Listataan suklaita joissa EI OLE palmurasvaa!
Mua on alkanut tosiaan ärsyttämään tää että melkein kaikissa suklaapatukoissa ja levyissä käytetään nykyään palmurasvaa joka on paitsi erittäin huonolaatuinen rasva myös tekee suklaasta kovan ja härskiintyneen makuista! :( esim fazerina ja geisha ovat pilalla. Kuulisin mielelläni mitä kannattaa ostaa jos haluaa edelleen tavallista kaakaovoihin tehtyä suklaata? Olen siirtynyt viime aikoina ostamaan suklaani Lidlistä mutta se on vain kovin kaukana jotta tekisin aina erikseen suklaareissun sinne :D
Kommentit (48)
Onko lidlin suklaat palmurasva vapaita? Mutta niinkuin jo todettiin, sokkotestinä et erota vaan voi jopa olla päinvastainen arvaus mitä luulit.
Siis te jotka väitätte ettei sokkotestillä huomaisi eroa, ettekö ole oikeasti joskus suklaata syödessänne ajatelleet että maistuupa erilaiselta/pahemmalta kuin ennen? Minulla on niin käynyt esimerkiksi pätkisten, geishan ja tuplien kanssa, tietämättä että niiden koostumusta on edes muutettu.
Palmurasvahan lukee listassa nykyään sen takia, koska uudet säädökset näin vaativat. Kasvirasva pitää eritellä ainesosaluettelossa. Jännää, että käärepaperiin lisätyn sanan vuoksi kaikki on pilalla. Itse en paperia syö, niin en osaa sanoa. Syön vaan suklaan.
Vierailija kirjoitti:
Siis te jotka väitätte ettei sokkotestillä huomaisi eroa, ettekö ole oikeasti joskus suklaata syödessänne ajatelleet että maistuupa erilaiselta/pahemmalta kuin ennen? Minulla on niin käynyt esimerkiksi pätkisten, geishan ja tuplien kanssa, tietämättä että niiden koostumusta on edes muutettu.
Eihän niiden koostumusta olekaan muutettu, nyt tuli vaan pakolliseksi ilmoittaa, että niissä käytetään palmuöljyä.
Onko teistä kukaan oikeasti maistanut palmuöljyä? Ainakin Suomessa myynnissä oleva punainen palmuöljy on hyvän makuista. https://www.youtube.com/watch?v=DJuf-WhvmlE
Kyllä noissa on korvattu kaakaovoi öljyillä. Sen voi todeta vanhoista pakkausmerkinnöistä. Surkeaa. :/
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Siis te jotka väitätte ettei sokkotestillä huomaisi eroa, ettekö ole oikeasti joskus suklaata syödessänne ajatelleet että maistuupa erilaiselta/pahemmalta kuin ennen? Minulla on niin käynyt esimerkiksi pätkisten, geishan ja tuplien kanssa, tietämättä että niiden koostumusta on edes muutettu.
Eihän niiden koostumusta olekaan muutettu, nyt tuli vaan pakolliseksi ilmoittaa, että niissä käytetään palmuöljyä.
Kyllä monen Fazerin tuotteen koostumusta on muutettu viime aikoina.
Voin suositella Rawr raakasuklaita! Oikeasti todella hyvänmakuisia. En kyllä tiedä, että saako niitä vielä mistään muualta kun netistä tilaamalla.
Miksi käyttää aikaa tämmöiseen soopaan?
Menee ihmisillä vähän asian vierestä. Maistui palmurasva miltä vaan, niin se on kuitenkin ongelmallinen eettisyyden ja ekologisuuden vuoksi. Jos olisin tiennyt, että esim noissa Fazerin suklaissa on palmuöljyä käytetty ennenkin, niin kauppaan oisivat jääneet!
Vierailija kirjoitti:
Eihän niiden koostumusta olekaan muutettu, nyt tuli vaan pakolliseksi ilmoittaa, että niissä käytetään palmuöljyä.
Uskotko sinä tähän ihan tosissasi, vai valehteletko?
Väitä nyt vielä, että esim. fazerinparhaitten kiskis-karkit eivät ole muuttuneet, eikä Budapestit sitten 1960-luvun!
Mutta todentotta, eipä taida olla fazerinsinisessä palmuöljyä - vielä. Eikä Marabou noblesseissa, mutta niitäkään ei saa kuin jouluna.
Vierailija kirjoitti:
Onko teistä kukaan oikeasti maistanut palmuöljyä? Ainakin Suomessa myynnissä oleva punainen palmuöljy on hyvän makuista. https://www.youtube.com/watch?v=DJuf-WhvmlE
Joo, ei todellakaan tunnista edes av-mamma sitä mistään "härskistä mausta", voi luoja sentään! :'D Itsekin toki välttelen, mutta puhtaasti eettisistä syistä.
Fazerin sininen on ainakin vielä toistaiseksi ennallaan ilman mitään palmurasvoja :)
Mä syön aika vähän suklaata ja viime loppusyksystä söin pitkästä aikaa Geishaa ja Fazerinaa. Maku ol jotenkin rasvaisempi ja vähemmän "terävä". Googlettelin että mikä mahtaisi olla vikana ja päädyin noihin palmuöljyotsikoihin. Että kyllä voi maistaa eron.
Myös suuri herkkuni, Saarioisten maksalaatikko on muuttunut huonommaksi kuin ennen, samaan tyyliin kuin suklaatkin. Mitäköhän sille on tehty? Enää ei viitsi ostaa.
Vierailija kirjoitti:
Siis te jotka väitätte ettei sokkotestillä huomaisi eroa, ettekö ole oikeasti joskus suklaata syödessänne ajatelleet että maistuupa erilaiselta/pahemmalta kuin ennen? Minulla on niin käynyt esimerkiksi pätkisten, geishan ja tuplien kanssa, tietämättä että niiden koostumusta on edes muutettu.
Huokaus. Laitetaanpa nyt sitten näitä linkkejä.
Olut:
http://areena.yle.fi/1-2283989
Luomu:
Viini:
McDonalds:
Vierailija kirjoitti:
Fazerin sininen on ainakin vielä toistaiseksi ennallaan ilman mitään palmurasvoja :)
Samoin toinen Fazersuosikkini, karamelli ja merisuola, on palmurasvaton.
Kylläpä joku tosissaan alapeukuttelee täällä :D
Totta on että monien suklaiden maku ja koostumus ovat muuttuneet ja sen todellakin huomaa, että se siitä sokkotestimussutuksesta. Suurin harmitus itselle on pätkis. Ai että se oli niin hyvää joskus aikoinaan! Myös tupla on muuttunut mauttomaksi, ei enää maistu nougat.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Onko teistä kukaan oikeasti maistanut palmuöljyä? Ainakin Suomessa myynnissä oleva punainen palmuöljy on hyvän makuista. https://www.youtube.com/watch?v=DJuf-WhvmlE
Joo, ei todellakaan tunnista edes av-mamma sitä mistään "härskistä mausta", voi luoja sentään! :'D Itsekin toki välttelen, mutta puhtaasti eettisistä syistä.
Tässä kommentti Safkatutkan artikkeliin
http://www.safkatutka.fi/2015/12/20/hs-kuluttajaliitto-kehottanut-valtta...
Siinä kerrottu vähän toisenlaisia näkemyksiä palmuöljyn viljelystä, kannattaa lukea.
Mikäli pidät ympäristön suojelua tärkeänä, pyydän sinua lukemaan tämän kommentin loppuun asti.
Sademetsien tuhoutuminen on yksi suurimmista murheista, mikä luontoa on kohdannut viimeaikoina. Olen samaa mieltä siitä, että se on saatava loppumaan. On syytä muistaa, että tähän tuhoutumiseen on monia syitä. Palmuöljyn viljelyn laajentaminen sademetsiin, jalopuiden hakkuut, soijan viljely ja eläinten laidunalueiden laajentaminen sademetsiin ovat eniten huomiota saaneita syitä.
On hyvä miettiä asioita myös vähän pidemmälle. Entäpä jos me tässä sopisimme, että palmuöljyn käyttö lopetettaisiin maailmasta. Mitä siitä seuraisi?
Valitettavasti metsäkatoon se ei juurikaan vaikuttaisi, koska ne ihmiset, jotka hyödyntävät sademetsien alueita, keksisivät jotain muuta tilalle.
Mitä muuta siitä seuraisi?
Palmuöljyä tuotetaan maailmassa noin 53 miljoonaa tonnia ja sen viljelyala on noin 14 miljoonaa hehtaaria. Toiseksi eniten elintarvikerasvoista tuotetaan soijaöljyä. Sitä tuotetaan noin 41 miljoonaa tonnia ja sen viljelyala on yli 100 miljoonaa hehtaaria. Meille hyvin tunnettua rypsi- ja rapsiöljyä tuotetaan noin 24 miljoonaa tonnia ja sen viljelyala on noin 33 miljoona hehtaaria. Karjatalouden käyttämä maa-alue on 3,3 miljardia hehtaaria. Mikäli palmuöljy korvattaisiin soijalla, tarvittaisiin lisää peltoalaa 133 miljoonaa hehtaaria ja rypsi- tai rapsiöljyllä korvattuna tarvittaisiin 73 miljoonaa hehtaaria lisää peltoalaa.
Elintarviketeollisuus tarvitsee rasvaa ja mikäli niin ihanteellinen asia toteutuisi, että kaikki ihmiset tekisivät itse ruokansa eikä sitä valmistettaisi teollisesti enää lainkaan, ravinnoksi tarvittaisiin rasvaa. Elintarviketeollisuus tarvitsee kiinteää rasvaa. Siemenöljyistä valmistettu rasva on liian juoksevaa teollisia elintarvikkeita ajatellen. Kiinteää rasvaa saadaan joko muuntamalla ohuita rasvoja kiinteäksi tai käyttämällä luonnollista tyydyttynyttä rasvaa. Ohuen rasvan kiinteyttämiseen käytetään etupäässä kahta menetelmää, osittain kovettamista tai vaihtoesteröintiä. Osittain kovettamisen ongelma on siinä syntyvät transrasvat. Mikäli rasva kovetetaan kokonaan, syntyy rasva, joka on liian kovaa käytettäväksi elintarvikkeissa. 1800 luvulla biodieseliä varten kehitetty menetelmä, vaihtoesteröinti, on nykyään suosittu tapa muuntaa rasvojen koostumusta. Siihen liittyy suuria kysymysmerkkejä, koska sen terveysvaikutuksia on tutkittu hyvin vähän. Mikäli halutaan käyttää luontaista tyydyttynyttä rasvaa, merkittäviä vaihtoehtoja on kolme, eläinperäiset tyydyttyneet rasvat, kookosöljy ja palmuöljy. Eläinperäisten rasvojen käytön lisääminen aiheuttaa luonnolle hyvin suuren rasituksen ja kookosöljyä tuotetaan maailmassa vain noin 3 miljoonaa tonnia.
Näistä syistä johtuen palmuöljyn korvaaminen on ongelmallista ja aiheuttaa luonnolle suuren rasituksen. On hyvä ymmärtää, että ongelma ei ole palmuöljy sinänsä vaan vääränlainen tapa tuottaa palmuöljyä. Pelkästään palmuöljyn käytön vähentäminen aiheuttaa suuren rasitteen luonnolle. Viimeisinä vuosina palmuöljy on vallannut markkinoita soijaöljyn kustannuksella, joka on säästänyt huomattavasti luontoa. Pelkästään Brasiliassa on metsää tuhoutunut soijaviljelyn takia noin 20 miljoonaa hehtaaria.
Palmuöljyn viljelyn tarkkailuun on kiinnitetty kiitettävällä tavalla huomiota. Sen seurauksena on mm. kehitetty RSPO sertifikaatti. WWF on ollut aktiivisesti mukana sen kehittelyssä. Jo 20 % maailman palmuöljyn tuotannosta on RSPO sertifioitua. Tämän kaltaiseen toimintaan on syytä panostaa ja kehittää sitä edelleen.
Kannattaa huomioida myös muut erot eri viljelymuotojen välillä. Palmuviljelmä tuottaa happea yli 8 kertaa enemmän kuin keskimääräinen peltoviljely ja imee hiilidioksidia yli 8 kertaa enemmän. Kun öljypalmu istutaan, se tuottaa hedelmää 30 kuukauden kuluttua ja se on satoisa 20 – 30 vuotta. Viljelmää tarvitsee lannoittaa ja myrkyttää paljon vähemmän kuin peltoviljelyssä ja sen aluetta ei tarvitse aidata. Viljelmän keskellä myös eläimet voivat liikkua vapaasti ja aluskasvillisuutta voi kasvaa seassa. Puiden ja muun kasvuston juuristo ja lehdistä tuottavat niin paljon kariketta, että maaperä ei köyhdy. Tämä kaikki poikkeaa peltoviljelystä, joka aloitetaan joka vuosi alusta, maa käännetään, lannoitetaan ja viljelyyn tarvitaan enemmän myrkkyjä.
Mikäli olet sitä mieltä, että palmuöljyn käyttöä elintarvikkeena tulisi vähentää, toivoisin sinun miettivän, miten se korvataan.
Palmuöljyn käyttö polttoaineena on sitten eri asia, enkä ota siihen kantaa tässä vastauksessani. Polttoaineen osuus koko käytöstä on muutaman prosentin luokkaa.
http://www.palmoilresearch.org/statistics.html
http://bonred.fi/ajankohtaista/palmuoljyn-viljelyn-tehokkuus/
Jos tehtäis sokkotesti, niin et kyllä osaisi sanoa, missä suklaassa on palmurasvaa ja missä ei.