Haaveilijan ja odottajan vitamiineista
Heip,
Suunnitellaan, et syksyllä aloitettaisiin lisääntymisen yritys :) Nyt jo pohdiskelen vitamiineja yms., koska niistä puhutaan joka puolella. Välillä kuulee puhuttavan, että ns. raskausvitamiinien syönti pitäis aloittaa jo selkeästi ennen raskautumista. Joskus taas sanotaan et sit vasta kun on tärpännyt. Kysyisinkin teiltä, jotka vitamiineja olette purkista napsineet:
- missä vaiheessa aloitit niiden syönnin (jo etukäteen vai vasta raskauduttuasi)?
- mitä vitamiinivalmistetta söit/syöt?
Kommentit (7)
Niin, tuo onkin hankala kysymys. En osaa sanoa kuinka terveellisesti onnistun syömään, vaikka pyrkimys siihen toki on. Mut esim. suositeltu puoli kiloa kasviksia päivässä ei kyllä toteudu ja varmaan hedelmiäkin liian vähän.. En siis oikein tiedä.
Jos syöt perusterveellisesti, niin et tarvitse kuin d-vitamiinia ja foolihappoa. Jos syöt huonosti, niin sitten mukaan muutakin.
D-vitamiinia kannattaa syödä aina ja foolihappo kantsii aloittaa viimeistään silloin kun yritys alkaa.
ei tarvitse tosiaan huolehtia kuin d-vitamiinista ja foolihaposta. Odotusaikana kehittyvän lapsen hermosto hyötyy kalaöljystä. Jos suvussa on taipumusta atooppiseen ihoon tai muihin iho-ongelmiin, kannattaa syödä myös mustaherukansiemenöljyä ja aloittaa ne viimeistään 5. raskauskuukaudella. Meillä kaksi lasta, joilla samantyyppinen iho, mut kakkosen kohdalla söin tuota siemenöljyä, ja hänellä on ollut huomattavasti vähemmän iho-oireita kuin esikoisella, siis sihan silmiinpistävän vähän näppylöitä ja ihottumaa, joten meillä toi on toiminut. Jostain syystä myös raskausajan akne helpotti kun aloin syömään noita öljyjä, en tiedä onko sattumaa vai ei.
Kiitos viestistä! Mustaherukansiemenöljystä en ole koskaan kuullutkaan, täytyypä selvitellä sitäkin :)
ei tarvitse tosiaan huolehtia kuin d-vitamiinista ja foolihaposta. Odotusaikana kehittyvän lapsen hermosto hyötyy kalaöljystä. Jos suvussa on taipumusta atooppiseen ihoon tai muihin iho-ongelmiin, kannattaa syödä myös mustaherukansiemenöljyä ja aloittaa ne viimeistään 5. raskauskuukaudella. Meillä kaksi lasta, joilla samantyyppinen iho, mut kakkosen kohdalla söin tuota siemenöljyä, ja hänellä on ollut huomattavasti vähemmän iho-oireita kuin esikoisella, siis sihan silmiinpistävän vähän näppylöitä ja ihottumaa, joten meillä toi on toiminut. Jostain syystä myös raskausajan akne helpotti kun aloin syömään noita öljyjä, en tiedä onko sattumaa vai ei.
Toki suosittelen minäkin D-vitamiinia ja foolihappoa jos tuntuu, ettei suositus tule ruoalla täyteen, mutta erikoisena pidän ajatusta, että otetaan pillerit purkista kun ei "viitsitä" sydä kasviksia puolta kiloa päivässä.
Oikean ruoan vitamiinit ja kivennäisaineet kuitenkin imeytyvät tehokkaimmin eikä vaaraa yliannostuksesta ole. Suomessa normaalia ruokaa syövä saa riittävästi kaikkia vitamiineja ja hivenaineita ruoasta, paitsi D-vitamiinia (ja osa naisista rautaa).
Päin vastoin uusimmat tutkimukset osoittavat, että purnukkavitamiinien syönnistä ei ole hyötyä, paremminkin haittaa (ei koske sitä D-vitamiinia, sen on osoitettu olevan hyödyllinen).
Panosta siis terveelliseen, laadukkaaseen ruokaan. Pidä sokeri ja tyhjät kalorit minimissä, nauti rasvat pehmeinä ja syö viikottain kalaa. Kasviksille ei ole ylärajaa.
Kiitos sinulle myös!
Ongelma onkin juuri se, etten tiedä tuleeko suositukset nykyisellä ruokavaliollani täyteen vai ei! Kalaa syön varmasti viikoittain useampana päivänä. Sokereita tuskin liikaa (en kyllä siitäkään varma) koska en syö herkkuja juurikaan tai limuja yms. Tyhjät kalorit...en tiedä mitä sillä tarkoitetaan: mitkä ruoka-aineet ovat "pahoja" tuossa suhteessa? Kasvisten määrää yritän kyllä lisätä, mutta eikös niistäkin vitamiinit kaikkoa kuumentaessa esim. uuniruoissa?
Toki suosittelen minäkin D-vitamiinia ja foolihappoa jos tuntuu, ettei suositus tule ruoalla täyteen, mutta erikoisena pidän ajatusta, että otetaan pillerit purkista kun ei "viitsitä" sydä kasviksia puolta kiloa päivässä.
Oikean ruoan vitamiinit ja kivennäisaineet kuitenkin imeytyvät tehokkaimmin eikä vaaraa yliannostuksesta ole. Suomessa normaalia ruokaa syövä saa riittävästi kaikkia vitamiineja ja hivenaineita ruoasta, paitsi D-vitamiinia (ja osa naisista rautaa).
Päin vastoin uusimmat tutkimukset osoittavat, että purnukkavitamiinien syönnistä ei ole hyötyä, paremminkin haittaa (ei koske sitä D-vitamiinia, sen on osoitettu olevan hyödyllinen).
Panosta siis terveelliseen, laadukkaaseen ruokaan. Pidä sokeri ja tyhjät kalorit minimissä, nauti rasvat pehmeinä ja syö viikottain kalaa. Kasviksille ei ole ylärajaa.
Mistä ruoasta/ruoka-aineesta E-vitamiinia saa ja mihin se vaikuttaa?
Jos syöt perusterveellisesti, niin et tarvitse kuin d-vitamiinia ja foolihappoa. Jos syöt huonosti, niin sitten mukaan muutakin.
D-vitamiinia kannattaa syödä aina ja foolihappo kantsii aloittaa viimeistään silloin kun yritys alkaa.