Minkälaista ruokaa se Curry on? ev.
Kommentit (10)
Sanalla curry on montakin merkitystä, mutta tunnetuimmat ovat 1) maustesekoitus ja 2) mausteinen kastike. Ruokaa sanotaan canacurryksi, kalkkunacurryksi, possucurryksi jne. sen mukaan, mitä lajia sattumia siinä on. Tietysti on myös kasviscurryja. Useimmiten curryssa on mukana mausteina ainakin kurkumaa, josta sen keltainen väri tulee, lisäksi jeeraa, sinapinsiemieniä, korianterinsiemeniä ym. Kyseinen ruoka/maustesekoitustyyppi on kotoisin Intian ja Afganistanin tienoilta.
Sen kanssa syödään useimmiten riisiä, mutta voi sen kanssa vaikka perunamuusia vetää. Ihan samoin kuin jauhelihakastikkeen voi tarjota perunan, riisin tai makaronin kanssa.
Curry on rakastettua ruokaa ympäri maailman, myös Japanissa jossa kehiteltiin siitä makeampi, miedompi versio. Yksi suosikkiruokani onkin japanilainen "kareeraisu"(curry rice), jossa on mm. hunajaa ja omenaa kastikkeessa sekä vain vähän tulisuutta. Tarjoillaan valkoisen riisin kera, nam.
Sen kanssa syödään useimmiten riisiä, mutta voi sen kanssa vaikka perunamuusia vetää. Ihan samoin kuin jauhelihakastikkeen voi tarjota perunan, riisin tai makaronin kanssa.
Joko riisia tai leipaa (naan, chapatti, paratha) jolloin leipaa kaytetaan aterimena. Curry on ruokalaji, ei kastike.
siirtomaaisäntien kehittämä kuiva maustesekoitus, jonka tarkoitus oli helpottaa intialaistyylisten ruokalajien tekemistä kotona Euroopassa.[1] Alun perin sana tulee tamilin kielen sanasta kari, joka tarkoittaa kastiketta,[2] ja kuvasi tyypillisiä eteläintialaisia liha- tai kasvisruokalajeja, joita syödään riisin kanssa. Nimeä käytetään myös eteläintialaisista maustesekoituksista, joissa on currylehtiä.
Curryn reseptit vaihtelevat suuresti. Tyypillisiä curryn ainesosia ovat kuitenkin korianterin siemenet, kurkuma, jeera eli juustokumina, ruskeat sinapinsiemenet, kardemumma, muskotti, chili, kaneli ja laakerinlehti. Ominaisen värinsä se saa maustekurkumasta.[3][1]
Britit käyttävät sanaa curry kuvaamaan mitä tahansa intialaista ruokalajia[4], samaan tyyliin kuin Suomessa kaikenlaista pastaa on aiemmin sanottu makaroniksi. Curry-ruokia voidaan pitää ennemminkin eurooppalaisena versioina intialaisista ruokalajeista kuin oikeina intialaisina perinneruokina. Esimerkiksi tandoori-uuneja on harvassa intialaisessa kodissa, joten tandoorikana tai naan-leipä eivät ole intialaista kotiruokaa.[2]
Sanan alkuperä on tamilin kielen kari, jonka brittiläiset siirtomaaisännät halusivat kirjoittaa curry. Kari tarkoittaa kastiketta, ei siis jotakin tiettyä makua. Kari on kastiketta + kasviksia, lihaa, kalaa jne.
Currypulveri on brittien keksimä oikotie saada ruokaan haluttu maku. Intialainen kokki voi käyttää kymmentä maustetta, britti yrittää selvitä yhdellä sekoituksella. Osa Suomessakin myytävistä currypulvereista on hyviä, osa aivan luokatonta roskaa, jossa on käytetty vain halvimpia nausteita.
Lähemmäs alkuperäisiä Intian makuja pääsee, kun käyttää pulverin sijasta tahnaa eli Curry Pastea.
Sanan alkuperä on tamilin kielen kari, jonka brittiläiset siirtomaaisännät halusivat kirjoittaa curry. Kari tarkoittaa kastiketta, ei siis jotakin tiettyä makua. Kari on kastiketta + kasviksia, lihaa, kalaa jne.
Currypulveri on brittien keksimä oikotie saada ruokaan haluttu maku. Intialainen kokki voi käyttää kymmentä maustetta, britti yrittää selvitä yhdellä sekoituksella. Osa Suomessakin myytävistä currypulvereista on hyviä, osa aivan luokatonta roskaa, jossa on käytetty vain halvimpia nausteita.
Lähemmäs alkuperäisiä Intian makuja pääsee, kun käyttää pulverin sijasta tahnaa eli Curry Pastea.
ilman garam masalaa ei onnistu.
onko se jotain curryllä maustettua liha- vai kanaruokaa? sisältyykö siihen aina riisiä?