Freelancerit ja pätkätyöläiset pulassa - allekirjoita adressi

Vierailija

Hallitus runnoi juuri läpi lain, jonka ansiosta freelancereilla ei 1.1.2016 alkaen ole oikeutta tyttömyysturvaan. Sama koskee useita pätkätöitä ja muita keikkatöitä.

Adressi on kerännyt jo lähes 10 000 nimeä, mutta lisää tarvitaan!

http://www.adressit.com/itsensa_tyollistavien_tyottomyysturvaa_ei_saa_he...

Täällä taustatietoa tästä päätöksestä: https://www.vihreat.fi/blogit/outi-alanko-kahiluoto/2015/12/ongelmalline...

Sivut

Kommentit (94)

Vierailija

Tämä ihmetyttää suuresti. Hallituksen mielestä ihminen on näköjään joko kokopäivätöissä tai sitten täysin työtön, kaikesta muusta rangaistaan täydellä kädellä. Ottaen huomioon miten kaikenlainen silpputyöllisyys senkun lisääntyy niin kai näidenkin ihmisten pitäisi vain sitten todeta, että "ollaan sitten hemmetti kotona tekemättä yhtään mitään"! 

Vierailija

Ei kannusta osa-aikatyöhön, tai työttömiä ottamaan lyhyitä työkeikkoja tai toimeksiantoja vastaan. Ja laki todella päätettiin saada läpi mm. kuulematta minkään kyseisen alan liittoa tai järjestöä. Hankalassa tilanteessa ovat monet toimittajat, näyttelijät, muusikot jne. Tavoitteena oli työttömyystilastojen siivoaminen, mutta aika moni silpputyöläinen jää mieluummin kokonaan työttömäksi varman työttömyystuen varaan kuin yrittää räveltää eri töistä edes sen muutaman epävarman satasen kuussa kasaan.

Vierailija

On todella käsittämätöntä, että itsensä työllistämisestä rangaistaan. Itse tienaan freelance hommilla noin 10 000 vuodessa. En ole pelkästään noiden tulojen varassa mutta jos olisin, niin saisi kyllä ihmetellä mitä ihmettä sitä tekisi ensi vuonna. Koska muutamat asiakkaani ovat nyt lopettaneet toimintansa, joten tulot ovat todennäköisesti ensi vuonna vielä pienemmät. "Järkiratkaisuhan" olisi varmaan lopettaa hommat sitten kokonaan ja olla työttömänä kotona tekemättä mitään, kaipa se hallitus jotain jotain ilmaistöitä keksisi joista ei ikinä ole tarkoitus maksaakaan palkkaa.

Vierailija

Nyt on muutenkin kovat ajat monella kulttuurialalla, nimimerkillä free-toimittaja, jonka tämän vuoden tulot jäävät poikkeuksellisen pieniksi, alle 9000 euroon. Elä pelkästään sillä sitten! Se muutama satanen jota olen Kelalta kuussa saanut on pelastanut monta hankalaa kuukautta :/ Minulla on tämän alan koulutus, olettaako hallitus että lopetan oman alani työt ja menen puhelinmyyjäksi tms? Eiköhän aika moni todennäköisemmin vaan lannistu ja jää työttömäksi kotiin.

Vierailija

Lainaan tähän yhden kommentin tuolta adressin keskustelusta, koska siinä kiteytyy niin hienosti mikä tässä oikein mättää:

Suomalaisen peliteollisuuden (ja monien muiden alojen) tulevaisuus on vaarassa tämän lakimuutoksen myötä! Kuten olen jo aiemmin kommentoinut tätä aihetta: Myös pelialalla on paljon friikkuja/itsensä työllistäjiä. Jo nykyisellään monet heistä pelkäävät ottaa vastaan lyhyitä työkeikkoja riskien vuoksi: Keikkatyön aiheuttaman paperisodan takia tuet voivat viivästyä jopa kuukausilla. Tämä voi pahimmillaan laskea Suomessa tuotettavien pelien laatua merkittävästi. Erityisosaajan työpanos on nousevalle pelifirmalle äärimmäisen essentiaalinen, vaikka häntä tarvittaisiinkin tuotantoon vain lyhyeksi aikaa. Kasvamaan ponnistavilla yrityksillä ei ole mitään mahdollisuutta palkata vakituiseksi täysiaikaiseksi henkilöitä, joita tarvitaan vain harvoin, vaikka heitä _todella tarvitaan_ silloin kun tarvitaan.

Lakimuutos aiheuttaa sen, että itsensä työllistäjä saatetaan yhä useammin tulkita yrittäjäksi, vaikka ei sitä todellakaan ole. Tällöin henkilön on joko oltava todella varakas pystyäkseen ottamaan vastaan työkeikkoja ja riskeerata tulevansa tulkituksi yrittäjäksi, tai jäätävä työttömäksi odottamaan, josko jostain ehkä vasta vuosienkin päästä löytyisi vakituinen työpaikka. Tosin tällöinhän esim. pelialan osaaminen olisi jo täysin vanhentunutta ja henkilön olisi uudelleenkouluttauduttava.

Vierailija

Tämä on uskomatonta. Täydellisen absurdia. Olen saanut kuvan, että koska tällainen työllistyminen tulee vain lisääntymään tulevaisuudessa ehtoja päinvastoin helpotettaisiin. Tämä hallitus on suomen tuho. 2 vuotta, jotta saan tarpeeksi säästöön ja se on adios meikäläisen kohdalta.

Vierailija

Ei monellakaan kulttuurialalla ole olemassakaan noita mystisiä mainittuja yli 6kk työsopimuksia. Näyttelijälle maksetaan ehkä yhdestä projektista kerrallaan, muusikko saa palkkaa keikkakohtaisesti ja toimittajalle maksetaan palkkio tehdystä jutusta, juttu kerrallaan. Eikä kulttuuriala edes ole ainoa, jolla näin on. Pätkätyöt, sijaisuudet ja keikkakorvaukset ovat kasvussa. Nyt työttömyysturva viedään juuri niiltä epävarmoissa töissä olevilta pienituloisilta, koska eihän muita kuin juuri pienituloisia freelancereita roiku työkkärin listoilla. Ne hyvin tienaavat tienaavat tarpeeksi ollakseen jo muutenkin tukien ulkopuolella. Ahdistaa! - AP

Vierailija

Varsin mukava jouluyllätys meille jota tämä koskettaa! Missähän vaiheessa puhdistus alkaa, ja kuka niitä tilastoja alkaa siivota? Pitääkö tässä vain odotella sydän kurkussa, että milloin tulee puhelua etten ole enää lainkaan työttömyysturvan piirissä?

Vierailija

En tiedä kumpi pelottaa enemmän; ajatus siitä että hallituksessa todellakin työskentelee näin pahasti reaalitodellisuudesta irrallaan olevat henkilöt, vai se että he todellakin tietävät mitä tekevät ja haluavat saavuttaa tällä päätöksellä -  mitä? Suomi uppoaa kiihtyvällä tahdilla ja hallituksella ei ole nähtävästi esittää mitään tätä parempaa. 

Vierailija

Siis käsitänkö oikein: 1.1. alkaen jos olet työsuhteessa ja tienaat 300e/kk, saat myös työttömyystuet täytenä. Jos työllistät itsesi ilman työsuhdetta ja tienaat vaikka 1-40 euroa, et saa lainkaan työttömyystukea? Reilulta kuulostaa!

Vierailija

Ihan järjetön suunnitelma. Muistakaa sitten jos tämä toteutuu, että ketkä asiasta päättivät. Paska kaadetaan kuitenkin työkkärin niskaan ja haukutaan virkailijat, jotka joutuvat näiden pölhökustaalakien mukaan toimimaan.

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat