Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Kokeille/kokkaajille kysymyksiä Jamie Oliveria tuijotettuani

Vierailija
17.01.2013 |

Jamie Oliver laittoi granitaa pakastimeen posliinivadilla (ei se normaali palstasuosikkijuttu, vaan ruokavati). Olen luullut, että vati halkeaa pakastimessa. Miksi näin ei tapahtunut?



Kyllä, varmasti tyhmä kysymys.



Toinen kysymys: kokki ottaa tulikuuman, grillipaahdetun vuoan uunista ja laittaa sen pöydälle tai pöytäliinalle. Olen kuvitellut, että pöytä pitää suojata pannunalusella, jos ruoka on kuumaa. Onko tuohon jokin sääntö? Alle 400-asteiset ruokavadit voi iskeä mihin tahansa? Pöytä ei pala vatien alla. Mystistä.



Epäilemättä vielä tyhmempi kysymys, mutta osaisiko joku selittää tilanteen/-t?

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 |
17.01.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

tai yksinkertaisimmillaan sellaisten tuotteiden valintaa, jotka soveltuvat tuohon käyttöön.



Posliini kestää pääsääntöisesti pakkasessa. Onhan ulkona monissakin paikoissa kaakelia, eikä rakennustyömailla talvipakkasilla järjestetä posliineille tai muille lämmintä säilytyspaikkaa. Jos posliiniastiassa on jäätyessään laajenevaa vettä ja reunat ovat suorat pystyt, silloin se neste voi aiheuttaa halkeamisen. Toinen mahdollisuus on heikkolaatuinen posliini. Joka tapauksessa kylmässä monella materiaalilla tapahtuu kylmähaurastumista, jolloin pienet iskut voivat helpommin rikkoa esineen. Mm. teräs luokitellaan kylmähaurauden mukaan. Suomessa käytetään lähes pelkästään koviakin pakkasia kestäviä teräksiä, autoissa samaten, mutta vaikka Turkissa valmistettu takorautainen esine saattaakin talvipakkasella hajota pienestä kopautuksesta.



Pöydän suojaaminen riippuu, mistä materiaalista se on tehty ja miten se on käsitelty. Teräs ei nyt helposti kärsi. Puu saattaa tummua. Eri kankaat kestävät eri tavalla lämpötiloja. Jos pöytäliinassa on yhtään muovia, se varmasti kärsii, kun kuumasta uunista nostaa astian. Puuvilla taitaa kestää paljon paremmin. Lisäksi vuoan pohjat johtavat eri tavoin lämpöä, hyvin eristävät tassukat pohjassa saattavat johtaa niin vähän lämpöä alustaansa, ettei se ihan samalla tavalla vaurioidu.



Päällimmäisenä luulisin kuitenkin, että Jamie Oliver on ammattikokki. Missä tahansa ammatissa tapahtuu joka tapauksessa materiaalihävikkiä ja kokilla astioita hajoaa tai pöytäliinat kärsii. Sillä pienellä lisällä materiaalihävikkiä ei välttämättä ole mitään merkitystä Jamielle.

Vierailija
2/2 |
18.01.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

ei ole koskaan mitään haljennut.



Ja se tarvitaanko pannunalusta pöydän ja vuoan tai kattilan väliin riippuu ihan pöydän materiaalista. Jollekin muoviselle halpapöydälle ei todellakaan kannata laittaa. Joihinkin puulaatuihinkin voi jäädä tummemmat jäljet. Joihinkin taas ei. Marmoripöytä kestää loistavasti jne. Itse laitan pannunalusen jo likaantumisen estämisen takia, vaikka pöytämateriaali onkin kestävä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: neljä kahdeksan seitsemän