Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Muutimme vuokra-asuntoomme puolisen vuotta sitten. Talo on uudehko, vain muutaman vuoden vanha kerrostalo. Toinen lapsistamme on ollut pienessä nuhassa ja yskässä jo yli kuukauden. Myös atooppinen ihottuma paheni, tosin se on nyt jo parempi. Toinen lapsi on täysin oireeton, miehellä on "aamunuhaa" (ollut aina), ja itselläni muutaman viikon ajan aina välillä nuhainen olo (mutta muuallakin kuin kotona). Muuten olemme kaikki sairastaneet pari kertaa tavallisen kuumeettoman flunssan, joka on mennyt ohi alle viikossa (siis sellaista tavallista - jompikumpi lapsista tuonut pöpön koulusta/päivähoidosta, ja se on kiertänyt koko perheen).

Huoneilma on raikas, eikä asunnossa ole epäilyttäviä hajuja. Pinnoissakaan ei ole mitään epäilyttävää, esim. kupruja, värimuutoksia, irtoilevia pintamateriaaleja tms. Silti pelkään, että toisen lapsen oireilu johtuu homeesta :( Mitä muita syitä voisi olla?

Asunnon omistaja ja isännöitsijä eivät ymmärrettävästi halua alkaa tutkia asiaa pintaa syvemmältä. Ja vaikeaa se olisikin, koska missään ei näy mitään kosteus/homevaurioon viittaavaa, joten mistä kohtaa pintoja pitäisi ryhtyä avaamaan? Talon muut asukkaat eivät ole valittaneet home-epäilyistä. Mieheni ei myöskään usko, että asunnossa olisi mitään.

Mikä avuksi? Olen ihan rikki ja yksin tämän asian kanssa. Aina kun luulen, että lapsi olisi parantunut, niin ei olekaan. Esim. tänä aamuna ryki ja köhi koko aamun :( Lääkärikään ei löytänyt lapsesta "mitään". Onhan nyt kyllä siitepölyaikakin, voisiko liittyä siihen?

Muutto ei tule kyseeseen. Mies ei halua muuttaa, enkä itsekään, kun mitään todisteita homeesta ei ole. Meidän oli todella vaikea löytää sopivaa vuokra-asuntoa haluamaltamme alueelta.

Sivut

Kommentit (31)

Vierailija

Koneellinen ilmanvaihto uudessa asunnossa. Vaikka ne on katonrajassa ja sänky otollisessa kohdassa, saattaa kova puhuri käydä niskaan ja naamaan koko yön. Kun me hoksattiin tämä ja vaihdettiin sänkyjen paikat siten, ettei puhuri käy, jo loppui kuukausien yskät.

Katsokaa niiden ulostuloaukkojen sijainnit, laittakaa ilmastointi täysille ja menkää makaa kaikkiin sänkyihin ja katsokaa, käykö puhuri suoraan sänkyyn.

Tarkistakaa myös, että koneellisen ilmanvaihdon suodattimet on vaihdettu.

Vierailija

Joissakin taloissa koko huoneiston ilmastointi on kytkettynä siis liesituulettimen nappeihin. Kun säädät liesituulettimen täysille, automaattisesti koko huoneiston ilmanvaihto menee täysille kylppäreitä myöten. Yöksi kannattaa laittaa se pienelle, ettei tule puhureita sänkyyn.

Kantsii suihkujen ja saunojen jälkeen napsauttaa täysille, samoin, jos talossa on enemmän porukkaa kyläilemässä. Käytetty huono poistoilma imetään kylppäreistä ja vessoista ulos talosta (myös liesituuletin imee), joten niiden ovet auki yöksi, jotta ilmanvaihto olisi ideaalinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Voi olla ihan mitä vaan.
Siitepölyt ovat tosiaan olleet liikkeellä viimeisen kuukauden aika runsaina määrinä. Sitä veikkaisin ensin.

Jos se johtuu asunnosta, on kyseessä hometta todennäköisemmin uudehkoista rakennusmateriaaleista haihtuvat kemikaalit (pinnoitteista lakoista, liimoista, ja ihan tavallisesta puudtakin, koska puuhan on jo sahalla käsitelty puunsuoja-aineilla) ja joskus rakennusmateriaalien kosketuspinnassa syntyvät uudet reaktiokemikaalit.

Kyse voi olla myös allergiasta esim vuodevaatteitten täytemateriaalia tai käytettjyä pesuaineita kohtaan (minä sain nuorena kauhean ihottuman silmänympäryksiin ja kesti kauan tajuta, että se oli poikaystävän käyttämä pesuaine, joka tyynyliinasta hyökkäsi herkimmälle iholle)

Joillain ihmisillä on myös epämääräinen "vuotava nenä", joka on lievää herkitymistä vähän kaikelle. Itselläni on näin keväällä ja kesällä pientä siitepölyallergiaa, syksyllä lahoavien lehtien homeet aiheuttavat nenänvuotamista ja talvella saman tekee kuiva pakkasilma. Keväällä alkaa siitelypöly taas ja katupöly. Nenä siis vuotaa käytännössä aina. Onneksi on nenäliinoja.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Koneellinen ilmanvaihto uudessa asunnossa. Vaikka ne on katonrajassa ja sänky otollisessa kohdassa, saattaa kova puhuri käydä niskaan ja naamaan koko yön. Kun me hoksattiin tämä ja vaihdettiin sänkyjen paikat siten, ettei puhuri käy, jo loppui kuukausien yskät.

Katsokaa niiden ulostuloaukkojen sijainnit, laittakaa ilmastointi täysille ja menkää makaa kaikkiin sänkyihin ja katsokaa, käykö puhuri suoraan sänkyyn.

Tarkistakaa myös, että koneellisen ilmanvaihdon suodattimet on vaihdettu.

Lisään vielä yllä olevaan tarinaan, että me oltiin saatu jo lähete astmatutkimuksiin lapselle. Kaikki (kuukausien yskä, nuha) loppui vuorokaudessa siitä, kun siirrettiin lapsen sängyn paikka. Siihen loppui köhät. Sit peruttiin lähete. Tästä on aikaa jo pari vuotta.

Tämä koneellinen ilmastointi on seikka, joka ei välttämättä kyllä heti tule mieleen, siksi kirjoitin.

Vierailija

Kiitos asiallisista kommenteista!

Ilmanvaihtoa olemmekin säädelleet edellä kuvatun mukaan (saunoessa ja ruokaa laittaessa tehokkaammalle, muuten normaali asetus). Sängyissä ei tunnu "puhuria". Ilmanvaihtoa jouduttiin talvella säätämään, koska ikkunat vetivät huuruun (ongelma poistui säädön jälkeen).

Olen myös miettinyt, että haihtuuko uusista materiaaleista jotain. Mitään erikoisia hajuja ei kyllä tosiaan tunnu.

Sitä ihmettelenkin, kun mielestäni meillä on todella raikas sisäilma. Muistan kun muutettiin, niin monta kertaa sanoin miehellekin, että ihanaa kun on niin raikas huoneilma. Edellinen asuntomme oli vanhassa talossa, josta ilma tuntui usein loppuvan, talvipakkasillakin täytyi usein pitää ikkunoita auki.

t.Ap

Vierailija

Siitepöly,edellisellä asukkaalla eläin,kevään tullen voi pitkittyä flunssaoireet,jos kulkee jatkuvasti liian vähissä vaatteissa,jokin uusi huonekalu onhan syitä

Vierailija

No oletko ap kokeillut jo allergialääkettä? Sitä saa reseptittä ja sitä voi huoleti kokeilla lapselle. Jos viikon kuuri tehoaa, niin sitten tiedät, että on allergiaa.

Virusflunssa voi kyllä jäädä päällekin. Ja itsekin sain nelikymppisenä infektioastman eli flunssan jälkeen jäi yskän ikään kuin päälle. Siihen tehosi kuuriluonteinen astmalääkitys, joten jos allergialääke ei tehoa, käytö lasta uudelleen lääkärissä ja pyydä astmalääkitys kuurina.

Kyllähän hometta kannattaa aina epäillä, jos perhe oireilee kuukausikaupalla, mutta teillä on noita oireita ollut vasta aika vähän aikaa, ja vain yhdellä perheenjäsenellä. Siksi sulkisin ainakin aluksi pois allergian ja infektioastman mahdollisuudet pois.

Jos nuo eivät tehoa, niin sitten vaan reippaasti yhteys kunnan terveystarkastajaan, että tulevat mittaamaan sisäilman.

Vierailija

Ysi korjaa... Terveystarkastajat eivät näemmä teekään sisäilmamittauksia, vaan ohjaavat yksityisille. Kannattaa kumminkin ehkä ekana soittaa kunnan terveystarkastajalle ja jutella, hän tietää paikkakunnan pätevät mittaajat.

Vierailija

Ai että voiko ehkä mahdollisesti olla allergiaa...No kyllä voi olla allergiaa! Etkö sä nyt ole jo kokeillut cetiriziniä?!!! Ihme ihminen, kärvistelyttää lasta viikkotolkulla, vaikka niitä tabuja saa apteekista ja voi kokeilla vaikka heti.):-O
Apteekkiin ja mars!

Vierailija

Minäkin epäilisin ensiksi juuri puhjennutta koivuallergiaa. Seuraile siitepölytiedotteita ja jos oireet loppuvat kun kukinta loppuu (ja tulevat ensi keväänä takaisin) niin sitten sinulla on diagnoosi. 

Vierailija

Krooninen poskiontelotulehdus, hinkuyskä, infektioastma, keuhkoklamydia. Tai allergia. Kokeilisin ensin reseptitöntä allergialääkettä, vaikka Histeciä kuurina, ja jos se ei auta, niin lääkäriin uudelleen.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Minäkin epäilisin ensiksi juuri puhjennutta koivuallergiaa. Seuraile siitepölytiedotteita ja jos oireet loppuvat kun kukinta loppuu (ja tulevat ensi keväänä takaisin) niin sitten sinulla on diagnoosi. 

Ei tarvitse kuule odotella vuotta, vaan kokeilla saman tien setiritsiinivalmistetta ja katsoa, tehoaako vai ei.

Vierailija

Olen ketjun aloittaja. Etsin tämän ketjun uudestaa ja kauhistuin, että tämä on näinkin vanha! Lapsemme tilanne on siis ennallaan :( Olemme kokeilleet allergialääkkeitä, ei apua. Lääkärissä olemme käyneet pari kertaa. Lääkäri oli sitä mieltä, että olisi allergiaa, mutta hänen määräämistään reseptillä saatavista allergialääkkeistä ei myöskään ole ollut juurikaan apua. Lapsi on siis niiskuttanut ja köhinyt huhtikuusta asti. Voiko kyseessä tosiaan olla (siitepöly)allergia?

Oireita on muuallakin kuin kotona. Jos kyse olisi homeoireilusta, niin häviäisivätkö oireet muualla? Nyt lapsi oli juuri pari päivää sukulaisten luona, ja häntä hakiessamme niiskutti ja yski ihan samalla lailla. Oireita on myös ulkoillessa.

Nyt on mies ollut yli viikon (jolloin palasimme matkalta) lievässä flunssassa, samoin toinen lapsemme on yskinyt ja niiskuttanut mutta vain tosi vähän (aamuisin) tuon lomamatkan jälkeen. Itse olen ollut täysin terve.

Pelkään niin paljon, että meillä on hometta :( Ja olen niin yksin tämän asian kanssa. Miehellekään en viitsi hirveästi puhua, ettei pidä minua ihan hysteerikkona. Mies ei usko hetkeäkään, että kyseessä olisi homeoireilu.

Asunnon ilma on raikas, eikä pinnoissa ole mitään epäilyttävää. Asunnossa ei myöskään tunnu "uuden talon hajua" - oikeastaan ilma ei haise millekään. Em. syistä sisäilmaa ei kuulemma ole syytä tutkia. Ja mistä ne tutkimukset edes aloittaisi, kun missään pinnoillakaan ei näy mitään vihjeitä mahdollisesta ongelmasta. Kyseessä siis uudehko vuokrakerrostalo. En ole kuullut, että talon muilla asukkailla olisi oireita. Siksikin olen niin yksin tämän pelon kanssa :(

Sanokaa mitä voisin tehdä, ahdistus on valtava!

Vierailija

Välillä tuntuu, että lapsen oireet ihan vähän helpottaisivat muualla (niiskuttaa ja yskii hieman vähemmän, vaikka oireet eivät kokonaan poistu). En kyllä oikein enää luota omaan arviointikykyyni, olen niin ahdistunut :(

-ap

Vierailija

Ei ne homeet aina ensi alkuun haisekaan, siitäkin huolimatta niitä voi olla ja kyllä tällä nykyisellä rakentamisen tavalla kosteusvaurioita voi olla jo aivan uusissakin. Vuokratalo, vai ymmärsinkö oikein? Eli onkohan jopa tavanomaista enemmän oikaistu rakennusvaiheissa, jätetty leväperäisesti jotain puolitiehen jossain? Edullisinta mahdollisinta?

Astma kuulostaa kyllä vaihtoehdolta. Itselläni oli sitkeää kuukausia kestävää yskää, välillä oikein tosi pahana, nenän räkäisyyttä ja vuotamista ja hankalaa hengittämistä, ja astmahan se sitten oli, homeista alkunsa saanut. Sen jälkeen moni muukin on aiheuttanut oireita, mm. voimakkaat rakennusmateriaalien hajut hetkittäin, jos on kyse uusista tiloista. Eli ihan vain kemikaalitkin.

Sivut

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla