Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Miten teet vauvalle Spagetin+jauhelihakastikkeen?

Vierailija
16.05.2012 |

Vauva 8kk tykkää Piltin spagetti bologenesesta. Ajattelin tehdä myös itse. Mutta tuo tomaatti mietityttää. Piltin omassa on tomaattisosetta. Laitatteko kaupan tomsosetta(tölkki) vai murskaatteko raakaa tomaattia joukkoon vai keitättekö ensin? Kiitos neuvoista :) Ja ootteko ihan tavallista spagettia/makaronia käyttäny?

Kommentit (20)

Vierailija
1/20 |
25.10.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Miten pystytte kontrolloimaan, että ruokaan tulee just se max.10g lihaa/annos? Just alan tekemään spagettikastiketta, ja mietin mitä kaikkea sinne survoisin jauhelihan sekaan, että lihamäärä jäisi tarpeeksi matalaksi.



Tuota kastiketta kuitenkin syödään sitten spagetin/makaroonin kanssa, niin pitää sitä olla lautasella sen verran, ettei tarvii niitä pastoja kuivana vetää...



Poitsu on nyt 6,5kk eli ei vielä olla testailtu niitä valmissose-bologneseja. Meinasin lihan joukkoon nyt ainakin porkkanaa ja palsternakkaa ja paseerattua tomaattia, mutta missä mittasuhteissa, osaako joku sanoa??

Vierailija
2/20 |
25.10.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Joo suolan, tomaatin, punaviinin (josta alkoholi toki on haihtunut parin tunnin haudutuksen aikana) ja kaiken muun kauhean kanssa. Minusta kyllä lapsi siinä vaiheessa kun alkaa syömään tuollaisia ihan tavis ruokia soseiden sijaan voi syödä ihan samaa kuin aikuisetkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/20 |
25.10.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ja miksi max. 10 g lihaa?



Mulla on 4 tervettä lasta ja tein ruuat niinkuin muillekin, ilman suolaa ja vahvoja mausteita. Niitä aloin käyttämään kun lapset oli 1 v.

Vierailija
4/20 |
25.10.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

mieluummin spagetin sijasta perunat niin kasvava lapsi saa kunnon ruokaa.

Vierailija
5/20 |
25.10.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

laiteta mausteita?

Vierailija
6/20 |
25.10.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

mieluummin spagetin sijasta perunat niin kasvava lapsi saa kunnon ruokaa.

Molemmat on lähinnä energianlähteitä joissa ei ole kovin paljoa ravinteita. Pasta on siinä mielessä parempi että sen glykeeminen indeksi on paljonkin perunaa alhaisempi, eli ei ole niin nopea hiilihydraatti. Molempia voi mielestäni syödä kyllä, mutta siis ei ole tosiaan niin että pasta on pahapaha ja peruna hyvä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/20 |
25.10.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

käytän joko tomaattimurskaa tai paseerattua, vaihtelee. Kasitkkeessa on yleensä aina myös sipulia, valkosipulia sekä porkkanaa ja tietty mausteet.

Vierailija
8/20 |
25.10.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

keitti sen. Liemeen lisäsi sitten perunaa, lanttua, porkkanaa, sipulia pikkasen. Persiljalla ja merisuolalla maustoi. Lopuksi poikittain pilkottu liha joukkoon. Hyvin teki kauppansa!!



Pastabolognesekaan ei tarvitse mausteeksi kuin merisuolaa ja persiljaa. Jauhelihan tulee olla laadukasta eikä sitä saa käristää. Luomutomaattipurkin voi laittaa joukkoon tai pilkkoa kypsiä tomaatteja ja sitten poistaa ne kuoret kun irtoavat keitettäessä. Kevätsipuli tai pieneksi silputtu purjo on hyvää mukana.



En nyt muista mikä tomaattipurkki on ilman sitä valkoista sisusta (=myrkyllistä kuulemma). En antaisi lapselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/20 |
25.10.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

En nyt muista mikä tomaattipurkki on ilman sitä valkoista sisusta (=myrkyllistä kuulemma). En antaisi lapselle.

valitettavasti, olipa valkoista sisusta tai ei. Joten kannattaa välttää tölkkisäilykkeitä ja silloin kun tuoreita tomaatteja ei käytä, ostaa niitä pahvipurkissa olevia tomaattimurskia tai paseerattuja tomaatteja.

Periaatteessahan varsinaisesti myrkyllisiä aineita ei saa edes ihmiselintarvikkeeksi myydä, mutta bisfenoli-A on siitä poikkeuksellinen, että se ei ole Suomessa kielletty, mutta esim. Kanadassa, Ranskassa ja Tanskassa on, joten on syytä epäillä että se ei täysin turvallinen aine ole.

Vierailija
10/20 |
25.10.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

pari vuotta sitten uutisoitiin muistaakseni brittiparista, joiden vauva oli menehtynyt, ja syyksi paljastui, etteivät olleet ostaneet niitä vauvansoseita vaan syöttäneet aikuisten ruokaa. Olivat luulleet vain vähän säästävänsä, eivät ymmärtäneet eroja ruoissa. :(

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/20 |
25.10.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

meillä on syöty jo ihan samaa ruokaa muun perheen kanssa, joskus vähemmän maustaen jne. Meudän nuorin käveli 7-kuisena, joten en enää voinut ihan vauvanakaan pitää.

Vierailija
12/20 |
25.10.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

pari vuotta sitten uutisoitiin muistaakseni brittiparista, joiden vauva oli menehtynyt, ja syyksi paljastui, etteivät olleet ostaneet niitä vauvansoseita vaan syöttäneet aikuisten ruokaa. Olivat luulleet vain vähän säästävänsä, eivät ymmärtäneet eroja ruoissa. :(

Luultavasti aikaisemmin kuin mitään muuta kuin äidinmaitoa tarvisi viellä edes syöttää, ja lisäksi ruoka ollut erittäin suolaista. Tai sitten lapsella joku sairaus.

Normaali kotiruoalla ei kyllä 8 kk vanhaa enää suolalla tapa eikä aiheuta edes kätyännössä mitään haittaa, no munuaiset joutuvat työskentelemään vähän enemmän kuin suolattomalla mutta terveet munuaiset sen hyvin jaksavat.

Kummallinen minusta tämä nykyinen suolahysteria ja se että kiinteään ruokaan opetteleville lapsilla täytyisi tehdä jotain omia karsittuja ruokaversioita joissa ei ole mausteita, suolaa, max 10 g lihaa yms. Lapset on terveenä kasvaneet ennenkin vaikkei ole moista hössötystä harrastettu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/20 |
25.10.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei, en ole vähän uusavuton, en tiedä miten viestistäni sai sellaisen kuvan? Olen tähän mennessä tehnyt erikseen kasvissoseet ja lihan pakastanut teelusikan kokoisissa annoksissa jääpalarasiaan, josta olen aina sulattanut palasen annokseen.



Nyt ekaa kertaa teen liharuokaa niin, että kaikki ainekset on valmiiksi sekaisin, ja siksi kyselen. Luulin, että tällaiset foorumit on juuri oikeita paikkoja kysellä ihmisten mielipiteitä, mutta näemmä se onkin vain merkki uusavuttomuudesta..



Suositus 10g lihaa/päivä vauvoille johtuu siitä, että vauvan munuaiset kärsivät liiasta proteiinista, joten lihan määrää ravinnossa tulee rajoittaa. Ja kuten kerroin, vauvani on vasta puolivuotias, niin ihan mielelläni noudatan tätä suositusta.



Äsken huomasin, että paseerattu tomaatti, jota olin ostanut, sisältääkin 0,4% suolaa. Päätin kuitenkin käyttää sen ja laittaa sitä vain pikkuisen vähemmän. Valmiissa ruoassa suolan kokonaismäärä jää kuitenkin niin pieneksi, ettei se varmasti puolivuotiaallekaan mitään tee (200g tetra, eli suolaa grammoina 0,8g).



Vierailija
14/20 |
25.10.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

No niin, nyt on kattila porisemassa, ja hyvä tuoksu tulee jo :)



Jos jotakuta kiinnostaa, mihin mittasuhteisiin päädyin, niin tässä ohje:



200g vähärasvaista jauhelihaa

500g porkkanaa

200g palsternakkaa

200g paseerattua tomaattia

n.3dl vettä

1 pieni sipuli

1 suuri valkosipulin kynsi

tuoretta rosmariinia (jonka nypin kypsänä pois)

tuoretta persiljaa

tuoretta basilikaa

valkopippuria

paprikajauhetta



Tässä kastikkeessa lihan kokonaismääräksi tulee reilut 14%, joten kun sen tarjoaa keitetyn pastan kanssa, niin ollaan varmastikin siellä suositellun 10% korvilla.



Lopuksi soseutan kastikkeen, ja poika saa sormiruokailla dippaamalla kierrepastaa kastikkeeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/20 |
16.05.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ja tomaatin ehdottomasti tuoreena laittaisin.

Tämä kyllä johtuu siitä etten voi sietää tomaattimurskaa. Se on ällöttävää vetistä mönjää.

Vierailija
16/20 |
16.05.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

paseerattua tomaattia (niissa samanlaisissa pahvitötsissä), jos et tykkää tomaattimurkskan "sattumista".



En ainakaan jaksaisi tuoreita tomaatteja laittaa, kun ne pitäisi sitten kaltata, kun en haluaisi niitä kuoria sinne kastikkeen sekaan.



Olenkin laiska.

Vierailija
17/20 |
16.05.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minä teen muuten ihan samalla tavalla, kun aikuisillekin, mutta otan kastikkeesta sivuun vauvalle ennen maustamista. Laitan toki vauvankin annokseen mausteita, mutta kohtuudella ja suolan jätän pois. Itse käytän kaupan tomaattimurskaa. Ja spagetin keitän löllömmäski ja pilkon aika pieneksi.

Vierailija
18/20 |
08.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

^^

Vierailija
19/20 |
10.12.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Laps voi tukehtua spakettiin...

Vierailija
20/20 |
10.12.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Miten pystytte kontrolloimaan, että ruokaan tulee just se max.10g lihaa/annos? Just alan tekemään spagettikastiketta, ja mietin mitä kaikkea sinne survoisin jauhelihan sekaan, että lihamäärä jäisi tarpeeksi matalaksi.

Tuota kastiketta kuitenkin syödään sitten spagetin/makaroonin kanssa, niin pitää sitä olla lautasella sen verran, ettei tarvii niitä pastoja kuivana vetää...

Poitsu on nyt 6,5kk eli ei vielä olla testailtu niitä valmissose-bologneseja. Meinasin lihan joukkoon nyt ainakin porkkanaa ja palsternakkaa ja paseerattua tomaattia, mutta missä mittasuhteissa, osaako joku sanoa??

Onko tää siis joku ilmastonmuutoksen mukanaan tuoma grammamäärä?

Voin sanoe, etten ole ikinä kuullutkaan moisesta ja aivan hemmetin hankalaksi menisi jokainen annos punnita sen lihan suhteen.

Olen vauvaojen kanssa tehnyt saman soosin kuin muillekin ja ottanut vauvalle erikseen satsin, josta yleensä osan olen pakastanut, ennen maustamista ja suolan lisäämistä, Yrttimausteita olen vaivalle laittanut ihan kunnolla alusta saakka.

Vauvat ovat nyt nuorimmainen jo täysi-ikäinen, keskimmäinen 17 v ja nuorin 15 v. Kaksi vanhempaa ovat lasvissyöjiä, joten liha ei heitä vauvoina pilannut, vaikka en varmaan mihinkään 10 g ihanteeseen päässytkään. Vauvat toki söi sitten muuten ehkä meitä muita enemmän ihan kasvisruokaa, kun sosevoittoisesti söivät, että ehkä mokani sitten jotenkin tasoittui.