Mitä tapahtuu jos vauva 10 kk syö ruokaa missä on suolaa?
Normaalisuolainen ruoka, mitä tapahtuu? Mitä sairauksia, terveyshaittoja tulee?
Kommentit (16)
Meillä lapsi on syönyt pääaterioilla samaa ruokaa kuin muutkin+suolatonta sosetta siinä kaverina. Ihan terve lapsi on, tosin en suosittele kyllä ehdoin tahdoin antamaan suolattua ruokaa.
ellei sitä suolaa kylvä älyttömästi. Minut on kasvatettu syömään vähäsuolaista ruokaa, mutta silti suolaan ruoat paljon reippaammin kuin muut perheenjäseneni. Että se niistä makutottumuksista alle 3-vuotiaana...
Jos lapsi syö kiinteitä tottuneesti niin ei kuukausi, pari ole paha asia. Varsinkin jos ei suolaa laiteta paljoa ruokaan.
Lusikallinen suolaa voi tappaa vauvan, muttei sitä ruokaa kai koko kattilallista syö kerralla?
Ja siellä suositus oli että 6kk eteenpäin laitetaan suolaa ruokaan, selitys (muistaakseni) oli että suolassa mineraaleja jotka välttämättömiä aivojen kehitykselle. Ei mitään suosituksia kannata kauheen orjallisesti tuijottaa, niin ne vauvat selviytyy hengissä Suomessa ja Ranskassa ja muuallakin ...:)
Ja syynä se, että muuta ei suostunut syömään. Kun sai vähän maustetta sekaan, niin alkoi maistumaan.
Elimistölle välttämätön kivennäisaine, joka osallistuu mm. vesitasapainon sekä happo-emästasapainon säätelyyn, hermoimpulssien kulkuun sekä lihassolujen supistukseen. Natriumin yleisin saantilähde on ruokasuola eli natriumkloridi (NaCl) ja sitä sisältävät elintarvikkeet kuten juustot, lihavalmisteet, leivät ja muut viljavalmisteet sekä aikuisten valmisruoat.
Alle vuoden ikäisille tarkoitettuihin lastenruokiin ei lisätä lainkaan suolaa, eikä pienille lapsille muutenkaan suositella tarjottavaksi kovin suolapitoisia ruokia.
Natriumia saadaan tarpeeksi ruoasta luonnostaan, eikä ruokasuolan lisääminen ole tarpeen saannin varmistamiseksi.
Liiallinen suolan saanti rasittaa pienen lapsen munuaisia ja saattaa kohottaa myös verenpainetta myöhemmällä iällä, mikä altistaa sydän- ja verisuonisairauksille. Tuotteen suolapitoisuus sataa grammaa kohti saadaan kertomalla natriumin määrä 2,5:llä.
siihen, ettei tuon ikäiselle saa antaa kovin suolaista ruokaa on kai se, että makutottumukset luodaan alle 3-vuotiaana. Jos tottuu kovin suolaiseen ruokaan jo ihan pienestä pitäen, niin suolaa on vaikea vähentää vanhempanakaan.
Kohonnut verenpaine taitaa olla suomalaisten kansantauti, joten luultavasti siksi tuo ohje.
(Esim. mun lapsuudenperheessä ei suolaa käytetty juuri ollenkaan. Edelleenkin "normaalisuolainen" ruoka maistuu mun mielestä liian suolaiselta, vaikka olen jo 30+.)
turpoaa ja lopuksi räjähtää.Sellaista se elämä on.
hänet voi pöngätä kotialttarille teneriffantuliaisten viereen koristeeksi
Mulle ja veljelleni syötettiin lapsina ihan tavallista suolaista aikuisten ruokaa eikä siitä mitään ihmeellistä seurannut.
Ainakin se rasittaa lapsen munuaisia.
(ja miksi mieleeni tulee, että se joka haluaisi suolata vauvan ruokaa on itsekin niitä jotka käyttävät suolaa ihan liikaa)
meillä kaikki syö normaalisuolaista ja tulista ja hyvin maustettua ruokaa.
- Syynä on munuaisten kehittymättömyys. Munuaisethan poistavat liian suolan elimistöstä, eivätkä alle vuoden ikäisen vauvan munuaiset ole yksinkertaisesti vielä riittävän kehittyneet tähän tehtävään, kertoo terveydenhoitaja Leena Lahtinen.
- Vähäsuolaista ruokavaliota tulisi noudattaa aina kolmeen ikävuoteen asti. Tällä on havaittu olevan ennaltaehkäisevä vaikutus aikuisiän sydän- ja verisuonisairauksiin.
Alle 1-vuoden ikäiselle ei suositella suola kehittymättömien munuaisten vuoksi. Suola rasittaa vauvan munuaisia huomattavasti enemmän, kuin aikuisen kehittyineitä munuaisia. Jos esim. 10kk ikäinen lapsi saa suolaa ruuassa vähän on tuskin kyse katastrofista, mutta tätä ei kuitenkaan suositella, koska lapsi saa tarvittavan suolan äidinmaidosta / korvikkeista jne. Kun lapsi tuolee vuoden ikään ja lapasi rupeaa syömään samaa ruokaa mitä vanhemmat syövät, niin tuolloinkaan ruokaan ei suositella isoja määriä suolaa tai suolaa ollenkaan. Kaiken A ja O on myös, että lapsi saa tarpeeksi nesteitä, jotta liika suola poistuu elimistössä virtsan mukana.
Tutkimusten mukaan lapsilla jotka ovat käyttäneet suolaa jo lapsena reippaasti on aikuisiässä taipumus korkeampaan verenpaineeseen. Eli toisin sanoen lapselle, kuin aikuisellekin isot määrät suolaa ovat täysin turhia. Mielummin kannattaa opetella tekemään muuten maukkaita ruokia.
Öö, ei mitään. Meillä molemmat on syöneet alusta asti normaalia muidenkin syömää suolattua ruokaa. Kuulin vasta lasten ollessa 10-vuotiaita, että Suomessa on suositus ettei suolaa saisi antaa lainkaan. Kuulostaa minusta turhalta, en varmaan olisi noudattanut vaikka olisin tiennytkin. samoin kuin niitä raskaudenaikaisia ruokavaliorajoituksia - kaikenlaista sitä onkin.
Jos on kovasti suolaista, tulee sellaiset kuin isolla hirvellä, mutta vähäsuolaisemmalla semmoiset kauriinsarvet.
Normaalisuolaista ruokaa lapset ovat maailman sivu syöneet,kun on annettu samaa ruokaa mitä aikuiset ovat syöneet. Sitä paitsi tuskin vielä alle vuoden ikäinen kaikkia aterioita samasta kattilasta muun perheen kanssa syö, vaan on vielä omia, suolattomia tai vähäsuolaisia annoksia.
Useamman lapsen äitinä sanoisin, että parempi antaa tavallista kotiruokaa, tavallisen suolaisena kuin pelkkää teollisuusruokaa purkista. Vanhimmat ovat varttuneet jo terveiksi aikuisiksi.