Vierailija

Erityisesti kuulisin kokemuksia adhd (ent. add) lasten vanhemmilta joiden lapsi käynyt/käy tavallista koulua.
Meillä adhd poika joka siirtymässä yläasteelle ja pelottaa pärjääminen. Nyt vihdoin 5 vuoden taistelun ja kahden vuoden kuntoutuksen jälkeen koulu sujuu jotenkuten. Pelottaa että askel yläasteelle liian suuri ja tipahtaa kärryiltä jne.

  • ylös 5
  • alas 1

Kommentit (19)

Vierailija

Minun as-poikani aloitti yläasteen tänä syksynä. Löytyi hyvä erityisluokka, jossa on pelkästään seitsemäsluokkalaisia, mikä on hyvä opetuksen kannalta.
Onhan se haasteellista, kun normiluokat voivat olla aika isoja ja hälyisiä, ja joka tunnille mennään eri luokkaan. Kurssimuotoisuus ja koeviikot teettävät omaa lisästressiään.
Onko poikasi menossa erityisluokalle vai onko hänet integroitu?

Vierailija

Saako opettaja kommentoida?

Yläkouluun siirtyminen on adhd ja add oppilaille iso tai todella iso kriisi. Pahinta on, jos murrosiän myllerrys sattuu vielä samaan saumaan. Osa voi tarvita pienluokkaa, koska ei millään pysty sopeutumaan jatkuvasti vaihtuviin opettajiin ja muuttuviin tilanteisiin.

Onneksi lapsesi on saanut kuntoutusta; siitä on varmasti apua. Huolehdittehan, että lapsenne lääkitys on kunnossa. Jos lääkitystä ei tähän mennessä ole ollut, sen tarve usein tulee seiskalla esille (murrosikä pahentaa oireilua). Yläkoulussa on alakouluun verrattuna paljon vähemmän tilaa häsläykselle. Esimerkiksi kemian tai fysiikan tunneilta lentää armotta pihalle, jos oppilas ei pysty toimimaan turvallisesti kaasupolttimien tai rikkihapon kanssa. Opettaja ei enää hoida lapsesi asioita, vaan hänen tulee huolehtia omista asioistaan itse.

Muutama vinkki, jotka nyt saattavat tuntua itsestään selvyyksiltä, mutta eivät ole sitä vuoden päästä:

Vahdi, että lapsesi nukkuu oikeasti öisin. Suurin osa yläkoululaisista räplää öisin puhelintaan. Pakota syömään aamupala tai ottamaan se kouluun mukaan. Pakota tekemään läksyt. Läksyjen tekemättömyys vaikuttaa yläkoulussa rajusti numeroihin. Päihteistä voi tulla ongelma. Älä anna lapsesi lääkitä adhd oireitaan tupakalla, huumeilla tai edes kofeiinilla. Kofeiiniriippuvuus aiheuttaa koulussa lisää levottomuutta, kun vieroitusoireet painavat päälle. Luota siihen, että koulu tahtoo lapsellesi pitkällä tähtäimellä parasta, vaikka lapsellesi tulisi lyhyellä tähtäimellä paha mieli. Vahdi, että lapsesi ottaa tukitoimet vastaan.

  • ylös 14
  • alas 0
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

On tavallisella luokalla ja sellaiselle myös menossa. Etityisluokkaa ei ole samassa koulussa, vaan toisella puolella kaupunkia. Assistenttia ei ole tänä vuonna luokalla kun resurssi tarvittiin toisella luokalla.
Pienryhmässä on yhdessä aineessa.
Pelottaa todellakin miten lähtee sujumaan. Täytynee soitella ja selvitellä mahdollisuudet apuun.
Ap

Vierailija

Meillä on onneksi yläaste samassa kuin ala-aste. Joten isoa muutosta ei tullut siinä. Mutta eri opettajat ja luokkien vaihtaminen jännitti kovasti.

Erityisluokkien purku johti siihen, että useampi erityislapsi on tällä luokalla. Luokan mukana kulkee erityisopettaja sekä avustaja. On ollut tosi hyvä tämä systeemi.

Ongelmat ovat enemmän olleet opettajakohtaiSia, koska poikani on erillainen persoona. Myös kirjoittaminen tuottaa hankaluuksia, mutta apuja saadaan.

Kaiken kaikkiaan yläaste on lähtenyt sujumaan paremmin kuin odotin

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
On tavallisella luokalla ja sellaiselle myös menossa. Etityisluokkaa ei ole samassa koulussa, vaan toisella puolella kaupunkia. Assistenttia ei ole tänä vuonna luokalla kun resurssi tarvittiin toisella luokalla.
Pienryhmässä on yhdessä aineessa.
Pelottaa todellakin miten lähtee sujumaan. Täytynee soitella ja selvitellä mahdollisuudet apuun.
Ap

Soittele, ja käy siellä yläasteella tutustumisillassa juttelemassa. Kysy, millainen laaja-alainen erityisopettaja koulussa on (sellainen on kaikilla yläasteilla, vaikka ei erityisluokkia olisikaan), kysy myös avustajaresurssista. He tuskin vielä tietävät tarkalleen luokkien kokoonpanoa ja sitä, onko juuri lapsesi tulevalla luokalla avustaja käytössä, mutta näitä kannattaa jo nyt pohtia. Poikasi voisi jossain aineessa käydä erityisopettajan luona?
Et nyt kerro, missä asutte, mutta isommissa kaupungeissa on kouluvaihtoehtoja enemmänkin, voisihan sitä hakea johonkin painotusluokkaankin, jossa olisi samanhenkisiä oppilaita. Koulujen tutustumisillat ja pääsykokeet ovat ainakin täällä stadissa ensi vuoden alussa, kannattaa seurata koulujen nettisivuja. Tämä tietää siis jalkatyötä ja selvittelyä sinulle, mutta niin se on kaikilla muillakin erityislasten vanhemmilla: ei kukaan sinulle tuo tarjottimella tietoa kaikista luokkavaihtoehdoista.
Ja jos lapsesi tarvitsee erityisluokkaa, ja siitä on diagnosoivankin tahon lausunto, hän saa kyllä koulumatkaa varten kk-kortin. Ei välttämättä olisi sekään mahdoton vaihtoehto.
1

Vierailija

Vielä yksi: Huolehdi itse, että lapsesi tiedot siirtyvät uudelle koululle. Tiedota aineenopettajia lapsen vahvuuksista ja heikkouksista. Nykyiset salassapitomääräykset ovat niin tiukat, etteivät kaikki aineenopettajat muuten välttämättä saa tarpeellisia tietoja.

Vierailija

Miten pakottaa syömään aamupala? Kokemukseni mukaan sen voi heittää.roskiin tai piilottaa kaappien alle, josta löytyy iso kasa.

Miten ihmeessä voi pakottaa tekemään läksyt? Sanoo aina, että ei ole läksyjä tai teki ne jo koulussa.

Vierailija

Kokemus: tiedot siirtyivät ja kukaan ei silti välittänyt eikä lukenut tietoja.jos kirjoitti aluksi pitkät viestit luokanvalvojalle ja erityisopettajalle, eivät vaikuttaneet yhtään mihinkään eivätkä kertoneet niitä muille opettajille. (Jos otti myöhemmin johonkin aineopeen yhteyttä, niin ei sillä ollut hajuakaan, ettänon diagnoosi)

Vierailija

Kokemus vielä se, että yläkoulussa on vaihtuvat opet. Luokanvalvojaa saattaa tavata todella harvoin, riippuen siitä, mitä hän opettaa. Aineenopettajilla on täysi työ sen aineensa kanssa. Ei opi tuntemaan oppilaitaan.

Typerää, että luokanvalvojaksi pääsee ope, konka aine.loppuu suurella osalla seiskan jälkeen. Esim puutyönope kotitalousope.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Miten pakottaa syömään aamupala? Kokemukseni mukaan sen voi heittää.roskiin tai piilottaa kaappien alle, josta löytyy iso kasa.

Miten ihmeessä voi pakottaa tekemään läksyt? Sanoo aina, että ei ole läksyjä tai teki ne jo koulussa.

Tarkistat tulleet läksyt wilmasta ja sen jälkeen tarkistat vihkoista ja kirjoista, että läksyt on tehty. Tai teette yhdessä, se on ihan kiva hetki asioista jutteluun.

Vierailija

EI WILMASSA OLE LÄKSYJÄ! Oliskin noin helppoa. Vain nyt vaihtunut uusi ope.laittaa läksyt Wilmaan. Muut ei, vaikka olen sanonut vanhempainillassa, että olis hyvä. On kuulemma hyvä.lapsen oppia vastuuta ja heille olis liikaa hommaa siinä.

Läksyt

Tyttären koulussa on sellainen systeemi, että kun läksyt jää muutaman kerran tekemättä, niin ne pitää jäädä koulun jälkeen tekemään. Kyllä tällä systeemillä tulee läksyt tehtyä ja lapsi pitää hyvin huolen itse siitä, että on tehty, ettei tarvitse jäädä kouluun niitä tekemään. Ehdota opelle tätä niin johan alkaa läksyt hoitumaan.

Vierailija

Erityisopettaja tai luokanvalvoja eivät kerro lapsesi asioita eteenpäin. Tämä on sitä salassapitovelvollisuutta. Siksi huoltaja kannattaa lähettää kaikille opettajille yhteinen viesti, jossa hän kertoo lapsestaan. Yläkoulun opettajilla voi olla viikossa 200 teiniä opettettavana. Älä oleta, että hän muistaisi kaikki nuoret heti ja pystyisi järjestämään kovin erityisiä opetusjärjestelyjä tunneilleen.

Läksyjen teko on lain mukaan vanhemman vastuulla. Jos lapsesi sanoo, ettei läksyjä ole tai että ne on tehty koulussa, hän automaattisesti valehtelee. Kappaleiden tekstit luetaan aina kotona. Koulussa ei myöskään ole yleensä mitään mahdollisuutta tehdä kotitehtäviä. Jotkut tietysti kopioivat käytävän lattialla kaverilta, mutta se on oppimisen kannalta ihan turhaa.

Teinisi on opittama merkitsemään tunnilla saadut läksyt kirjaansa. Vaadi häneltä tätä.

PS: Kyllä te voitte pakottaa lapsenne syömään aamulla/aamupäivällä. Se on sitä vanhemmuutta!

Vierailija

Jokainen yläkoululainen vastaa ihan itse tekemisistään, vaikka olisi mikä kirjainyhdestelmä perässä. 

Tällaiset kyttäämisneuvot ovat aivan tuhoon tuomittuja. Millä nenäletkulla se aamupala saadaan alas jne. 

Hyvä keskusteluyhteys ja lapsen ymmärrys siitä, että on hänen oma parhaansa toimia oikein, on ainoa tie. 

Vierailija

Meillä kävi tuuri, kun samaan aikaan yläasteelle siirtyi huomattavan iso erityisoppilaiden ryhmä. Yläkoulun oli vähän pakko järjestää heille oma erityisopetus, sillä siitä ei olisi tullut mitään jos nuo kaikki olisi pilkottu eri luokkiin, kukaan ei olisi hyötynyt. Silti se oli iso kriisi. Lapsella oli päivittäin päänsärkyä, vatsakipuja, ylikierroksia ja kaikkea mahdollista käytöshäiriötä mistä oltiin juuri päästy eroon. Nyt tätä luokkaa pidetään suurin osa ajasta keskenään erityisopettajan luokassa ja vain hyvin harkitusti integroidaan omiin yleisopetusryhmiin. Porukassa ei siis kaikki ole adhd vaan siellä on laaja kirjo kaikkea mahdollista diagnoosia, millä pääsee erityisopetukseen.

Isoin ongelma taisi olla se, että kun koko alakoulun ajan on ollut omassa pienryhmässä ja oppinut tulemaan toimeen erityislasten kanssa, niin kun yhtäkkiä heitetään normaaliluokkaan, niin siellä ne normaalit karsastaa tällaista erityislasta. Erityislapsella ei ole mitään turvaa siinä ventovieraiden lasten ryhmässä, kun kavereita ei ole eikä tule. Kukaan ei halua olla erityislapsen kaveri ja se tehdään hyvin selväksi. Ongelmaksi muodostuu helposti myös se, että luokka ja opettaja vaihtuu parin tunnin välein. Liikaa virikkeitä, ei selvää rutiinia ja sitten mennään taas vähän kierroksille.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Erityisopettaja tai luokanvalvoja eivät kerro lapsesi asioita eteenpäin. Tämä on sitä salassapitovelvollisuutta. Siksi huoltaja kannattaa lähettää kaikille opettajille yhteinen viesti, jossa hän kertoo lapsestaan. Yläkoulun opettajilla voi olla viikossa 200 teiniä opettettavana. Älä oleta, että hän muistaisi kaikki nuoret heti ja pystyisi järjestämään kovin erityisiä opetusjärjestelyjä tunneilleen.

Läksyjen teko on lain mukaan vanhemman vastuulla. Jos lapsesi sanoo, ettei läksyjä ole tai että ne on tehty koulussa, hän automaattisesti valehtelee. Kappaleiden tekstit luetaan aina kotona. Koulussa ei myöskään ole yleensä mitään mahdollisuutta tehdä kotitehtäviä. Jotkut tietysti kopioivat käytävän lattialla kaverilta, mutta se on oppimisen kannalta ihan turhaa.

Teinisi on opittama merkitsemään tunnilla saadut läksyt kirjaansa. Vaadi häneltä tätä.

PS: Kyllä te voitte pakottaa lapsenne syömään aamulla/aamupäivällä. Se on sitä vanhemmuutta!

Osoitapa se laki, jossa sanotaan, että läksyjen teko on vanhemman vastuulla. 

Kuka yläkoululaisen opettajakaan edes allekirjoittaisi moista paskaa? Tietysti se on nuoren vastuulla. Oppimäärän suorittaminen on sinänsä vanhempien vastuulla, mutta eivät tod. yksittäiset läksyt. 

Vierailija

Huoltaja on velvollinen kouluttamaan lapsensa, eli järjestämään tavalla tai toisella lapsensa perusopetuksen käymisen. Läksyjen teko kuuluu tähän. Jos nuori ei ole kykenevä itse huolehtimaan tehtävistään, on huoltajan vaikka istuttava vieressä ja vahdittava tehtävien tekoa.

Oppimäärän suorittaminen koostuu joukosta yksittäisiä läksyjä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla