Vaatekaapissa yllätys: pikkutoukka villapaidan hihassa?

Vierailija

Hei Kertokaapa kokemuksia, millaisia vaatekaapin tuholaisia olette tavanneet, ja miten olette niistä eroon päässeet?

Itse löysin pahvilaatikon pohjalta eilen mustan pienen pienen pitkulaisen vipeltäjän ja villamyssyssä näytti olevan toukka; yäks, se laatikko lähti heti sassiin roskikseen villamyssyineen päivineen. Mutta toisesta pahvilaatikosta löysin villapaidan hihasta samanlaisen pikkutoukan, joka kuulema on nyt sitten turkiskuoriaisen toukka, ja se syö vain ja ainoastaan villavaatteisiin reikiä, eikä muut materiaalit sitä innosta järsimään. Ei helkkari, en ole kylläkään pitkiin aikoihin vaatekaappiani siivonnut nurkasta nurkkaan, joten nyt sitten edessäni hiton iso souvi, kun pitää tyhjentää koko kaappi ja siivottava käyttämättömiä vaatteita roskiin. Miten olette selvinneet moisten tuholaisten kanssa? Puistattaa koko homma, mutta onneksi on pakkasta reippaanlaisesti, että kainet se auttaa asiaa jonkin verran kun alan selvittämään tuota komeroamme.

Kommentit (10)

Vierailija

Kuolevat pesukoneessa 60 asteessa. Kannattaa myös puhdistaa ja myrkyttää kaapit. Kaikki vaatteet pesuun ja samalla kannataa pitää huoli etteivät leviä lattioille.

Vierailija

Kaikki luonnonkuituvaatteet pakkaseen riittävän pitkäksi aikaa, hävitä reikäisiksi syödyt. Pese puuvillaiset ja tekokuituiset. Älä säilytä mitään komeron lattialla, jotta säännöllinen imurointi on helppoa. Käytä vain tiiviitä, muovisia laatikoita mm. talvivaatteille.

Komero kannattaa imuroida huolella ja ruiskuttaa listat muutamaan kertaan Raidilla tms.

Tarkista myös muut komerot ja kaapit ja villavaateiden kunto.

Vierailija

Nyt on hyvä aika päästä noista eroon. Nostat kaikki vaatteet ulos pakkaseen. Sauna on myös vaihtoehto. Ja tietysti tarpeeksi kuumassa peseminen.

Vittumaisia nuo on. Meillä ollut koiperhosia. Eihän ne muuta saa tuhottua kuin villaa.. onneksi. Villaiset vaatekappaleet olen tuon shown jälkeen säilyttänyt ilmatiiviisti.

Vierailija

Eikö noi elä kerrostalon rakenteissa ja kulje mm ilmastointi putkia pitkin eli jos asut kerrostalossa niin eroon et pääse luin jostain että koko talo pitäisi myrkyttää, edellisessä kämpäs oli tuo ongelma kun siellä ovaatehuone jossa oli tuo ilmanvaihto putki.. muutettiin kämppään jossa ei ole tuota putkea kun ei ole vaatehuonettakaan, eikäkuoriais ongelmaakaan, onneks

Vierailija

Meiltä löytyi myös vajaa kuukausi sitten muuton yhteydessä kun pakkasin vaatteita. Viikkasin paitaa ja yllättäen sisältä tippui toukka. Eli nyt kaikki vaatteet, tekstiilit yms. kannattaa pestä (me pesimme väh. 60 asteen lämmössä) tai pakastaa (teille hyvä että nyt on juuri näitä 20 asteen pakkasia, vielä kuukausi sitten ei ollut..) useampi päivä pihalla tai sitten yksi vaihtoehto on myös saunottaa 70-80 asteessa useampi tunti. Ilmeisesti näitä turkiskuoriaisen toukkia löytyy pääasiassa vaatteista, mutta meiltä löytyi myös mm. tuollaisen karvamaton seasta.

Eli perusteellinen siivous kotona. Imuroida kannattaa kunnolla ja imuroinnin jälkeen ehdottoman tärkeää myös hävittää pölypussi. Tämän lisäksi kannattaa myrkyttää listat (meillä huomasin että ne viihtyivät listoissa/tulivat aina sieltä) jos vain mahdollista. Itse ostimme ihan perus BioKill-ainetta kaupasta ja meidän oli helppo tietysti myrkyttää asunto kun teimme muuttoa, kun pystyimme jättämään myrkyt ja menemään toiselle asunnolle. Myrkytys tehosi ainakin osaan toukista, koska parin päivän päästä löytyi kuolleita toukkia.

Näillä ohjeilla nyt ensihätään, mutta en oikein tiedä voiko näistä turkiskuoriaisista tai sen toukista oikein päästä lopullisesti eroon(?) Toivon siis tottakai että pääsette näistä tuholaisista eroon, mutta yleensä ne kai asuvat taloyhtiössä ja vaatisi kuulemma useamman asunnon tuholaistorjujan perusteellisen myrkyttämisen jotta niistä pääsisi lopullisesti eroon. Toivon että itse emme tuoneet näitä mukana uuteen asuntoon eikä uudessa asunnossa ei ole onneksi näkynyt. Itselleni tuollaisten toukkien löytyminen oikeastaan "oksetti" ja otti kyllä psyykkisesti koville, vaikka todellisuudessahan ne eivät mitään tee kuin tuhoa tekstiilejä. 

Vierailija

Juuri sen takia niiden tuhoamisen eteen ei kannata nähdä liikaa vaivaa, kun putkahtavat jostain taas esiin jossain vaiheessa. Ja taatusti syövät jotain muutakin kuin tekstiilejä. Sen verran paljon viihtyvät jossain listojen alla, kattilakaapissa ym. Luulisi esim. hiustenkin kelpaavan ravinnoksi. Mutta eipä noita siistissä kodissa kuhisemalla ole. Joten mä olen tehnyt "sovinnon" niiden kanssa ja tuhoan vain kun törmätään.

Mitään tekstiilivahinkoja en ole havainnut. Joskus on toki vaatteissa reikä, mutta todistappa  mistä se on tullut.

Vierailija

Ap. pohtinut samaa, että kannattaako nyt tästä asiasta hysterisoitua kuitenkaan, koska jos nyt pari toukkaa nyt näin ja toisen pahvilaatikon heitin kokonaan roskiin, ja samalla muutaman villaisen vaatteen sen mukana.  Nyt vaan on muutenkin asia sillä lailla, että on ihan pakko muutoinkin siivottava tuo vaatekaappi, koska olen siirtänyt sen siivoamista aina vaan eteenpäin, ja en ole viitsinyt, mutta nyt on ihan pakko, koska vaikka noi oletettavasti turkiskuoriaiset eivät olisikaan vaarallisia terveydelle, niin silti ne ovat inhottavia, ja en halua, että niitä lymyää vaatehuoneessamme missään.  Nyt vaan paras myrkky, jota suihkautan vaatekomeron lattialistoihin; antakaapa vinkkejä?

Omaa saunaa meillä ei ole kerrostaloasunnossamme, joten parveke on ainut paikka, mihin aion koko vaatehuoneen sisällön ensi viikolla kiikuttaa, ja pidän siellä niitä näillä pakkasilla jonkin aikaa, mutta onko nyt ihan pakko viikkoa pitää, koska eihän nämä pakkaset nyt niin kauan kuitenkaan kestä?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat