Soija on vaarallista! Erityisesti lapsille ja POJILLE!
Soijaa kehutaan usein vuolaasti. Sitä kuvataan ravintoarvoltaan erinomaiseksi. Soija sisältää hyödyllisiä omega-3-rasvahappoja, isoflavonoideja, auttaa alentamaan kolesterolia jne. Lisäksi soijaa pidetään vaihdevuosista kärsivän naisen parhaana ystävänä.
Soijan ympärillä pyöriikin nykyään paljon rahaa. Kuluttaja on saatu vakuutettua soijan ihmeitä tekevistä vaikutuksista. Nykyään riittää kun menee lähikauppaan, niin sieltä löytyy soijasta valmistettua maitoa, jogurttia, juustoa… Tavallinen kuluttaja voi käyttää soijaa osana jokapäiväistä ruokavaliota. Terveystietoiset voivat käyttää soijasta tehtyjä valmisteita. Lihasmassaa kartuttavat sekoittavat palautusjuomaansa soijaproteiinia. Soijaa on siis joka lähtöön. Lue soijan väitetyistä hyödyistä: Ruokatieto, Vegetaristiseura, Alpro soya. Jos haluat tutustua myös kolikon toiseen puoleen, niin jatka lukemista.
Kaikkien hyvien terveysväittämien vastapainona on loputon viestitulva soijan haitoista. Yhtenä suurena ongelmana on soijan valmistus. Soijapapu sisältää luonnostaan monia haitallisia aineita, kuten fytiinihappoa, entsyymien toimintaa estäviä inhibiittoreja ja struumaa aiheuttavia goitrogeeneja. Nämä terveydelle haitalliset aineet tuhoutuvat pitkän käymisprosessin tuloksena. Tämä onkin ollut esim. Kiinassa perinteinen soijan valmistustapa vuosisatoja. Samalla soijapavun ravintoaineet vapautuvat ihmisravinnoksi sopivaan muotoon. Esimerkiksi soijan sisältämä sinkki ja kalsium eivät imeydy ilman perusteellista käymisprosessia, sillä fytiinihappo estää niiden imeytymisen. Käyneitä soijatuotteita ovat esim. miso, tempeh, natto. Niitäkin on perinteisesti käytetty Aasiassa maltillisesti, noin 30 g päivässä. Tämä soijan käyttötapa näyttäisi tosiaankin edistävän terveyttä.
Länsimaissa ovat asiat toisin. Meillä on havaittu aasialaisten syövän soijaa ja pysyvän suhteellisen terveinä. Johtopäätös: soija on hyväksi terveydelle - soijaa kaikille ja kaikissa eri muodoissa! Tämä ajattelutapa on johtanut siihen, että soijaa valmistetaan hyvin epäsuotuisalla tavalla. Pitkä käymisprosessi ei ole taloudellisesti kannattavaa. Tämän seurauksena on suurin osa marketeissamme olevista soijavalmisteista ihmisravinnoksi kelpaamattomia.
Ilman perinteistä käymisprosessia valmistetun soijan on havaittu aiheuttavan seuraavia terveysongelmia: ruoansulatusongelmat, alentunut immuniteetti, PMS, endometrioosi, alentunut hedelmällisyys miehillä ja naisilla, allergiat, ADHD, sydänsairaudet, syöpä, aliravitsemus, alentunut libido.
Fermentoimattoman soijan sisältämien haitallisten aineiden lisäksi soija sisältää suuria määriä kasviestrogeenejä, jotka saattavat häiritä normaalia hormonitasapainoa niin naisilla, miehillä kuin lapsilla.
Kasviestrogeenit ovat naishormonien kaltaisia yhdisteitä.
Kasviestrogeeneja on pidetty vaihdevuosioireista kärsivien naisten pelastuksena. Yksinkertaisen logiikan mukaan soijapavun kasviestrogeeneillä uskotaan osaltaan voivan korvata vähentynyttä hormonituotantoa. Tämän mahdollisen hyödyn vastapainona on kuitenkin pahoja haittavaikutuksia. Soija on mm. haitallinen kilpirauhaselle.
Soijan haitat ovat yhtä moninaiset kuin sen väitetyt hyödytkin. Itse en näe soijan käyttämiselle täällä pohjolassa minkäänlaista syytä. Meillä on iso valikoima erinomaisia turvallisia elintarvikkeita, joiden monipuolinen käyttäminen riittää vallan mainiosti terveyden ylläpitämiseen. Soija on ehkä maailman eniten kiistelty elintarvike. Ota huomioon, että soijaa ei olla läheskään aina edes luokiteltu elintarvikkeeksi. Kiinassa käytettiin soijakasvia vuosituhansia pelkästään maanparannukseen. Yhdysvaltain maatalousvirasto luokitteli soijan aina 1910- luvulle asti yksinomaan teollisuuden tuotteeksi!
Jos haluat välttää soijaa, niin suosittelen välttämään mahdollisimman paljon pitkälle jalostettuja tuotteita ja lukemaan tuoteselosteet perusteellisesti. Tämä sen takia, että soijaa on eri muodoissa hyvin monessa valmistuotteessa aina makkaroista jäätelöihin ja suklaan. Se on yhtä yleisesti käytössä kuin kovetettu kasvirasva. Nämä kaksi raaka-ainetta ovat elintarviketeollisuudella laajassa käytössä, koska ne ovat edullisia ja monikäyttöisiä - aidon ruoan korvikkeita.
Jos kaikesta huolimatta aiot käyttää soijatuotteita, niin pidä käyttömäärät maltillisina. Etsi käsiisi vain kaikkein laadukkaimmat, pitkän käymisprosessin avulla tehdyt luomu miso, tempeh tai natto. Esimerkiksi natton on todettu sisältävän K2-vitamiinia ja voimakkaita entsyymejä, jotka suojaavat tehokkaasti sydän- ja verisuonitaudeilta. K2-vitamiinia saat toki myös mm. hapankaalista, kananmunista, voista ja hapatetuista maitotuotteista.
Jos käytät soijaa sen sisältämän runsaan proteiinin takia, voisit harkita sen vaihtamista hamppuproteiiniin. Sitä saa nykyään lähes kaikista luontaistuotekaupoista ja vastaavista. Muita hyviä kasviperäisiä proteiinilähteitä ovat esimerkiksi pähkinät ja palkokasvit, kuten: herneet, härkäpavut ja linssit.
Kommentit (73)
Suurin osa soijastahan menee karjan rehuksi. Eli ne eläimet, joita täällä meillä syödään, on kasvatettu tuolla mainitulla kamalalla soijalla ja pahat ainekset ovat päätyneet lihaan.
Tämä ei ole tieteellinen artikkeli, mutta tämän blogikirjoituksen linkeistä voi päästä eteenpäin aiheeseen tutustuttaessa:
http://ruohikolla.blogspot.com/2010/07/soijamyytit-tyrmataan.html
...joissa olisi "havaittu" tällaista, ei ole koskaan löytynyt. "Havaittu" tarkoittaa, että "huhuja liikkuu".
Suomessa tehty HYVÄÄ tutkimusta
mutta ainahan sitä "tietoa" saa kaikkialta kun ei vaan tarvitse itse ottaa asioista selvää...
t. toinen kivekseni tippui juuri pois APUA se johtui soijasta!
yksi pojistani joi soijakorviketta pitkään, koska oli allerginen maidolle, ja erittäin hyvin kasvoi sillä valmisteella. Eikä ole myöskään erityisen tyttömäiseksi muuttunut, joten taitaapi olla höpöhöpöä ap:n jutut. Tässä on vähän täysjärkisempi näkemys soijasta käytävään nettihöpinään.
..
Christa Novelli (Master of Public Health)
Another problem that I have found in looking at the research cited by the detractors of soy is that one can come to a conclusion that is at complete odds with the research you are citing by reading just the abstract of an article. For instance, the WAPF has a link on their website that purports to show the dangers of soy by citing a large number of research studies with direct quotes drawn from the abstracts of these published articles. One example includes a study of soy formula published in the American Journal of Clinical Nutrition in 1998 [1]. On the WAPF site, pieces of the abstract are quoted stating that the researchers found significantly elevated plasma isoflavone levels (plant estrogens found in the blood stream) of infants fed soy-based formula and that this may exert long-term health effects for these infants. What one would find, if he bothered to read the entire article, was that the researchers found health benefits (i.e. – “effects”) for children with increased levels of isoflavones in their blood stream – the exact opposite of what WAPF is attempting to assert.
Similarly, this same site, as well as a number of others such as theomnivore.com and bullz-eye.com, mentions numerous articles that found that soy consumption by males reduces serum (blood) testosterone levels [2] [3] [4]. These studies are cited in online articles with titles like: Soy lives up to its reputation as the breakfast of weenies. WAPF quotes one of the abstracts [3] as testifying that “replacement of meat protein with soyabean protein, as tofu, may have a minor effect on biologically-active sex hormones which could influence prostate cancer risk.” [Emphasis mine] What the term “influence” in the study findings actually meant was reduce, not increase risk. In addressing a similar study [4], WAPF casts doubt on the authors of the study when it questions why they focused on their findings that consuming soy reduced the risk of prostate disease and arteriosclerosis, but failed to note that “testosterone levels fell in the volunteers eating soy but researchers did not stress this alarming finding in their conclusion.” There was no reason for the authors to consider a reduction in testosterone an “alarming finding.” In fact, the reduction in testosterone levels was likely the reason for the reduction in disease risk much the same as reduced estrogen in the blood stream of women reduces breast cancer risk.
käytetään paljon soijaa! Ja varmaan sitten kouluissakin. Voi paska : (
Itsekin luin tämän todella mielenkiintoisen artikkelin etsiessäni lisätietoa soijasta. Aika vaikuttavaa tekstiä!
Soijaa löytyy elintarvikkeista todella laajasti. Olen mukana hopottajien suosittelukampanjassa, ja kun Keijuriinia nyt testaamme, niin halusin vähän selvittää tuotteen soijattomuutta. Mitä Keijuriinin soijaton-täppä siis tarkoittaa? Tämän artikkelin valossa terveellisempää leivän päällistä niin lapsille kuin aikuisillekin! Soijattomuus siis plussana kaiken muun hyvän päälle, kuten kotimaisuus, lisäaineettomuus ja säilöntäaineettomuus.
http://www.keijuriini.fi/etusivu
Itsekin luin tämän todella mielenkiintoisen artikkelin etsiessäni lisätietoa soijasta. Aika vaikuttavaa tekstiä!
Soijaa löytyy elintarvikkeista todella laajasti. Olen mukana hopottajien suosittelukampanjassa, ja kun Keijuriinia nyt testaamme, niin halusin vähän selvittää tuotteen soijattomuutta. Mitä Keijuriinin soijaton-täppä siis tarkoittaa? Tämän artikkelin valossa terveellisempää leivän päällistä niin lapsille kuin aikuisillekin! Soijattomuus siis plussana kaiken muun hyvän päälle, kuten kotimaisuus, lisäaineettomuus ja säilöntäaineettomuus.
http://www.keijuriini.fi/etusivu
[quote author="Vierailija" time="09.02.2012 klo 12:28"]
Soijaa kehutaan usein vuolaasti. Sitä kuvataan ravintoarvoltaan erinomaiseksi. Soija sisältää hyödyllisiä omega-3-rasvahappoja, isoflavonoideja, auttaa alentamaan kolesterolia jne. Lisäksi soijaa pidetään vaihdevuosista kärsivän naisen parhaana ystävänä.
Soijan ympärillä pyöriikin nykyään paljon rahaa. Kuluttaja on saatu vakuutettua soijan ihmeitä tekevistä vaikutuksista. Nykyään riittää kun menee lähikauppaan, niin sieltä löytyy soijasta valmistettua maitoa, jogurttia, juustoa… Tavallinen kuluttaja voi käyttää soijaa osana jokapäiväistä ruokavaliota. Terveystietoiset voivat käyttää soijasta tehtyjä valmisteita. Lihasmassaa kartuttavat sekoittavat palautusjuomaansa soijaproteiinia. Soijaa on siis joka lähtöön. Lue soijan väitetyistä hyödyistä: Ruokatieto, Vegetaristiseura, Alpro soya. Jos haluat tutustua myös kolikon toiseen puoleen, niin jatka lukemista.
Kaikkien hyvien terveysväittämien vastapainona on loputon viestitulva soijan haitoista. Yhtenä suurena ongelmana on soijan valmistus. Soijapapu sisältää luonnostaan monia haitallisia aineita, kuten fytiinihappoa, entsyymien toimintaa estäviä inhibiittoreja ja struumaa aiheuttavia goitrogeeneja. Nämä terveydelle haitalliset aineet tuhoutuvat pitkän käymisprosessin tuloksena. Tämä onkin ollut esim. Kiinassa perinteinen soijan valmistustapa vuosisatoja. Samalla soijapavun ravintoaineet vapautuvat ihmisravinnoksi sopivaan muotoon. Esimerkiksi soijan sisältämä sinkki ja kalsium eivät imeydy ilman perusteellista käymisprosessia, sillä fytiinihappo estää niiden imeytymisen. Käyneitä soijatuotteita ovat esim. miso, tempeh, natto. Niitäkin on perinteisesti käytetty Aasiassa maltillisesti, noin 30 g päivässä. Tämä soijan käyttötapa näyttäisi tosiaankin edistävän terveyttä.
Länsimaissa ovat asiat toisin. Meillä on havaittu aasialaisten syövän soijaa ja pysyvän suhteellisen terveinä. Johtopäätös: soija on hyväksi terveydelle - soijaa kaikille ja kaikissa eri muodoissa! Tämä ajattelutapa on johtanut siihen, että soijaa valmistetaan hyvin epäsuotuisalla tavalla. Pitkä käymisprosessi ei ole taloudellisesti kannattavaa. Tämän seurauksena on suurin osa marketeissamme olevista soijavalmisteista ihmisravinnoksi kelpaamattomia.
Ilman perinteistä käymisprosessia valmistetun soijan on havaittu aiheuttavan seuraavia terveysongelmia: ruoansulatusongelmat, alentunut immuniteetti, PMS, endometrioosi, alentunut hedelmällisyys miehillä ja naisilla, allergiat, ADHD, sydänsairaudet, syöpä, aliravitsemus, alentunut libido.
Fermentoimattoman soijan sisältämien haitallisten aineiden lisäksi soija sisältää suuria määriä kasviestrogeenejä, jotka saattavat häiritä normaalia hormonitasapainoa niin naisilla, miehillä kuin lapsilla.
Kasviestrogeenit ovat naishormonien kaltaisia yhdisteitä.
Kasviestrogeeneja on pidetty vaihdevuosioireista kärsivien naisten pelastuksena. Yksinkertaisen logiikan mukaan soijapavun kasviestrogeeneillä uskotaan osaltaan voivan korvata vähentynyttä hormonituotantoa. Tämän mahdollisen hyödyn vastapainona on kuitenkin pahoja haittavaikutuksia. Soija on mm. haitallinen kilpirauhaselle.
Soijan haitat ovat yhtä moninaiset kuin sen väitetyt hyödytkin. Itse en näe soijan käyttämiselle täällä pohjolassa minkäänlaista syytä. Meillä on iso valikoima erinomaisia turvallisia elintarvikkeita, joiden monipuolinen käyttäminen riittää vallan mainiosti terveyden ylläpitämiseen. Soija on ehkä maailman eniten kiistelty elintarvike. Ota huomioon, että soijaa ei olla läheskään aina edes luokiteltu elintarvikkeeksi. Kiinassa käytettiin soijakasvia vuosituhansia pelkästään maanparannukseen. Yhdysvaltain maatalousvirasto luokitteli soijan aina 1910- luvulle asti yksinomaan teollisuuden tuotteeksi!
Jos haluat välttää soijaa, niin suosittelen välttämään mahdollisimman paljon pitkälle jalostettuja tuotteita ja lukemaan tuoteselosteet perusteellisesti. Tämä sen takia, että soijaa on eri muodoissa hyvin monessa valmistuotteessa aina makkaroista jäätelöihin ja suklaan. Se on yhtä yleisesti käytössä kuin kovetettu kasvirasva. Nämä kaksi raaka-ainetta ovat elintarviketeollisuudella laajassa käytössä, koska ne ovat edullisia ja monikäyttöisiä - aidon ruoan korvikkeita.
Jos kaikesta huolimatta aiot käyttää soijatuotteita, niin pidä käyttömäärät maltillisina. Etsi käsiisi vain kaikkein laadukkaimmat, pitkän käymisprosessin avulla tehdyt luomu miso, tempeh tai natto. Esimerkiksi natton on todettu sisältävän K2-vitamiinia ja voimakkaita entsyymejä, jotka suojaavat tehokkaasti sydän- ja verisuonitaudeilta. K2-vitamiinia saat toki myös mm. hapankaalista, kananmunista, voista ja hapatetuista maitotuotteista.
Jos käytät soijaa sen sisältämän runsaan proteiinin takia, voisit harkita sen vaihtamista hamppuproteiiniin. Sitä saa nykyään lähes kaikista luontaistuotekaupoista ja vastaavista. Muita hyviä kasviperäisiä proteiinilähteitä ovat esimerkiksi pähkinät ja palkokasvit, kuten: herneet, härkäpavut ja linssit.
[/quote]
Sen sijaan että lietsot huuhaata ja nostelet vanhaa ketjua, suosittelen lukemaan ihan oikeasti aiheesta. Kattavaa _tutkimus_ tietoa aiheesta löytyy esim. vegaaniliiton sivulta. Ellet siis itse osaa etsiä netistä - olettaen että taito tutkimuksen lukemiseen on tallella.
Toki jos haluaa lukea mitä vaan kuraa aiheesta ja perustaa näkemyksensä sille, niin siitä vaan, mutta ei sitä kyllä faktaksi kannata mennä sanomaan.
Miksi ihmiset eivät tajua syödä luonnollista, käsittelemätöntä ruokaa? Se on turvallisinta.
Mä oon sitä mieltä, että jos alettaisiin tutkimaan kaikki mahdolliset aineet mitä ihminen voi syödä, niin varmasti kaikissa olisi jotain mikä ois ihmiselle haitaksi. Tuskin se soija siellä kaupassa ois hyllyllä myynnissä, jos ois oikeasti niin haitaksi. Itse ainakin jatkan soijatuotteiden käyttämistä (ja puhun kännykkään ja syön ranskalaisia) niin kauan kun on mahdollista, paljon kiinnostaa haittavaikutukset.Tästä maailmasta kuitenkaa kukaan ole selvinnyt hengissä ja syöpä taitaa olla aika yleinen sairaus.
Meillä kun poika allerginen maidolle niin testasin soijamaitoa...siitäpä vasta vatsanväänteet saikin. Testasin 3 kertaa kun en ollut uskoa, mutta joka kerta tuli kipeäksi. Eli ei soijatuotteita meille!
maitoallergiselle määrättiin soijamaito. Joo, minut leimattiin mielisairaaksi.
Voitiko ap kertoa, mistä noita pitälle fermentoituja soija tuotteita voisi ostaa?
V.1998 tehty tutkimus osoitti, että soijaäidinmaidonkorviketta päivittäin saavat lapset joutuvat 6-10 kertaa voimakkaamman hormonipommituksen kohteeksi kuin soijaruokia syövät aikuiset. On arvioitu, että yksinomaan soijamaidolla ravittu vauva saa soijan isoflavonien muodossa päivittäin estrogeeniä ainakin viiden ehkäisypillerin verran (New Zeeland Medical Journal, 1995). Noin 25% pullomaidolla ruokituista amerikkalaislapsista saa soijamaitoa äidinmaidonkorvikkeena, ja kasviestrogeenien vaikutus alkaa jo näkyä tilastoissa. Melko tuore tutkimus (Pediatrics, 1997) osoittaa, että huolestuttava määrä tyttöjä tulee murrosikään normaalia paljon aikaisemmin. Yhdellä prosentilla kaikista tytöistä esiintyy rintojen kasvua ja häpykarvoitusta jo alle 3-vuotiaana; 8-vuotiaana 14,7 %:lla valkoihoisista tytöistä ja melkein 50%:lla Amerikan mustaihoisista tytöistä oli yksi tai molemmat näistä tunnusmerkeistä. Soijaäidinmaidonkorvike on toisessakin tutkimuksessa todettu liian varhaisen seksuaalisen kehittymisen tärkeimmäksi ravintoon liittyväksi tekijäksi (Puerto Rico Premature Thelarche –tutkimus 1986).
Myös lehmänmaito sisältää estrogeenia. Tätä keskustelua on vatvottu iät ja ajat, ja netti on pullollaan kaikenlaisia epämääräisiä lähteitä. Suosittelen lukemaan esim. yliopistojen tai lääketieteellisten aikakauslehtien julkaisuja.