Vierailija

Kohtasin tutun kaupungilla ja hän kertoi sairastavansa aivovaskuliittia. Kuinka se eroaa lihasvaskuliitista? Onko se vaarallista? Kuinka sitä voisi lievittää?

Kommentit (3)

Vierailija

Aika harvinainen sairaus. Ahtauttaa aivojen verisuonia tukkien niitä vähitellen ja aiheuttaa yleensä lukuisia aivoinfarkteja eri puolille aivoja. Tällä taas on suuresti toimintakykyä heikentävä vaikutus. Riippuen siitä mille alueille infarktit osuvat, vammoina voi olla halvauksia, puhekyvyn tai puheen ymmärtämisen vaikeutta, näön menetystä, tasapainovaikeuksia, muistin ja oppimisen ongelmia jne.

Aivovaskuliitti pyritään pysäyttämään jättikortisonikuurilla, jonka jälkeen hoito jatkuu kortisonilla suun kautta. Lievimmissä tapauksissa tämä riittää pelkästään. Hankalampia tapauksia hoidetaan tyypillisimmin atsatiopriinillä tai metotreksaatilla suun kautta. Jos näistäkään ei ole apua tai tauti etenee rajusti, käytetään syklofosfamidia (sytostaatti) suoneen annettuna.

Aivovaskuliitin aiheuttamiin neurologisiin oireisiin annetaan kuntoutusta yksilöllisen tarpeen mukaan ja samalla pyritään lääkehoidolla pysäyttämään sairauden eteneminen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Voi toki auttaa arjen asioissa ja olla henkisenä tukena. Ihan normaali läsnäolo ja kaveruus helpottaa varmasti sairastuneen oloa.

Aivovaskuliittia syntyy mm. borrelioosin jälkitautina, vesirokkoviruksen aiheuttamana, sukupuolitautien jälkiseuraamuksena, huumeiden käytön komplikaationa sekä autoimmuunitautina (kuuluu reumatautien ryhmään) jolloin aiheuttajaa ei pystytä nimeämään.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla