Vierailija

Paljonko teillä juuri 3-vuotta täyttäneet nukkuu? Meillä kiikutaan niillä rajoilla tarviiko päiväunia. Yöllä nukkuu 9-10 tuntia ja päivällä 1-2. Mikäli ei nuku päivällä, nukkuu 11-12 tuntia yöllä. Ongelmaa tuo se ettei kaikki päivät suju ilman päiväunia. Välillä jaksaa, välillä ei ja tämä sotkee päivärytmin. Pieniltä unilta herää päivällä tosi kiukkuisena eikä mikään suju. Herättäminen kesken ei siis ole helppoa.
Päivät voi mennä siis näin. Ensin herätään klo 8, ei päiväunia, nukkumaan 19. Seuraavana aamuna ylös 6.30. Päiväunille 12-14. Sitten tuleekin se mutta... Eli valvoisi 23 asti helposti. Sitten taas nukkuisi aamulla pitkään. Jos antaa nukkua, ei ole tarvetta päiväunille. Silloin nukahtaa illalla 19. Seuraavana päivänä taas tarvitaan päiväunet. Onko tämä joku vaihe kun päiväunet on jäämässä pois? Tuntuu, että ilman kiukkuja ei selviä ikinä. Lapsi on aina herkkäuninen ja häiriöaltis. Tuntuu että rytmin ylläpito on tosi hankalaa.
Meillä toinen lapsi ollut ihan eri maata. Rytmittyi helposti ja nukkui hyvin.
Kiukkuja siedän kyllä, mutta ei ole hyväksi lapselle että on huonotuulinen joka päivä. Uhmaikää on muutenkin mutta on kuitenkin sen suhteen suht helppo. Jotenkin tämä lapsi on ollut aina sellainen "välillä väsyttää, välillä jaksaa" "välillä syödään, välillä ei" tyyppinen. Siis epäsäännöllinen tarpeiltaan. Lisäksi välillä päiväuneton päivä näkyy tosi levottomana yönä - pyörii ja hyörii koko yön ja siksikin voi seuraavana päivänä tarvita päiväunet. On tosi vilkas luonne.
Aika vissiin auttaa.

  • ylös 3
  • alas 0

Kommentit (2)

Vierailija

Meillä samanlainen tapaus, 3v. Vuosi sitten alkoi jättää päiväunet pois. Silloin unenmäärä oli vakio eli oli helppoa noudattaa joka toinen päivä toista rytmiä ja joka toinen toista.

Päiväkodissa lapsi oppi taas päiväunille ja niille selkeästi on vielä tarvetta. Vapaapäivinäkin lapsi kaipasi päiväunia. Tämä on ollut hämmentävää.

Olen ajatellut, että kelloon ei auta katsoa. Päiväkodin rytmi on vapaapäiville todella aikainen. Tiedän, että sitä noudattamalla elämä olisi tavallaan helpompaa, mutta voi tässä olla itselleen armollisempi ja mennä tilanteen mukaan. Nukutaan kun väsyttää ja jos uni ei tule, niin ei stressiä.

Meidän lapsella on vielä sellainen jännä piirre, että hän herää aikaisin, vaikka mikä olisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla