Sokeriteollisuuden salaliitto paljastui – haittojen pimitys vaikuttanut vuosikymmeniä
http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-2000001260751.html
Käsittämätöntä, että tästä on uutisoitu!
Yhdysvaltalaiset sokeriteollisuuden edustajat käyttivät 1960-luvulla merkittäviä summia sokerin haittavaikutuksia vähätelleen tieteellisen tutkimuksen rahoittamiseen, selviää tällä viikolla julkistetusta tutkimusartikkelista.
Sokeriteollisuuden ja tutkijoiden välisestä salaliitosta kertova tutkimusartikkeli julkaistiin maanantaina lääketieteellisessä Jama Internal Medicine -lehdessä.
Otsikolla Sugar Industry and Coronary Heart Disease Research julkaistu artikkeli väittää amerikkalaisen sokeriteollisuuden etujärjestön rahoittaneen 1960-luvulla tehtyä tieteellistä tutkimusta, jossa sokerin vaikutukset sydänongelmien kehittymiseen jätettiin huomiotta.
Harvardin yliopiston tutkijoiden tekemä tutkimus julkaistiin vuonna 1967 arvostetussa The New England Journal of Medicine -lehdessä ja sen katsotaan vaikuttaneen sokerin haittavaikutuksia koskevaan keskusteluun jopa vuosikymmenten ajan.
Jama Internal Medicine -lehden mukaan Harvardin yliopiston tutkijoille oli maksettu 6 500 dollaria, jotta heidän artikkelinsa perustuisi vain sokeriteollisuuden etujärjestön tutkimustuloksiin. Nykyrahassa summa vastaa noin 50 000 dollaria eli lähes 45 000 euroa.
Paljastuksesta on uutisoinut muun muassa amerikkalaislehti The New York Times.
– He saivat syöstyä sokeria käsittelevän keskustelun raiteiltaan vuosikymmeniksi, New York Timesin haastattelema Stanton Glantz, joka on yksi tutkimusartikkelin kirjoittajista, kertoo.
Vuosikymmenten takaiset dokumentit paljastavat juonen
Tuore artikkeli pohjaa väitteensä jopa tuhansiin sivuihin vuosikymmenten takaisia historiallisia dokumentteja. Näihin lukeutuu muun muassa sokerialan etujärjestöä johtaneen John Hicksonin ja Harvardin yliopiston tutkijan, Mark Hegstedin välistä kirjeenvaihtoa. Hegsted oli yksi sokeriteollisuuden ”ostamista” tutkijoista.