Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Palmuöljystä

Vierailija
20.12.2015 |

http://www.safkatutka.fi/2015/12/20/hs-kuluttajaliitto-kehottanut-valtt…

Tässä puhutaan palmuöljyn käytöstä suklaissa, mutta laitan tänne tuon yhden kommentin:
Sademetsien tuhoutuminen on yksi suurimmista murheista, mikä luontoa on kohdannut viimeaikoina. Olen samaa mieltä siitä, että se on saatava loppumaan. On syytä muistaa, että tähän tuhoutumiseen on monia syitä. Palmuöljyn viljelyn laajentaminen sademetsiin, jalopuiden hakkuut, soijan viljely ja eläinten laidunalueiden laajentaminen sademetsiin ovat eniten huomiota saaneita syitä. 
On hyvä miettiä asioita myös vähän pidemmälle. Entäpä jos me tässä sopisimme, että palmuöljyn käyttö lopetettaisiin maailmasta. Mitä siitä seuraisi?
Valitettavasti metsäkatoon se ei juurikaan vaikuttaisi, koska ne ihmiset, jotka hyödyntävät sademetsien alueita, keksisivät jotain muuta tilalle.
Mitä muuta siitä seuraisi?
Palmuöljyä tuotetaan maailmassa noin 53 miljoonaa tonnia ja sen viljelyala on noin 14 miljoonaa hehtaaria. Toiseksi eniten elintarvikerasvoista tuotetaan soijaöljyä. Sitä tuotetaan noin 41 miljoonaa tonnia ja sen viljelyala on yli 100 miljoonaa hehtaaria. Meille hyvin tunnettua rypsi- ja rapsiöljyä tuotetaan noin 24 miljoonaa tonnia ja sen viljelyala on noin 33 miljoona hehtaaria. Karjatalouden käyttämä maa-alue on 3,3 miljardia hehtaaria. Mikäli palmuöljy korvattaisiin soijalla, tarvittaisiin lisää peltoalaa 133 miljoonaa hehtaaria ja rypsi- tai rapsiöljyllä korvattuna tarvittaisiin 73 miljoonaa hehtaaria lisää peltoalaa.
Elintarviketeollisuus tarvitsee rasvaa ja mikäli niin ihanteellinen asia toteutuisi, että kaikki ihmiset tekisivät itse ruokansa eikä sitä valmistettaisi teollisesti enää lainkaan, ravinnoksi tarvittaisiin rasvaa. Elintarviketeollisuus tarvitsee kiinteää rasvaa. Siemenöljyistä valmistettu rasva on liian juoksevaa teollisia elintarvikkeita ajatellen. Kiinteää rasvaa saadaan joko muuntamalla ohuita rasvoja kiinteäksi tai käyttämällä luonnollista tyydyttynyttä rasvaa. Ohuen rasvan kiinteyttämiseen käytetään etupäässä kahta menetelmää, osittain kovettamista tai vaihtoesteröintiä. Osittain kovettamisen ongelma on siinä syntyvät transrasvat. Mikäli rasva kovetetaan kokonaan, syntyy rasva, joka on liian kovaa käytettäväksi elintarvikkeissa. 1800 luvulla biodieseliä varten kehitetty menetelmä, vaihtoesteröinti, on nykyään suosittu tapa muuntaa rasvojen koostumusta. Siihen liittyy suuria kysymysmerkkejä, koska sen terveysvaikutuksia on tutkittu hyvin vähän. Mikäli halutaan käyttää luontaista tyydyttynyttä rasvaa, merkittäviä vaihtoehtoja on kolme, eläinperäiset tyydyttyneet rasvat, kookosöljy ja palmuöljy. Eläinperäisten rasvojen käytön lisääminen aiheuttaa luonnolle hyvin suuren rasituksen ja kookosöljyä tuotetaan maailmassa vain noin 3 miljoonaa tonnia. 
Näistä syistä johtuen palmuöljyn korvaaminen on ongelmallista ja aiheuttaa luonnolle suuren rasituksen. On hyvä ymmärtää, että ongelma ei ole palmuöljy sinänsä vaan vääränlainen tapa tuottaa palmuöljyä. Pelkästään palmuöljyn käytön vähentäminen aiheuttaa suuren rasitteen luonnolle. Viimeisinä vuosina palmuöljy on vallannut markkinoita soijaöljyn kustannuksella, joka on säästänyt huomattavasti luontoa. Pelkästään Brasiliassa on metsää tuhoutunut soijaviljelyn takia noin 20 miljoonaa hehtaaria. 
Palmuöljyn viljelyn tarkkailuun on kiinnitetty kiitettävällä tavalla huomiota. Sen seurauksena on mm. kehitetty RSPO sertifikaatti. WWF on ollut aktiivisesti mukana sen kehittelyssä. Jo 20 % maailman palmuöljyn tuotannosta on RSPO sertifioitua. Tämän kaltaiseen toimintaan on syytä panostaa ja kehittää sitä edelleen. 
Kannattaa huomioida myös muut erot eri viljelymuotojen välillä. Palmuviljelmä tuottaa happea yli 8 kertaa enemmän kuin keskimääräinen peltoviljely ja imee hiilidioksidia yli 8 kertaa enemmän. Kun öljypalmu istutaan, se tuottaa hedelmää 30 kuukauden kuluttua ja se on satoisa 20 – 30 vuotta. Viljelmää tarvitsee lannoittaa ja myrkyttää paljon vähemmän kuin peltoviljelyssä ja sen aluetta ei tarvitse aidata. Viljelmän keskellä myös eläimet voivat liikkua vapaasti ja aluskasvillisuutta voi kasvaa seassa. Puiden ja muun kasvuston juuristo ja lehdistä tuottavat niin paljon kariketta, että maaperä ei köyhdy. Tämä kaikki poikkeaa peltoviljelystä, joka aloitetaan joka vuosi alusta, maa käännetään, lannoitetaan ja viljelyyn tarvitaan enemmän myrkkyjä. 
Mikäli olet sitä mieltä, että palmuöljyn käyttöä elintarvikkeena tulisi vähentää, toivoisin sinun miettivän, miten se korvataan. 

Palmuöljyn käyttö polttoaineena on sitten eri asia, enkä ota siihen kantaa tässä vastauksessani. Polttoaineen osuus koko käytöstä on muutaman prosentin luokkaa.

http://www.palmoilresearch.org/statistics.html
http://bonred.fi/ajankohta.../palmuoljyn-viljelyn-tehokkuus

http://www.safkatutka.fi/2014/06/23/suosi-yrityksia-jotka-ovat-sitoutun…

Kommentit (9)

Vierailija
1/9 |
21.12.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Miksi suklaata ei voi vain tehdä kaakaorasvasta. Ja moni teollinen elintarvike sisältää palmurasvaa, vaikka ei siinä rasvoja tarvittaisi ollenkaan. Tai niin vähän, että rypsiöljyllä pärjäisi. Paras tapa välttää palmurasvaa on tehdä ruoka itse.

Vierailija
2/9 |
21.12.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hyvä vaan jos jotkut firmat sitä sinne lykkää. Jää niitten suklaat syömättä. Voi keskittyä parempaan. Lindt tuskinpa käyttää? Miten ruotsaisten ja norjalaisten firmojen suklaat, käyttääkö ne? 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/9 |
21.12.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Hyvä vaan jos jotkut firmat sitä sinne lykkää. Jää niitten suklaat syömättä. Voi keskittyä parempaan. Lindt tuskinpa käyttää? Miten ruotsaisten ja norjalaisten firmojen suklaat, käyttääkö ne? 

Lindt käyttää palmuöljyä. Ei itse suklaassa, mutta täytteissä. eli ainakin konvehdeissa löytyy.

http://www.lindt.fi/lindt-maailma/kestaevae-kehitys/kestaevaesti-tuotet…

Vierailija
4/9 |
21.12.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Hyvä vaan jos jotkut firmat sitä sinne lykkää. Jää niitten suklaat syömättä. Voi keskittyä parempaan. Lindt tuskinpa käyttää? Miten ruotsaisten ja norjalaisten firmojen suklaat, käyttääkö ne? 

Lindt käyttää palmuöljyä. Ei itse suklaassa, mutta täytteissä. eli ainakin konvehdeissa löytyy.

http://www.lindt.fi/lindt-maailma/kestaevae-kehitys/kestaevaesti-tuotet…

 

Hyvä kun kerroit! En osta lindtin konvehtejä vaan pelkkää suklaata. Suklaata tulee niin vähän syötyä onneksi:)  Palmuöljy tuhoaa maksan joten sen käyttö on oikeesti vältettävä. 

Vierailija
5/9 |
21.12.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Hyvä vaan jos jotkut firmat sitä sinne lykkää. Jää niitten suklaat syömättä. Voi keskittyä parempaan. Lindt tuskinpa käyttää? Miten ruotsaisten ja norjalaisten firmojen suklaat, käyttääkö ne? 

Lindt käyttää palmuöljyä. Ei itse suklaassa, mutta täytteissä. eli ainakin konvehdeissa löytyy.

http://www.lindt.fi/lindt-maailma/kestaevae-kehitys/kestaevaesti-tuotet…

 

Hyvä kun kerroit! En osta lindtin konvehtejä vaan pelkkää suklaata. Suklaata tulee niin vähän syötyä onneksi:)  Palmuöljy tuhoaa maksan joten sen käyttö on oikeesti vältettävä. 

Siis mitä?

Palmuöljy on oikeasti terveellistä. Esimerkiksi punaisen palmuöljyn terveyshyödyistä on paljon tutkimustietoa.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20095133

http://bonred.fi/ajankohtaista/tiede-ja-punainen-palmuoljy/

 

Vierailija
6/9 |
21.12.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Hyvä vaan jos jotkut firmat sitä sinne lykkää. Jää niitten suklaat syömättä. Voi keskittyä parempaan. Lindt tuskinpa käyttää? Miten ruotsaisten ja norjalaisten firmojen suklaat, käyttääkö ne? 

Lindt käyttää palmuöljyä. Ei itse suklaassa, mutta täytteissä. eli ainakin konvehdeissa löytyy.

http://www.lindt.fi/lindt-maailma/kestaevae-kehitys/kestaevaesti-tuotet…

 

Hyvä kun kerroit! En osta lindtin konvehtejä vaan pelkkää suklaata. Suklaata tulee niin vähän syötyä onneksi:)  Palmuöljy tuhoaa maksan joten sen käyttö on oikeesti vältettävä. 

Siis mitä?

Palmuöljy on oikeasti terveellistä. Esimerkiksi punaisen palmuöljyn terveyshyödyistä on paljon tutkimustietoa.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20095133

http://bonred.fi/ajankohtaista/tiede-ja-punainen-palmuoljy/

 

 

Älä sekoita asioita. Palmuöljy on kuin dieselöljy joka tuhoaa maksan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/9 |
21.12.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Hyvä vaan jos jotkut firmat sitä sinne lykkää. Jää niitten suklaat syömättä. Voi keskittyä parempaan. Lindt tuskinpa käyttää? Miten ruotsaisten ja norjalaisten firmojen suklaat, käyttääkö ne? 

Lindt käyttää palmuöljyä. Ei itse suklaassa, mutta täytteissä. eli ainakin konvehdeissa löytyy.

http://www.lindt.fi/lindt-maailma/kestaevae-kehitys/kestaevaesti-tuotet…

 

Hyvä kun kerroit! En osta lindtin konvehtejä vaan pelkkää suklaata. Suklaata tulee niin vähän syötyä onneksi:)  Palmuöljy tuhoaa maksan joten sen käyttö on oikeesti vältettävä. 

Siis mitä?

Palmuöljy on oikeasti terveellistä. Esimerkiksi punaisen palmuöljyn terveyshyödyistä on paljon tutkimustietoa.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20095133

http://bonred.fi/ajankohtaista/tiede-ja-punainen-palmuoljy/

 

 

Älä sekoita asioita. Palmuöljy on kuin dieselöljy joka tuhoaa maksan. 

Onpa törkeä väite, kannattaisi ensin vähän perehtyä asioihin, ennen kuin heittelet tuollaisia kommentteja!

Vierailija
8/9 |
22.12.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Hyvä vaan jos jotkut firmat sitä sinne lykkää. Jää niitten suklaat syömättä. Voi keskittyä parempaan. Lindt tuskinpa käyttää? Miten ruotsaisten ja norjalaisten firmojen suklaat, käyttääkö ne? 

Lindt käyttää palmuöljyä. Ei itse suklaassa, mutta täytteissä. eli ainakin konvehdeissa löytyy.

http://www.lindt.fi/lindt-maailma/kestaevae-kehitys/kestaevaesti-tuotet…

 

Hyvä kun kerroit! En osta lindtin konvehtejä vaan pelkkää suklaata. Suklaata tulee niin vähän syötyä onneksi:)  Palmuöljy tuhoaa maksan joten sen käyttö on oikeesti vältettävä. 

Siis mitä?

Palmuöljy on oikeasti terveellistä. Esimerkiksi punaisen palmuöljyn terveyshyödyistä on paljon tutkimustietoa.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20095133

http://bonred.fi/ajankohtaista/tiede-ja-punainen-palmuoljy/

 

 

Älä sekoita asioita. Palmuöljy on kuin dieselöljy joka tuhoaa maksan. 

Tässä vähän uutta tietoa. 

http://terveystuuletusta.blogspot.fi/2015/12/tama-vitamiini-voi-pelasta…

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/9 |
22.12.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

En minä noita eettisiä juttuja paljoa mieti. Eikä kiinnosta. Jotta itse pääsisi nauttimaan jostain, niin se on aina tavalla tai toisella pois joltain. Esim.reilun kaupan tuotteet ovat höpöhöpö juttuja.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: yksi yhdeksän viisi