Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Puheterapeuteiksi valmistuneet! Onko oman alan töitä mahd saada jo opiskeluaikana?

Vierailija

Tai edes jotain alaan liittyvää työtä? Harkitsen näin kypsemmällä iällä hakevani opiskelemaan ja pohdin, kuinka tulen taloudellisesti toimeen. Olisi mukava tehdä oman alan töitä mieluummin kuin olla esim kaupan kassalla, jos opiskelujen oheen jotain hommaa saa...

Kommentit (9)

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Voisitko ajatella jotain muuta, vaativat opinnot palkkaan ja työhön nähden!

En, kun vihdoin on löytynyt itseä aidosti kiinnostava ala. Ja töitä puheterapeuteille riittää.

Vierailija

Ilman muuta kannattaa opiskella ko. alalle! Opinnot ovat toki vaativia, mutta työllisyystilanne on erinomainen ja tulevaisuus turvattu -tätä ammattia kun ei voi automatisoida. Opiskeluajan töistä voin sanoa, että monet ovat työskennelleet esim. lasten parissa tai henk.koht. avustajina, puheterapeutin sijaisuuksia voi tehdä sitten opintojen loppupuolella. Itse opiskelen vasta toista vuotta, mutta jo nyt opinnoista on ollut hyötyä, kun pääsin kesätöihin kehitysvammapuolelle. Kyllä jotakin aina löytyy! Itsekin opiskelen ilman opintotukea (paloivat jo ed. opintojen aikana), ja hyvin olen pärjännyt. :)

Vierailija

Ei oikein voi. Puheterapeutti on suojattu ammattinimike. Töitä saa tehdä vasta loppuharjoittelun suoritettuaan. Käytännössä loppuharjoittelu on viimeinen asia ennen valmistumista. Periaatteessa sitä ennenkin kai saisi tehdä töitä, jos on jonkun ammattilaisen jatkuvassa valvonnassa ja ohjauksessa. Käytännössä tämä on siis aika mahdotonta, koska esim. loma-aikojen sijaisuudet eivät onnistu eikä tällaisesta jatkuvaa valvontaa ja henkilökohtaista ohjaajaa vaativasta työntekijästä ole oikeastaan hyötyä. Ainoita tietämiäni oman alan kesätyöpaikkoja ovat täällä oulussa yksityisen puheterapeuttifirman muutaman viikon mittaiset kielellisen tietoisuuden ryhmät tai r-harjoittelukerhot, jotka taitavat nekin olla enemmän tapa hankkia kokemusta kuin tienata. En tiedä ketään, joka muuten olisi tehnyt oman alansa töitä opiskeluaikana. Lähimmäksi pääsee, jos tekee esim. henkilökohtaisen avustajan työtä henkilölle, jolla on jotain tämän alan erityisvaatimuksia. Mutta siinä toki työajat ovat usein ongelmallisia ja palkkakin on mitä on.
T. Pute-opiskelija 5vsk

Vierailija

5. vuosikurssin opiskelija jatkaa...

Toki työmahdollisuuksia lasten ja vaikka kehitysvammaisten parissa on tosiaan jo opiskeluaikana, mutta itse puheterapeutin työtä saa siis tehdä vasta loppuharjoittelun jälkeen. Tämä on mielestäni tämän alan ainoa huono puoli. Muuten voin kyllä lämpimästi suositella alaa. Työllisyystilanne on hyvä ja opinnot kiinnostavia. Työkään ei ole mitään pelkkää "ärrä-koulua" :)

Vierailija

^ Minä tiedän kaksikin puheterapeuttia, jotka tekivät sijaisuuksia jo opiskeluaikana, molemmat yksityisellä puolella. En kysellyt tarkemmin, millainen järjestely heillä oli, mutta ohjaus oli luonnollisesti järjestetty firman puolesta. Joillakin seuduilla on niin kova pula pätevistä puheterapeuteista, että opiskelijankin palkkaaminen on kannattavaa.
-4

Vierailija

Jeps. Puheterapeutin työtä saa tehdä vasta loppuharjoittelun jälkeen (jonka jälkeen käytännössä yleensä valmistutaan muutenkin, ellei gradu ole jäänyt roikkumaan). Monet tekevät opiskeluiden aikana ihan niitä kaupan kassan hommia tai jotain lastenhoitoa, henkkohtavustajan hommia tai muuta perushommaa. Puheterapeutin sijaisuuksia ei kyllä käsittääkseni voi tehdä opintojen aikana, koska siitä puuttuu juuri se ohjaus..? Tai loppuharjoittelu jälkeen nyt tietysti, mutta silloin nyt suunnataan muutenkin työelämään. Sen verran kyllä varoitan, että itselläni ei ykkös- ja kakkosvuosina olisi millään riittänyt aika ja jaksaminen perheelle, opiskelulle ja työssäkäynnille. Siitä eteenpäin tahti sitten vähän helpottaakin.

Vierailija

^ Sijaisuus onkin varmaan väärä nimitys tuohon kohtaan, mutta en oikein osannut selittää tuota muutenkaan. :D Tuttuni siis tekivät pute-hommia jo opiskeluaikana, muistaakseni neljäntenä ja viidentenä opiskeluvuonna yksityisen firman palveluksessa. Työpaikka oli pikkukaupungissa eli matkustelua tuli, mutta ilmeisesti oli kuitenkin vaivan väärti. Ohjauskin oli tehokasta, useamman kerran siellä istui ohjaaja "lasin takana" tarkkailemassa opiskelijan suoritusta ja antamassa neuvoja. Toinen tutuistani jatkoikin sitten valmistuttuaan saman firman palveluksessa ja työskentelee siellä yhä.
-4

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat