Jouluruokia allergikoille? Tässä heti yksi: perunalaatikko!
En ole vielä itse kokeillut, mutta aion kyllä. Kauramaidon voinee korvata soija-/riisi tms. maidolla. Vehnäjauhonkin voinee korvata esim. maissijauhoilla. Toki jos kokeneempia kokkaajia löytyy niin kertokaa onnistuuko erikoisimmilla aineksilla. Meille olisi kuitenkin tärkeää, että myös pikku neiti saisi edes samannäköistä ruokaa kuin muutkin.
Imelletty perunalaatikko
Ainekset
1 pussi (400 g) Oolannin Perunasoseainesta
2 dl kauramaitoa
2 dl vettä
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
4 dl kauramaitoa
Pinnalle:
Sinistä Keiju-margariinia
2-3 rkl siirappia
Ohjeet:
Valmista muusi pakkauksen ohjeen mukaan, mutta ilman suolaa ja rasvaa! Sekoita vähän jäähtyneeseen muusiin vehnäjauhot. Anna imeltyä peitettynä huoneenlämmössä noin 3 tuntia. Lisää suola ja maito. Kaada löysähkö seos voideltuun uunivuokaan. Laita pinnalle rasvanokareita ja valuta päälle siirappiraitoja. Kypsennä uunissa 150 asteessa noin 3 tuntia. Alkuper. resepti: http://www.oolannin.fi/oolannin_reseptit.asp?r=46
Kommentit (10)
Myllyn Paras -merkiltä löytyy monenlaista torttu- ja torttutaikinapakastetta ilman maitoa ja munaa. Annas Original -piparit ovat myös hyviä.
Onko joku kokeillut maidotonta riisipuuroa? Että korvaisi maidon vaikkapa sillä " riisijuomalla" tai mikä sen nimi nyt onkaan. Tuliskohan puuron makuista? Ainakin sain perunamuussin tehtyä tuolla riisijuomalla ja ihan hyvä muussi tuli.
Teen lapselle riisipuuron aina riisihiutaleista ja vedestä. Varmasti käy myös riisimaito tms. Mutta tosiaan hiutaleita suosittelen, jos teet ilman maitoa. On paljon helpompaa ja nopeampaakin.
Riisipuuro onnistuu siis risimaidolla, sekä hellalla että uunissa että mikrossa. Mikrossa tulee kaikkein valkoisinta, uunissa tulee hiukkasen punertavaa. Maku on hyvä, kuin tavallisessa riisipuurossa. Tenyt olen pussin ohjeen mukaan.
Riisippuuron voi myös tehdä esim luumumehuun, marjamehuun ym nesteeseen. Tulee hyvää! Olen näin tehnyt maidottomalle keliaakikolle.
Toissapäivänä juuri tein riisipuuroa riisijuomaan. Muutoin siis kuten normaalisti, mutta maidon korvasin riisijuomalla. Ei hyvä :( Vaikka haudutin ruokaa 1.5 tuntia (!!!!), ei olomuoto muuttunut velliä kummemmaksi. Ihan käsittämätöntä! Olen aikaisemminkin törmännyt tähän samaan ongelmaan (uunipuurot, mikropuurot) ja nyt ajattelinkin seuraavaksi kokeilla kaurajuomia jotka ainakin mikroon tehdyssä puurossa tuntuisi toimivan paremmin.
Gerbera:
Onko joku kokeillut maidotonta riisipuuroa? Että korvaisi maidon vaikkapa sillä " riisijuomalla" tai mikä sen nimi nyt onkaan. Tuliskohan puuron makuista? Ainakin sain perunamuussin tehtyä tuolla riisijuomalla ja ihan hyvä muussi tuli.
Joku jo mainitsikin, että riisihiutaleista (vrt. kaurahiutaleet yms) tulee todella hyvää riisipuuroa. Meillä se tehdään aina riisimaitoon, joko mikrossa tai kattilassa. Mikrossa tehdessä laitan kyllä nestettä reilummin kuin pakkauksen ohjeessa sanotaan, niin tulee pehmeämpää. Saattaa vetää liisteriköntiksi jos nestettä on liian vähän.
Lanttu- ja porkkanalaatikot näyttävätkin olevan helposti tehtävissä moniallergisellekin. Meillä tosin mummot ovat luvanneet tehdä lapsellemme kyseiset laatikot. Ruskeat joulupiparit onnistuvat myös oikein hyvin keliaakikko, muna, maito rajoitteiselle, kun käyttää gluteenittomia jauhoseoksia vehnäjauhon tilalla. Siirappia me emme ole karsineet, koska sen sisältämä mahdollinen vehnämäärä on ilmeisesti aika pieni.
Hyvää joulua kaikille allergiaperheille!!
Alona
Valmiista lanttusoseesta:
1 kg lanttusosetta
2 dl kaurakermaa
1 dl korppujauhoja
3 rkl Sin. keijua
1 dl siirappia
Aineet sekoitetaan ja laitetaan uuniastiaan. Päälle hieman korppujauhoja. Uuniin 1-1,5 tunniksi 175 asteeseen. Nam.
riisiä
porkkanasosetta
riisijuomaa
suolaa
hyvää tuli
riisipuuro:
riisiä
vettä
riisijuomaa
hyvää tuli, keitin saman verran kun tavallista riisipuuroakin.
sokeria sekaan niin nam :D
Tässä käytin valmista porkkanasosetta porkkanoiden sijaan. Keitinveden korvasin kauramaidolla. Muskotin jätin pois. Älyttömän helppo ohje, ei tarvinnut edes riisipuuroa keittää tätä varten. Tuli muuten hyvää, mutta tarttui vähän foliovuoan reunoihin kiinni (olin voidellut rypsiöljyllä).
Porkkanalaatikko
1½ kg porkkanaa
4 dl mannasuurimoita
2 tl siirappia
1½ rkl pansuolaa
½ tl valkopippuria
1 tl jauhettua inkivääriä
½ tl muskottia
4 dl kauramaitoa
1 dl porkkanan keitinvettä
korppujauhoja pinnalle
Kuori, paloittele ja keitä porkkanat. Soseuta ne, kun ne ovat kypsiä. Sekoita porkkanasose, mannasuurimot, kauramaito ja mausteet ja kaada seos voideltuun vuokaan. Ripottele pinnalle reilusti korppujauhoja ja painele pinta kauniiksi esim. haarukalla. Paista 175 asteessa 1½ - 2 tuntia.