäni liha on tonnikala ja sitäkin syön korkeintaan kerran kuussa. Tänään söin Subwayn vegepatongin.
En ole koskaan pitänyt lihasta, vain kausittain olen nauttinut esim. kanasta. Nykyään sekin ällöttää. Lapsena itkin ja söin liharuokia kun pakotettiin.
Helsingissä on kuulemma muotia, että kouluissa on yksi kasvisruokapäivä viikossa. Kukaan ei ihmettele valinnanvapauden puutetta eikä sitä, että ruokaa kuluu vähemmän kuin yleensä. Oppilaat kun käyvät sitten Mäkkärissä.
Vaan mikä haloo nousisi, jos kouluissa olisi yksi lihapäivä viikossa ilman kasvisvaihtoehtoa. Jep, sianlihapäivä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Yleensä lihansyöntiä vastustavat kovimmin urbaanit hipsterit, jotka eivät ole lihakarjatilalla käyneetkään.
Mitäpä luulette, miten ekologista on linssien, papujen ja soijan rahtaaminen kaakkois-aasiasta ja etelä-amerikasta rahtilaivalla Suomeen?
Onneksi nykyään on paljon ihan kotimaisiakin vaihtoehtoja proteiiniksi: nyhtökaurat, härkis, erilaiset pavut yms. kasvavat ihan meillä Suomessakin.
Suomen kasvukaudella ja maaperällä ei todellakaan tyydytettäisi suomen kansan proteiinintarvetta, jos kaikki päätäisivät ryhtyä nauttimaan vain kasvisperäisiä proteiininlähteitä.
Lihakarjan rehua sen sijaan saadaan kolme satoa kesässä samalta pinta-alalta. Repikää siitä kaupunkilaisjuntit!
Voi morjens :D
"Eläinten kasvatus tuhlaa energiaa moninkertaisesti siihen nähden, että kasvit käytettäisiin suoraan ihmisravinnoksi. Tämä johtuu siitä, että nisäkkäät tai linnut eivät ole täydellisen hyötysuhteen koneita, vaan niiden syömän ravinnon energiasta ja valkuaisesta vain 10-20 prosenttia siirtyy niiden kehoon. Jopa 90 prosenttia tuotantoeläimille syötetystä rehusta haihtuu siis lämpönä taivaan tuuliin. Toisin sanoen, eläinten kautta kierrättämällä vain murto-osa rehun kalori- ja proteiinimäärästä saadaan eläinkunnan tuotteina takaisin. "
"WWF:n tutkimuksen mukaan yhden naudanlihakilon tuottamiseen tarvitaan 15 500 litraa vettä. Uima-altaallinen vettä neljän pihvin tähden saattaa kuulostaa yllättävän isolta, kunnes tarkastellaan, mitä naudat syövät elinaikanaan: 1300 kg viljaa ja 7200 kiloa muuta rehua. Kaiken tämän rehun tuottamiseen kuluu valtavasti vettä. Tähän on lisättävä vielä 24 kuutiometriä juomavettä ja 7 kuutiometriä eläinsuojan pesemiseen eläintä kohti. Lopputuloksena yhden naudanlihakilon tuottamiseen tarvitaan 6,5 kg viljaa, 36 kg muuta rehua ja 15 500 litraa vettä."
Ja paljon muuta aiheesta...
https://oikeuttaelaimille.fi/kasvissyonti/elaintuotannon-ymparistovaiku…
Voi morjens itsellesi! samat säännöt eivät päde kaikilla leveyksillä!!
Sössötäpäs samalla rutiinilla, miten ekologisesti se sinun soijapapusi saadaan tänne kylmään pohjolaan kymmenien tuhansien kilometrien päästä?
Ihmisravinnon laatuvaatimukset täyttävän kasviproteiinin viljely EI ole suomessa kannattavaa.
Vierailija kirjoitti:
Suomen kasvukaudella ja maaperällä ei todellakaan tyydytettäisi suomen kansan proteiinintarvetta, jos kaikki päätäisivät ryhtyä nauttimaan vain kasvisperäisiä proteiininlähteitä.
Suurimmalla osalla suomalaisia ei ole mitään pelkoa siitä, etteikö saisi tarpeeksi ja vähän liikaakin proteiinia. Pelkkiä kasviksia yms. syömällä on ihan mahdollista saada päivän prodeannos täyteen, vaikkei niitä papujakaan puputtaisi. Käytännössä kaikki (paitsi sokeri, öljy jne.) sisältää ainakin vähän proteiinia.
Vierailija kirjoitti:
Onneksi nykyään on paljon ihan kotimaisiakin vaihtoehtoja proteiiniksi: nyhtökaurat, härkis, erilaiset pavut yms. kasvavat ihan meillä Suomessakin.
Joo kasvavat just ja just, mutta suuremmassa mittakaavassa ei kukaan täyspäinen viljelijä ryhdy niitä kasvattamaan. Kasvukausi, sademäärät ja maaperä tekevät siitä helvettiä.
Vaan sitäpä sinä et tiedä, kun sinulle ruoka on vain se valmis paketti kaupan hyllyllä.
Valelentäjä kirjoitti:
Helsingissä on kuulemma muotia, että kouluissa on yksi kasvisruokapäivä viikossa. Kukaan ei ihmettele valinnanvapauden puutetta eikä sitä, että ruokaa kuluu vähemmän kuin yleensä. Oppilaat kun käyvät sitten Mäkkärissä.
Vaan mikä haloo nousisi, jos kouluissa olisi yksi lihapäivä viikossa ilman kasvisvaihtoehtoa. Jep, sianlihapäivä.
Kouluissa on jo vuosikymmenet ollut käytännössä kasvisruokapäivä joka viikko, mutta sitä ei ole sellaiseksi vain nimetty. Puuropäivät, pinaattikeitto jne. ovat kasvisruokia.
Voin olla mukana. Keitän lihoista jääneistä luista hyvää luulientä.
Siitä saan hyvää ravintoa koko keholle.