Vierailija

Eräs nimeltä mainitsematon meijerialan yritys on tuonut markkinoille vanhan ajan maaseutumaidon, luomuna. Tämän artikkelin tarkoitus on käsitellä ko. tuotetta, sen suutuntumaa, napakkuutta, koostumusta ja jälkimakua.

Vaikkakin on niin, että luomu nimenä jo itsessään antaa ymmärtää, että maitotuotteen rasvamolekyylit eivät ole yhtä tasaisesti, kun normaalisti käsitellyssä maidossa, niin silti tässä tuotteessa tuntui ikäänkuin rasvamolekyylit olisivat kokonaan puuttuneet tuotteesta. Vaikkakin tuote oli miellyttävän napakkaa ja suutuntumaltaan buenoa lupailevasti punainen. Yleensä kun tämä tunnetaan, niin luomusarjoissa on aina tehty niihin olennaisesti liittyvä vispaus. Ja mikäli ei, niin tuote on tarjonnut pohjaltaan todella napakan suutuntuman. Mutta tässä tuotteessa lupaus viimeisten tippojen ravitsevuudesta jäi lunastamatta.

Omituisuutta asiassa herätti myös se, että heti kun havainto tehtiin, niin asialla epäiltiin olevan kylmäketjut ongelmat sen suhteen, ettei maito ollut riittävän kylmää kaupan hyllyssä. Jota yritettiin kompensoida jääkaapilla, joka mm. vedelle tarjosi sitä jäätävän kylmää otetta, jota ihminen tarvitsee saadakseen raikkaan ja napakan juomasuutuntuman. Mutta tämäkään ei korvannut tilannetta.

Joten vaihtoehtona on joko maidon käsittelyprossin hallitsemattomuus tai kylmäketjun hajoaminen jossain vaiheessa. Mielenkiintoiseksi asian tekee myös se, että maistaessaan todella kylmää vastalypsettyä maitoa, voi se olla myös erinomainen kokemus. Eikä tässä testissä kuitenkaan kyse ollut autenttisuudesta, vaan rasvamolekyylien tuotteessa sijoittumisen ennakolta odotettavan ilottelun puutteesta. Kuitenkin maidon nimi antoi ymmärtää, että jopa autenttisuuttakin ehkä voisi olla tarjolla?

Mielenkiintoista oli myös maidon hinta, joka oli lähellä jopa halpis punaista. Ja siksi pohdinta maitovalintaa tehdessä kohdistui em. erikoisuuteen.

Jälkitunnelma maidosta, oli (ilman em. suun napakkuutta), rasvainen, raskas ja jopa hieman kyllästyttävän väsyttävä. Omituista ko. ilmiöissä oli se, että tuntemukseet iskivät salakavalasti runsaasti maitoa nautitun ajan jälkeen.

Tuotesuositus ko. tuotteelle on ehkä kahvi ja muiden erikoismaitojen sarjassa, joiden käyttötarkoitus on normaalien prosessoitujen juomamaitojen ulottumattomissa. Missään nimessä tuotetta ei kuitenkaan tule käyttää juomamaitona. Mikä sinänsä on sääli, koska kyseessä on sentään punaisen sarjan tuote.

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (3)

Vierailija

Luomumaitoa on ollut kaupan jo vuosikausia. Nälkäkurkiainen on taas ajastaan jäljessä. 

Punainen luomumaito on nykytuntemuksen perusteella parempaa ihmiselle kuin homogenisoitu kevytmaito. Homogenisointi muuttaa maidon rasvat liian pieniksi osasiksi ja ne imeytyvät suoraan läpi ihmisen suolesta aiheuttaen verisuonten kalkkeutumista. Rasvaisempi maito, jonka rasvoja ei ole keinotekoisesti käsitelty, ei imeydy luonnottomasti ihmisen suolessa.

Luomumaito on eettisesti parempi valinta kuin tavismaito:

LUOMUlehmä: Luomumaitotilalla tilavaatimukset lehmää kohti ovat noin kolmasosan suuremmat kuin tavanomaisessa tuotannossa. Luomunavetat ovat lähes aina pihattoja, parteen kiinni kytkettynä luomulehmiä saa pitää vain pienissä navetoissa ely-keskuksen poikkeusluvalla vuoden 2013 loppuun asti. Poikivaa luomulehmää ei saa pitää kiinni kytkettynä vaan sillä on oltava poikimakarsina. Yli viikon vanhaa vasikkaa ei saa pitää yksittäiskarsinassa (tärkeää, sillä vasikka tarvitsee ikätoverien leikkiseuraa). Luomuvasikoiden sarvien alkujen poltossa eli nupouttamisessa on käytettävä puudutusta eli toimenpiteen hoitaa eläinlääkäri. Myös pihattonavetoissa elävien luomulehmien pitää päästä kesällä laitumelle, kun tavallisesti laudunnuspakko koskee vain parsinavetoiden lehmiä.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Luomumaitoa on ollut kaupan jo vuosikausia. Nälkäkurkiainen on taas ajastaan jäljessä. 

Punainen luomumaito on nykytuntemuksen perusteella parempaa ihmiselle kuin homogenisoitu kevytmaito. Homogenisointi muuttaa maidon rasvat liian pieniksi osasiksi ja ne imeytyvät suoraan läpi ihmisen suolesta aiheuttaen verisuonten kalkkeutumista. Rasvaisempi maito, jonka rasvoja ei ole keinotekoisesti käsitelty, ei imeydy luonnottomasti ihmisen suolessa.

Luomumaito on eettisesti parempi valinta kuin tavismaito:

LUOMUlehmä: Luomumaitotilalla tilavaatimukset lehmää kohti ovat noin kolmasosan suuremmat kuin tavanomaisessa tuotannossa. Luomunavetat ovat lähes aina pihattoja, parteen kiinni kytkettynä luomulehmiä saa pitää vain pienissä navetoissa ely-keskuksen poikkeusluvalla vuoden 2013 loppuun asti. Poikivaa luomulehmää ei saa pitää kiinni kytkettynä vaan sillä on oltava poikimakarsina. Yli viikon vanhaa vasikkaa ei saa pitää yksittäiskarsinassa (tärkeää, sillä vasikka tarvitsee ikätoverien leikkiseuraa). Luomuvasikoiden sarvien alkujen poltossa eli nupouttamisessa on käytettävä puudutusta eli toimenpiteen hoitaa eläinlääkäri. Myös pihattonavetoissa elävien luomulehmien pitää päästä kesällä laitumelle, kun tavallisesti laudunnuspakko koskee vain parsinavetoiden lehmiä.

Vapaan lehmän maito, onnellisen lehmän maito ja esim. vanhan ajan maalaismaito ovat aika uusia tuotteita. Jotka ovat ehtineet alelaareihin vasta noin viimeisen kahden kolmen vuoden aikana. Luomumaitoa on alelaareissa ollut pidempään. 

Olennaista am. tuotteissa on niiden autenttisuuteen viittaava ilmiasu, esim. maitopurkeissa. Tällöin, mikäli tuote poikkeaa ko. mielikuvan aiheuttamasta elämyksestä, kokee maidon ostaja itsensä pettyneeksi. 

On selvää, että ko. tapauksessa vanhan ajan maalaismaito luomuna hävisi vertailun verrokkiryhmän punaisella perusmaidolle. Ja sikäli kyse oli ns. toimimattomasta investoinnista maitoihin.

Mutta toisaalta originaaliviestissä käsiteltiin myös vanhan ajan maalaismaidon mahdollisuuksia esim. kahvien maailmassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Toisaalta esim. Imatran tehtaalla tuotetaan tietääkseni vain puolivillaista luomua, joten oliskohan näin?

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla