Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Lukiolaisilta vaaditaan koneet jotta pääsee opiskelemaan - eriarvoisuus kasvaa

Vierailija

Nykyään lukiot ovat siirtymässä kokonaan sähköisiksi (tunnit ja muistiinpanot tietokoneilla, kokeet tietokoneilla, ylioppilaskirjoitukset tietokoneilla). Lukioon ei pääse opiskelemaan ennen kuin on sitoutunut hankkimaan oman tietokoneen omakustanteisesti, ja näin ollen ilman lukiokoulutusta on heikot mahdollisuudet päästä yliopistoon. Ne vanhemmat, joilla ei ole varaa ostaa jokaiselle lapsellensa omaa tietokonetta lukio-opintoja varten, joutuvat lähettämään lapsensa ammattikouluun (ei siis mitään kyseistä koulua vastaan, mutta halutessaan akateemista koulutusta lapsi ei sitä voi saada). Ja ne lapset, jotka ovat juuri ja juuri saaneet markkinoiden edullisimman tietokoneen joutuvat kärvistelemään koneen hitaudesta samaan aikaan kun parempituloisten vanhempien poika pertti pärjää hyvin koulussa huippunopealla ja erikoisvarustellulla tietokoneellaan. Eriarvoisuus kasvaa Suomen "hyvinvointiyhteiskunnassa". Mitä mieltä?

Sivut

Kommentit (50)

Vierailija

Sossu maksaa kyllä pienituloiselle. Keskituloisen vanhempien on priorisoitava lukiokoulutus, eli kyllä juuri keskituloisten vanhempien lapset saattavat jäädä opintoja vaile, jos vanhemmat eivät kertakaikkiaan ymmärrä opiskelusta.

Vierailija

Se tietokone on pieni investointi suhteessa kirjojen hintaan. Ja sen saa koululta lainaksi, jos omaan ei ole varaa.

Vierailija

Läppärin saat uutenakin alle 200 sadalla, siis sellaisen joka toimii ja pyörittää uusimpia office-versioita jne. moitteettomasti. Onko tämä summa monellekin ongelma?

Vierailija

Lukiolaisten kirjatkin maksaa monta sataa per vuosi. Pitkän matikan laskinkin maksaa lähes 200 €. Kaikki maksaa... 

Vierailija

Lapsen syntymästä siihen lukion käyntiin on aika monta vuotta aikaa - Säästää rahaa - siihen kykenee vaikka miten huono tuloinen, jos haluaa lapselleen paremman elämän mahdollisuuden. Ei ne kirjatkaan ennen tätä 'sähköistymistä' ole ollut ilmaisia.

Vierailija

Meidän lukoissa on kaksi oppilasta samasta huonotuloisesta perheestä (äiti työtön, isä luokanopettaja) toinen on ykkösellä ja toinen kolmosella. Molemmilla omat koneet ja koulukirjat joko sisarusten vanhoja tai sitten uusia. He valittavat aika usein köyhyydestään, mutta hyvin he silti saivat koulutarvikkeet. Ja kuten joku jo sanoikin sossu auttaa huonotuloisia esim. koulukirjoja ostaessa. Kyllä kaikki halukkaat lukioon pääsevät (jos arvosanat riittävät), ei tää tilanne vielä niin huono ole....

Vierailija

Lukio on aika kallis etenkin pienituloiselle perheelle, jolla ei ole oikeutta mihinkään asumistukiin ja toimeentulotukiin, etenkin jos lapsia on useampi. Yksinhuoltajalle kova taakka myös. Mutta hyvin pientä se on verrattuna siihen miten kalliiksi esim. jenkkilasten koulutus maksaa. Vanhemmat maksavat näitä opiskelulainoja vielä 50-60-vuotiaina.

Vierailija

Niin... Lukiohan on jo kauan ollut kaikkea muuta kuin "maksuton". Esimerkkinä oma lukioaikani: veljeni sai hankittua kaikki kirjat käytettynä ja edullisemmin, mutta kun minä aloitin lukioni, vaihtui syystä tai toisesta miltei kaikki kirjasarjat uuteen, eikä vanhoja kelpuutettu. Siinäpä sitten ostat valtaosan kirjoista upouusina. Tietokone on tälle vain luonnollinen jatkumo, enkä yhtään epäile, etteikö jossakin vaiheessa ainakin kokeiltaisi lukukausimaksuja.

Vierailija

Halvemmaksi se läppäri tulee kuin ne kirjat...

Meidän kunta kustansi puolet hinnasta :) Ja kyllä köyhät saavat läppärit myös, on sossu olemassa.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Lapsen syntymästä siihen lukion käyntiin on aika monta vuotta aikaa - Säästää rahaa - siihen kykenee vaikka miten huono tuloinen, jos haluaa lapselleen paremman elämän mahdollisuuden. Ei ne kirjatkaan ennen tätä 'sähköistymistä' ole ollut ilmaisia.

En tiedä, onko se tälle yhteiskunnalle eduksi, että koulutus alkaa olla enemmän ja enemmän mahdollista lähinnä heille, jotka sen pystyvät rahoittamaan. Enkä puhu enää jostakin muutaman satasen tietokoneesta, vaan ajan hengestä. Kuinka monella olisi aikaa ja varaa säästää vaikkapa lapsen korkeakouluopintoja varten aikana, kun keksitään kokeilla lukukausimaksuja? 

Vierailija

Koska se kone on hankittu olisi loogista käyttää e-kirjoja. E-kirjat kuitenkin osalla kustantajista maksavat huomattavan paljon enemmän, kuin että käy ostamassa kirjat esim. Jameralta. Lisäksi osa kustantajista myy e-kirjoja siten, että maksetaan esim. 48€ ja kirjaa voi käyttää 36kk.

Vaihtoehtona voi sitten hankkia kirjat + koneen. Tällöin ainoa etu siinä koneessa on esseiden tms. Kirjoitus ja tiedonhaku. Siksi mietityttääkin, että mikä logiikka on takana siinä, että lapsille ostetaan kone? Halvemmalla pääsee ihan perinteisin menetelmin, kynää ja paperia.

Omalle lapselle ostettiin uusi ja hieno tietokone lukiota varten, no pari kuukautta se sitä kantoi mukana. Myöhemmin totesi, että paremmin homma pelittää kynällä ja paperilla. Eikä siellä kuulemma juurikaan kenelläkään ole konetta jatkuvassa käytössä. Jakauma on aika selkeä, muutama nuorista käyttää konetta, mutta ne jotka käyttävät niin heillä on sitten uusin applen hienous. Eli sanoisiko, että ainakin kys. Koulussa "paremman väen" lapset räpläävät koneilla. Joista osa on vaihtanut kuitenkin pois.

Tämä tietokonebuumi ja sähköinen hypetys opetuksessa tuskin pitkälle kantaa. Ainakaan oppilaat eivät ole mielissään. Ja ehkä hyvä niin.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Meille amikseenkin kaavaillaan läppäripakkoa eli problem solved; tasa-arvoistuminen on ovella!

Omista lapsista toinen  lukiossa, toinen amiksessa, hintaeroa ei juuri ole... Amiksessa linjalla on eroa, toiset saavat kirjat, toiset eivät, sitten vaatekustannuksia...

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Halvemmaksi se läppäri tulee kuin ne kirjat...

Meidän kunta kustansi puolet hinnasta :) Ja kyllä köyhät saavat läppärit myös, on sossu olemassa.

Ei muuten tule :) Koneen hankinta + e-kirjat. Ei se koke mystisesti kumoa, sitä tosiasiaa että oppikirjoja tarvitaan silti. Esim. Erään kustantajan bilsan kirja maksaa enemmän sähköisenä, kuin kirjakaupasta ostettuna. Ja sen saa käyttöön valitsemakseen ajaksi (pisimmillään 36kk).

Ainiin, kaikkia kirjoja ei edes saa sähköisesti.

Tavalliset kirjat säilyvät sentään niin kauan kuin haluaa ja niistä saa jotain takaisin päinkin kun ne myy.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat