Vierailija

https://data.oecd.org/emp/hours-worked.htm

Katsokaapa miten vuosittaisissa työtunneissa sijoittuu esimerkiksi Saksa ja Kerikka.

Porvarihallitus on siirtämässä Suomea kohti Kreikkaa, pois päin Saksasta.

Kommentit (7)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Onneksi ap voi koska tahansa ryhtyä yrittäjäksi. Ei tarvitse valittaa siitä, että pomo vaatii.

Onneksi yrittäjät voivat lähteä Kreikkaan pyörittämään yrityksiään. Ei tarvi kitua tällä Suomessa.

Vierailija

Kuukausipalkkalaisten työaikaa lisätään ja palkka pidetään samana, tuntipalkkalaisten vähennetään ja tehtävät pidetään samana. 

Vierailija

Tämä työajan pidennys naurattaa, jos ei päättäjien ja työnantajien tyhmyys itkettäisi.

Suomessa on pariin kertaan lyhennetty työaikaa, molemmilla kerroilla kaksi tuntia/päivä. Kummallakin kerralla tehtiin sangen kattavat tutkimukset työajan lyhentämisen vaikutuksista tuottavuuteen. Molemmilla kerroilla osoitettiin kiistattomasti, että tuottavuus kasvoi työajan lyhentyessä.

Jopa Saksankin ohi – suomalaisen työn tuottavuudesta paljastuu yllätys

http://www.talouselama.fi/uutiset/jopa-saksankin-ohi-suomalaisen-tyon-tu...

Hallitus on huolissaan suomalaisen työn huonosta tuottavuudesta, mutta todellisuudessa suomalainen työ pärjää tuottavuusvertailussa erinomaisesti. Suomi päihittää tuottavuusvertailussa jopa Saksan ja Ruotsin, puhumattakaan euroalueen keskiarvosta, kun vertaillaan työn tuottavuutta tehtyä työtuntia kohden eli bruttokansantuote per tehty työtunti.

Tieto ilmenee Mandatum Lifen ekonomistien koostamasta OECD-tilastosta. Sen mukaan Suomi on päihittänyt muut jo vuodesta 2011 lähtien ja ollut sitä ennenkin, jo viimeiset kymmenen vuotta, työn tuottavuudessa kärkijoukkoa.

Näkökulmaa ja tilastointitapaa vaihtamalla voidaan saada kuitenkin täysin toisenlainenkin tulos, mikä antaa antaa esimerkiksi poliitikoille mahdollisuuden käyttää tilastotietoja haluamallaan tavalla.

Jos työn tuottavuutta mitataan henkeä kohti eli bkt per työntekijä on tulos täysin toisenlainen. Silloin työn tuottavuus näyttäisi olevan Suomessa jopa Kreikkaakin heikompi puhumattakaan Saksasta, Ruotsista tai euroalueen keskiarvosta. Tämä Mandatum Lifen koostama tilasto pohjaa Eurostatin tietoihin.

Mandatumin salkunhoidon johtajan Juhani Lehtosen mukaan erilaisten tulosten taustalla on monia tekijöitä. Yksi selitys tuottavuuden paranemiseen on se, että tehdyt työtunnit per työntekijä ovat Suomessa vähentyneet kymmenessä vuodessa kolme prosenttia. Lehtonen esitteli tietoja Mandatum Lifen tiedotustilaisuudessa tänä aamuna.

Suomen työnantajakulut alle EU-keskiarvon

Vertailut eri maiden välillä paljastavat myös lisää yllättäviä tietoja, kuten sen, että palkan suhteelliset työnantajakulut jäävät Suomessa alle EU-keskiarvon. Suomessa työnantajien sivukulujen osuus palkkakuluista on 22 prosenttia, kun EU-alueen keskiarvo on lähes 25 prosenttia ja euroalueen yli 25 prosenttia. Korkeimmat työn sivukulut ovat Ranskassa, Ruotsissa ja Belgiassa, jossa ne ylittävät 30 prosenttia.

”Työn sivukulujen leikkaamisella ei saadakaan merkittävää kilpailuetua muihin maihin verrattuna. Ongelmat Suomen työvoimakustannusten muita suuremmassa nousussa johtuvatkin palkkojen noususta. Työvoimakustannusket ovat Suomessa nousseet viimeisen kymmenen vuoden aikana enemmän kuin verrokeilla", Juhani Lehtonen arvioi.

Vaikka työn hinta Suomessa onkin kallista, niin työntekijä ei siitä kostu, kertovat laskelmat. Suomen työvoimakustannukset on hivenen sekä euroalueen että EU:n keskivertoa korkeammat. Suomessa työn hinta on keskimäärin 31 euroa tunnilta, kun euroalueen keskiarvo on 27 e/h.

Kun tilannetta tarkastellaan ostovoimakorjattuna ja työvoimakustannuksia verrataan maan hintatasoon, tilanne muuttuu: Suomi jää alle euroalueen keskiarvon. Tuolloin työtunnin hinta Suomessa on 26 euroa, kun esimerkiksi Saksassa työtunnin hinta on samalla tavalla laskettuna 32 euroa. Tieto pohjaa Eurostatin lukuihin.

Juttua on päivitetty täsmentämällä sitä, miksi tuottavuus on parantanut, kun sitä mitataan työtuntia kohden.

Nythän tilanne on se, että nämä muut maat ovat ottaneet Suomea kiinni palkkakustannuksissa, Saksassa ja Ruotsissa on odotettavissa ihan kivat palkankorotukset, lakkojen seurauksena, ja Suomessa on jo muutamia vuosia noudatettu palkkamalttia. Ero onkin kaventunut jo sen 5%, mitä hallitus alkujaan halusi. Se on tapahtunut jo muutamien edellisten vuosien aikana.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla