Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

miten sosekeittoja tehtiin ennenvanhaan ilman sauvasekoittimia?

Vierailija

Miten?

Vai eikö sosekeittoja syöty?

Sivut

Kommentit (19)

mikko

Käytettiin perunanuijaa :)

Toinen tapa soseuttaa on painaa kasvis siivilän läpi, esimerkiksi perunamuusista tulee tuolla tavalla todella sileää ja hyvää.

Vierailija

Meillä oli ainakin lapsuudessa sellainen "survin", puuvartinen työkalu, jossa päässä oli isohko metalliritilä, jossa reikiä. Pehmeäksi keitettyjä aineksia sitten sillä survottiin suoraan keittokattilassa, jolloin keitto soseutui.

Vierailija

Sosemyllyllä helposti. Mutta suomalaiseen ruokaperinteeseen eivät ole kasvissosekeitot kuuluneet kovin tärkeänä osana.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Meillä oli ainakin lapsuudessa sellainen "survin", puuvartinen työkalu, jossa päässä oli isohko metalliritilä, jossa reikiä. Pehmeäksi keitettyjä aineksia sitten sillä survottiin suoraan keittokattilassa, jolloin keitto soseutui.
Minä teen vielä tänäkin päivänä perunamuusin tuollaisella.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Meillä oli ainakin lapsuudessa sellainen "survin", puuvartinen työkalu, jossa päässä oli isohko metalliritilä, jossa reikiä. Pehmeäksi keitettyjä aineksia sitten sillä survottiin suoraan keittokattilassa, jolloin keitto soseutui.
Minä teen vielä tänäkin päivänä perunamuusin tuollaisella.

Sama, tulee paljon parempaa kuin vatkaimella tms.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Sosemyllyllä helposti. Mutta suomalaiseen ruokaperinteeseen eivät ole kasvissosekeitot kuuluneet kovin tärkeänä osana.

Sosemyllyä veikkaan minäkin. Sähkövatkaimella ei saa kovin sileää, mykyt välttämät helposti ne vatkaimen terät. Sama ongelma on perunasurvimessa. Mutta sosemylly on loistava vekotin, sillä saa perunasoseestakin oikein sileää ilman, että menee liisteriksi.
Vähän luulen, että ruoalaittoa vähemmän harrastavat ja nuoret eivät edes tiedä, mikä sosemylly on. Tässä on kuva:

https://www.prisma.fi/fi/prisma/metaltex-sosemylly-24-cm

Tuohon pannaan siis haluttu terä ja hienonnettava aines kaadetaan päälle. Pyöritetään kammesta ja aines musertuu nopeasti myllyn läpi. Huomattavasti tehokkaampaa kuin sihdin lävitse pusertelu.

Vierailija

Paseerattu kasviskeitto :)

Eli laitetaan siivilään ja painellaan siitä läpi. Tai harsokankaaseen, jota puristellaan.

Vierailija

Kysytkö ap ihan tosissasi:) Sähkövatkaimella ja sitä ennen muussinuijalla siivilän läpi paseeraamalla. Paseeraamista käytetään edelleenkin ruuanlaitossa:D

Voi  meitä uusavuttomia;D

Vierailija

Mitähän sosekeittoja syötiin vaikka 40-50-luvulla? Ehkä hienoissa taloissa, joissa oli keittiöhenkilökunta. Tuskin tavallinen kansa soseita söi. Bamix:jä oli ainakin 60-luvulla.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Mitähän sosekeittoja syötiin vaikka 40-50-luvulla? Ehkä hienoissa taloissa, joissa oli keittiöhenkilökunta. Tuskin tavallinen kansa soseita söi. Bamix:jä oli ainakin 60-luvulla.

No jos ei Suomessa niin muualla maailmassa kyllä: Vichysoissea tehtiin jo 1900 luvun alussa:)

Meillä kotona sitä oli 60 -luvulla, porkkanakeittoa myös.

Vierailija

Meillä oli 70-luvulla sosemylly.

60-luvun neuvolan opasvihossa neuvotaan pusertamaan lapsen ensimmäiset kasvikset siivilän läpi.

En muista syöneeni sosesoppaa ennen 80-lukua, jolloin meillä oli jo sauvasekoitin.

Tehosekoitinkin lienee aatamin aikainen keksintö, tai ainakin 50-luvulta?

Vierailija

Meillä ei ainakaan sosekeittoa syöty 70-luvulla. Ruoka, jossa ei ollut lihaa tai kalaa, ei ollut oikein suosittua. Toki meillä oli tehdastyöläisten asuinalue ja äiti teki raskasta työtä talkkarina. Fyysistä työtä tekevät eivät arvostaneet kasvisruokia, paitsi jotain lanttu- ja porkkanalaatikkoa. Perunavelliä oli säännöllisesti, mutta ei siitä meteliä pidetty.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat