Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Miksi tehokkuutta ihannoidaan niin paljon?

Vierailija

Ihmisen arvo määräytyy nykyään sen perusteella kuinka tehokas tämä on yhteiskunnan kannalta. Mutta kun katsoo historiaa, merkittävimmät kehitysaskeleet on otettu kun ihmisillä on ollut aikaa lorvia ja pohdiskella.

Kun olimme metsästäjä-keräilijöitä, kaikki aika meni raninnon etsimiseen. Heti kun ihminen aloitti viljelyn, ihmisten vapaa-aika lisääntyi ja yhtäkkiä keksimme kaikkea tärkeää. Teräksen kehittäminen oli todella merkittävä edistysaskel ihmisen historiassa, eikä sitä oltaisi keksitty ilman vapaa-aikaa. 

En tarkoita että meistä kaikista olisi keksimään jotain merkittävää tai että kaikkien pitäisi vain vetelehtiä ajatuksissaan, vaan että me olemme kaikki niin erilaisia ja että jotkut onnistuvat paremmin toteuttamaan itseään kun saavat aikaa mietiskellä ja elää elämää omaa rauhallista tahtia. Nykyään on enää vaikeaa keksiä mitään mullistavaa, koska teknologia on niin kehittynyttä, mutta kaikista ei ole kuitenkaan raatamaan. 

Ihmiset tarvitsevat enemmän vapaa-aikaa! Joku tietysti yt ajattelee, että pitäisikö "laiskojen" olla "tehokkaiden" elätettävänä, mutta he unohtavat, että juuri niiden "laiskojen" ansiosta meidän yhteiskunta on näin pitkälle kehittynyt ja että itse elävät laiskojen vätysten ansiosta niin hyvää elämää. Antakaa laiskojen olla laiskoja ja nauttikaa te "tehokkaat" siitä, että nyt on teidän kukoistusaika! 

Kommentit (5)

Resiprookkinen
Seuraa 
Liittynyt24.10.2015

Lue joskus kirja Globalisaatioloukku. Saat siitä hieman ajatuksia miksi 80/20 yhteiskunta ja ns. Tittytainment ovat niin tärkeässä osassa yhteiskunnassamme.

Mikäli pohdit asioita pidemmälle, on taustalla raha ja numerot. Mikäli olisi vaihdantatalous, jossa jokainen tekisi kyläyhteisölle sen mitä osaa, eikä maksuvälineenä olisi rahaa, niin asiat olisi huomattavasti paremmin. Tällainen yhteisö hyväksyisi ihmisyydenkin, johon kuuluu ajoittaista laiskottelua.

Numerot taas ohjaavat johtoa tekemään vähemmällä enemmän. Toisin sanoen, tuottaaksesi enemmän, sinun pitää olla tehokkaampi. Kaikki pörssiyritykset toimivat näin. Lisää voittoja joka vuosi, eli enemmän tulosta vähemmillä resursseilla (myynnin ollessa sama). Tällä tavoin budjetin luvut kohtaavat epäinhimillisesti ihmisen. Mikäli itse olet budjetin ja ihmisten välissä, joudut kohtaamaan "narsistisesti" ihmiset siksi, että et voi tehdä päätöksiä tunteella, vaan numeroilla.

BKT on hyvä esimerkki hulluudesta, johon numeroihin tuijottaminen johtaa: nostaaksesi BKT:ta, tulee sinun kuluttaa enemmän krääsää. Krääsää tuottavat halpamaat, tuhoten luonnon varoja entistä enemmän. Mikäli valtiot haluaisivat maksaa velkansa, pitäisi niiden moninkertaistaa krääsän kulutus. Samaan aikaan kuitenkin luonnonvarat alkavat ehtyä.

Enemmän-vähemmällä-tulostavoite on johtanut epäinhimilliseen yhteiskuntaan, jossa vain tunteettomat narsistit menestyvät. Kukaan ei usko esimerkiksi professori Sapolskyä, joka on voinut osoittaa stressin olevan monien sairauksien takana. Me mieluummin lääkitsemme, kuin korjaamme alkuperäistä syytä. Miksi? Siksi, että jos hoitaisimme asiat kuntoon, olisi se pois numeroilta, BKT:stä, voitoista tai ties mistä.

Niin paljon on eläin ihmistä viisaampi, että se ei ota enempää kuin tarvitsee. Ihminen ei edes tiedä, mitä tarvitsee.

Vierailija

Tehokkuus ei tarkoita pitkiä työpäiviä. Kun on tehokas niin saa tehtyä työnsä lyhyemmässä ajassa. Ja vapaa-aikaa on kyllä liiankin kanssa tänä päivänä. Mitä enemmän on vapaa-aikaa sitä tyytymättömämpiä ihmiset on. Ennen ei ollut vapaa-aikaa läheskään siinä määrin kuin nykyisin ja ihmiset teki työtään ja oli tyytyväinen kun oli työtä. Nykyisin halutaan kaikki valmiina ja helposti.

Tehokas työskentelyaika päivätyötä tekevällä on (työaika 7,5h) ja siitä tehokasta työaikaa on noin 5,5h. maksimissaan. Useimmilla vain 3,5h

Vierailija

Kuulostaa mielenkiintoiselta tuo kirja, täytyy lukaista. Mehän emme tosiaan ole enää ihmisiä, vaan kuluttajia ja tuottajia. Sen lisäksi, että krääsän ostaminen kuormittaa luontoa, me joudumme myös kuluttamaan kaiken aikamme sen krääsän valmistamiseen. Nykyinen taloussysteemi on aivan järjetön.

ap

Vierailija

Tehokkuus on välttämätömöntä, jotta ihmisillä olisi aiikaa kehittyä ja päästä eteenpäin. Muten kaikki aika kuluu  ravinnonhankinnassa.

Jos nkyään yrittäisimme elää kaskeamalla, niin suurin osa kansasta kuolisi nälkää, eikä minkäänlaisesta kehityksestä voitaisi uneksia, kun kaikkien aika menisi ihan pelkästään hengissä säilymiseen.

Eikö ole hienoa, että tehokkuuden ansiosta, 80% suomalaisista voi olla lapsia, vanhuksia, vammaisia, opiskelijoita, työttömiä  ja muita sellaisia, jotka eivät juuri tällä hetekellä osallistu leivän ansaitsemiseen. (huoltosuhde on n. yksi työntekijä huollettavaa kohden)

Vierailija

Tehokkailla ihmisillä ei ole aikaa ajatella tai vastustaa järjestelmää. Sen lisäksi että "tehokas" ihminen tuottaa kapitalistille voittoa. Tämä tehokkuuskeskeisyys on toisaalta hyvin lyhytnäköistä.

Laiskat ihmiset ja laiskottelu on tärkeää. Innovaatio syntyy siitä, kun joku laiska ihminen keksii paremman ja vähemmän kuluttavan tavan tehdä asioita, jotta voisi laiskotella. Älykäs ja rehellisesti laiska ihminen on yhteiskunnan voimavara ja eteenpäinviejä, kunhan tämä kykenee laiskuutensa hallitsemaan.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat