Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Minkälaiset onnen avaimet terapeuteilla on?

Vierailija

Kun niitä mielenterveyspalveluita ja terapioita kuulemma pitäisi olla enemmän. Niin nyt kysymys niille jotka on ollu terapiassa: mitä hyötyä siitä oli, mitä siitä jäi käteen?

Kommentit (5)

Vierailija

Eipä jäänyt käteen mitään. Ei terapeutilla oikeastaan mitään onnen avaimia ole, niin paljon terapian tehokkuus tuntuu riippuvan potilaasta itsestään.

Vierailija

Ne avaimet pitää potilaan ihan itse tehdä, terapeutin kanssa etsitään niitä lukkoja, joihin pitää tehdä sopiva avain. Kuvainnollisesti, joskus lukkoon sopii päiväkirjan avain, toisinaan pitää tiirikoida pitkään ja hartaasti, joskus ohitetaan koko lukko ja mennään moottorisahalla siitä lukon vierestä. Sitten kun lukko on ohitettu, mennään terapeutin kanssa katsomaan mitä sieltä oven takaa löytyy, onni, tyhjyyttä vai siivottavaa.

Vierailija

Terapeutti ei ole mikään ulkopuolinen onnentuoja, vaan terapia on kovaa työtä, joka edellyttää asiakkaalta itseltään halua ja kykyä työskentelyyn.

Mua on aina vähän ihmetyttänyt ne tyypit, jotka ei saa terapiasta mitään. Eivät vissiin tajua, että se kertoo eniten heistä itsestään. Ei sinne ole tarkoitus mennä istumaan ja odottamaan, että terapeutti ulkoapäin pistää mystisesti onnen avaimet.

Terapeutti voi näyttää polkua ja suuntaa uusien näkökulmien ja toimintatapojen löytämiseksi. Hän voi auttaa asiakasta näkemään omia tunnelukkojaan, auttaa itsensä hyväksymisessä, auttaa jäsentämään omia toiveita ja ajatuksia. Hänellä voi olla erilaisia menetelmiä vaikeiden tilanteiden purkamiseksi, joita yleensä liittyy syvempiin kokemuksiin (joita hän myös voi auttaa näkemään).

Mahdollisuuksia on ihan niin paljon kuin on ihmisiä ja ongelmia. Se kyllä edellyttää itseltä kykyä ja valmiutta sitoutua työskentelemään itsensä hyväksi.
Siksi esim sanotaan, ettei kriisitilanteessa aloiteta pitkää terapiaa. Siihen ei silloin kykene. Tai siksi narsistisen hoitotulokset ovat huonoja; he eivät näe tarvetta minkään muuttamiselle.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
lässynlää

No nimenomaan. Kyllähän terapia toimii parhaiten ihmisillä jotka on vähän yksinkertaisia niin että ne eri näkökulmat tosiaan löytyy vasta kun joku osoittaa ne erikseen.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat