Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Äänekkäimmillä mölyapinoilla on pienimmät kivekset

Vierailija

Ai että olen koko päivän hihitellyt tälle uutiselle. Tämän voi sanoa aina kun joku mies mölisee "luonnon laeista" ja alfauroksista.

Kommentit (4)

Vierailija

"

Voisi ajatella, että mitä äänekkäämmin uros esiintyy naaraalle, sitä maskuliinisempi se on. Jos maskuliinisuutta mitataan sperman määrällä, asia on kuitenkin juuri päinvastoin ainakin mölyapinoilla.

Utahin, Cambridgen ja Wienin yliopiston tutkijat osoittivat Current Biology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessaan, että mitä voimakkaampi on mölyapinan ääni, sitä pienemmät sen kivekset, ja päinvastoin.

Tutkijat selittävät ilmiötä evolutiivisella kaupankäynnillä tai kompromissilla kahden lisääntymisstrategian välillä: mitä kovempi on mustamölyapinauroksen ääni, sitä todennäköisemmin se ylipäänsä pääsee parittelemaan, mutta mitä enemmän se tuottaa spermaa, sitä todennäköisemmin parittelu johtaa omiin jälkeläisiin. Kumpaankin ominaisuuteen ei kuitenkaan ole varaa.

”Ne ovat erilaisia ratkaisuja samaan ongelmaan”, sanoo Utahin yliopiston antropologian professori Leslie Knapp.

”Ei ole mahdollista tuottaa sekä isoa kieliluuta että isoja kiveksiä. Tämä on ilmeisesti seurausta siitä, että yhden lajin yksilöt saivat enemmän jälkeläisiä, jos niillä oli iso kieliluu, ja toisen lajin yksilöt olivat menestyksekkäämpiä, jos niillä oli isot kivekset.”

Knappin mukaan ajatus on pohdituttanut jo Charles Darwinin ajoista, mutta nyt tehty tutkimus ensi kerran osoittaa, että on olemassa vaihtokauppaa parittelua edeltävien äänentuotto-ominaisuuksien ja parittelua seuraavaan spermakilpailuun liittyvien ominaisuuksien välillä.

”Tutkimuksemme osoittaa, että Darwin oli todennäköisesti oikeassa, kun hän esitti että mölyapinoiden karjaisut ovat tärkeitä lisääntymisen kannalta.”

Tutkijat analysoivat kieliluun tilavuuden kymmenellä mölyapinalla, sosiaalisten ryhmien koon kahdeksalla lajilla ja mittasivat kivesten koon viidellä lajilla.

”Huomasimme, että urokset, joilla oli suuret kieliluut, sellaiset joilla on mahdollista tuottaa möreitä ääniä, elivät yhden uroksen ja muutaman naaraan haaremeissa”, Knapp sanoo.

Sitä vastoin mölyapinalajit, joiden urosten kieliluu oli pienempi ja kivekset suuremmat, elivät ryhmissä, joissa uroksia on useita.

Haaremeita muodostavat mölyapinat käyvät kovimman kilpailun ennen kuin pääsevät parittelemaan, ja siinä kilpailussa kova ääni palkitaan. Haaremin saatuaan ne eivät kuitenkaan tarvitse suuria kiveksiä, koska ne eivät joudu kilpailemaan siitä, kenen uroksen sperma onnistuu hedelmöittämään naaraan.

Jatkossa tutkijat pyrkivät selvittämään, esiintyykö heidän löytämänsä lajienvälinen käänteinen yhteys kieliluun ja kivesten koon välillä myös saman lajin yksilöiden välillä"

Lähde: Suomen Kuvalehti

Vierailija

Tulevana opettajana harmittaa, että tuota ei ehkä kannata kertoa luokassa möykkääville pojille :D pääsin vähän aikaa sitten seuraamaan yläkoulun tuntia ja pojat olivat kuin apinalauma.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat