Miten teet hyvää sämpylää?
Itse saan aikaiseksi kovia kuivia palleroita,jotka eivät maistu hyvältä kun lämpimänä
Kommentit (8)
Samanlaisia olivat omani aikanaan, samoin kaikkien tuttujeni leipomukset. Niistä ei ole syötäväksi kuin juuri uunituoreena.
Minä onnistun pullien leivonnassa, mutta sampylöitä en meinaa saada kunnollisiksi.
Onko niin, että sämpylätaikinan pitäisi periaattessa olla löysempää kuin pullataikinan? Mutta miten sämpylöitä voi alustaa sitten kunnolla? Koneita en käytä. Saako sämpylätaikinasta tulla yhtä tiukkaa kuin pullataikinasta?
Auttakee uusavutonta!
8 dl vettä
2 pussia kuivahiivaa
2 tl suolaa
2 rkl sokeria/hunajaa/siirappia
2 dl kaurahiutaleita/ruishiutaleita/ neljän viljan hiutaleita
2-3 Rkl vehnäleseitä
1 dl pellavansiemeniä
2 dl ruisjauhoja
vehnäjauhoja varmaan n. 10 dl (en mittaa yleensä aineita, kun olen jo niin kokenut leipuri)
ja öljyä niin, että taikina irtoaa kädestä.
Anna kohota riittävästi ja pyörittele sämpylät uunipellille. Voitele vedellä ja paista 200 asteessa uunista ja sämpylöiden koosta riippuen 12-15 min.
mulla on tullut tuolla kehittelemälläni ohjeella tosi hyviä sämpylöitä, ei ollenkaan kovia ja kuivia. Mutta taikinaan saa laittaa oikeasti ihan reippaasti sitä öljyä.
siitä taikinasta melko löysää mutta vaivaa hyvin ja kohota 2 kertaa.
puoli litraa punaista hyla-maitoa
50 g hiivaa
1 rkl sokeria
puoli ruokalusikallista suolaa
50 g voita
desi auringonkukansiemeniä
desi unikonsiemeniä
puolet sämpyläjauhoja, puolet vehnäjauhoja (noin)
sekoita suola ja hiiva, anna niiden sulaa keskenään. lisää sekaan lämmitetty 37-asteinen maito ja sokeri. laita sekaan puolet jauhoista ja anna koneen (mulla kenwood major, sitä myös suosittelen) useita minuutteja. heitä sekaan lämmin voi, huom. ei nestemäinen. heitä perään siemenet ja jauhoja vielä tarvittava määrä, kone vaivaa täysiä koko ajan.. taikina on valmis sitten kun se irtoilee kulhon reunasta vähän.
nää ei kai oo terveellisiä, ku on punasta maitoa ja voita ja sokeriakin, suolaakin kai liikaa... mutta nää on niin hyviä... ja meillä on ihan tervettä ja normaalipainosta porukkaa :)
jätän sen jääkaappiin yöksi. Aamulla pyöritän pallerot pellille ja annan nousta, sit uuniin. Saa tunnissa tuoreita ja ihanan makuisia sämppäreitä aamiaiseksi.
0,5l vettä
1 pussi kuivahiivaa
2 tl suolaa
loraus oliiviöljyä
sopivasti pellavansiemenrouhetta
1dl grahamjauhoja
vehnäjauhoja sopivasti
Ja joskus nokkosta/kurpitsansiemeniä/porkkanaraastetta/juustoraastetta tai mitä milloinkin kaapista löytyy.
Huolellinen vaivaaminen on kaiken a ja o, ettei tule sellaisia mitkä murenee syödessä.
Kunnon kohotus liinan alla ja toinen kohotus pellillä leivottuna ennen uuniin laittoa.
Uunissa vain sen aikaa että ovat vaalean/kullanruskeita, ei tummia. Siitä koriin ja liina heti päälle, niin "höyrystyvät" siellä pehmeäksi eivätkä ole korppuja.
Näitä sämpylöitä ainakin menee aina just niin paljon kun vaan tekis ja aina on kehuttu.